Översikt

Skottland - högländer, Glasgow och Edinburgh

Upplev Skottlands många höjdpunkter i underbara maj – i de kärva högländernas rike bland dalgångar, hedar och berg. Vi färdas med ångkraft på skotska lochs och i högsta modernitet för att uppleva slussningen på Falkirk Wheel. En resa med moderna tekniska innovationer och viktoriansk elegans genom högländer, Glasgow och Edinburgh!

Skottland är ett land med en dramatisk historia med fejder mellan klaner, kärva lorder i kilt och ljudet av säckpipor. Men det är också ett land med bedövande vackra vyer över hedar med betande får, blånande kullar och glittrande sjöar, så i ett episkt landskap som Skottlands högländer får romantikern lisa i själen. Följ med på en resa till såväl storstäder som Glasgow och Edinburgh men även de ljuvliga skogsområdena i Trossachs samt de mystiska glittrande sjöarna med Loch Lomond och Loch Katrine. Under resan rör vi oss i högländernas Inveraray, idylliska Callander och Culross. Stuartkungarnas imponerande Falkland Palace och en liten promenad i vackra universitetsstaden och golfmeckat Saint Andrews sätter lite knorr på resan som avrundas i Edinburgh med lite tid för egna strövtåg innan hemresan.
Under resan beskådar vi ett par av landets finaste exempel på ingenjörskonst, The Falkirk Wheel, världens första roterande båtsluss och vi tar en tur på härliga ångfartyget SS Sir Walter Scott från 1901 på Loch Katrine. Vi leds på ett mycket trevligt och kunnigt vis av vår svensktalande guide Fredrik Sundman som bott på Orkney och i Skottland sedan 2009. Han leder oss genom historien och upplevelserna. Våra boenden är enkla mellanklasshotell med egen dusch och WC i Glasgow, Stirling och i Edinburgh.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Edinburgh - Glasgow

  Efter en sen ankomst till Skottland möter Fredrik upp med vår privata buss för resan till Glasgow, Skottlands andra största stad och porten mot Hebriderna. Vi installerar oss på vårt enkla mellanklasshotell i centrala Glasgow. Gemensam middag.

 • Dag 2 Falkirk Wheel - The Kelpies

  Dagen bjuder på en spektakulär teknisk innovation vid Union Canal. Här i Falkirk finns världens första roterande båtlyft, en anordning för att transportera båtar i höjdled mellan olika vattendrag med inbördes höjdskillnad och som invigdes den 24 maj 2002. Upplevelsebåtar gör en båtfärd vid New Port Downie för att färdas genom Falkirkhjulet. Union Canal ligger 25 meter ovanför Forth-Clyde-kanalen. Vår båt befinner sig i Falkirkhjulets vattenfyllda gondola som klarar att rotera tack vare Arkimedes princip. Ombord på båten upplever vi när hjulet påbörjar sin mjuka stigning 25 meter upp till Union Canal. Efter fem minuter kan vi segla ut ur Falkirkhjulet och vidare för att passera två slussar och en 150 meter lång tunnel under Antoninus mur – en del av Unescos världsarvet för det romerska rikets norra gräns. Här har man en prisbelönt ljusshow som vi njuter av.

 • Ungefär sex km från slussarna står ett mäktigt konstverk, The Kelpies, världens näst största hästskulptur som skapades som en mötesplats för de lokala samhällena runt Falkirk. De invigdes 2014 och konstnären Andy Scott ville hylla gamla tiders skotska arbetshästar genom att skapa två 300 ton stora hästar med de ikoniska Clydesdalehästarna Duke och Baron som modeller. The Kelpies representerar en lång historia med den skotska industrins bruk av stora, kraftfulla arbetshästar för att dra vagnar, plogar och kolpråmar uppför kanalerna. De som inte minst skapade området runt Falkirk. Kelpies är mytologiska varelser som var och en har 100 hästars krafter och som symboliserar områdets styrka.

 • Vi fortsätter sedan till den historiska staden Stirling för att installera oss på vårt enkla mellanklasshotell för tre nätter. Hotellet ligger i utkanten av centrum vid Forth-kanalen med drygt tio minuter att promenera till stadens centrum och ca tjugo minuter till Stirling Castle.
  Vi äter en tvårättersmiddag med kaffe/te på hotellet.

 • Dag 3 Loch Lomond och Inveraray Castle

  Under morgonen kör vi mot Loch Lomond för att njuta av Skottlands största loch, de skotska höglandssjöarna. De karga omgivningarna och ändå närheten av Trossarchs nationalparks skogslandskap gör besöket speciellt – vi gör en timmeslång kryssning på sjön och därefter färdas vi genom bergspasset vid Arrochar, som skär bergen mellan Loch Long och Loch Fyne, en bildskön plats som kallas "Rest and be thankful", byggd 1753 av soldater som en del av militärens väg in i Högländerna.

 • Vid Loch Fyne ligger klanen Campbells chief, tillika hertigen av Argylls ikoniska arvegods Inveraray Castle som vi skall besöka och kan följa med den guidade turen på engelska. Slottets interiör och dess trädgårdar är minst sagt imponerande och vackert beläget. Slottet hade även en roll i tv-serien Downton Abbeys tredje säsong, i rollen som Duneagle Castle. Klanen Campbell har residerat här sedan 1220-talet och ett Inveraray Castle har stått här sedan 1400-talet. Dagens imponerande slottsversion inspirerades av en teckning av Vanbrugh, mannen som byggde Blenheim Palace och Castle Howard på 1700-talet då grundstenen lades 1746 men slottet skulle designas av arkitekterna Roger Morris och William Adam i en modern eklektisk barock, palladisk och gotisk design. Fyrtiotre år senare kunde slottet färdigställas av William Adams söner. Slottet drabbades av brand 1817, varpå en tredje våning och de koniska taken till tornen tillkom. Dagens hertig har residerat här sedan 2001.

 • Vi får en guidad tur av slottet och det finns lite tid att njuta av den vackra slottsträdgården som så här i maj fullständigt blossar av färg tack vare de välväxta och tidigblommande rhododendron och azaleaplanteringarna.
  Retur till Stirling och middag på vårt hotell.

 • Dag 4 Ljuvliga Culross och imponerande Falkland Palace

  Lilla chokladpralinen Culross har använts i många filmer. Hamnstaden tros ha grundats av Sankt Serf på 500-talet. Dess vackra byggnader i slående ockragult stammar från 1600-talet och uppfördes på order av kolmagnaten, sir George Bruce av Carnock. Kung James VI beslutade att den lilla kolstaden skulle upphöjas till kunglig stad och här inträffade en av Europas mest förskräckliga häxförföljelser. Något som är svårt att tro när vi idag ser denna idylliska lilla skotska pärla. 
  Härifrån är det inte långt till Loch Leven där vi kan göra fotostopp för vyn med det lilla slottet i mitten av sjön där Maria Stuart, Queen of the Scots, satt fängslad.

 • Vid foten av Lomond Hills ligger en imponerande renässansbyggnad som byggdes åt kungarna James IV och James V, med sin fru Anne av Danmark, mellan åren 1450 och 1541. Falkland Palace var sommarresidens åt Stuartätten under 200 år och Maria Stuarts favorithem. Slottets rum har sin originalinredning med flamländska gobelänger från 1600-talet, intrikat målade tak och antika möblemang. Dessutom finns här världens äldsta kungliga tennisbana och ljuvlig slottspark designad av Percy Cane.
  Tidig eftermiddag finns möjlighet till lunchpaus på egen hand samt tid att upptäcka charmerande golfmeckat och universitetssätet Saint Andrews med sin vackra katedral vid havet.
  Vi återvänder till Stirling via Dundee och Perth, två av Skottlands viktiga industristäder.
  Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Callander - Doune Castle - ångbåtskryss på djupblå Loch Katrine

  Vi checkar ut från vårt hotell i Stirling och styr åter kosan genom de vackra naturområdena Trossachs mot låglandet. Området väster om Stirling och öster om Loch Lomond är känt för sin skönhet, sina ljunghedar och skogar. Detta är den skotske partisanen Rob Roy McGregors hemland. Både han och trakten gjordes känd av den berömde författaren Sir Walter Scott. Vid den charmerande byn Callander finns möjlighet att strosa en stund på egen hand. Här ligger historiskt sett mötespunkten mellan Skottlands lågländer och The Highlands. Höga skogklädda berg omger staden som bjuder in till mängder av tehus och butiker

 • En mycket skotsk syn är 1300-talsslottet Doune Castle som vi utforskar på egen hand. Doune är ett av landets bäst bevarade medeltida slott med ett imponerande porthus och storsal med snidad ek samt dubbla eldstäder. Slottet byggdes åt Robert Stuart, förste hertig av Albany. Många berömda serier och filmer har använt slottet som kuliss, som i Monty Pythons galna värld, Game of Thrones och Outlander.

 • Mitt på dagen väntar ännu en minnesvärd tur på böljan den blå. Efter en renovering är äntligen ångfartyget SS Walter Scott i bruk. Loch Katrine har lockat turister sedan inledningen av 1800-talet då sir Walter Scotts romantiska och levande beskrivningar av regionen inspirerade en hel generation viktorianska turister att lockas till dess vackra stränder. Sjön är inte bara staden Glasgows färskvattenreservoar utan i synnerhet en av de absolut mest populära och natursköna platserna i Trossachs nationalpark.

 • Dag 6 Edinburgh - hemresa

  Efter en enkel frukost kan den morgonpigge utforska staden Edinburgh under en ledig förmiddag, kanske lockar the Royal Mile från slottet förbi St Giles-katedralen, det kontroversiella skotska parlamentet, förbi Mary Queen of Scots magnifika palats Holyrood där den förre drottningen bodde under sina officiella besök till Edinburgh, mängden av butiker med allt från whisky till tartantyg på Princes street. Kanske lockar National Gallery of Scotland med sin fina konstsamling i världsklass? Vid ettiden måste vi dessvärre lämna Edinburgh för denna gång. Haste Ye Back!

Resans höjdpunkter

 • Båtturerna på sjöarna med bl a ångfartyget SS Walter Scott på Loch Katrine
 • De ögonbedövande vackra höglandsvyerna vid kusten och i the Trossachs med små städer som Culross och Callander.
 • Teknisk briljans på Falkirkhjulet
 • De skotska slotten Inveraray, Falklands och Doune
 • Vår färdledare Freriks kunskaper och omsorg

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 13/5
Pris Från 21 660 kr
Enkelrumstillägg 5 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Edinburgh t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Fem kontinentala frukostar
 • Fem tvårättersmiddagar med te/kaffe och bordsvatten
 • Svensktalande färdledare

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Edinburgh - Glasgow -  Middag.
Dag 2. Falkirkhjulet - The Kelpies - Stirling - Middag
Dag 3. Loch Lomond - Trossachs - Inveraray - Middag
Dag 4. Culross - Falkland Palace - Saint Andrews - Middag
Dag 5. Callander - Doune Castle - båttur Loch Katrine - Edinburgh - Middag
Dag 6. Edinburgh - hemresa

Boende

1 natt på hotell i Glasgow
3 nätter på hotell i Stirling
1 natt på hotell i Edinburgh

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2024-05-13 2024-05-18 21 660 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa