Översikt

Edvard Munch - ljuset & mörkret

Under sköna sensommardagar beger vi oss ut på jakt efter en av världens mest kända konstnärer i ett leende vackert kustlandskap.

Bakom det nya Oslos bombastiska siluett kan vi fortsatt finna platserna där Munch, en av den internationella modernismens portalfigurer, växte upp och verkade i dåtida Kristiania. Från symbolismen gick han gradvis mot det uttrycksfulla förenklade och färgblossande. Munch blev därmed en av de första och största expressionisterna vars inflytande sträcker sig in i vår tid. Vi utforskar det Oslo där Munch inledde och avslutade sin gärning samt reser söderut genom vacker natur till kustpärlorna där han kunde finna ro och målarglädje i de vackra skärgårdsstäderna Åsgårdstrand, Jeløy, Hvitstein och Kragerø. Vi reser i såväl hans inre landskap som vi möter i hans konst som i det yttre landskapet han målade – ikoniska tavlor vars motiv vi ännu idag kan se på plats. Under en promenad i Kragerö ser vi solen sjunka genom samma träd som han och på bron i Åsgårdstrand kan vi frammana bilden av flickorna. Överst på Karl Johan kan vi se stadsborna spatsera som då.

Vi njuter av hans konst på det nya Munchmuseet och Nasjonalmuseet. Det ljuvliga Kragerö har en särställning i Munchs liv och vi tillbringar en natt här på Hotell Victoria för att njuta havet, konsten och vyerna. På vägen hit och tillbaka njuter vi av Munchs skärgårdsboenden – dels konsten på Refsnes gård i vackra Jeløy-Moss samt på Ramme gård i Hvitstein där Petter Olsens fina samling av Munchs konst visas i en fascinerande underjordisk utställningssal. Gården där Edvard Munch spenderade tid bjuder även på en vacker trädgård och natursköna miljöer ur en helt unik konstnärs liv. Vår ciceron är mycket kunnige Richard Klingspor och under resan guidas vi även av lokala norsktalande guider som är experter på sina områden. Vi stiftar även bekantskap med Munchs antagonist Gustav Vigeland samt konstnären Theodor Kittelsen. Trevliga måltider och bekvämt boende på fyrstjärnigt hotell i Oslo, Clarion The Hub och på historiska mellanklasshotellet Victoria på Kragerø.

Program

  • Dag 1 Voksenåsen – vyer och kultur – Vigeland – Oslo

    Vi inleder vår konstodyssé med en fin lunch på Voksenåsen samt en stadsrundtur med buss med stopp på Gustav Vigelands berömda och enastående skulpturpark. Edvard Munch själv var avundsjuk på den ställning som Vigeland åtnjöt i det norska kulturlivet, trots sin egen storhet utomlands. När arbetet med Vigelandsparken påbörjades 1920 skriver Munch om det ekonomiska stöd som de båda fick "Ja, det er forskjell på folk – se hvordan man skaper seg for Vigeland. Bare han spytter settes det i gull."

  • Vi får en fin visning av skulpturerna av vår ciceron och Vigelandsexpert Richard Klingspor.
    Härifrån reser vi till vårt fyrstjärniga hotell Clarion The Hub för två nätters vistelse här. Kvällen är fri.

  • Dag 2 Munchs Kristiania - Munchmuseet och Nasjonalmuseet

    Dagen inleds med Munchmuseet där vi går hela förmiddagen till eget bruk inne på museet. Lunch på egen hand under dagen. Vi promenerar dit från vårt hotell och vår ciceron berättar om konstnärens gärning. Richard finns även tillgänglig inne på museet för eventuella frågor.
    Edvard Munch föddes den 12 december 1863 och som barn är han ofta allvarligt sjuk och nära att dö. Under sin undervisning i hemmet får han även tid att utveckla sina talanger inom teckning och tecknar allt, porträtt, landskap och stilleben. Vid fem års ålder avlider hans mor Laura i tuberkulos och han får en livslång fruktan för den dödliga sjukdomen; "sjukdom, vansinne och död var de svarta änglar som höll vakt vid min vagga och som sedan har följt mig genom livet." Lauras syster Karen flyttar in för att hjälpa Edvards far den strikt religiöse militärläkaren Christian Munch med de fem barnen.

  • Ungdomsåren präglas av faderns religiositet och ett instabilt känsloliv men moster Karen ser Edvards talang och uppmuntrat hans konstintresse. Sjutton år gammal skriver han i sin dagbok "min bestemmelse er nu å bli maler" och 1880 börjar han som elev vid Kongelige Norske Tegne- og Kunstskole. Han hänger sig åt att måla människor och miljöer utomhus, längs Akerselva, myllret av folk på Karl Johan och bönder på väg hem från staden. Motiven ser man i "Grandhjørnet på Karl Johan" 1883, "Akerselva" 1882 mfl på Munchmuseet. Under studierna flyttar han hemifrån och ihop med sex andra, träffar sin första mentor, den kände konstnären Christian Krohg samt reser på stipendium till Paris där en helt ny värld öppnar sig.
    Eftermiddagen bjuder in till det nyöppnade Nasjonalmuseet där du njuter av innehållet i egen takt. Richard informerar inför besöket samt följer med för individuella frågor. Kvällen är fri för eget bruk.

  • Dag 3 Oslo - mot sommarpärlorna Jeløya & Åsgårdstrand - Kragerø

    Du har en morgonstund att själv utforska Edvard Munch och hans Oslo. Staden och sonen - så tätt sammanbundna under uppväxt och skolgång. Här tillbringade Munch även sina sista 10 år i livet på Ekelys. I bakgrunden till tavlan "Skriet" kan du skönja Oslos stadssiluett. Även om Oslo inte var ett centralt motiv för Munch så målade han miljöerna kring de övre delarna av Karl Johans gate, från Egertorget mot slottet, de som betydde mycket för honom i hans vardag. Då som nu var Karl Johan stadens promenadgata där rika och kända promenerade för att se och bli skådade, Karl Johan-tavlorna där invånarna gör stan med att gå Karl Johan i olika väder och årstider är i stort sett naturalistiska, några tom lite impressionistiska i stil, som "Vårdag på Karl Johan " från 1890.

  • Flera gamla vattenhål och adresser ligger här, på Karl Johan-institutionen Grand Café som öppnades 1874 satt stadens konstnärer, tänkare och drinkare, bland dem stamkunden Munch. Här mötte det unga stjärnskottet Munch den hemvändande, världskända Henrik Ibsen och det var här en pank Munch försökte få 100 biffar för en version av "Syk pike", men fick nobben. På Bar Boman hänger en av Norges största privata samlingar av Munch på väggarna. Bar Boman är lobbybaren på anrika Hotel Continental och 1932 köpte hotellägare Arne Boman Hansen tolv tryck av litografier och träsnitt av Munch hos en konsthandlare för det facila mängdrabatterade priset 5.500 kroner. Munch är även frekvent gäst på Engebret Café under 1860-70-talen, sittandes i hörnrummet med vänner och en tallrik stekt småtorsk med remoulade och grönsaker. En viktig plats för konstnären var Blomqvist Kunsthandel, landets största konsthandlare och auktionshus och följaktligen nu specialiserade på Munch. Här hölls många utställningar bland andra en visning av Munchs verk "Livsfrisen 1904 och hela den tillhörande sviten till "Livsfrisen" under 1918.

  • Under förmiddagen reser vi genom det vackra landskapet vid Oslofjorden med flera eleganta vita kuststäder dit de bättre bemedlade i storstaden reser ut för sommarnöjen och livet vid vattnet. Några av dem var även Edvard Munchs vattenhål i ett omtumlande och delvis destruktivt liv. Jeløy och Åsgårdstrand är två sådana platser, liksom vackra solnedgångssköna Kragerø.

  • Vi inleder historiskt baklänges med en lunch på restaurant Munch på flärdfulla hotell Refsnes Gods på Jeløy. Edvard Munch hyrde den storslagna huvudgården Grimsrød gård på Jeløy 1913 – 1916. Han var nu en erkänd konstnär vars konst sålde bra och han hade god ekonomi. Hans stora internatonella genombrott hade skett i Köln 1912, där han blivit utvald tillsammans med den andre, då levande modernisten, Pablo Picasso för en stor utställning om modern konst tillsammans med de avlidna mästarna Cézanne, Van Gogh och Gauguin.
    Munch hade precis vunnit tävlingen om att dekorera Universitetets aula i Kristinia. Det var ett stort projekt som krävde både utrymme och närhet till huvudstaden och därför föll valet på Grimsrød gård på Jeløya.

  • Här inrättades en stor konstverkstad där de många rummen på gården fungerade såväl som lager och arbetsrum. Munch byggde till en träateljé med glastak där han arbetade med utkasten till aulans monumentalmålningar, vars motiv han redan funnit i landskapen vid Kragerø och Hvitsten.
    Hit tog han även sina utländska gäster och kunder som ville få porträtt gjorda eller köpa hans tavlor. Under sin tid på Grimsrød bröt Första världskriget ut, något som givetvis påverkade Munch med tanke på de många vänner och mecenater han hade i Tyskland och som innan krigsutbrottet ofta hade besökt honom på gården.

  • Konsten Munch gjorde här hade motiv från landskapet runt gården – de parkliknande områdena, dess herrgårdar med alléer och arbetarna på sin väg hem från den stora glasfabriken i expanderande industristaden Moss. Här avporträtterade han sina älskade hundar och här gjorde han säkert även några av sina många porträtt av sin favoritmodell för tiden, den unga hushjälpen, «Mosse-piken», Ingeborg Kaurin. Gården hade ett bra strategiskt läge för resorna till Oslo men även till Munchs övriga egendomar och ateljéer i Hvitstein, Åsgårdstrand och Kragerø, dit han reste fram och tillbaka med tjänstefolk, häst och hundar.
    När vi åker från huvudstaden genom Moss kan vi från bussen se de vyer som inspirerade Munch - Moss tågstation uppförd 1878 samt kanalbron till Jeløy. I kanalen trängs fritidsbåtarna om sommaren och det myllrar av folk vid restaurangerna. Vi passerar Moss glasbruk som invigdes 1898 och idag är museum och bostadsområde.

  • Efter Grimsrød gård tar oss ut mot vattnet till Refsnes Gods, idag ett femstjärnigt hotell med restaurang Munch. Vi äter lunch samt visas konsten – med fyra originallitografier, en akvarell och en grafik av Edvard Munch. De mest kända är "Selvportrett" från 1895 och "Ung kvinne" (Mossepiken). I receptionen ser man Andy Warhols sidentryck "Eva Medocci" och "Madonna" - två verk i serien After Munch.

  • Efter lunchen färdas vi vidare och tillbaka i tiden när vi kommer till Åsgårdstrand där den unge Munch tillbringar många somrar och 1885 förälskar han sig för första gången i den fyra år äldre och redan gifta Milly Thaulow. Året därpå deltar Munch på den årliga höstutställningen med tavlan "Det syke barn", ett ungt flickebarn som ligger inför döden med tuberkulos, precis som Munchs syster Sophie gjorde 14 år gammal. Motivet är inte ovanligt för tiden – det blev nästan mode att vara tuberkulossjukt blek och mager, men sättet som Munch målade tavlan på – ett naket och rått, nästan ofärdigt på ett brutalt vis väckte kraftiga reaktioner. Både utmanande och rörande – och det blev lite av hans genombrott i sitt hemland. Den företagsamme och uppfinningsrike Edvard Munch hyr en lokal i Kristiania och fyller den med sina egna tavlor 1889 som stadens första separatutställning. Med den säkrar han ett stipendium för ett år i Paris, innan han går ombord på ångbåten tar han farväl av sin far och det skulle bli sista gången de sågs.

  • Mysiga vitmålade hus möter oss i Åsgårdstrand, som grundlades för 450 år sedan som centrum för omlastning av trä och skeppsbyggnationer. På 1860-talet blev det en populär sommarort för badlystna stadsbor som anlände med rutebåten från Kristiania när damer och herrar badade med olika badtider som markerades med vit och röd flagg. Den lilla «sørlandsbyen» Åsgårdstrand är känd för sitt ljus, havet och naturens skönhet samt de många små trånga gatorna och myllret av trähus. Strosandes på de smala gatorna kan du känna doften av nybakade «krabbelurer" från de lokala bagerierna och kika in i de många konstgalleriernas skyltfönster, en trevlig liten stad där historien fortsatt är levande!

  • Därför har byn lockat norska konstnärer under åren och Edvard Munch tillbringade många somrar i det lilla hus i Munchparken som idag är hans museum. Här målade han bl a «Flickorna på bron» och vi tar en tur med guide runt för att se museet och de platser där han fann sina motiv.
    Idag menar många att Åsgårdstrand är den nordligaste av Sørlandsbyene på Oslofjordens västkust. Sørlandet är Norges främsta sommardestination och ett riktigt semesterparadis. Det glittrande havet. Den blå himlen. Klipporna som älskas av soldyrkarna. Inte konstigt att landets sydligaste region kallas för "det glada Sørlandet".

  • Slutmålet för dagen är ljuvliga Kragerø som har en särställning i Munchs liv, som kallade den pärlan bland kustbyar. Hit sökte han sig 1909 och bosatte sig här efter de tärande åren i utlandet. Kragerø blev en ny bas i Norge efter nervsammanbrottet i 1908 och hans vändning i livet – såväl konstnärligt som personligt. Vi checkar in på det historiska och charmiga Hotel Victoria i enkelt inredda rum samt har kvällen och middagen till eget förfogande.

  • Dag 4 Magi i konstens Kragerø

    Idag utforskar vi Kragerø såväl med buss som till fots. Vi inleder dagen med att besöka det lilla museet i Kragerø – Berg. Här förevisas vi historien om det hårda livet i kustbyn där fiske var huvudnäring och där männen högg isblock för export till utlandet. Det historiska huset som huserar museisamlingarna tillhörde den mäktiga familjen Homan och testamenterades till kommunen av Henriette Homan 1943. Här finns även en permanent utställning om Munchs tid på Kragerø, 1909 – 1916, med bla de fina verken "Historien" och "Solen".
    Munchexpert Katja Aarflot berättar att Edvard Munch ankommer Kragerø den 5 maj 1909 med postbåten söderifrån, nyss utskriven från en åtta månader lång vistelse på Dr Jacobsens nervklinik i Köpenhamn.

  • Friskförklarad tar han och släktingen Ludvig Ravensberg sig in på det klassiska hotell Victoria mitt i centrum med hopp om att finna ett litet lugnt och vackert ställe att måla ostörd på. Såväl Kristiania som Åsgårdstrand är båda ute ur bilden eftersom han vill ha en nystart utan historia. Redan första kvällen finner de änkefru Bredstorffs hem Skrubben, en stor villa som ligger mellan byn och naturens böljande åsar och havsvikar. Munch bestämmer sig kvickt för att hyra huset utan att se några andra platser och vännerna Ludvig Ravensberg, Christian Gierløff och Jappe Nilsen turas om med att hjälpa Munch att få sina målarsaker tillsänt sig samt sällskapar med honom.

  • Vardagslivet på Skrubben beskrivs i vännernas dagböcker och huset fylls av diskussioner, munhugg och skratt – Munch kräver att få porträttera alla som kommer och gör flera porträtt i naturlig storlek där porträttet av vännen och konstkritikern i Dagbladet, Jappe Nilsen, är legendariskt som en av de finaste rent tekniskt som Munch målat.

  • Vi besöker flera de platser där Munch fick inspiration. Trots att Kragerø är en sommarpärla så var det vintersolen som gav inspiration till hans kända skapelse "Solen" som pryder Universitetets aula. Varje år från december till slutet av januari går solen upp ur havet mellan bergen vid inlöpet till Kragerø. På några minuter fördriver solstrålarna vintermörkret. På platsen där Munch målade «Solen» står landets enda staty av den legendariske konstnären.

  • Säkert får vi oss också till livs lite om den på Kragerø födde Theodor Kittelsen, hyllad som nationalkonstnär men märkligt okänd utanför Norges gränser. Köpmanssonen Theodor Kittelsen studerade urmakeri och konst. Flyttlasset gick till Oslo 1874 för att gå i lära i två år och sedan vidare till München och dess kungliga konstakademi. Hans konststil går från politisk realism till naturen och inspiration från folksagor. Vi avrundar en intressant dag med en avskedsmiddag på en restaurang på promenadavstånd från vårt hotell.

  • Dag 5 Munch på Hvitstein - hemresa

    Under morgonen checkar vi ut från vårt hotell, lastar bagaget i bussen för en vacker resa norrut. I Vestby kommun ligger Ramme gård vid Hvitsten, ett konst- och kulturcentrum med ekologisk gård, gårdshotell och skulpturpark vid Oslofjorden, som ägs av redararvingen Petter Olsen sedan 1966. Han äger ett fyrtiotal verk av Edvard Munch, varav tjugo oljemålningar. Ett av verken är en av fyra originalversioner av "Skriet" från 1893. På gården finns en underjordisk konsthall för den privata Munchsamlingen, världens största privata samling av Munch. Fastigheten Nedre Ramme köptes 1910 av Edvard Munch som en av de platser att måla efter att ha vunnit tävlingen om Aula-dekorationerna vid Oslo Universitet och han behöll fastigheten fram till sin död 1944.

  • Han skrev till sin faster Karen 1910, "Der i Hvidsten kan jeg leve i fred for Kristianiafolk- som jeg ikke længer kan udstaa (...) Det sted jeg har er næsten det vakreste langs hele kysten." Havlystparken runt Ramme gård är en vacker plats att njuta av sensommaren på och vi kan uppleva omgivningarna runt Edvard Munchs hem längs en ny kulturstig runt huset.

  • Under besöket äter vi en fin lunch.
    Därefter beger vi oss ut till flygplatsen Gardemoen för hemresa till Stockholm Arlanda där vi beräknas landa under kvällen.

Resans höjdpunkter

  • De vackra vita skärgårdsbyarna där Munch levde och verkade
  • En total exposé av Munchs fantastiska konst på Oslos nya magnifika museer
  • Oslofjordens skönhet
  • Vigelandsparken och andra konst och kulturpärlor under vår resa

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 30/8
Pris Från 23 500 kr
Enkelrumstillägg 4 410 kr
I priset ingår
  • Flyg Stockholm eller Köpenhamn – Oslo t/r
  • Flygtillägg
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Fyra nätter på centralt belägna mellanklasshotell, del i dubbelrum
  • Fyra frukostbufféer
  • Tre luncher
  • Två middagar
  • Svensktalande ciceron
  • Norsktalande lokalguider
  • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Voksenåsen - lunch - Vigelandsparken visning - incheckning - egen kväll.
Dag 2. Munchs Kristiania - Munchmuseet och Nasjonalmuseet - egen tid för lunch och middag på egen hand.
Dag 3. Egen tid på förmiddagen - avresa till Jeløy - lunch - Åsgårdstrand  - incheckning Kragerø
Dag 4. Kragerø - middag
Dag 5. Ramme Gård Hvitstein - lunch - hemresa

Boende

Två nätter på hotell Clarion The Hub i centrala Oslo
Två nätter på mellanklasshotell Victoria i Kragerø
 

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition ger förutsättningar för en fin reseupplevelse med många promenader utomhus och inomhus på ojämnt underlag men i långsamt tempo.

Boka din resa

2023-08-30 2023-09-03 23 500 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-08-30 2023-09-03 23 500 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa