Översikt

Historiska Apulien - skönhet vid Italiens klack

Välkommen till en stimulerande resa till Italiens kanske minst kända men mest mytomspunna landsdel. Solkyssta, sköna Apulien var en gång en smältdegel för högkulturer från öst och väst. Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg och Italienbosatte John Werich.

Följ med kunnige konsthistoriker Lars Sjöberg för att uppleva Apulien. Italiens mest exotiska landsdel; den vita färgen, de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt och italienskt.
Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Gallipolli, Castel del Monte, Lecce med besök i ett av dess fina privata palats, Otranto, Galatina och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och blandningen av arabiskt, grekiskt, spanskt och italienskt utgör själen i Apulien, landets kanske mest natursköna region. Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Liksom grannregionen Basilicatas fina kulturstad Matera. Detta odlingslandskap ger också en genuin ursprungskänsla. Under medeltiden skrev Dante i sin Divina Commedia om regionens "lyckosamma jordar".
Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi bor på väl utvalda hotell i Bari och Lecce samt ägnar omsorg både åt själ och lekamen då vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer.
Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår kunniga och omtyckta lokala ciceron John Werich, bosatt i Italien.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Brindisi - Lecce

  Ankomst till Brindisis flygplats där våra ciceroner Lars Sjöberg och John Werich möter upp. Vi gör en kort panoramatur genom hamnstaden Brindisi med sina palmkantade gator och solkyssta torg samt promenerar i dess historiska kvarter där tempelriddarportalen leder oss in bland byggnader i medeltida och romansk stil med körsbären på tårtan - den romanska katedralen och rundkyrkan San Giovanni Battista från 1089, den vackra Loggia Balsamo från 1400-talet, det kända trekantiga svabiska kastellet uppfört under Fredrik II Hohenstaufens regeringstid, bland mycket mer. På 1.000 talet styrde normanderna Brindisi och dess hamn var en av de mest betydelsefulla för korstågens färder till och från det Heliga landet.

 • Vi reser vidare ett stycke för att komma in i härliga barockstaden Lecce i sin karaktäristiska gula sandsten. Vårt fyrstjärniga hotell för två nätter är Grand Hotel di Lecce. Vi får en välkomstdrink och äter en välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Barockpärlan Lecce – mosaikernas Otranto

  Undersköna Lecce har minnen från antik tid, något som syns tydligt i dess stadskärna. Men det är den imposanta och homogena arkitekturen från 1600-talet, barocco leccese, som gör att staden är något utöver det vanliga. Den har kallats Söderns Rom och Barockens Florens. I kvarter efter kvarter finner man intrikat utmejslade dekorationer som på kyrkorna Santa Croce och Santa Maria di Constantinopolis fasader – den ena mer märklig än den andra. Sparriskolonner, vattensprutande demoner, keruber och lidande munkar – markisen av Grimaldi beskrev staden som byggd av en galen byggherre, riden av maran. Den mäktiga katedralen byggdes av landets då mest firade arkitekt Zimbalo kring år 1680. Här finns många små privata adelsmannapalats och vi besöker ett fint hem innan vi har äter en gemensam gourmetlunch.

 • Vi reser vidare längs kusten för att utforska vackra Otranto. Denna vita pärla vid havet gnistrar av marmor och ljus sandsten. Breda promenadytor ger raka vilsamma linjer vid havet och innanför hamnen tronar katedralen Santa Maria Annunziata frän 1088, vars 600 kvadratmeter stora mosaikgolv avbildar djur och människor. Mosaikgolvet är en verklig skatt från åren 1163-1170.

 • Här ser vi berättelsen om Adam och Eva i lustgården, livets träd, via Alexander den store omgiven av två gripar och Babels torn till Domedagen. Katedralen är en symbol för otrantinernas motstånd mot ottomanerna efter deras erövring av staden då 800 kristna halshöggs år 1480 här på Minervakullen eftersom de vägrade avsvära sig sin kristna tro. Deras reliker vårdas ömt i katedralen.

 • Ikväll ska vi äta en fin middag under pergolan, gjorda av regionens välkända råvaror och prova några av regionens kända viner i vinkällaren hos den världskända producenten Duca Carlo Guarini, en familj med normandiska anor och familjens första vinodling antecknad redan år 1114. Vi återvänder till Lecce för en god natts sömn.

 • Dag 3 Joniska havets Gallipoli och freskernas Galatina

  Legenden om den vackra staden Gallipoli förtäljer att den grundlades av Zeus son, kung Idomeneus som härskade på det minoiska palatset Knossos och som slogs i det trojanska kriget. Oavsett sanningshalt var Gallipoli en betydelsefull stad i Magna Graecia vars fall blev att staden allierade sig med Pyrrhus och Taranto mot Rom år 265 f Kr.

 • Smältdegeln Gallipoli blev romersk koloni, plundrad av medeltidens vandaler och goter men under bysantinerna blomstrade hamnstaden. På 1700-talet hade Gallipoli Medelhavsområdets största olivoljemarknad. Den gamla stadskärnan ligger på en liten ö som knyts till fastlandet via en 1600-tals bro och är nästan helt omgärdad av förvarsmurar uppförda under 1300-talet. Barockkyrkor, palats och historiska byggnader i ljusa färger vid murar och sandstrand omges av ett strålande klart turkost hav. Vi gör en stadsvandring där vi ser de vackra kyrkorna, fontänerna och palatsen. Lunch på egen hand.

 • Färden går vidare till Lecces lillasyster som staden Galatina kallas. med en vacker historisk kärna. När man anländer till Piazza San Pietro charmeras man av dess vackra historiska kärna med vältrampade och utsökt glänsande marmorgator. En välornamenterad barockarkitektur kröns av basilikan tillägnad Santa Caterina d´Alessandria, med fantastiska och färgstarka vackra freskmålerier från 13- och 1400-talen. Basilikan är verkligen kronan på verket och utnämnt nationalmonument. Här sägs Petrus ha stannat till under sin färd mot Rom. Freskerna är målade av lärlingar till Giotto under ett tak i arabisk stil. Innan vi lämnar Galatina kanske ett av de berömda bakverken Pasticciotto med trehundraåriga traditioner lockar?
  Kvällen är till eget förfogande i Lecce

 • Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i vitt med grå konformade stentak. Ett sådant hus kallas trullo. Nu väntar en medeltida oljekvarn i trullistil, belägen på landsbygden nedanför den vita staden Ostuni i fjärran. Stadens vita fasader i ett arabiskt gytter av hus på en höjd, det urgamla odlingslandskapet och blandningen av kulturer blir mycket njutbar även på håll, som en apulisk tavla.

 • Vår olivodlare introducerar oss till det gröna guldet och processen att göra olja under historien vid den gamla olivpressen på gården. Som avslutning bjuds vi att smaka. Vi fortsätter till Alberobello, där lunch på en välrenommerad trullirestaurang samt ett världsarv bjuds.

 • Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i "trulliland". Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista.

 • Conversano är ytterligare en av de fina apuliska städerna i inlandet och vi besöker det vackra slottet Castello Marcione för en privat rundvisning och en liten aperitivo. På kvällen ankommer vi Bari och inkvarterar oss på fyrstjärniga IH Hotels Bali Oriente och det blir middag på egen hand.

 • Dag 5 Världsarven Matera och Castel del Monte

  Dagen inleds i stor stil med färd till och rundvandring i ett av Unescos världsarv, Materas Sassi Caveosi, den gamla grottstaden, belägen i en brant ravin nedanför stadens bebyggelse. I flera kvarter längs brådstupet ligger ett gytter av fyrkantiga hus i kalksten, en del byggda utanpå de ursprungliga grottorna. De bebodda kvarteren i Sassi kunde närmast liknas vid tredje världens slum på 50-talet och vissa kvarter beskrevs som ett Dantes inferno i Carlo Levi´s roman "Kristus stannade i Eboli". Idag är Sassi ett trendigt bostadskvarter, omtyckt av kulturetablissemanget. Det unika sättet att gräva ut bostäder och kyrkor i tuffstenen är fascinerande och vi kan beundra bysantinska fresker i en del av grottkyrkorna. 2019 var Matera en av Europas kulturhuvudstäder.

 • Vi har fri tid att på egen hand njuta av Matera innan ytterligare ett världsarv väntar oss - det mytomspunna och imponerande slottet Castel del Monte. En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll och anses av konstkännare som ett unikt mästerverk.
  En trevlig avskedsmiddag väntar oss som avrundning på en fin resa.

 • Dag 6 Baris skatter och en hemresa

  På förmiddagen går vi en gemensam stadsvandring med Lars i Bari. Ovan den charmerande  stadsdelens trånga gator och glatta marmorpiazzor tronar katedralen och Sankt Nicolausbasilikan med havet som närmaste granne. Den byggdes vid slutet 1000-talet av södra Italiens nya härskare, normanderna, och är den första romanska kyrkan med klart inflytande av medeltida norditalienska mästare. Vi har tid att strosa och inta lunch på egen hand. Vi fascineras av den storslagna Hohenstaufiska borgen, uppförd av normanderna och efter en lunchpaus på egen hand fortsätter vi till flygplatsen för hemresa via München.

Resans höjdpunkter

 • Våra ciceroner John Werich och konsthistoriker Lars Sjöbergs kunskaper och entusiasm
 • Mångfalden av kulturstäder i solkyssta Apulien vid glittrande hav och odlingslandskap
 • Mat och vin i Italiens "kornbod"
 • Matera i grannregionen Basilicata
 • Castel del Montes imponerande formation
 • Havets Gallipoli
 • Barockstäderna Lecce och Galatina
 • Trullimystiken i Alberobello

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 4/10
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 3 190 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Brindisi via Zürich, Bari – Stockholm via München
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga hotell i del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • En olivoljeprovning
 • En aperitivo
 • Två luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Svensktalande färdledare
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Ankomst Brindisi - stadspromenad - incheckning hotell Lecce - middag.
Dag 2. Lecce stadsrundtur - adelsmannapalats - gourmetlunch - Otranto stadsrundtur - middag med vinprovning.
Dag 3. Gallipoli stadsrundtur - Galatinas basilika. 
Dag 4. Olivoljebesök - Alberobello - lunch - Conversano privatpalats med aperitivo.
Dag 5. Världsarvet Matera - Världsarvet Castel del Monte - avskedsmiddag.
Dag 6. Bari stadsrundtur - hemresa 

Boende

Tre nätter på Grand Hotel di Lecce, Lecce
Två nätter på IH Hotel Balie Oriente, Bari

Resesätt Lufthansa

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-10-04 2023-10-09 24 990 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2023-10-04 2023-10-09 26 490 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan