Översikt

Dalarna med Anders Hanser och Linnéa Sallay

Följ med på en oförglömlig och unik resa till Dalarna tillsammans med Anders Hanser och Linnea Sallay. I över 30 år har Anders gjort filmer och bildspel för kultur- och näringslivet där den röda tråden ofta varit kulturpersonligheter och hembygdsliv. Vi bor på anrika Klockargården i Tällberg, varifrån vi gör dagliga utflykter till hembygdsgårdar och museer i regionen kombinerat med visningar av Anders egna filmer. Exklusiv färdledare under resan är den auktoriserade guiden och mångsidiga operasångerskan Linnéa Sallay. Linnéa spelar även fiol med inriktning på folkmusik & visa, något som vi naturligtvis får njuta av under resans gång.

Under resan bor vi på Klockargården, Tällberg - Klockargården startades år 1937 av Klockarmor Astrid Sandberg från Rättvik. Astrid var mycket textilkunnig och hennes man Klockarfar August Sandberg var bagare och kom från Laknäs. Tillsammans köpte de en ödegård som stått tom i sju år, och öppnade en hemslöjdsbutik under namnet Klockargården, efter en klockare, det vill säga en "försångare i kyrkan", som långt tidigare bott på gården. Klockargårdens hotellverksamhet startade 1959 i den gamla Sjonsgården, som familjen Sandberg förvärvat på auktion 1953. I dag har Hotell Klockargården 42 rum och plats för 80 boende gäster. Många rum har öppen spis och bubbelbad. Klockargården är särskilt känt för sina många kulturprogram, arrangemang och aktiviteter. Läs mer om klockargårdens historia.


Om Anders Hanser och vår färdledare Linnéa Sallay
Anders Hanser är känd som ”Abba-fotografen” efter åren då han kunde fota de fyra stjärnorna i privata sammanhang när de var som allra störst. Hans Abba-bilder är unika. Men hans största gärning är alla de bildspel, gjorda i en konstform som är Hansers egen, om så skilda ämnen som August Strindberg, svenska världsarv, Serengeti, Peter Dahl, Kina, Hugo Alfvén och Dan Andersson. Anders är född i Orsa. Pappa var kyrkomusiker, mamma operasångerskan Hanser Lina som debuterade 1939 på Operan i Stockholm med Jussi Björling som motspelare. Hon var också bland annat solist i Hugo Alfvéns Siljanskör. Alfvén var bara en av de många kända kulturpersonligheter som fanns i med i föräldrarnas umgänge under Anders uppväxt. När han senare började vid Sveriges Radio på 70-talet reste han ofta hem för att intervjua föräldrarnas vänner. Anders Hanser har fått flera hyllningar för sin kultur­gärning som fotograf. Bland utmärkelserna finns H M Konungens guldmedalj, Landstingets Stora kulturpris i Dalarna och Evert Taubestiftelsens Sjösalapris.

Linnéa Sallay är förutom en etablerad operasångerska en mycket uppskattad auktoriserad guide som under åren lett resor till de flesta landskapen i Sverige. Linnéa och Anders har samarbetat tidigare och inför Karlfeldtsjubileet 2014 fick hon redigera hans bildspel om Karlfeldt, gemensamt skapade de föreställningen ”Längtan heter min arvedel” i samarbete med accordeonist Åsa Arvidsson. Det blev en stor succé och över 800 personer såg föreställningen. Som Auktoriserad guide & frilansande artist erbjuder Linnéa själv intressanta utflykter runt Stockholm, där en musikalisk upplevelse ingår. Hon är en mycket mångsidig artist och framträder inom genrer som opera/operett, musikal, visor & folkmusik, evergreens, revy och schlagers.Hon driver även OperaCabaré-gruppen ”The Diamonds” tillsammans med sångerskan Rita Saxmark sedan 2004 med föreställningar och egna produktioner över hela landet. 

Boka din resa

2021-08-23 2021-08-27 11 300 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Avresa, Luossastugan, Tällberg

  Vi avreser kl. 08.30 med buss från Cityterminalen i centrala Stockholm och styr kosan mot Anders Hansers Dalarna. Vi äter lunch på Fagersta Brukshotell innan vi besöker Dan Anderssons stuga Luossastugan i Skattlösberg. Byn brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad” och består av ett tiotal gårdar grupperade på en rundad höjd.

  Bebyggelsen och dess placering är typisk för Finnmarken och de brukade områdena hade sin största utbredning på 1850-talet. Dan Andersson föddes 1888 i den numera nedbrunna skolan. Fadern var byns skollärare och en minnessten har rests vid infarten till byn. År 1905 avslutade fadern arbetet på skolan och försökte sig på ett nytt liv i ett arrendetorp med kolningsskyldighet under Ludvika Bruk. Här fick Dan Andersson pröva på det kolarliv som ständigt återkommer i hans diktning. Familjen flyttade senare tillbaka till Luossastugan, och det blev den tidigt framlidne poetens bostad mellan 1912 och 1915. I stugan bestående av kök, kammare och vind, bodde hela familjen Adolf Andersson på sex personer. Ibland övernattade även luffare som var på genomresa hos dem. Stugan är i ursprungsskick med originalinredning och inventarier.

  Efter besöket åker vi till Klockargården i Tällberg där vi kommer att bo under hela vistelsen. Efter incheckning och middag visas bildspelet ”Dan Andersson – Nu mörknar min väg”, uppläst av författaren Martin Lindström och med stämningsfull musik komponerad av Axel Hambraeus. Vi ser också "Benny Andersson & Orsa spelmän 30år". 

 • Dag 2 Tällberg, Leksand, Övre Gärdsjö

  Efter frukost inleder vi morgonen med visning av ”Hugo Alfvén - Tonmålaren”. Det är ett levande porträtt där kompositören och konstnären själv berättar om sitt liv. Bland Hugo Alfvéns musikskatt återfinns verk som Midsommarvaka, Roslagsvår, Dalarapsodin, Sveriges Flagga samt Festspel som spelas varje år vid Nobelprisutdelningen.

  Därefter beger vi oss med buss till Leksand och får en guidad rundtur av Alvféngården. Att kliva in i den relativt oansenliga byggnaden är som att stiga in i en historisk film. Allt från matplatsen med dess smakfullt men rätt så spartanska miljö, via den andaktsfulla vilohallen som påminner om både bönerum och växthus, till salongen där Hugo Alfvén tavlor finns slår en med häpnad. Här får vi också se Hugo Alfvéns alla instrument, akvarellmålningar och en inredning som knyter an till hans olika hem. 

  Lunch på Korstäppans herrgård innan vi åker vidare för att se Karlfeldtsgården. Gården var poeten och författaren Erik Axel Karlfeldts sommarbostad från 1922 fram till hans död 1931. Karlfeldt kallade den Sånggården, men i dagligt tal heter den Sångs i Sjugare. Det var från början en enkel stuga som gjordes om till en mindre herrgårdsliknande byggnad av arkitekten Gustaf Ankarkrona.

  Senare på eftermiddagen besöker vi Ollas Olles gård och Dalskåpsmuseet i Övre Gärdsjö. Det äldsta bostadshuset byggdes 1799 och det andra under sent 1800-tal. Den sista bofaste på gården var spelmannen Ollas Olof Jonsson vars namn gården uppkallats efter. Dalskåpsmuseet invigdes 2003. Här finns Hembygdsföreingens unika samling av rosmålade skåp, klockfodral, kistor, timplådor, stolar, vaggor och andra målade träföremål. Allt visas i ett modernt museum, där man även får lära sig mer om metoder, verktyg och material. Vi återvänder till Klockargården för middag.

  På kvällen visas ”Dalmålarnas skatt" och ”Erik Axel Karlfeldt - Så vardt jag en droömmare".

 • Dag 3 Tällberg, Fryksås, Orsa, Dalhalla

  Frukost och visning av ”Hanser Lina – Vallkullan som blev operasångerska”. Filmen handlar om Anders mamma, tillika operasångerskan Lina Göransson Hanser som debuterade på Kungliga Operan 1939 och bland annat sjöng med Jussi Björling. Vi åker därefter med vår buss till Orsa och besöker Våmhus Hembygdsgård där vi ser bildspelet "Hårkullan och korgmakaren".

  Våmhus är framförallt känt för sina hårkullor, korgmakare och sin vackra natur. Lunch på Smidgården i Fryksås. På vägen tillbaka mot Tällberg hinner vi med ett besök på Dalhalla, utomhusscenen som byggdes i början av 90-talet i det nedlagta kalkbrottet Draggängarna efter initiativ av operasångerskan Margareta Dellefors. Platsen är delvis formad som en amfiteater och har fantastisk akustik.

  Efter middagen visas "Dalhalla - från kalkbrott till världsarena" och ”Kalle Moraeus – Bortom de blånande bergen”.  

 • Dag 4 Tällberg, Mora

  Efter frukost börjar vi dagen med en visning av ”Staffans fålar – Historien om Dalahästen”, innan vi ger oss iväg för att se dalahästtillverkningen i Nusnäs och på Nils Olsson Dalahästar. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av noggrannhet och är en process i flera steg. Eldrivna maskiner har ersatt vevande för hand, men det är också det enda som har förändrats. Hästarna täljs nämligen fortfarande av flinka fingrar och den karaktäristiska krusmålning görs också för hand. Lunch på Strand Kök och Bar i Mora.

  Eftermiddagen spenderar vi på Zornmuseet och Zorngården. Makarna Zorn donerade alla sina tillgångar till svenska staten och Zornsamlingarna är det officiella namnet på deras donation. Den omfattar mer än sextio byggnader och närmare 20 000 föremål – allt från Zorns egna verk till dalmålningar, vävda tapeter, silverpjäser och Rembrandtetsningar. Här kommer vi även att få se får filmen ”Anders Zorn – med egna ord”. Vi är tillbaka på Klockargården runt 17.00. Efter middagen visas två filmer; ”Anders bror min" - Zorns syster Mejt berättar genom sina dagböcker om Anders och Emma och därefter visas "Jag - Carl Larsson".

 • Dag 5 Tällberg, Sundborn, hemresa

  Frukost och utcheckning. Innan avresan från Klockargården ser vi "Karin Larsson - Vårt älskade Sundborn". På resan hemåt stannar vi för en guidad tur och lunch på Carl Larssongården i Sundborn. Mellan åren 1889 och 1912 förvandlade makarna Carl Larsson och Karin Bergöö-Larsson sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem. I anslutning till gården finns utställningshallen Kvarnen som årligen anordnar konst- och kulturutställningar. På gården finns även ett komplett arkiv och bibliotek med böcker, fotografier och dokument.

  Efter besöket fortsätter vi resan till Stockholm. Hemkomst sen eftermiddag/kväll.

  (bild från Carl Larssongårdens hemsida)

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 23/8
Pris Från 11 300 kr
Enkelrumstillägg 1 600 kr
I priset ingår
 • Bussresa från Cityterminalen i Stockholm
 • Resan leds av Linnéa Sallay som bjuder på daglig underhållning
 • Anders Hanser medverkar under Orsdagen samt i samband med filmvisningarna.
 • Fyra nätter på Klockargården, del i dubbelrum
 • Alla måltider; frukost, lunch och 2-rätters middagar (exkl. måltidsdryck).
 • Unikt specialprogram inklusive dagliga filmvisningar
 • Alla kostnader för inträden och guidade visningar ingår

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1 Cityterminalen Stockholm, buss till Gagnef, buss till Tällberg med stopp i Fagersta och Grangärde
Dag 2 Tällberg, dagstur ill Leksand och Övre Gärdsjö
Dag 3 Tällberg, dagstur till Orsa, Fryksås och Dalhalla
Dag 4 Tällberg, dagstur till Nusnäs och Mora
Dag 5 Tällberg, hemresa till Stockholm med stopp i Sundborn

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 25. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.