Översikt

Vitryssland

Det forna furstendömet Minsk har en lång och spännande historia att berätta. Vi reser, tillsammans med journalisten och förre Moskvakorrespondeten Malcolm Dixelius, via Riga i Lettland till denna moderna men för de flesta okända storstad i östra Europa. Vi ser jugendkvarter, stalinistisk arkitektur och överdimensionerade paradgator. Men även de charmiga gamla kvarteren längs den vackra floden Svislatj.

Fågelvägen är det inte längre mellan Stockholm och Minsk än det är mellan Stockholm och Kiruna. Skillnaderna mellan de två Nordeuropeiska huvudstäderna är stora. Det Minsk vi möter idag är präglat av Sovjettiden med stalinistisk arkitektur, överdimensionerade boulevarder, torg och officiella byggnader. Men sedan man gjorde sig fritt från Sovjetunionen, har Minsk närmat sig västeuropeisk nivå när det gäller nöjesliv, shopping, restauranger och caféer. Idag möts vi av internationell atmosfär och Minsk anses vara en av världens renaste storstäder.

Program

 • Vår ciceron Malcolm Dixelius

  Vår ciceron, Malcolm Dixelius, är född i Jämtland. Han är journalist, författare och dokumentärfilmare med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent under många år och brinner för att dela med sig av sin kunskap om Östeuropa. Idag producerar han film, bland annat de uppmärksammade Hästmannen och Kokvinnorna samt den prisbelönta CCCP hockey-dokumentären.

 • Dag 1. Flyg till Riga

  Resan inleds i Lettlands huvudstad Riga, den enda egentliga storstaden i Baltikum. Riga, som är belägen vid floden Daugava, grundades 1201 och har en spännande historia, bland annat som en av Hansans viktigaste städer. I början av 1600-talet erövrade den svenske kungen Gustav II Adolf staden och Lettland, som då var svenskt under ett åttiotal år. Vid slaget i Poltava 1709 förlorade Sverige Lettland och de baltiska områdena till Ryssland. Under större delen av 1900-talet led Riga och Lettland av krig och förtryck. Landet blev självständigt 1991 och medlem av EU år 2004.

 • Dag 2. Frihet eller ockupation

  Vår ciceron Malcolm Dixelius lotsar oss genom den lettiska huvudstaden. Vi får veta allt om Sovjetarkitekturen, Frihetsmonumentet och byggnader med anknytning till svensktiden. Vi besöker de välbevarade gamla stadsdelarna med jugendkvarteren, de mest omfattande i Europa och uppsatta på Unescos lista över världsarv. Rigas domkyrka från 1200-talet är imponerande liksom stadens mäktiga borg.

 • Dag 3. Vitryssland eller Belarus

  Bara en timmes flygresa från Riga ligger Minsk, huvudstad i den forna Sovjetrepubliken Vitryssland, eller Belarus som är det mer korrekta namnet på landet. Belarus har länge betraktats som ett av Europas minst kända länder. Landets läge, mellan olika stormakter som storfurstendömet Litauen och kejsardömet Rydssland, har till stor del präglat dess historia. Landet saknar kontakt med havet och är omgivet av Lettland, Litauen, Polen, Ukraina och Ryssland. Huvudstaden Minsk, vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1000-talet, är idag kanske mest känt för sin Stalinstiska arkitektur och att nobel-pristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj, är född här. Mindre känt är kanske att den fransk-ryske konstnären Marc Chagall är född i landet. Under andra världskriget ödelades största delen av Minsk, men återuppbyggdes i mäktig stalinistisk stil med pampiga byggnader och breda boulevarder.

 • Dag 4. Klämd mellan öst och väst

  Den imponerande Självständighetsgatan genom Minsk är 1,5 mil lång och är därmed en av världens längsta. Stalinlinjen var 120 mil lång och började byggdes under 20-talet som skydd av Sovjetunionen mot invasion från väster. Belarus går idag en svår politisk balansgång mellan storebror Ryssland och EU, som man gärna vill komma närmare. Resans ciceron, Malcolm Dixelius hjälper er att förstå ett land med ett tungt förflutet och stora utmaningar inför framtiden.

 • Dag 5. Hemresa

  Efter en avslutande, tidig frukost i Minsk, beger vi oss tillbaka till flygplatsen för hemresa.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avresor September 2020, pris är ej fastställt, vänligen kontakta oss
Enkelrumstillägg Kontakta oss
Detaljerade priser

Kontakta oss

I priset ingår

• Flyg till Riga och Minsk t/r
• Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
• Transfers t/r
• Del i dubbelrum på mellanklasshotell 4 nätter.
• Halvpension, frukost och lunch eller middag
• Rundturer och besök enligt program
• Lokala auktoriserade guider
• Grand Tours ciceron Malcolm Dixelius
• Grand Tours färdledare