Översikt

Downton Abbey - en förlorad värld

Älskade du också miljöerna i tv-serien Downton Abbey? Såg du filmerna? Upplev de tjusiga slottsinteriörerna, den lantliga idyllen och de charmiga engelska bygatorna. I den härliga vårens tid reser vi till England för att se bland annat det slott som användes vid inspelningarna! Vi fokuserar även på de omvälvande händelserna i den kungliga familjen med den nye kung Charles!

Highclere Castle, som det heter i verkligheten, ligger i södra England och där bor Greve Carnarvon med familj. Inte ens Lady Carnarvon vet hur många rum slottet har: ”mellan 200 och 300, varav 50-80 är sovrum” säger hon. Slottet är bara öppet för allmänheten under några veckor per år och vi har lyckats få biljetter. Under fem dagar gör vi en resa som inkluderar besök i fler filmiska och litterära miljöer.

Under förra året var det 100-årsjubileum för upptäckten av Tutankhamons grav av Howard Carter. Hans huvudsponsor var Lord Carnarvon varför vi givetvis passar på att besöka den egyptiska samlingen som finns på Highclere Castle. Vi beger oss iväg till charmerande Cotswolds för dess småstäder och slott, såsom Blenheim Palace som är Storbritanniens enda privata palats - Winston Churchills födelseplats samt residens för hertigarna av Marlborough och hans familj. Njutbara inrednings- och trädgårdsstilen Arts & Crafts upplever vi på Rodmarton Manor, i Henry VIIIs änka Katherine Parrs Tudorslott Sudeley spelades scener ur fina serien Wolfhall in och vi njuter av The Cotswolds små marknadsstäder och ett Afternoon Tea – allt Truly Quintessentially British!

Nye kungen Charles III och hans Camilla bor i närheten av vår rutt och vi djupdyker i den genuina rojalism som präglar England inte minst tack vare landets längst regerande monark drottning Elisabeth II, som även satt näst längst på tronen i världen efter Ludvig XIV - Solkungen själv, med 72 år på tronen.
Vårt boende under hela resan är på fyrstjärniga Queens Hotel i vackra spastaden Cheltenham med Englands bäst bevarade arkitektur i Regency-stil, beläget i utkanten av The Cotswolds och äter trevliga måltider i likasinnades trevliga sällskap. Vår guide är den mycket duktiga och omtyckta Blue Badge-guiden Tina Engström.

Program

 • Dag 1 Hertigarnas Blenheim Palace och byn Downton

  Vid ankomst till London möter vi vår ciceron och guide Tina Engström samt vår privata buss. Vi djupdyker direkt i resans tema med ankomsten till undersköna, rullande kullarna i The Cotswolds. Downton Abbey är ju fiktion. Men författaren till tv-serien och filmen, Julian Fellowes, var inspirerad av verkliga personer och händelser när han skapade serien. Det grundläggande temat i Downton Abbey är en engelsk aristokrat som gifter sig med en rik amerikansk arvtagerska. Detta hände också i verkligheten, framför allt när den hertigen av Marlborough gifte sig med den stormrika och undersköna Consuelo Vanderbilt för att rädda fädernegodset Blenheim Palace. Äktenskapet var en ren affärsuppgörelse, och till skillnad från utvecklingen i tv-rutan där kärlek växer fram mellan earlen av Grantham och hans amerikanska fru Cora, så var äktenskapet mellan Consuelo och hertigen helt kärlekslöst.

 • Magnifika Blenheim Palace är Storbritanniens enda privata "palats". Den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå får kallas palats. Ett residens för hertigarna av Marlborough sedan 1704 och Winston Churchills födelseplats. Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat palatset. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, tillika drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah. Eller den undersköna Consuelo, importerad från USA för att få bli hertiginna i en affärsuppgörelse och ett äktenskap som skulle rädda palatsets underhåll. Och så sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. Sedan 1987 är slottet uppsatt på Unescos världsarvslista och bebos fortfarande av den elfte hertigen och hertiginnan av Marlborough. Dess formella trädgård och vattenterrasser skapades av den franske landskapsarkitekten Achille Duchêne på 1920-talet.

 • Downton Abbey-serien och filmernas scener ”downstairs” i kök och tjänarnas domäner kunde inte spelas in på Highclere Castle och istället användes en studio i London. Men vårt inledande besök på Blenheim Palace ger oss mer insikt i hur tjänstefolket arbetade, under en guidad tur om livet "downstairs”. Idag kan mycket få förstå varför människor utsatte sig för de nycker och egenheter som herrskapen på dessa magnifika boenden hade. Men då var en position som tjänstefolk i ett fint hem mycket eftertraktat. Alternativet på 1700- och 1800-talen var ofta enformiga, farliga och underbetalda anställningar på fabriker och bondgårdar. Som tjänstefolk fick man mat och husrum och kunde sända hem pengar för att försörja sin familj. Det var även kutym att gäster på herresätet betalade dricks till det tjänstefolk som passat upp på dem när de reste. Unga duktiga manliga tjänare hade vanligtvis sin anställning 2 - 3 år innan de sökte sig vidare till andra bättre anställningar och många gånger fick duktiga tjänare arbete på kontor.   

  Vi utforskar Blenheim på egen hand och har tid att äta en lätt lunch här på egen bekostnad.

  Därnäst kommer vi till byn Bampton i Oxfordshire, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här promenerar vi bland välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus. När vi anländer till Cheltenham checkar vi in på Queens Hotel och äter en trevlig välkomstmiddag i hotellets restaurang.

 • Dag 2 Arts & Crafts och en härlig kopp te

  Viktorianen William Morris verkade under 1800-talets andra hälft då han satte sprudlande färg och form på alla konstarter – bild, formgivning, arkitektur och berättarkonst. Morris drevs av idealet att alla skulle ha tillgång till konsten inte enbart en välbärgad elit och han var medlem i det prerafaelitiska brödraskapet, som inspirerades av uttryck från medeltid och tidigrenässans, men med existensens allvar. Därför tog han initiativ till rörelsen Arts & Crafts som var stor såväl inom konst, som inom hantverk och trädgård. Rörelsen tog avstånd från massproduktion och förespråkade istället lantlig idyll och vackra användbara föremål. Morris ideal påverkade en rad konstnärer och arkitekter över hela Europa, inte minst våra egna Ellen Key, Carl och Karin Larsson samt bidrog till jugendstilens frammarsch. Det var under tiden på Red House under körsbärsträd och solrosor som Morris först utvecklade sin design av tapeter som Trellis, Daisy och Fruit. De nästkommande trettio åren designade han mer än 50 tapeter, 40 möbeltyger förutom en mängd andra mönster för textilier, broderier och mattor. Allt skulle göras för hand och utifrån sina observationer i den egna trädgården, kontrasterna mellan ängsrummet och häckraderna. Morris var även en hängiven aktivist och revolutionär, ofta före sin tid. Han agerade mot miljöförstöring och nedskräpning av luft och vattendrag, men han var även socialist och influerad av såväl Marx idéer som anarkismen. År 1890, mot slutet av sitt liv, skrev Morris den berömda framtidsromanen "News from Nowhere" där han uttrycker sina framtidshopp om en bättre värld, något som inspirerade kommande Labour politiker, som Clement Atlee och Tony Blair.

 • Även arkitekten Ernest Barnsley var mycket inspirerad av Morris när han uppförde Rodmarton Manor i vacker Arts & Crafts-stil med en ljuvlig trädgård åt familjen Biddulph under åren 1909 och 1929. Rodmarton är ett av landets allra främsta exempel på Arts & Crafts, såväl exteriört som interiört, och är en av de sista stora lantegendomarna som byggdes samt möblerades i traditionell stil för hand med lokala material och hantverkare.
  Hela landskapet The Cotswolds hade stort inflytande under Arts & Crafts tiden i början av 1900-talet med många kunniga hantverkare, möbeltillverkare och konstnärer, där Ernest Barnsley och han bror Sidney var några av de allra mest framgångsrika.

 • Vi gör ett litet stopp i marknadsstaden Tetbury där den tursamme kan stöta på kung Charles III och hans Camilla. Paret bor på Highgrove helt i närheten. I Tetbury finns många antikaffärer och Highgroves egen affär. Därefter tar vi oss till ett trevligt countryhouse för en fin Afternoon Tea i närheten av Cheltenham. Traditionen har anor från 1830-talet då en lång tillställning med te och tilltugg i goda väninnors lag skapades av hertiginnan av Bedford, som inte gillade den tråkiga tiden mellan lunch och middag. En "quintessential" och njutbar engelsk tradition som vi hänger oss åt innan vi återvänder till vårt hotell och Cheltenham med lite tid på egen hand för egna upptäckter och kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Tudorminnen och Wolf Hall på Sudeley Castle

  Idag fortsätter vi att njuta av det kulliga och natursköna The Cotswolds, ett område som är väldigt populärt, i synnerhet bland Englands "rich and famous", av vilka många har lantställen i krokarna.
  Besöket på Sudeley Castle håller oss i Shakespeares tid, i Tudorepoken. För slottet förknippas framför allt med Henrik VIII:s sista drottning - "hon som överlevde" - Katherine Parr, som bodde här under slutet av sitt liv och som är begravd här. Men även andra personer ur Tudorerans intressanta persongalleri besökte slottet, som Henrik VIII och hans andra fru Anne Boleyn, lady Jane Grey och självaste drottning Elisabeth I. Kung Charles I sökte skydd här under inbördeskriget men efter det föll slottet i glömska och försummades under 200 år.

 • Törnrosaslottet är idag hem till lady Ashcombe med barn och grunden till dess nuvarande viktorianska prakt lades i mitten av 1800-talet då de välbärgade handskmakarna och bröderna Dent restaurerade slottet. Brorsonens fru Emma Brocklehurst var den kvinna som tog sig an trädgården, som består av tio magnifika trädgårdsrum som sköts giftfritt, bl a en med intressanta helande örter och nyttoväxter som trivs i Tudor Physic Garden. Men också en jungfruligt vit trädgård vid fjortonhundratalskyrkan St Marys Church, som är dedikerad jungfru Maria och där såväl Katherine Parr, som lady Jane Grey, promenerade genom på sin väg in i kyrkan. Slottet har använts vid flera filminspelningar, senast för den omtyckta BBC-serien "Wolf Hall" och många kändisar har knutit äktenskapets band på ägorna

 • Vi stannar sedan till i den charmiga lilla byn Winchcombe som har flera antikbutiker och där det finns tid att äta lunch på egen hand. Under eftermiddagen besöker vi Snowshill Manor som njutbart kombinerar Tudorstilen i herrskapshuset med Arts & Crafts-trädgården.
  Charles Wade var det man, på Astrid Lindgrenvis, skulle kunna kalla sakletare. Hans många vackra ting har samlats på herrskapshuset och prästbostaden på Snowshill som nu ligger under National Trust. Trädgårdens motto är ljus och skugga där många hemliga rum har skapats med hjälp av murar. Ett Tudorhus med 1700-talsfasad och en Arts & Crafts trädgård där skaparna Charles Wade och Baillie Scott, i beundran för medeltida Englands hantverkskunnande, gjorde en serie muromgärdade trädgårdar med prydnader och fantasifull plantering. Många av ornamenten är målade i Wade-blå – en mjukt puderblå nyans som harmoniserar med Cotswoldstenen och de blå/lila blomsterplanteringar som går som ett tema genom hela trädgården.
  I fjärran kan den skarpögde se Broadway Tower, en märklig skapelse underbart placerad i landskapet för vidsträckta vyer över ett kulligt landskap. Den kände 1700-tals landskapsdesignern Capability Brown och James Wyatt ritade ett torn såsom en dramatisk utkikspost längs en förhistorisk handelsrutt, 1798. Detta "saxiska torn" blev ett excentriskt sammelsurium av arkitektoniska detaljer som små torn, vattenkastare och balkonger.
  Vi stannar till i den charmerande byn Broadway där vi har lite tid på egen hand att besöka butiker och strosa i en härlig atmosfär. Retur till hotellet och middag på egen hand.

 • Dag 4 Downton Abbey - en förlorad värld

  Efter frukost beger vi oss till Marlborough, en charmerande marknadsstad grevskapet Wiltshire med många vackra gamla hus och som är känd för sin ''Boarding School där prinsessan av Wales, Catherine gick. Tina leder oss på en trevlig promenad genom staden och de flesta onsdagar finns en lokal marknad här.
  Hela dagen ägnas åt platser förknippade med tv-serien Downton Abbey och vi tar en publunch på The Carnarvon Arms som ofta användes av skådespelarna när det var inspelningar.

 • Serien utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Hampshire. Resans höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, greven, earlen, av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och den kommande filmen.
  Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen och ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen, som gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för hennes kapplöpningshästar. Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson.

 • Han och hans familj måste tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier med 120 miljoner tittare i över 200 länder. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och därför kan familjen nu bo i slottet vintertid.

 • Många av rummen på Highclere Castle känns igen från filmen såsom matsal och salong liksom exteriören med det underbara parklandskapet, skapat av den berömde landskapsarkitekten Capability Brown. Köks- och tjänarkvarterens scener är som sagt dock skapade i en studio eftersom Highclere inte hade rätt funktioner för en tv-inspelning. Banketterna skall, enligt Lady Carnarvon, dock ha varit ännu mer påkostade än i tv-serien.
  Under våra knappt tre timmar på slottet kan vi njuta av såväl slottets interiör som den egyptiska utställningen samt se våren spira i trädgården. På kvällen är vi åter i Cheltenham och äter en trevlig avskedsmiddag på en restaurang nära hotellet.

 • Dag 5 Bildsköna The Cotswolds och ett underbart Château - hemresa

  Efter att ha lastat våra väskor i vår privata buss så kommer vi att inleda dagen med egna strövtåg i fina lilla smycket Burford. Platsen på den höga och breda åsen i öst-västlig riktning blev tidigt en viktig punkt längs en viktig väg för handel, transport av salt och djur. Rester av en gammal romersk villa med fragment av en mosaikbelagd trottoar finns i ett litet kapell. I Domesday Book beskrivs Burford som en jordbruksort med ett köpmannagille 1088 – 1177 och upphöjdes till stad på grund av sin betydelse som knytpunkt för handel under medeltiden. Ylle, läderfärgning och bryggerinäringen var fortsatt viktiga under 1700- och 1800-talen. Här sveper High street ned från en kulle, kantad med butiker och små stenhus i georgiansk stil på vardera sidor.

 • Att finna ett franskt renässansslott inspirerat av Loiredalens magnifika Châteaux och byggt på 1800-talet av en Rotschild, i engelsk landsbygd, är verkligen udda men underbart. Baron Ferdinand Rotschild inspirerades av 1700-talets Frankrike och tog hit en fransk arkitekt som skapade exotiska och färgstarka rum med drakar, fjärilar och apor som motiv på Waddesdon Manor.
  Slottet var byggt för att imponera och användes endast på sommarhelgerna för att härbärgera baronens festande vänner, bl a den blivande Edvard VII, och familj. Historiskt till utseende, men med moderna bekvämligheter som rinnande vatten, uppvärmning och elektricitet. Speglar och marmor för tankarna till Versailles och det dukade bordet är ett eko från dessa dagar där över 400 servisdelar användes för att servera 24 personer.

 • Rotschildfamiljens samlingar är världsberömda och hela huset är fullt av franska möbler, porslin och textilier från 1700-talet, såsom den unika vasen i Sèvresporslin, i form av ett skepp. Konsten på väggarna målades av berömda brittiska konstnärer som Reynolds, Gainsborough och Romney. Huset har ofta förekommit på film och i tv. Bl a har scener från The Queen, The Crown och även Downton Abbey spelats in här. Den som önskar kan sedan äta något på egen hand i deras kafé. Vi fortsätter till flygplatsen för vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Vårt boende och byn Cheltenham
 • Besöken i Downton Abbeys spår - Highclere Castle och Bampton med flera platser som för oss rätt in genom duken.
 • Arts & Crafts slottet Rodmarton Manor
 • Tudorminnena och insikten i serien Wolf Hall på Sudeley Castle
 • Blenheim Palace
 • Vår ciceron Tina Engström som är licensierad Blue Badge guide och mycket kunnig

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 16/4
Pris Från 21 290 kr
Enkelrumstillägg 4790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm eller Köpenhamn – London Heathrow t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostbufféer
 • En publunch
 • Tre middagar
 • Svensktalande expertciceron
 • Engelsktalande lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Blenheim Palace - Bampton - Cheltenham - middag
Dag 2. Arts & Crafts Rodmarton Manor - Tetbury
Dag 3. Sudeley Castle - Winchcombe - Snowshill Manor - Broadway
Dag 4. Marlborough - Highclere Castle - middag
Dag 5. Burford - Waddesdon Manor - hemresa   

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Queens Hotel, Cheltenham

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition för långsamma promenader på ojämnt underlag med trappor är grundbulten för en lyckad reseupplevelse.  

Boende

 • Queens Hotel Cheltenham MGallery by Sofitel

  Hotellet ligger i hjärtat av Cheltenham, med utsikt över Imperial Gardens. Hotellets restaurang, napier Restaurant, serverar modern brittisk mat och färska skaldjur. Gold Cup bar serverar kaffe, drinkar och snacks. Rummen har tv och utrustning för att koka kaffe och te. Gäster har grats tillgång till Cheltenham Ladies College Sports Centre, med swimming pool och gym. Till hemsidan. 

   

Boka din resa

2023-04-16 2023-04-20 21 290 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-04-16 2023-04-20 21 590 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2023-04-16 2023-04-20 22 790 kr SAS Göteborg Väntelista Förfrågan