Översikt

Från Lyon och Bourgogne till Paris

Följ med vår Frankrike-expert på en gastronomisk och historisk resa till Lyon och Bourgogne med smaker, historia och landskap utöver det vanliga !

Centrala Lyon ligger mellan två vackra floder, stadens trevliga 1800-talscentrum mellan floderna Saône och Rhône och den gamla stadsdelen från 1500-talet utmed Saône. Detta läge tillsammans med den behagliga arkitekturen skapar ett unikt stadsrum som bjuder på både stora skönhetsvärden och ständig omväxling. Lyon betraktas även som Frankrikes mathuvudstad inte minst på grund av arvet från stadens son världsberömde kocken Paul Bocuse. Söder om Lyon ligger en av de största gallo-romerska arkeologiska fyndplatserna vid Vienne.
Bourgogne har alltid varit ett rikt landskap och vid flera tillfällen under olika perioder varit i praktiken självständigt. Framförallt under högmedeltiden var hertigdömet Bourgogne synnerligen mäktigt, under perioden ca 1340 -1460 i praktiken en egen stat som även inkluderade Flandern, med rika handelsstäder som Brügge och Gent. Från denna "guldålder" finns ett rikt kulturellt arv av magnifika kyrkor, slott och borgar, varav en del finns uppförda på Unescos världsarvslista

Bourgognevinerna räknas med all rätt in bland vinvärldens allra största celebriteter. Dessutom är Bourgogne en av de roligare vinregionerna att besöka, dels tack vare sitt vackra landskap och de verkligt bildsköna små vinbyarna, dels därför att här vid sidan av de stora kanonerna även finns intressanta "små" viner som fortfarande är föga kända. Under vistelsen njuter vi av såväl en smakrundtur i Lyon som i Dijon.
Resan avslutas med en tågresa från Dijon till Paris där vi äter på den kända restaurangen Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris. Vi bor på trevliga mellanklasshotell i Lyon och i Beaune och lotsas genom historia och gastronomi av lokala passionerade och engelsktalande guider samt vår svenska ciceron, omtyckta Frankrikekännaren Annette Larsson.

Program

 • Dag 1 Mot Paul Bocuses Lyon

  Vid ankomst möter vår guide Annette med privat buss. Nu inleds våra eskapader i en region som är världskänd för sin mat och sina viner, men även en färgstark historia. Vi beger oss till vårt fyrstjärniga College Hotel fint beläget i Vieux Lyon. Vår middag serveras på promenadavstånd från vårt hotell på ett, för Lyon så traditionella och trevliga restauranger, ett Bouchon Lyonnais!

 • Dag 2 Paul Bocuses matmarknad – Lyons världsarv

  Dagen inleds med en promenad till och i den gigantiska täckta matmarknaden Les Halles som grundades av Paul Bocuse och där det är härligt att gå runt och insupa aromer och färgstarka arrangemang. Vi visas runt bland produkter av högsta klass av en engelsktalande passionerad guide, tillsammans med Annette. Vi provsmakar några produkter som visar Lyons kulinariska arv.
  Därefter väntar en fin stadspromenad genom de olika och väldigt synbara lagren av Lyons historia där vi trampar blankpolerade kullerstenar i gränder

 • Lyons gamla stadsdel är inskriven på Unescos världsarvslista på grund av sin oerhört välbevarade och sammanhållna 1500-talsarkitektur med innergårdar, spiraltrappor och brunnar. Mellan de smala gatorna går "hemliga" passager tvärs genom kvarteren, s k Traboules, som leder oss in till spännande renässansgårdar annars dolda för passerandes ögon. Högt ovan gamla Lyon tronar kullen Fourvière och vi åker upp till kyrkan Notre Dame de La Fourvière med makalös utsikt över centrala Lyon med Rhônedalen som breder ut sig bortom staden. Vi kan se Place Bellecour, Place de Terreaux, nya mässområdet och mer. Buss tillbaka till vårt hotell. Ledig kväll att utforska härliga Lyon.

 • Dag 3 Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal och flodbåt

  När vi nu färdas tillbaka till i tiden till romarnas era i Frankrike, den gallo-romerska tiden, rör vi oss söderut längs den livgivande och viktiga transportleden Saône till Vienne med Augustuspalatset och teatern. Det arkeologiska området i Saint-Romain-en-Gal är ett av de största i Frankrike men kanske inte lika känt för oss svenskar som de romerska lämningarna i Provence och vi kommer att utforska utgrävningsområdet, dess fynd på det mycket moderna museet des Confluences där floderna Rhône och Saône flyter samman.

 • Vi ser det samt Augustus och Livias tempel innan vi tar en timmes tur med flodbåt. Retur till vårt hotell och om aftonen så promenerar vi till Paul Bocuses första restaurang 1994 i Lyon, Brasserie Le Nord, från 1994, för kvällens middag.

 • Dag 4 Bourg-en-Bresse – Vonnas – Puligny Montrachets viner - Beaune

  Nu lämnar vi Lyon för resan in i Bourgogne och vårt första mål är Bourg-en-Bresse i en fin jordbruksbygd med besök på det vackra kungliga klostret Brou och stadens matmarknad, vars historia kan spåras från 1000-talet. Hertigarna av Savojen gjorde staden till huvudort i sitt rike under 1400-talet, strategiskt beläget mellan den franska kronan och Habsburgarna i Italien. Den kungliga kyrkan i sengotik uppfördes på order av den minst sagt färgstarka kvinnan och kommande holländska regenten Margareta av Savojen till minne av hennes man Filibert II av Savojen och dennes mor. Kyrkan uppfördes till största del under 1500-talet och är idag en älskad klenod i landet, innehållandes fina samlingar av franska, flamländska och italienska konstföremål från 1400- 1900-tal.

 • Vår lunch skall avnjutas i blommande gröna omgivningar, hos en annan av Frankrikes stora mästerkockar, Georges Blanc och hans restaurang i Vonnas, l´Ancienne Auberge, som serverar hans version av regionens husmanskost utvecklat genom hans släkts tre generationer av "mödrakockar", Nu har vi kommit in bland de världsberömda vingårdarna i Bourgogne där högklassiga druvor pinot noir och chardonnay odlas så långt blicken kan nå. Strax norr om oss ligger Bourgognes hjärtland, Côte d'Or - den gyllene, eller den mot öst belägna, sluttningen. Detta berömda område ligger på en högplatå vars kullsidors östra och södra sluttningar framställer några av världens allra främsta viner

 • Côte d'Or är i sin tur uppdelat i Côte de Nuits och Côte de Beaune där berömda vingårdar ligger på rad en femtio km lång sträcka utmed floden Saône. De druvsorter som odlas här är idag spridda över hela världen, men utan att nå samma smakhöjder som de som odlas i Bourgogne och så har det varit sedan medeltiden. Därför har man mycket strikta vinlagar och mycket få andra druvor tillåts i regionen. I Côte d'Or odlas i stort sett endast pinot noir och chardonnay. I vingårdarna växer de allra förnämsta Bourgognevinerna, att läsa en karta här är som att läsa en bättre vinlista. Alla byar bär berömda vinnamn som Pommard, Volnay, Meursault, Montrachet. Vi har valt ut en Domaine i området Puligny Montrachet för en vinprovning.

 • Vi njuter av landskapet på väg till den muromgärdade staden Beaune, bourgognevinets huvudstad. Här ligger det unika 1400-talssjukhuset Hôtel Dieu. Förutom sin mycket vackra och helt bevarade 1400-talsarkitektur bjuder Hôtel Dieu på en fascinerande inblick i den tidens sjukvård med kök, sjuksalar och apotek. Vi installerar oss på vårt hotell de sista två nätterna, det fyrstjärniga hotell Henry II i stadens centrum. Kvällen är till eget bruk.

 • Dag 5 Abbaye de Fontenay - filmsköna Flavigny – senapens Dijon - burgundiskt vin

  Världsarvet och cistercienserklostret Abbaye de Fontey ger en glimt av det hårda och flärdfria munklivet. Men det ger också oss en bild av kyrkans makt. Fontenay Abbey grundades 1118 av den senare helgonförklarade karismatiske och asketiske Bernard av Clairvaux, och är det äldsta kvarvarande cistercienserklostret.
  Efter den franska revolutionen tömdes klostret och användes till industrin men alla romanska byggnader bevarades, klosterkyrkan, munkarnas sovsalar med flera rum. Den i dag mycket vackra dalgången dikade munkarna ut träskets vatten för att kunna använde dess trä och hydrauliska kraft i sitt arbete och delar av det industriella arvet finns kvar än idag tack vare att samma familj ägt såväl kloster som marken sedan 1820.

 • Härifrån reser vi till en liten söt stad som många kanske känner igen från filmens värld. Vi har tid att fika lite på egen hand och strosa i Flavigny, inspelningsplats för Lasse Hallströms film Chocolat med Juliette Binoche, Johnny Depp och Judi Dench med flera.

 • När vi kommer fram till senapsstaden Dijon som är Bourgognes huvudort njuter vi av en av landets mest attraktiva städer med elegant medeltids-, och renässansbebyggelse. Här gör vi en gastronomisk gourmettur med smaker som speglar Bourgognes själ, de finaste "charcuterie" och ostar, den lokala pepparkakorna, "pain d'épices", smaker av svartvinbär och anis, samt givetvis den berömda senapen Moutarde de Dijon.

 • Få områden i Frankrike motsvarar så väl föreställningen om typisk, pittoresk vinregion som just Bourgogne, och då framförallt dess hjärtland Cote d'Or mellan Beaune och Dijon. Det är ett kuperat, grönskande landskap med vinodlingar så långt ögat når, tryfferat med små pittoreska, månghundraåriga vinbyar i sten.

 • Dagen avrundas därför med ett besök till världsberömda vinslottet Château du Clos Vougeot, där vi lär känna vintillverkningen i regionen från de antika vinpressarna till lagringsfaten. Som namnet antyder är det en muromgärdad klosterodling som skapades av cisterciensermunkarna på klostret Citeaux från 1100-talet. Här tillverkade munkarna högkvalitativa viner vars goda rykte har bestått än idag. Vinslottet adderades 1551 och var ett om-, och tillbyggt litet kapell. 1818 köptes slott och vinmarkerna av Julien-Jules Ouvrard och tidigt 2000-tal delades ägandet på mer än åttio ägare. Vi gör en vinprovning innan det är dags att återvända till Beaune med kvällen på egen hand.

 • Dag 6 Med tåg till Gare du Lyon – Le Train Bleu - hemfärd

  Vi körs till Dijons tågstation för att ta det franska snabbtåget TGV till Paris. En resa som tar ca 1,5 timme. Väl framme skall vi äta lunch på den klassiska gourmetrestaurangen på stationen, Le Train Bleu. Efter lunch väntar buss ut till flygplatsen för flygningen tillbaka.

Resans höjdpunkter

 • Lyons gamla stad och gränder
 • Vienne med sitt romerska arv
 • Lyons smaktur i Les Halles samt smakrundtur i Dijon.
 • Vinprovningar i Bourgogne
 • Lilla smycket Flavigny och historiska kloster
 • Beaune med dess Hospice och vackra omgivningar
 • Avslutningen på Le Train Bleu i Paris

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 4/9
Pris Från 24 590 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm Arlanda – Lyon via Paris/Paris – Stockholm Arlanda
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell, i del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Två luncher med viss måltidsdryck
 • Två vinprovningar
 • Två provsmakningsturer
 • Två middagar med viss måltidsdryck
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Svensktalande färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Mot Paul Bocuses Lyon – Frankrikes mathuvudstad - middag.
Dag 2. Paul Bocuses matmarknad  med provsmakning– Lyons världsarv
Dag 3. Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal och flodbåt - middag.
Dag 4. Bourg-en-Bresse – Lunch  Geroges Blancs Vonnas – Puligny Montrachets viner - Beaune
Dag 5. Abbaye de Fontenay - filmsköna Flavigny – senapens Dijon - vin på Clos de Vougeot
Dag 6. TGV tåg från Dijon till Paris - lunch på Le Train Bleu - flygresa hem 

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga hotell Collèges i gamla Lyon
Två nätter på fyrstjärniga hotell Henry II, centralt i Beaune

Resesätt Air France

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition är förutsättningar för en fin reseupplevelse på en resa med mycket promenader på ojämnt underlag.

Boka din resa

2022-09-04 2022-09-09 24 590 kr Air France Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa