Översikt

Pompeji och romarna

EN RESA I SAMARBETE MED HISTORISKA RESOR till Romarnas Campania Felix – det lyckliga Kampanien är en region där spåren av olika kulturer är många och betydelsefulla, klimatet är behagligt och landskapet har en sydländsk skönhet.

Det var i Kampanien den första grekiska kolonin på det italienska fastlandet grundades och det är här, i de av Vesuvius kvävda städerna Pompeji och Herkulaneum, som forskare och lekmän letar nya rön. Många ägnar timmar åt besök i Neapels arkeologiska museum med konstskatter man funnit under askan, som fresker, mosaiker, keramik och andra föremål, för att få unika bilder av romarnas vardagliga liv för tvåtusen år sedan här. I Neapel finns de utsökta Farnesiska samlingarna av antikviteterna från Herkulaneum och Pompeji.


Varmt välkommen på en resa för dig som vill lära känna det ljuvliga historierika Kampanien med sina ojämförliga arkeologiska skatter i form av Pompeji, Herkulaneum och Paestum. Men här möter du även Capris Villa San Michele och Villa Jovis samt de små villorna Oplontis, San Marco och Arianna, under verkligt kunnig ledning. Vår ciceron är fil dr Allan Klynne och vår lokala licensierade guide är uppskattade och kunniga Anna Rudh Meo
Vi bor bekvämt på fyrstjärnigt hotell i Vico Equense, en pärla längs Neapelbukten på den omsusade vackra Sorrentohalvön. Resans djupdykning i romersk kultur varvas med det syditalienska köket med buffelmozzarella i högsätet. Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien!

Program

 • Dag 1 "Tvättstreckens och solens La Bella Napoli – lugna Vico Equense på Sorrentohalvön"

  Resan går från Norden via Tyskland till den Italienska södern. Neapel grundades av grekerna för 2400 år sedan, och det grekisk-romerska gatunätet i stadens gamla centrum är än idag fullt bevarat och sedan några år tillbaka med på Unescos världsarvslista.

  Neapel är en spännande stad med levnadsglädje, starka sevärdheter och fantastisk mat. Över det glittrande Medelhavet färdas båtar till Capri och Ischia. Stadens många ansikten, den gamla stans smala gränder med tvätten vajande för vinden och vespornas tutande, som avlöses av Posillipohöjdens grönska och vackra vyer ut över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudpersoner, här skrevs O'sole mio, här bakades den första pizzan och här utspelar sig boken "Min fantastiska väninna".

 • Vi bor bekvämt utanför Neapel vid en av Neapelbuktens vackra klippor i Sorrentohalvöns första stad, Vico Equense. Inkvartering och middag på vårt fyrstjärniga hotell Mary.

 • Dag 2 ”Färsk mozzarella och dorisk estetik”

  Idag skall vi färdas söderut till den mytomspunna Paestumbukten där våra värdar för idag, Filippo och svenskitalienska Flavia har sin familjegård på den bördiga slätten i Seledalen. Här får vi en unik och privat inblick i livet på landet. Vi ser mozzarellaproduktionen i mejeriet, beläget i en historisk 1700-talsbyggnad, åker till gården för en rundvandring och ett möte med de 600 bufflarna, innan vi avnjuter en lätt lunch med dagsfärsk mozzarella, ricotta och sallad. Efter lunch följer Flavia med oss till världsarvet Paestum, där vi får en mycket kunnig och initierande guidning av henne bland de grekiska ruinerna och vackra lämningarna på denna magiska plats.

 • I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vackert beläget vid havet och omgiven av grönska, var Paestum en för sin sundhet och sina "två gånger blommande rosor" berömd stad, tills dess att den omgivande naturen blev sumpmark med malaria som följd under kejsar Augustus dagar. Vid saracenernas anfall på 800-talet flydde invånarna till bergen och grundlade en ny stad, Capaccio. Vi besöker även museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området. Därefter avslutar vi med en unik upplevelse, "Dykarens grav", som med all rätt har hedersplatsen på museet. Vi återvänder till Vico Equense och har kvällen till eget förfogande.

 • Dag 3 Neapels museum & Herculaneum vid havet

  En av resans höjdpunkter är besöket på Neapels arkeologiska museum, ett av de viktigaste i världen, med bland annat mosaiker, väggmålningar och skulpturer från de städer som förstördes av Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Efter museet en kort panoramatur i Neapel där man åker förbi bland annat 1400-talsfästningen Castel Nuovo och operahuset San Carlo, med väl valda fotostopp för stadens vidsträckta panoraman, vid kungliga palatset samt vid någon utsiktsplats med vy över bukten. Vid lunchtid sätter vi oss för lekamlig spis på en trevlig lokal trattoria i centrala Neapel.

