Översikt

Öland med Malcolm Dixelius

Följ med journalisten och filmaren Malcolm Dixelius på en spännande resa till Öland. Längs de öländska kusterna utspelades under 1500- och 1600-talen flera slag, där stolta svenska örlogsskepp som Kronan och Mars förliste. Vår ciceron tar er med på en historisk resa i regalskeppens kölvatten och delar med sig av sin kunskap om dessa under dagliga seminarier. Vi besöker även två av Ölands fornborgar. Men framför allt umgås vi, äter goda måltider och har det trevligt tillsammans.

Resan till Öland
Under juni och juli är Öland ett av Sveriges mest populära semestermål. I augusti är tempot betydligt lugnare, men samtidigt är sensommaren den kanske vackraste årstiden att besöka ön.Vi reser från Stockholm mot Norrköping. Efter att ha passerat över Göta kanal i Söderköping, gör vi ett uppehåll med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den 6 km långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen.

Småstadsidyllen Borgholm
Vi bor i småstaden Borgholm, belägen vid Kalmarsund. Stadens mittpunkt är det stora torget och bebyggelsen i de äldre delarna domineras av vackra trähus och villor. Över staden tronar ruinen av Borgholms slott, barockpalatset vilket vi besöker under våra dagar på Öland. Granne med Borgholms slott ligger det kungliga sommarslottet Solliden, byggt i början av 1900-talet av drottning Victoria efter italiensk modell.

Fyra nätter på Strand Hotell
Vår bas för dagarna på Öland är hotell Strand, som har ett vackert läge direkt vid båthamnen, med fina promenadstråk runt hörnet och tio minuters promenad in till Borgholms lilla centrum. Frukost och middag ingår och serveras i hotellets restaurang. 

Boka din resa

2022-08-21 2022-08-25 9 995 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1. Till Borgholm

  Vi reser med buss från Cityterminalen i Stockholm. Efter att ha passerat Söderköping gör vi ett uppehåll i Ringarum med möjlighet att sträcka på benen, ta en kopp kaffe eller lunch på egen hand. Resan går vidare mot Småland och från Kalmar reser vi över den sex kilometer långa Ölandsbron och når Öland, Sveriges näst största ö och minsta landskap, under eftermiddagen. Restid till Öland cirka 6 timmar.

  Vi ankommer till Borgholm och Hotell Strand under eftermiddagen, installerar oss och får litet egen tid innan vi äter middag i hotellets restaurang. I anslutning till middagen berättar Malcolm Dixelius om regalskeppet Kronan och vårt program de kommande dagarna.

 • Dag 2. Ölands Pompeji

  Det finns minst 16 fornborgar på Öland. De allra flesta är uppförda på 400-talet efter Kristus, under en tid av folkförflyttningar och oroligheter runt om i Europa i spåren av romarrikets upplösning. På vår väg mot byn Hulterstad på södra Öland, besöker vi utgrävningsområdet vid Sandby borg. Arkeologiska utgrävningar konstaterar att borgen utsatts för en massiv överraskningsattack i slutet av 400-talet, där borgens alla invånare blivit ihjälslagna. Det hela är ett fruset ögonblick där allt lämnades orört och man kallar i dag Sandby borg för ett öländskt Pompeji. 

 • Minnesmonumentet för Kronans förlisning 1676
  Vi reser vidare till byn Hulterstad på sydöstra Öland. Här, vid Hulterstads kyrka, samlades byborna för att försöka se det berömda slaget 1676. På kyrkogården finns ett monument över de omkomna ombord på regalskeppet Kronan som sprängdes i luften under skånska kriget. Monumentet består av ett stort svartmålat ankare, fyra kvadratiska stenblock med järnringar i varje hörn samt en liten minnesplatta i sten med texten ”Tappra svenska män ombord Stora Kronan i slaget vid Öland 1676”.
  Efter besöket vid minnesmonumentet, äter vi en enkel lunch i Mörbylånga vid Kalmarsund innan vi återvänder till hotellet i Borgholm. En stunds vila före kvällens middag. Kanske lockar en promenad i småstadsidyllen.

 • Dag 3. Utställningar om Kronan och Sandby borg

  Dagens program består av ett besök på Kalmar Läns Museum i Kalmar. Vi ser utställningen om Kronan, med modeller, bilder, filmer, rekonstruerade miljöer och mängder av föremål, bärgade under närmare fyrtio års marinarkeologiska undersökningar av regalskeppet.

 • Stora Sandby 
  Vidare besöker vi utställningen om Sandby borg där vi får veta mer om en 1 600 år gammal massaker på sydöstra Öland. Makabra fynd och spännande arkeologi har blivit en världsnyhet på grund av de unika fynden och mordgåtan. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna och visar praktfulla guldfynd. Tid för lunch på egen hand, shopping och strövtåg i den gamla Hansastaden Kalmar. Passa på att beundra Kalmar slott som spelat en avgörande roll i Sveriges historia alltsedan slottet började uppföras vid 1100-talets slut innan vi återvänder till hotellet i Borgholm.

 • Dag 4. Borgholms slott

  Under förmiddagen beger vi oss upp till Borgholms slott, av många ansedd som Nordens skönaste ruin. Slottsruinen minner om det storslagna barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Betydelsen av Borgholm slott för Öland bör ses militärt, med sitt läge längs sjövägarna mellan norr och söder. Under en guidad rundtur får vi veta allt om slottets 900-åriga historia, om kungar och arkeologiska fynd.                    

 • Promenad till Solliden
  Vi tar en promenad över Borgholms Alvar till det närbelägna kungliga sommarslottet Solliden. Åren 1903–1906 lät dåvarande drottning Victoria bygga sitt italienska drömslott Solliden på Öland med Villa San Michele på Capri som förebild. Alldeles utanför Sollidens slottspark ligger Kaffetorpet som ägs av kungafamiljen och har anor från sent 1800-tal. Här finns möjlighet till kaffepaus på egen hand. Därefter vandrar vi genom det vackra naturreservatet, längs Prinsessan Estelles promenad, tillbaka till Borgholm.
  I anslutning till kvällens middag, berättar Malcolm Dixelius om morgondagens besök på Västerviks Museum och utställningen om örlogsskeppet Mars.

 • Dag 5. Västerviks Museum

  Efter en tidig frukost lämnar vi Öland och beger oss norrut längs Kalmarsund mot kuststaden Västervik och Västerviks Museum. Sommaren 2011 påträffades ett stort vrak på 75 meters djup öster om Öland. Vraket identifierades så småningom som Mars, kung Erik XIV:s flaggskepp, som sjönk i en blodig sjöstrid den 31 maj 1564. Fyndet blev avstampet för ett nytt stort forskningsprojekt. Upptäckten av Mars ger fantastiska möjligheter till ny kunskap om 1500-talet, denna händelserika period i skeppsbyggeriets och sjökrigföringens utveckling. Vår ciceron, Malcolm Dixelius, har själv arbetat med projektet. I anslutning till detta intressanta besök äter vi en enkel lunch innan vår buss tar oss tillbaka till Stockholm, dit vi ankommer under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Ciceron under hela resan är Malcolm Dixelius
 • Upplev ett sensommarvackert Öland
 • Tre historiskt intressanta utställningar
 • Det kungliga sommarslottet Solliden
 • Bra hotell med halvpension i småstaden Borgholm

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/8
Pris Från 9 995 kr
Enkelrumstillägg 1 900 kr
I priset ingår
 • Del i dubbelrum på Hotell Strand i Borgholm, 4 nätter
 • Halvpension på hotellet från middag (exkl. dryck) dag 1 till frukost dag 5
 • Bussresor enligt program
 • Besök vid Sandby borg och Hulterstads Minnesmonument
 • Lunch i Mörbylånga
 • Besök på Kalmar Läns Museum med utställningarna om Kronan och Sandby borg
 • Besök på Västerviks Museum med utställningen om Mars
 • Lunch i Västervik
 • Guidad rundvandring i Borgholms slottsruin
 • Besök på Sollidens slott
 • Ciceron Malcolm Dixelius
 • Grand Tours färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Boende

Strand Hotell

Resesätt Buss
Deltagarantal

Detta är en gruppresa om ca 25 personer.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Strand Hotell Borgholm

  Strand Hotell är beläget direkt vid Borgholms gästhamn, på promenadavstånd till centrum, Borgholms slottsruin och naturreservatet Borga Hage. Inomhuspool, restaurang, bar och sällskapsutrymmen. Hotellet är av bra mellanklass med moderna dubberum, dusch/wc, hårfön, kostnadsfri wi-fi, värdeskåp och tv. Hela hotellet är rökfritt.

  Adress: Villagatan 4, 387 32 Borgholm.
  Telefon: 0485-888 88
  e-post: info@strandborgholm.se