Översikt

Marcel Proust - en 100-årig kärlekssaga

Välkommen på en härlig jubileumsresa till Paris med tåg. En resa för Tidningen Vi med vårt systerbolag Historiska Resor och Frankrikeexpert Annette Larsson, för att strosa i Marcel Prousts spår i Paris, Illiers och Cabourg.

Vi flanerar och åker Métro i Paris med tonvikt på 100-årsjubilerande författaren Marcel Prousts platser vid Madeleine och Saint Augustin. Resan bjuder även in till strövtåg kring Ernest Hemingways vattenhål i staden runt Quartier Latin. Innan vi reser vidare till Marcel Proust Combray och Balbec har du även mycket tid för egna upptäckter. För Parisvistelsen har vi inkluderat ett tvådagars Metro-pass och vi använder det för att röra oss i Proust och Hemingways spår.

Vi skall se Tante Léonies hus utifrån, besöka det lilla muséet, samt utforska slottet Chateau de la Sinetterie där den fiktive Charles Swanns bodde, en karaktär som är byggd kring Proust bekante Charles Haas. Här i Illiers-Combray finns säkerligen möjlighet att smaka på Prousts älskade snäckformade madeleinekakor.
När vi reser västerut möter vi andra platser som berörde Marcel Proust, som den imponerande katedralen i Chartres och hans sejourer längs den normandiska kusten i Cabourg. Här tillbringade Proust mycket tid vid havet pga sin astma och inspirerades till den fiktiva staden Balbec.
Vår ciceron är frankofilen Annette Larsson, med stor kunskap om landets historia och den franska litteraturen där Marcel Proust är en av favoriterna. Vårt boende är det trevliga mellanklasshotellet Delambre, vid Luxembourg-trädgårdarna i Paris.

Boka din resa

2022-10-02 2022-10-09 27 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Raka spåret söderut

  I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn från Götaland och flertalet stationer i Svealand – ange önskad avreseort när du bokar resan.
  Vi ankommer till Köpenhamns Centralstation där du träffar Historiska Resors ciceron Annette Larsson, som medföljer under hela resan till Frankrike och tillbaka.
  Från Köpenhamn fortsätter vår tågresa genom Danmark, via Odense och Jylland, till Hamburg i Tyskland med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning.
  Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.
  I Hamburg övernattar vi på hotell, beläget på kort avstånd från stationen. Tänk på att du själv ansvarar för att ditt bagage kommer från och till tåget i Hamburg. Middag på egen hand.

 • Dag 2 Älskade Paris

  Tidig morgon kliver vi ombord tåget söderut. Frukost finns att köpa ombord. Med ett ca tjugo minuter långt uppehåll för tågbyte i Karlsruhe anländer vi sedan till Paris östra station där buss möter för att ta emot oss. Färd in till det mellanklasshotell som vi kommer att spendera vistelsen i Paris på, Delambre som ligger vid Luxembourg-trädgårdarna. Gemensam middag.

 • Dag 3 Hemingways vattenhål i Quartier Latin

  Idag skall vi använda våra Metro-kort för att färdas i Ernest Hemingways spår – Hemingways förhållande till Paris var speciellt. "Så var vår ungdoms Paris, de dagar när vi var mycket fattiga och mycket lyckliga", skriver Ernest Hemingway, i den postumt utgivna "En fest för livet" om tiden i Paris.

 • Nittonhundratjugotalet i Paris var den förlorade generationens förlovade era när man önskade skaka av sig doket från det första världskrigets mörker. Ernest och Hadley Hemingway bodde i Paris mellan 1921 – 1928, när Ernest var utlandskorrespondent för Toronto Daily Star. Här festade, älskade och hatade de i sällskapet kring Gertrude Stein, James Joyce, F Scott Fitzgerald, Joan Miró och Pablo Picasso. Det var här som Hemingway gick från att skriva noveller till romaner. Paret Hemingway bosatte sig på samma gata som James Joyce, i en liten lägenhet i Quartier Latin och här grundlades Ernest författarstil med sparsmakade, bryskt direkta, korta meningar, så kallad isbergsprosa.

 • Hemingway rörde sig ofta vid kaféerna kring Saint Germain-des-Près och bodde också i Montparnasse från 1924. Hungern var ständigt närvarande och han brukade gå med barnvagnen i Luxembourg-trädgårdarna, där han kunde fånga och vrida halsen av duvor till middagsbordet. "Så var vår ungdoms Paris, de dagar när vi var mycket fattiga och mycket lyckliga", skriver Ernest Hemingway, i den postumt utgivna "En fest för livet" om tiden i Paris. Vi äter lunch under dagen samt har sen eftermiddag och kvällen fri.

 • Dag 4 Strövtåg i Paris - Prousts kvarter

  Många stora författare väver in sina karaktärer med specifika platser i berättelsen. Men få kan göra detta så levande och betydelsefullt som Marcel Proust, som med det fina gamla hotellet vid havet, Paris salonger och budoirer från sekelskiftet, familjehemmet i marknadsstaden sydväst om Chartres. Platser där en känslig yngling växer upp till man och formades för livet. Därför gör vi en speciell resa i hans spår i Paris och de fiktiva städerna Combray och Balbec.

 • Paris var den stad där Proust levde sitt vuxna liv. Idag tar vi metro till området kring Place Saint Augustin och Madeleine. Här möter vi de parisiska Belle Epoque-adresser som författaren höll kära och gjorde referenser till i sitt skrivande.
  Efter sina föräldrars död bodde Proust mellan 1906 – 1919 på 102 Boulevard Haussmann, i en lägenhet som han hyrde av sin moster. Hon sålde byggnaden till bankiren René Varin-Bernier 1919 vars bank fortfarande äger byggnaden. Här skrev Marcel Proust merparten av romansviten "På spaning efter den tid som flytt" som skulle revolutionera den franska litteraturhistorien.

 • Dag 5 Chartres - Illiers-Combray - Cabourg

  Idag skall vi ge oss ut på tur från Paris till Chartres i Marcel Prousts spår. Här ska vi få en fin guidad tur av den väldiga katedralen, som var viktig för Proust. Liksom hans somrar i den fiktiva staden Combray. Efter den stora succé med Prousts romaner blev även platsen för byn Combray som beskrevs i hans romaner populärt.

 • Väl framme här i Illiers, som faktiskt bytte namn till Illiers-Combray 1971 på grund av författaren, skall vi strosa runt i Proust spår. Här föddes Marcels far o faster, Elisabeth, som gifte sig med en mycket färgstark lokalbo, Jules Amiot. Denne var köpman i mattor, sniderier, souvenirer och algeriskt vin, klädde sig i arabisk kaftan och hade en fäbless för moriska mosaiker. Amiot skapade den vackra excentriska parken Pré Catelan i nygotisk stil med vattenfall, duvslag, liljedamm och en grotta.

 • Huset, som nu är Proust museum, byggdes 1818 med halvtimrad fasad och två flyglar som omgärdade en innergård, skuggat av ett kastanjeträd. Här tillbringade Proust delar av sin barndoms somrar. Det välhållna huset heter idag La Maison de Tante Léonie efter personligheten i Prousts roman, som dock inte liknade hans egen faster. Möblemanget kommer från Marcel Prousts hem i Paris och andas inte alls den exotism som man får känslan av från hans bok. Vi gör en utvändig titt på Faster Léonies hus som omges av en fin trädgård och en liten veranda. Nära det ursprungliga husets rum har man skapat ett litet museum med brev, personliga ägodelar och familjefotografier. Porträtt av Prousts bekanta som också inspirerade honom till sina fiktiva karaktärer, såsom Charles Haas som Swann. Här finns även en bokaffär med klassiska utgåvor av Le Recherche och flera böcker som analyserar hans skrivande.

 • Under vår promenad på spaning efter den tid som flytt stiftar vi bekantskap med de platser och byggnader som fungerat som inspiration, som den magnifika och mystiska egendomen Château de la Sinetterie - förebilden för Charles Swanns hem, trädgården Pré Catelan, tågstationen och Église Saint Jacques.

 • Under besöket här äter vi en lunch och till sist måste vi ju besöka byns bageri där de som vill önskar köper en av de läckra, berömda och snäckformade madeleinekakorna, som tant Léonie bjuder Marcel på och som med en endaste tugga för honom direkt tillbaka till sin barndom.
  På grund av sin astma spenderade Marcel Proust mycket tid vid den normandiska kusten. Här i den normandiska staden Cabourg inspirerades Proust till Balbec - den fiktiva staden vid havet. Vi bor en natt på fyrstjärniga hotell Mercure Cabourg. Gemensam middag.

 • Dag 6 Cabourg vid havet - Trouville - Paris

  Efter frukost på hotellet ska vi utforska Cabourg, som Proust kallade "drottning av stränder". Den fiktiva normandiska badorten Balbec, inspirerades till största delen av Cabourg med sitt eleganta Grand-Hôtel från 1907, som till största delen har bibehållits sedan den tid då Marcel Proust bodde i rum 414. Hans vistelse avslutades 1914 vid Första världskrigets utbrott, då hotellet stängdes för besökare och användes som sjukhus.

 • Proust skrev mycket här med hotellbyggnaden, matsalen och esplanaden som inramning och dekor till sina berättelser.
  Marcel Proust kunde kliva rakt ut från hotellet på strandpromenaden i Cabourg, precis som romanens berättarjag. Här finns även scener från stadens casino som, precis som här, ligger i ett annex till Grand Hôtel.

 • Kyrkan och delar av dess historia från romanen byggdes säkerligen på Eglise Notre Dame de Dives-sur-Mer på andra sidan floden från Cabourg. En romansk kyrka uppbyggd med hjälp av gåvor från Vilhelm Erövraren och återuppbyggd/förändrad genom århundraden beskrivs som plats för ett mirakel i "I skuggan av unga flickor i blom". Även andra kyrkor i närområdet fick stå modell för berättandet.

 • Här ligger La Villa du Temps retrouvé, ett innovativt museum med betydelsefulla samlingar som lånas av prestigefyllda institutioner. Under tiden vid havet förflyttas du till den fascinerande och produktiva perioden som även sammanfaller med Cabourgs Belle Epoque-era, den gyllene tiden längs Côte Fleurie.
  Lunch på egen hand innan vi färdas tillbaka till Paris.

 • En bensträckare blir fint i en annan av kustens fina havsstäder, nämligen Trouville innan vi fortsätter upp mot Paris och hotel Delambre för en sista natt i Paris.
  Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Från Paris - åter till Hamburg med tåg

  Efter en lugn morgon går bussen till Gare d´Est och tågresa med tågbyte i Mannheim mot Hamburg för en natt här. Ingen lunch eller middag inkluderade. Båda tågen har restaurangvagn.

 • Dag 8 Hamburg - Stockholm

  Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen. Inga måltider inkluderade ombord.

Resans höjdpunkter

 • Strövtågen i Paris på spaning efter den tid som flytt
 • Chartres katedral med guidning
 • Besöket i Marcel Prousts barndoms stad Illiers-Combray
 • Havets Cabourg
 • Vår ciceron Annette

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/10
Pris Från 27 990 kr
Specialpris Prenumeranter på tidningen Vi har 1.000 kr rabatt på resans pris.
Enkelrumstillägg 7590 kr
I priset ingår
 • Dagtåg Stockholm – Paris, via tågbyten i Hamburg och Karlsruhe/Mannheim
 • Sittplatsbiljetter från Köpenhamn
 • Transporter, entréer och visningarå plats enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Tre tvårätters luncher med viss mängd måltidsdryck
 • Tre trerätters middagar med viss mängd måltidsdryck
 • Svensktalande guide
 • Engelsktalande eller fransktalande lokala guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha tillhands under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.  

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg* till Köpenhamn om du bokat detta.

*Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

Boende

Två nätter på mellanklasshotell i Hamburg, första och sista natten
Tre + en natt på mellanklasshotell Delambre, vid Jardin Luxembourg, Paris
En natt på fyrstjärniga hotell Mercure Cabourg 

Resesätt Tåg
Deltagarantal

Min 25 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Använd gärna en rullväska för att få ombord på tåg med höga trappsteg samt transport mellan tåg och hotell. Begränsa ditt bagage för bekvämlighet och lättare att bära.

Hela leder och knän samt en normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse med många och långa stadspromenader med viss höjdskillnad, trappsteg och kullersten.