Översikt

Skottlands bästa

Upplev Skottlands många höjdpunkter i behagliga augusti – i de kärva högländarnas rike bland dalgångar, hedar och berg. Vi färdas med ångkraft på skotska lochs och över Glennfinnandalen från Fort William till kustpärlan Mallaig. En resa med moderna tekniska innovationer och viktoriansk elegans genom högländerna till Edinburgh!

Skottland är ett land med en dramatisk historia med fejder mellan klaner, kärva lorder i kilt och ljudet av säckpipor. Men det är också ett land med bedövande vackra vyer över hedar med betande får, blånande kullar och glittrande sjöar. Ångkraftens epok är sedan länge förbi men i ett episkt landskap som Skottlands högländer får tågromantikern lisa i själen. Följ med på en resa i skuggan av Storbritanniens högsta topp Ben Nevis mot dess djupaste sjö Loch Morar för att ankomma till Europas djupaste havsvattenvik Loch Nevis. Båtturer på Firth and Clyde samt Loch Katrine med ångbåt PS Waverley förgyller också vistelsen. Resan avrundas i Edinburgh med ett besök på drottning Elisabeths kungliga yacht Royal Yacht Britannia. Under resan beskådar vi ett par av landets finaste exempel på ingenjörskonst, The Falkirk Wheel, världens första roterande båtsluss och ingenjör "Betong-Bob" McAlpines fantastiska viadukt Glennfinnan, där vi färdas med ånglok över från högländernas Fort William till kustens Mallaig.

Vår svensktalande kunniga guide är Fredrik Sundman som bott på Orkney och i Skottland sedan 2009. Han leder oss genom historien och upplevelserna. Vårt boende är mellanklasshotell i Arrochar vid Loch Long i Trossachs nationalpark och i Edinburgh, med ca femton minuters promenadväg till Princes street.

* Resan fulltecknad *
Anmäl dig till väntelistan för resan 2022 med knappen "Boka Direkt" eller fyll i en intresseanmälan för att följa med 2023 Intressenmälan

Program

 • Dag 1 Sverige - Edinburgh - Falkirk - Arrochar

  Vårt flyg avgår tidig morgon till Edinburgh via Oslo. Här möter Fredrik upp med vår privata buss för resan mot Falkirk för en verkligt spektakulär teknisk innovation, världens första roterande båtlyft, en anordning för att transportera båtar i höjdled mellan olika vattendrag med inbördes höjdskillnad och som invigdes den 24 maj 2002. Vi begynner en båtfärd vid New Port Downie för att färdas genom Falkirkhjulet. Union Canal ligger 25 meter ovanför Forth-Clyde-kanalen. Vår båt befinner sig i Falkirkhjulets vattenfyllda gondola som klarar att rotera tack vare Arkimedes princip. Ombord på båten upplever vi när hjulet påbörjar sin mjuka stigning 25 meter upp till Union Canal.

 • Efter fem minuter kan vi segla ut ur Falkirkhjulet och vidare för att passera två slussar och en 150 meter lång tunnel under Antoninus mur – en del av Unescos världsarvet för det romerska rikets norra gräns. Till skillnad från mycket mer välkända Hadrianus mur är Antoninus mur uppförd av jord. Muren påbörjades av fältherren Gnaeus Julius Agricola och färdigställdes på 140-talet under kejsar Antoninus Pius regeringstid. Muren sträckte sig 63 kilometer från Clydes mynning till Firth of Forth.

 • Vi färdas vidare norrut för att komma till imponerande Loch Lomond-Trossachs nationalpark som inrättades 2002 för att skydda ett unikt område av glens, lochs och skogklädda kullar i Ben Lomonds skugga. Här ligger den lilla vackra staden Arrochar vid Loch Longs djupblå vatten. Här bor vi på sparsmakat inredda men trevliga mellanklasshotellet Arrochar Hotel i tre nätter. Runt hotellet finns tehus och små barer. Vi välkomnas med ett glas bubbel och senare serveras vår middag på hotellet.

 • Dag 2 Med ånglok från Fort William till Mallaig

  Under morgonen väntar färd till tågstationen vid Fort William. Staden i det historiskt rika området Inverness-shire, västra Skottland ligger vid den kanten av Loch Linnhe, vid foten av Storbritanniens högsta berg Ben Nevis. Det ursprungliga fortet byggdes 1654 av Oliver Cromwells styrkor för att bevaka och kväsa lokalbefolkningen, klanen Cameron. Nästan fyrtio år senare förstärktes fortet och döptes av kung William av Orange. År 1746 belägrades fortet och dess 600 män under fem veckor av Bonnie Prince Charlies jakobitiska armé om 1.700 man. Belägringen misslyckades och kort därefter stod slaget vid Culloden och Bonnie Prince Charlie smugglades så småningom ut ur landet med svansen mellan benen. På 1800-talet revs fortet för att ge plats åt järnvägen och Fort William var landets första stad att belysas av vattenkraft. För vän av den omåttligt populära serien Outlander gestaltas Fort William av Blackness Castle närmare Edinburgh.

 • Här stiger vi ombord på "The Jacobite", ångtåget som kombinerar den härliga känslan av att resa tillbaka i tiden med möjligheten att insupa de överväldigande vyerna av ett vilt och historiskt landskap i de skotska högländerna. Resan härifrån till Mallaig vid kusten räknas till en av de mest spektakulära tågresorna i världen och rutten för oss över den imponerande akveduktbron från 1898 över dalgången Glenfinnan där vi kan se ut över sjön Loch Sheil och platsen där Bonnie Prince Charlie reste sin flagga 1745.

 • Väl framme i Mallaig har du tid att njuta av kuststaden och dess utbud av restauranger, kända för sin fish and chips, krabbmackor och färsk hummer, för en lunch på egen bekostnad. Retur till Arrochar och vårt hotell med gemensam middag.

 • Dag 3 Med hjulångare från Helensburghill

  Vi tar oss till den vackra viktorianska semesterorten Helensburgh vid utloppet av Clydefloden vid havet. Historiska byggnader, breda trädkantade esplanader, gröna promenadstråk, trädgårdar och vackra parker. Staden är döpt efter sir James Colquhouns fru och grundlades i slutet av 1700-talet. I den attraktiva villastaden med stadsplanering från 1775 finns eleganta butiker med lokala hantverk som konst och smycken, prisbelönta kaféer och restauranger. Ett stycke utanför staden ligger Hill House, designat av den skotske avant garde arkitekten Charles Rennie Mackintosh 1904.

 • Här ska vi följa en gammal tradition som skottarna kallar "Doon the watter", att färdas i lugnt tempo nedför floden Clyde och i förlängningen även att spendera sin semester vid kusten, i synnerhet Dunoon och Rothesay. Först endast förbehållet de allra rikaste Glasgowborna men när de första ångbåtarna sattes i drift från 1812 kunde många fler njuta av lugnet på floden. Så vi går ombord på hjulångaren The Waverley, byggd 1946, världens sista havsgående ångdrivna hjulångare med passagerartrafik.

 • Ombord finns möjlighet att köpa något att äta och dricka under vår färd från floden Clyde runt ön Bute till charmerande Tighnabruaich där vi åter kliver ombord på vår buss för returen till vårt hotell och en gemensam middag. Med reservation för ändringar i Waverleys program.

 • Dag 4 Kryssning på djupblå Loch Katrine - Aberfoyle - Callander - Edinburgh

  Efter att vi har checkat ut och sagt farväl till vårt hotell i Arrochar skall vi ta oss ned till vattnet för en tur på Loch Katrine. Sjön är inte bara staden Glasgows färskvattenreservoar utan i synnerhet en av de absolut mest populära och natursköna platserna i Trossachs nationalpark. Vi reser nu genom de vackra naturområdena Trossachs mot låglandet. Detta område väster om Stirling och öster om Loch Lomond är känt för sin skönhet sina ljunghedar och skogar. Detta är den skotske partisanen Rob Roy McGregors hemland. Både han och trakten gjordes känd av den berömde författaren Sir Walter Scott

 • Vid den charmerande byn Callander finns möjlighet att strosa och äta lunch på egen hand. Här ligger historiskt sett mötespunkten mellan Skottlands lågländer och The Highlands. Höga skogklädda berg omger staden som bjuder in till mängder av tehus och butiker. När vi sedan når Edinburgh ckeckar vi in på mellanklasshotellet Point A Hotel Haymarket, med ca 15 minuters promenad in till Edinburghs historiska kärna med paradgatan Princes street. Hela kvällen är fri till eget förfogande.

 • Dag 5 Edinburghs skatter

  Efter en enkel frukost är det dags att utforska staden Edinburgh. Inledningsvis besöker vi den forna kungliga yachten som drottning Elisabeth II använde från 1954 till 1997. Royal Yacht Britannia ligger idag permanent vid havsterminalen i Leith. HMY Britannia byggdes 1953 och reste med de kungliga sällskapen mer än en miljon sjömil runt klotet innan hon pensionerades. Inredningen av hytter och sällskapsrum är nedtonad, inga guldkranar här inte, men ger ändå en spännande glimt av drottningens privatliv.

 • Efter en kort orienteringsrunda genom staden har du tid på egen hand att äta lunch och besöka några av stadens många fina sevärdheter på egen hand, som the Royal Mile från slottet förbi St Giles-katedralen, det kontroversiella skotska parlamentet, förbi Mary Queen of Scots magnifika palats Holyrood där drottningen fortfarande bor under sina officiella besök till Edinburgh, mängden av butiker med allt från whisky till tartantyg på Princes street. Kanske lockar National Gallery of Scotland med sin fina konstsamling i världsklass? Du har även kvällen till eget bruk.

 • Dag 6 Edinburgh - Sverige

  Vår tillbakafärd mot Sverige inleds under förmiddagen med flyg från Edinburgh. Haste Ye Back!

Resans höjdpunkter

 • Resorna med ånglok på The Jacobite och den ångdrivna hjulångaren The Waverley samt på Loch Katrine
 • De ögonbedövande vackra höglandsvyerna vid kusten och i the Trossachs med små städer som Arrochar, Helensburgh, Mallaig och Callander.
 • Teknisk briljans på Falkirkhjulet och Glennfinnans akveduktbro

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn, Linkoping
Avresor 25/8
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3 290 kr
I priset ingår
 • Flyg till Edinburgh t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell
 • Tre skotska frukostar
 • Två kontinentala frukostar
 • Tre middagar med ett glas vin
 • Ett glas mousserande vin
 • Svensktalande licensierad ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Edinburgh - Falkirkhjulet - Trossachs - Arrochar - Middag
Dag 2. Fort William - The Jacobite - Mallaig - Arrochar - Middag
Dag 3. Helensburgh - hjulångaren  Waverley - Tighnabruaich - Arrochar - Middag
Dag 4. Båttur Loch Katrine - Aberfoyle - Callander - Edinburgh
Dag 5. Edinburgh med HMY Britannia och egna äventyr
Dag 6. Edinburgh - hemresa

Boende

3 nätter på Arrochar Hotel
2 nätter på Point A Hotel Haymarket, Edinburgh

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2022-08-25 2022-08-30 18 990 kr SAS Stockholm, Arlanda Väntelista Förfrågan
2022-08-25 2022-08-30 18 990 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2022-08-25 2022-08-30 18 990 kr SAS Linkoping 4 Boka resa