Översikt

Drömmar om Toscana

Låt drömmen om Toscanas kulturstäder bli sann i ljuvliga maj månad. Följ med till Bodils älskade Florens. En resa med guldkant i långsamt tempo med stort innehåll och omtanke. Det smakrika toskanska köket är ständig följeslagare på resan liksom den skirt grönskande och blommande nejderna under våra dagsturer. Vi bor mitt i gamla Florens och tar oss sedan ut till renässanslandskapets kulturstäder.

I det undersköna toskanska landskapet – bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser – ligger kulturstäderna tätt och här finns byar och städer där tiden verkar ha stannat. Att konsthistoriens största monument skapades i Toscana är knappast ett sammanträffande. Florens och Siena måste vara musernas favoritplatser i Italien. Renässansens Florens är konstens stad med världskända museum och denna stad är älskad av många för sitt lilla vackra renässansformat och stora kulturskatter. Sienas charmerande medeltida torg och domkyrka är likaledes smycken för älskare av skönhet. Inget besök i Florens kan vara komplett utan något eller några av de fina museer som staden smyckas av – vi besöker Uffizierna och det nyinvigda Domkyrkomuséet.


Vi leds av vår kunniga och licensierade guide Bodil Jacobsson, som bor i Chianti sedan över 30 år. Tack vare henne får vi en unik inblick i regionen och dess städers illustra historia med unika besök. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell Pendini, mitt i Florens.

Boka din resa

2022-05-08 2022-05-12 18 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - Bologna - Florens

  Tidig avresa från Stockholm via München. Vid ankomst till Bologna möter vi vår ciceron Bodil Jacobsson och privat buss för att omgående ta oss till Florens. Vi stannar längs vägen för att sträcka på benen och den som önskar kan köpa lätt lunch. Väl framme i renässansens vagga checkar vi in på hotell Pendini som är ett fyrstjärnigt hotell beläget mellan Arno-floden och Florens katedral Santa Maria del Fiore i Florens absoluta centrum.

 • Vi gör en liten orienteringsrunda med guidning av Bodil som tar oss med till ett besök i världens kanske vackraste domkyrka - Santa Maria del Fiore, en av Florens mest fascinerande monumentala byggnadsverk med Brunelleschis magnifika kupol. Vi njuter av dess fantastiska samlingar i Domkyrkomuseet. Under aftonen väntar en trevlig toskansk middag på en närbelägen trattoria.

 • Dag 2 Sienas gyllene torg och palats

  Vi tar oss med buss till gyllene röda Siena. En av Toscanas verkliga kulturskatter och en av Italiens bäst bevarade medeltida städer, där vi inleder med en fin stadspromenad tillsammans med Bodil. Vi ser Piazza del Campo och går genom smala, slingrande gränder med myllrande gatuliv till Domkyrkan, il Duomo, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil där det vackra golvet med sina fantastiska marmorinläggningar, som täcker 3000 kvm, är världsberömt. Siena hade sin storhetstid på 1200- och 1300-talen, då palats och kyrkor byggdes och smyckades av den tidens stora konstnärer. Katedralen är ett av den italienska gotikens mästerverk och bland dess skatter kan nämnas Piccolominibiblioteket med fresker av Pinturicchio.

 • Vi tar en liten pizzabit hos den sjungande pizzabagaren och det finns tid att spankulera över medeltida stenläggningar och äta något ytterligare för den som så önskar. Sienas naturliga centrum sedan urminnes tid kallas "Il Campo", ett sluttande musselformat torg, ansett som ett av Italiens vackraste. Här ordnas de spännande hästkapplöpningarna i medeltida anda, Il Palio. På rådhuset – Palazzo Pubblico finns verk av Sienaskolan som blomstrade på 1300-talet och som förenar gotikens linjeskönhet med den bysantinska konstens guld- och färgprakt.
  Under eftermiddagen får vi möjlighet att besöka en Contessina i hennes palats där hon bjuder på en liten aperitivo i sin vackra loggia med en fantastisk 360 graders utsikt över Siena. Gemensam middag på en trevlig trattoria. Retur till vårt hotell i Florens.

 • Dag 3 Muromgärdade Lucca med chocolatier och suggestiva Palazzo Pfanner

  Vi tar tåg till romarnas Lucca för att njuta av atmosfären i denna bilfria, vackert bibehållna historiska stad som blev romersk år 177 f Kr. Julius Caesar slog vinterläger här år 56 under sina förhandlingar med Crassus och Pompejus vid tiden för de galliska krigen. Runt staden löper en fyra kilometer lång stadsmur, uppförd under renässansen mellan 1504 och 1645, väl bibehållen bland popplar och doftande lindar.

 • Vi strosar runt med Bodil som guide och vi hamnar säkerligen vid Piazza del Mercato som en gång var en stor romersk amfiteater men där stenarna använts till senare husbyggen och kvar blev det ovala torget. Vid Piazza San Michele står en vacker kyrka på platsen för ett romerskt forum. Fasadens vridna marmorkolonner och mosaiker i olikfärgad marmor i Pisa-romansk stil tillhör de verkliga höjdpunkterna och är en av landets främsta i stilen. Luccas katedral från 1000-talet likaså.

 • Vi passar på att njuta av de gamla fina kvarteren i en nästan bortglömd toskansk kulturstad och besöker en chokladtillverkare där vi får smaka på ljuvligheterna. Under dagen blir det även lunch och tid på egen hand. I Palazzo Pfanners trädgård har flera romantiska filmproduktioner ägt rum och när vi stiger in i detta luxuösa barockpalats med makalös trädgård förstår man varför. År 1660 uppförde köpmannafamiljen Moriconi ett palats som endast tjugo år senare övertogs av de förmögna sidenhandlarna Controni. I mitten på 1800-talet köptes palatset av en österrikisk ölbryggare Max Pfanner som startade landets första ölbryggeri här.

 • Men det är trädgården, den romantiska, nästan översmyckade med grekiska gudastatyer, toskanska krukor med citronträd, färgstarka blomster och höga träd, som tar andan ur en. Under Belle Epoque ramade det in Pfanners bryggeri och 1996 spelades The Portrait of a Lady med Nicole Kidman och John Malkovich in här. Vi tar tåget tillbaka till Florens efter en härlig promenaddag bland butiker och sevärdheter. Kvällen på egen hand i undersköna Florens.

 • Dag 4 Etruskiska Arezzo

  Toscanas böljande kullar kläds av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar. Den karaktäristiska bruna jorden i dess många nyanser skimrar som ett slarvigt utslängt sidentyg, grönt om våren och i ljusbruna toner om hösten. Uppe på höjderna tronar befästa medeltids- och renässansstäder i rosarött tegel. De flesta har världsberömda viner och charkuterier.

 • Som värdig avslutning på resan ska vi bege oss till Arezzo, som liksom de allra flesta övriga toskanska städer, är av etruskiskt ursprung. Den bildsköna staden ligger på Apenninernas sluttningar, bergen som avgränsar Toscana mot grannlandskapet Marche. Här strosar vi runt i staden och njuter av dess piazzor och gränder samt ser naturligtvis ett av världens mest kända konstverk. Under dagen skall vi även besöka en fin cantina som specialiserat sig på Toscanas goda smaker och här äter vi lunch samt får höra mer om livet med toskanska vyer.

 • I Sankt Franciskuskyrkan ser vi den berömda svit av fresker "La Vera Croce" som utfördes av konstnären Piero della Francesca, 1455-1460, i kyrkans Cappella Bacci, och som avbildar kejsar Konstantin. Ett verk som haft en stor betydelse även för andra konstnärer i vår samtid. Moderna konstnärer, inte minst kubisterna, har sett en föregångare i 1400-talskonstnären som också var matematiker. Väl tillbaka i Florens äter vi en fin avskedsmiddag.

 • Dag 5 Uffizierna - hemresa

  Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på Uffizierna. Konstmuseet var från början maktfamiljen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen, men omvandlades sedermera till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis "Våren" och "Venus födelse", Tizians "Venus från Urbino" för att bara nämna några.
  På eftermiddagen väntar avresa från Florens över kullarna mot tegelstaden Bologna och dess flygplats för hemresan till Stockholm via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Härliga stadspromenader i toskanska kulturmiljöer med kunniga Bodil Jacobsson
 • Njutningsbara italienska måltider
 • Konsten, världsarv och historien från etrusker, romare, medeltid och renässans

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 8/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 2 150 kronor
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm – Bologna, via Tyskland, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En pizzaprovsmakning
 • En aperitivo
 • Tre luncher med vin/vatten/espresso
 • Tre middagar med vin/vatten/espresso
 • Svensktalande licensierad stadsguide
 • Dricks till busschaufförer och restauranger
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - Bologna - Florens - Domkyrkan - Middag
Dag 2. Siena - pizzaprovning - torg och museum - grevinnans palats - Middag
Dag 3. Muromgärdade Lucca - lunch - Palazzo Pfanner - chokladprovning
Dag 4. Etruskiska Arezzo - lunch - stadspromenad med Chiesa San Francesco - Middag
Dag 5. Uffizierna - lunch - Bologna - Stockholm

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotell Pendini, centralt beläget i Florens

Resesätt Lufthansa
Klimat

Sköna maj bjuder på blomstring av rosor och ett vackert skirt grönt landskap. Medeltemperaturen över åren har legat kring lägsta dygnsmedeltemperaturer om 9 - 13 grader samt högsta dygnsmedeltemperaturer om 19 - 24 grader. 
Medelantal regndagar i månaden maj är 9 och medelnederbördsmängden är 72 mm. 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För bästa möjliga upplevelse för långsamma promenader i historiska stadskärnor med ojämnt kullerstensunderlag och höga trottoarkanter rekommenderas hela knän och leder. Kläder enligt lager på lager-principen