 • Dagen fortsätter i det mindre romerska samhället Herculaneum, som precis som Pompeji begravdes av utbrottet år 79 e Kr, men till skillnad från Pompeji begravdes Herculaneum under tio till tjugo meters vulkanmaterial som packats till tuffsten.

 • Utgrävningar av området har dels försvårats av all tuffsten men också det faktum att staden idag till stor del är överbyggd av nya byggnader. Idag kan man besöka åtta kvarter i staden men fortfarande är bara en bråkdel av Herkulaneum utgrävd och man har ingen aning om hur långt det sträcker sig. 

 • Dag 4 "Svensk medikus, fenicisk trappa och en romersk villa på Capri"

  Från Sorrentos hamn stävar vi ut i det ljuvligt blå havet med sikte på omsjungna Capri med gröna bergssidor och dramatiska havsklippor. Nu väntar en bussfärd till staden Capri och därifrån vandrar vi upp till ruinerna av kejsar Tiberius Villa Jovis, den största av de tolv villor som han lät uppföra på Capri, färdigställd år 27 e Kr. Totalt tar denna vandring i långsamt tempo upp med undersköna vyer ca 1,5 timme, och därefter ca 40 minuter tillbaka till Capri stad. Nöjda och trötta tar bussen oss vidare upp till öns andra största stad Anacapri, där tid finns att äta lunch på egen hand.

 • På Villa San Michele möter vi journalisten och intendenten, tillika honorärkonsul Kristina Kappelin, som ger oss en privat visning av denna ljuvliga egendom som sträcker sig över nästan sju hektar med bl a en tusenårig borg, ett museum, ett kapell och drottning Victorias livsmedikus Axel Munthes 1800-talsvilla.

 • Kristina kommer att visa oss villans arkeologiska sevärdheter samt även avtäcka en staty av kejsar Tiberius vars huvud varit på villovägar. Rundturen avslutas med buss till hamnen och flygbåten tillbaka till Sorrento. Här väntar vår buss för att ta oss till Vico Equense och vårt hotell.

 • Dag 5 ”Rikemanshus, trånga gränder, mänsklig glädje och sorg för nästan 2.000 år sedan”

  Idag väntar en av de två stora höjdpunkterna på resan tillsammans med kunnig licensierad guide och vår arkeolog. Pompeji – den ständigt aktuella staden, som du kanske sett flera intressanta reportage från helt nyligen i svensk television. Staden är idag ett av världens mest spännande och alltid aktuella utgrävningsområden.
  Vulkanen Vesuvius, en av få ännu aktiva vulkaner i Europa, tronar på 1132 meters höjd – långt ovan Neapel och de antika städerna som vi skall besöka idag och imorgon. Pompeji och Herkulaneum blev begravda av aska och pimpsten under Vesuvius våldsamma utbrott år 79 e. Kr och ett senare stort utbrott ägde rum 1944.

 • Staden Pompeji återupptäcktes på 1700-talet, då man påbörjade utgrävningarna av denna av vulkanen konserverade stad. Bostadshus, torg, offentliga byggnader och tempel, badanläggningar där vattenledningar är intakta, teatern och rikemansvillorna med fantastiska väggmålningar ger en klar insikt i vardagslivet för 2000 år sedan i ett mycket välutvecklat samhälle.
  Allan tar oss runt på kända och mindre kända platser i det gigantiska området som med jämna mellanrum bjuder på tidigare okända upptäckter och arkeologiska fynd. Vi äter lunch under dagen.

 • Dagen avrundas med spännande antika Villa Oplontis, en stad vid havet ca fem kilometer väster om Pompeji. Till dags dato har arkeologerna identifierat tre olika antika områden, varav stora fokus är på Villa Poppaea med vackra väggmålningar i mustiga färger. Namnet kommer av den förmodade kopplingen till kejsar Neros andra fru Poppaea Sabina. Retur till vårt hotell.

 • Dag 6 "Okända villor i färgernas landskap"

  Vi tar oss den korta vägen längs kusten till Stabiae vid foten av Vesuvius. Här finns romerska sommarvillor och vi skall besöka San Marco och Arianna. 
  Antikens Stabiae var bara ett litet kustsamhälle nära Pompeji där idag Castellamare di Stabia är beläget. Till en början var det en befäst borg men senare blev det en romersk semesterort med flera rustika och luxuöst inredda villor. Stabiae skadades svårt under en jordbävning år 62 och man hade just renoverat delar av ortens villor när det ödesdigra utbrottet från Vesuvius begravde Stabiae med vulkanisk aska.

 • Sällsynta exempel på romerska målningar kan ses på Villa San Marco som är den största villan i regionen Kampanien. Villan och dess välbevarade fresker och mosaiker som höll på att renoveras efter jordbävningen 62 e Kr har genom årtusenden skyddats av askan från Vesuvius utbrott.

 • Villa Arianna döptes efter den berömda fresken som man fann här – den där Dionysos räddar Ariadne från ön Naxos, där Theseus lämnat henne enligt mytologin. Villan är med rätta berömd för sina många unika fresker med bevingade figurer i ljusa färger och Arianna är den äldsta sommarvillan i Stabiae. År 2009 upptäcktes dessutom spåren av en stor trädgård om 110 x 55 meter, som anses vara den bäst bevarade i världen eftersom spår av växtligheten bevarats av Vesuvius aska.

 • Nu beger vi oss upp mot roten till alla de upptäckter vi gjort – nämligen Vesuvius. På dess sluttningar ligger en mycket trevlig vingård där man framställer vin från druvan Lacryma Christi. Aristoteles skrev att folket I Thessalien, Magna Graecia planterade de första vinodlingarna på Vesuvius sluttningar runt 400 f Kr. Vi äter en trevlig lunch och njuter av omgivningarna innan vi tar oss ned till vårt hotell med tid på egen hand. Middag på vårt hotell.

 • Dag 7 ”Egen tid och hemfärd till Norden"

  Fyllda av intryck kan vi äta en sen frukost och har tid på egen hand, kanske ta en söndagspromenad med italienarna i området. Efter lunchtid vänder vi mot Neapels flygplats, där vi vidare ska checka in för hemfärd. Resan går med flygbyte i Tyskland tillbaka till ett förhoppningsvis vårlikt Norden.

Resans höjdpunkter

 • Romarnas spår i Neapel, Pompeji, Villa Jovis Capri, Herkulaneum samt grekernas Paestum, världsarv som pärlor på en gyllene tråd
 • Neapels historiska kvarter och dess långa historia
 • Vyerna över Vesuvius, den dramatiska kusten vid Neapelbukten samt Capris Villa San Michele
 • Villa Oplontis, villlorna i Stabiae och det arkeologiska museet i Neapel med unika skatter
 • Allan Klynnes kunniga ledning och omtyckta Anna Rudh

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 18/3
Pris Från 29 950 kr
Enkelrumstillägg 2 750 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel, via Tyskland, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostar
 • Fyra luncher
 • Två middagar med lokalt vin/vatten
 • Hörsnäckor på museum och flera utgrävningsområden
 • Erfaren svensk expertciceron
 • Lokal licensierad guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Neapel, via Tyskland. Incheckning Vico Equense. Middag
Dag 2. Paestums buffelmozzarella och doriska tempel. Lätt lunch. Fri kväll.
Dag 3. Neapels arkeologiska museum och Herculaneum. Lunch. 
Dag 4: Capri med Villa San Michele och Villa Jovis, promenad ca 2 timmar. Fri kväll.
Dag 5: Pompeji rundtur. Lunch. Villa Oplontis 
Dag 6. Antikens Stabiae. Lunch på vingård. Middag.
Dag 7. Egen tid. Hemresa från Neapel - Stockholm

Boende

Sex nätter på fyrstjärnigt hotell i Vico Equense, Sorrentohalvön.

Resesätt Lufthansa
Klimat

Kampaniens kustnära städer har en medeltemperatur i mars som ligger som lägst på dygnet kring 7-8 grader och som högst på dygnet på 16-17 grader.

Valuta

Euro

Resans karaktär

Detta är en kunskapsresa och resans medverkande ciceroner kommer att ge dig mycken sådan!
Allan Klynne är författare, översättare och fil. dr i antikens kultur och samhällsliv. Åren 2003–2007 arbetade han som forskarassistent vid Svenska institutet i Rom, och 2017 som tf intendent på Villa San Michele på Capri. Bland hans böcker märks den kritikerrosade Kleopatra - liv och legend (2009), Pyrrhos – segraren som förlorade (2016), samt Antikens sju underverk (2019). Allan Klynne har lett resor i Albanien, Tyskland, England och framför allt i Italien.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Normal grundkondition samt hela leder och knän för trappor och ojämnt underlag på utgrävningsområden borgar för en fin reseupplevelse. Promenaden till/från Villa Jovis kan upplevas som ansträngande och går därför i långsamt tempo på ojämnt underlag och trappor.

Boka din resa

2024-03-18 2024-03-24 29 950 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-03-18 2024-03-24 29 950 kr Lufthansa Göteborg Väntelista Förfrågan
2024-03-18 2024-03-24 30 650 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan