Översikt

Vinresa till Piemonte med Barolo och Alba

Välkommen på en vin- och matresa till Piemonte – landet vid bergets fot. Italienska kökets högborg, de mest prestigefyllda vingårdarnas säte och tryffelns rike. Vingårdarnas böljande kullar breder ut sig utanför ditt fönster. Här gör vi intressanta vingårdsbesök, provar Italiens kanske mest kända viner, är med på tryffeljakt och avslutar med ett par nätter i Alba, känt för sin vita tryffel.

Hösten i ljuva Piemonte är en perfekt tid efter skörd och det är högsäsong för den vita Alba tryffeln. Vinbönderna spekulerar och diskuterar friskt årets skörd och tryffel. Orten Barolo har namngett det förnäma Barolo vinet, även kallat “the king of wines – the wine of the king”. Här i anrika Barolo tornar slottet Castello Falletti di Barolo upp framför hotellet där vi bor och en promenad genom den lilla staden kan bli en njutbar upplevelse då den erbjuder vinkunskap, historia och en smak på det rika lokala köket med en kuliss av vacker natur i skiftande färger. Vi besöker vingårdar där vi provar olika viner däribland Barbera, Barbaresco Dolcetto, Barbera d'Asti, mousserande vin och sist men inte minst Barolo.

I oktober är det stort fokus på den vita Alba-tryffeln och det får vi uppleva på nära håll under tryffeljakten vi gör med en tryffeljägare och dess pålitlige sökhund. Vi tar även del av den italienska kulturen genom att besöka lördagsmarknaden i Alba. Det är en upplevelse i sig att gå mellan alla stånd som erbjuder allt ifrån husgeråd till den dyrbara guldklimpen vit Alba-tryffel.

Piemonte är Italiens näst största region och är förutom de högkvalitativa vinerna även känd för de Olympiska spelen i Turin 2006, Piemontes huvudstad, och FIAT-fabriken. Naturen i  Piemonte är växlande och omges av alperna som gränsar till både Frankrike i väst och Schweiz i norr, platta slätter runt Torino, där floden Po passerar på sin väg över Po-slätten mot Adriatiska Havet, mjuka och vackra kullar i söder.

För matintresserade är det lokala köket mycket tilltalande som håller en rik och hög nivå men framförallt har bevarat sitt ursprungliga lokala kök och har inte låtit sig globaliseras. Slow Food-rörelsen - den internationella föreningen för främjande av den traditionella lokala mat- och vinkulturen, föddes här i slutet på 80-talet. Massturismen har inte präglat områdets ursprungsmiljö trots det stora intresset för regionen. I Juni 2014  togs Piemonte upp på UNESCOS världsarvslista för sitt unika och mycket vackra vinlandskap med rika anor.

Allt detta i ett landskap som är hänförande vackert med vyer över böljande kullar täckta med vingårdar och borgar som pryder dess toppar. Tillsammans njuter vi av de vackra upplevelserna och inte minst det utsökta vinet och maten!

Program

 • Dag 1 Avresa till Milano Malpensa

  Tillsammans med vår färdledare går resan från Milano med cirka två timmars bussresa till Barolo som ligger i vindistriktet Langhe. Efter vi installerat oss på vårt hotell går vi på en gemensam orienteringspromenad i Barolo. Från hotellet ser vi slottet Castello Falletti di Barolo som är riktmärket för byn. På kvällen serveras en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Vingårdsbesök och Tryffeljakt

  Dagens första utflykt inleds med resans första vingårdsbesök på gården Borgogno. Här väntar en guidad rundtur av historiska Cantina som avslutas med vinprovning av druvan Nebbiolo. Vinerna serveras med lokalproducerade produkter som salami, ostar och pizza.

  Färden går vidare till nästa besök för vår tryffeljakt tillsammans med vår tryffeljägare Gianni, eller “Barot V” vilket innebär att han är tryffelsökare i 5:e generationen. Med sig har han sin specialdresserade hund. Vi lär oss “allt” om tryffel och får se hur det gå till under sökandet. Vi rekommenderar bekväma skor om du vill delta. Efter tryffeljakten fortsätter vi hem till Gianni, som bor högt upp i den lilla medeltidsbyn Roddi. Väl framme får vi avnjuta ett glas av traktens röda Dolcetto-vin samt tilltugg med bland annat tryffel, förstås. Kvällens middag är på egen hand och passa på att besöka någon av de gemytliga restaurangerna i Barolo.

 • Dag 3 Fri dag

  Denna dag väljer du hur du vill spendera och det finns mycket att välja på. Ett besök på vinmuseet WIMU, vinkorksmuseet som har eget enotek - en liten vinbar, eller bara strosa runt i byn och njut av den vackra miljön och atmosfären. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Två vingårdsbesök

  Två olika vingårdsbesök väntar idag och det första besöket är i staden Canelli i vingrådsdistriktet Asti. Canelli är känt för produktionen av de mousserande vinerna Alta Langa och Moscato. Vi besöker ett av vinhusen och dess underjordiska "katedraler" där vinerna mognar. Canelli har cirka 20 km med dessa underjordiska hallar i flera våningar och de finns med på Unescos världsarvslista. Besöket avslutas med en provning av deras mousserande viner.

  Nästa vingårdsbesök ligger i Costigliole d'Asti nära staden Nizza Monferrato, som är en av de sex huvudstäderna i vindistriktet södra Piemonte. På de böljande kullarna i detta område produceras de bästa Barbera d'Asti-vinerna och vi besöker vingården Casina Castlet välkänd för vinet Barbera, La Vespa. Vi får en rundtur i vingårdarna där vi får smaka på flera av vinerna tillsammans med små typiska lokala specialiteter. Här stornjuter vi av viner, enkel lunch och vackra vyerna. På tillbakavägen gör vi ett stopp på den historiska vingården Fontanafredda, en av de största vingårdarna i Piemonte.På vingården finns en butik som säljer vin och mat och det finns tid för inköp och även en promenad runt på gården.
  På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Fri dag

  Idag kan du välja att göra det du inte har hunnit med än. Det finns fina vandringsleder i området som kanske tilltalar. Eller varför inte göra ett besök på det regionala Enoteket, "L'Enoteca Regionale del Barolo” som ligger på bottenplan i slottet. Middag på egen hand.

 • Dag 6 Utcheckning och vi reser mot Alba

  Vi lämnar Barolo och åker till staden Alba, endast 25 minuters busstur, och checkar in på vårt hotell. Alba ligger i provinsen Cuneo och har en lång historia. Denna stad är berömt för sin tryffel och den årliga tryffelmässan pågår just nu. Själva marknaden är endast öppen lördag och söndag, dock påverkas hela staden av denna även på vardagen. På huvudgatan finner vi flera butiker som säljer denna lyxknöl, den vita tryffeln. Även svart tryffel finns att inhandla och priserna brukar vara betydligt lägre än vad vi kan hitta hemma. Stadens centrum är fyllt av fina butiker och trevliga barer och restauranger. 
  Vi får en rundvandring med guide i den fina staden och sen är det fri tid att upptäcka på egen hand. En stund på en uteservering mitt på det historiska torget med en kopp cappucino eller annat svalkande är i sig en njutbar upplevelse.
  Middag på egen hand.

 • Dag 7 Fri dag

  Sista dagen kan det vara skönt att ta det lugnt, kanske göra inköp inför hemresan. Er färdledare är mycket bekant med staden så han kan ge råd och tips på vad man inte vill missa. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag på restaurang La Piola. Trerättersmiddag med vin.

 • Dag 8 Hemresa

  Tidig utcheckning och avresa mot Milano för hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Vingårdsbesök med enkel lunch och smakliga tilltugg
 • Tryffeljakt med guide inkl vin och tilltugg med tryffel
 • Boende mitt i Barolo, hjärtat av Piemonte
 • Boende i Alba , den vita tryffelns huvudstad
 • Besök hemma hos tryffeljägaren Gianni

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 19/10
Pris Från 19 995 kr
Enkelrumstillägg Dubbelrum för eget bruk 3 900 kr
I priset ingår
 • Flyg till Milano t/r
 • Transport till hotellet t/r
 • Del i dubbelrum i Barolo 5 nätter
 • Del i dubbelrum i Alba 2 nätter
 • Frukost på hotellet alla dagar
 • Tre vingårdsbesök inkl vinprovning och guide
 • Tryffeljakt med guide inkl. vin och tilltugg
 • Två middagar på hotellet i Barolo inkl. vin och vatten
 • En tre-rätters middag på La Piola i Alba inkl. vin och vatten
 • Två lätta luncher till vinprovningar
 • Guidad tur i Alba
 • Grand Tours färdledare under hela resan

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Avresa till Piemonte. Gemensam middag.
Dag 2. Vingårdsbesök på Borgogno och Tryffeljakt.
Dag 3. Fri dag.
Dag 4. Vingårdsbesök i Canelli och Nizza Monferrato. Gemensam middag.
Dag 5. Fri dag.
Dag 6. Utcheckning och resa till Alba.
Dag 7. Fri dag. Gemensam middag i Alba.
Dag 8. Hemresa.

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boende

 • Hotel Barolo, Piemonte

  Hotellet ligger mitt i den lilla byn Barolo och är ett vingårdshotell då de har egen vinproduktion och är även känd för sin restaurang som serverar mycket god mat. Hotellet har en gammal och en ny del. På denna resa bor vi i den nya delen med  fina och moderna rum medans den gamla delen har rum i 60 och 70 tals stil. Alla rummen har privata badrum, satellit TV, luftkonditionering, säkerhetsbox, mini-bar och internet. Hotellet har en utomhuspool.

 • Hotel Calissano ****

  Hotellet ligger strax utanför centrala Alba men det är en kort promenad in till centrum. Det har fått sin namn efter den kända vinproducenten Luigi Calissano som var en av de första att marknadsföra områdets viner ute i Europa och hotellet är byggt på samma plats där han hade sin vinkällare.
  Calissano är ett modernt hotell med egen restaurang, bar/enotek och gym. Rummen är stilfullt inredda med allt man behöver av modern komfort. Säkerhetsfack finns i alla rum och WiFi är gratis i hela hotellet.
  Adress: Via Pola 8, 12051 Alba CN, Italien
  Tel.:  +39 0173 364 855

Boka din resa

2023-10-19 2023-10-26 19 995 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-10-19 2023-10-26 19 995 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa