Översikt

Josef Franks & modernismens Wien

Åren under det tidiga 1900-talet var startskotten för en ny era. Det gamla skulle raderas för att ge plats åt en helt ny värld. Följ med på en unik resa till Wien, där vi under några sensommardagar kommer att koncentrera oss kring denna omtumlande tid i vår konst-, design- och arkitekthistoria. Resans ciceron, konst- och designhistorikern Li Pamp, lotsar oss, via föredrag och besök, från Wiener Secession och Wiener Werkstätte till bostadsområdet Werkbundssiedlung, som arkitekten Josef Frank var konstnärligt ansvarig för.

Boka din resa

2020-10-14 2020-10-18 19 995 kr Austrian Airlines Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Ankomst till Wien

  Vi ankommer till Wiens flygplats. Transfer till centrala Wien och incheckning på vårt hotell. Resten av dagen är ledig för egna strövtåg i den storslagna och vackra österrikiska huvudstaden. På kvällen äter vi gemensamt middag på restaurang.

 • Vårt hotell i Wien

  Vi bor fyra nätter på Kaiserhof Wien, ett fyrstjärnigt och mycket uppskattat hotell i klassisk stil, byggt 1896 och renoverat år 2012. Hotellet är beläget i hjärtat av Wien, med närhet till shoppinggator, Operan, Wiener Musikverein och det livliga Naschmarkt med sina trendiga barer. Wiener Secession ligger ett par minuter bort, museerna Leopold och MAK ligger båda inom gångavstånd från hotellet. Rummen har dusch/wc, luftkonditionering, tv med satellitkanaler, minibar och vattenkokare

 • Dag 2 Seminarium med Li Pamp

  Efter frukost håller resans ciceron, Li Pamp, ett intressant seminarium som introduktion till våra kommande dagar i Wien. Wiener Secessionen var en sammanslutning, grundad 1897, som startades av en grupp fria konstnärer. Initiativtagare var bland andra Gustav Klimt, Österrikes mest kände och betydelsefulla konstnär. Konstnärsgruppen ägnade sig främst åt arkitektur, bildkonst och industriell design och företrädde den österrikiska jugendstilen i opposition mot den borgerliga akademikonsten. Under dagen besöker vi Wiener Secessionens hus, ett av Wiens mest magnifika och spektakulära byggnadsverk, beläget på kort promenadavstånd från vårt hotell. Därefter besöker vi närbelägna Leopold Museum där vi kan se verk av konstnären Gustav Klimt.

 • Wiener Secession

  Detta ståtliga och vackra sekelskiftespalats är en av Wiens mest betydelsefulla byggnader i jugendstil. Wiener Secession är en utställnings-lokal ritad av Joseph Maria Olbrich. I den vita byggnaden, som pryds av en fantastisk guld-kupol, målade Gustav Klimt en fris, inspirerad av Beethovens nionde symfoni, för en utställning 1902. Konstnären målade direkt på väggen och verket restaurerades på 1980-talet.  

 • Leopold Museum

  Leopold Museum är ett modernt konst-museum, med samlingar av bland andra Gustav Klimt, en av Wiener Secessions och jugendstilens mest framträdande konstnärspersonligheter. 

 • Dag 3 Wiener Werkstätte

  Vid förra sekelskiftet var Wien centrum när det gällde europeisk avant garde-konst. Arkitekten Josef Hoffmann och grafikern Koloman Moser grundade år 1903 tillsammans konstnärs-kollektivet Wiener Werkstätte, som kom att bli tongivande inom bildkonst, design och arkitektur. Deras mål var att skapa produkter som lämpade sig även för serietillverkning. Detta bidrog senare till uppkomsten av Bauhaus-skolans ideologi på 1920-talet. .

 • MAK Museum

  Tillsammans med vår ciceron Li Pamp tar vi en promenad genom den ståtliga gamla staden till MAK-museet, där vi ser Wiener Werskstätte-utställningen. Här finns en unik dokumentation som visar historien och betydelsen av Wiener Werkstätte. Arkivet donerades till MAK Museum 1955. Museet har världens största samling av Wiener Werkstätte-objekt och den mest omfattande samlingen av möbler, föremål och mönster skapade av Josef Hoffmann.

 • Dag 4 Arkitekten Josef Frank

  Josef Frank var en av funktionalismens pionjärer och kopplades samman med Wienmodernismen. Han arbetade under det tidiga 1900-talet som arkitekt i Wien, men skapade också möbler och textilier till sina egna inredningar. Josef Frank var under åren 1930-32 konstnärligt ansvarig och projektledare för bostadsutställningen Werkbundssiedlung i Wien. Under dagen besöker vi bostadsområdet och ser även Villa Beer, som räknas till Franks främsta arkitektoniska verk.

  Formgivaren Josef Frank. Han växte upp i Wien i en judisk familj. Efter att ha utbildat sig till arkitekt började Josef Frank även att designa möbler och textilier. Under 1920-talet träffade han för första gången Estrid Ericson och kom sedermera att formge Svenskt Tenns berömda möbler, tapet-mönster och tygtryck.

 • Dag 5 Hemresa

  Efter en avslutande frukost på hotellet, lämnar vi Wien för denna gång och beger oss till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Avreseort Stockholm
Avresor 14/10
Pris Från 19 995 kr
Enkelrumstillägg 4 300 kr
I priset ingår
 • Flyg till Wien t/r
 • Transfer t/r
 • Del i dubbelrum i Wien, 4 nätter
 • Frukost fyra dagar
 • Två middagar
 • Seminarium med Li Pamp
 • Entré till Wiener Secession
 • Entré till MAK-museet
 • Entré till Leopold Museum
 • Bussutflykt till Werkbundssiedlung
 • Turistskatt
 • Grand Tours ciceron Li Pamp
 • Svensktalande lokal auktoriserad guide
Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Wien
Dag 2. Seminarium med Li Pamp, Wiener Secession och Leopold Museum.
Dag 3. Wiener Werkstätte och MAK-museet.
Dag 4. Arkitekten Josef Frank, Villa Beer.
Dag 5. Hemsresa

Resesätt Austrian Airlines
Klimat

 

Valuta

Euro

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Läs mer på www.vaccinportalen.se eller kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Resans karaktär

Gruppresa med ciceron och färdledare

Deltagarantal

20-25 personer.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Skor
Ha gärna bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag.

Pass
På denna resa behöver du ditt pass. Kontrollera i förväg att passet är giltigt enligt de regler som gäller för landet. Du måste även kontrollera att passet inte är skadat och att den plastinbakade sidan inte sitter lös.

Boende

 • Vi bor fyra nätter på Kaiserhof Wien, ett fyrstjärnigt och mycket uppskattat hotell i klassisk stil, byggt 1896 och renoverat år 2012. Hotellet är beläget i hjärtat av Wien, med närhet till shoppinggator, Operan, Wiener Musikverein och det livliga Naschmarkt med sina trendiga barer. Wiener Secession ligger ett par minuter bort, museerna Leopold och MAK ligger båda inom gångavstånd från hotellet.Rummen har dusch/wc, luftkonditionering, tv med satellitkanaler, minibar och vattenkokare.