Översikt

Bornholms hantverk & textil

Solskensön Bornholm är ett eldorado för den hantverksintresserade. Hela Bornholm som bara har 41 000 invånare kan ståta med att ha flest soltimmar i hela Danmark.

Under sommarhalvåret lever Bornholm upp och sprudlar av liv och då finns det möjlighet att besöka hantverkarna i deras verkstäder. Vi ska bo i mysiga Allinge och därifrån besöka tygtryckare, handvävare, keramiker, glasblåsare och pipmakare. Även konstmuseet i Gudhjem och Østerlars rundkirke hinns med. Vi ska smaka på smørrebröd och Bornholms specialitet rökt fisk och förstås hälsa på i Fru Petersens Café för att prova hennes berömda kakbuffet. Resan leds av Kerstin Andersson, Eva Möller är Hemslöjdsciceron.

Premiärresan till Bornholm gick sommaren 2015. Sedan dess har vi vidareutvecklat och förbättrat premiärresans program.

Samtidigt har vi passat på att flytta vårt boende från Rönne till Allinge som är en liten pittoresk ort med mindre än 2 000 invånare på nordvästra sidan av ön. Allinge var ursprungligen ett fiskeläge men lever nu företrädesvis på sommarens badgäster. Hotellet ligger centralt i Allinge och vi kan utnyttja ledig tid till att promenera i omgivningarna. Framför allt området runt den lilla hamnen är trevligt.

Program

 • Dag 1 Ystad, Rønne, Nyker, Hasle, Allinge

  Samling i Ystad hamn kl 11.15. Avresa vid lunchtid med Bornholmerfærgens snabbfärja från Ystad till Rønne. Färjeterminalen ligger alldeles invid Ystads järnvägsstation. Den som så önskar kan sammanstråla med färdledaren Kerstin Andersson redan på Malmö C för att få sällskap på tåget till Ystad. Tidtabell för tåget Malmö-Ystad är ca 10.00 (tidtabellen ej ännu fastställd). Observera att du själv är ansvarig för att boka/köpa den eventuella tågbiljetten till Ystad. Detaljerad information och anvisningar inför samlingen på Malmö C respektive i Ystad hamn meddelas närmare avresan. Överfarten från Ystad till Rønne tar 80 minuter Avresa från Ystad 12.30, ankomst Rønne kl 13.50. Det finns möjlighet för den som så vill att äta något ombord (alternativet är att ta med något på färjan). Det finns även en taxfreebutik, vi är ju på väg till utlandet! Färjan tar oss till Bornholms "huvudstad" Rønne där en tredjedel av öns invånare bor. Under medeltiden hete staden Rodne, vilket betyder rutten. Det luktade nämligen inte gott i det sumpiga och tångfyllda kustområdet. Dagens Rønne luktar möjligen av rökt sill men bjuder för övrigt på väldigt frisk havsluft. Den låga bebyggelsen ligger längs smala slingrande gator och gränder och det finns många gamla pittoreska byggnader. Ett intressant inslag i stadsbilden är "svenskehusene", de över 200 trähus som man fick som hjälp av Sverige 1946 efter att en stor del av bebyggelsen utplånats av ryska bomber. I Rønnes hamn möts vi av en buss som tar oss till det lilla samhället Nyker där en av Bornholms fyra runda kyrkor, s k rundkirker, finns. Men kyrkan är inte huvudanledningen till att vi stannar här. Vi ska besöka en tygtryckare och kläddesigner där vi får se både verkstaden och butiken och där vi kan inhandla sjalar, kläder och tyger med originella tryck i metervara. Vill man hellre ha ett klädesplagg uppsytt så går det också bra. I butiken säljs även accessoarer av olika slag. Bussen tar oss sedan vidare till Hasle, en liten ort som ligger vid kusten mellan Rønne och Allinge. Där besöker vi Grønbechs gaard som drivs av ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm, en organisation för hantverkare bosatta på ön. Grønbechs gaard är Bornholms center för konsthantverk, fotografi och design. Här ställer man ut hantverk av god kvalitet och vi får en första inblick i vilka typer av hantverk som finns representerat på ön. I shoppen och troligen även i utställningen ser vi produkter från några av de hantverkare vi ska besöka. Vi fortsätter sedan till Allinge för att checka in på Hotel Allinge där ska tillbringa tre nätter. Samling senare på kvällen för gemensam middag på hotellet. Middagen serveras i form av en buffet till viken öl, vatten och vin ingår.

 • Dag 2 Allinge, Gudhjem, Østermarie, Nylars

  Efter frukost på hotellet tar bussen oss till Bornholms konstmuseum som ligger vackert vid kusten mellan Allinge och Gudhjem. Museet ligger i ett av Danmarks mest spektakulära landskap, är på hela 4 000 kvm i tre våningar och följer terrängens naturliga sluttning mot klippkusten. Museets historia går tillbaka till artonhundratalets slut då man ville ta tillvara den bornholmska konsten och konsthantverket och bevara dess särart. Nuvarande byggnad är från 1993 och betraktas som ett arkitektoniskt mästerverk. I gammal tid vallfärdade man till detta område på grund av den heliga källa som tillskrevs en hälsobringande kraft. Idag symboliserar den upplevelser, rekreation och andlig utveckling. Källan flyter nu genom hela museibyggnaden innan den leds ut i Östersjön genom en liten önskebrunn. Bussen tar oss vidare till Gudhjem, en liten idyllisk hamn på Bornholms nordsida som påstås vara Bornholms äldsta handelsplats. Förhistoriska lämningar visar att det var här som förmögna människor slog sig ner och det verkar ha varit så även under medeltiden. Gudhjem var centrum för sillhandeln och man deltog i de stora sillmarknaderna på andra platser på Bornholm och även i Skåne på andra sidan havet. I Gudhjem ges vi tid för lunch och för att på egen hand se oss lite omkring. Om man inte vill ströva i gränderna, besöka hantverks- och souvenirbutker eller sitta vid hamnen och njuta av utsikten kan man besöka museet över den lokale konstnären Oluf Høst och den "exotiska" trädgården. Bornholms milda klimat medger odling av växter som inte går att odla i övriga Skandinavien. Lunchen intas denna dag på egen hand och ur egen kassa. Kerstin Andersson kan lämna tips på var man kan äta. Här finns t ex ett rökeri som serverar en mycket bra fiskbuffet och ett känt kafé där man kan få matiga smörgåsar och ibland även få höra personalen sjunga en aria. Efter lunchen fortsätter vi till Østermarie där vi besöker en handväverska som både väver, bland annat damast, och flätar korgar. Vi får se hennes tillverkning och dessutom alster från övriga medlemmar i Bornholms vävkrets. Därefter blir det dags att göra något på egen hand. Vi besöker en glashytta där man inte blåser glas utan smälter ihop glasbitar i olika färger. Här får vi tillverka vårt eget hängsmycke eller fönsterdekoration. Efter avslutat program är det dags för middag. Bussen tar oss till en restaurang i Nylars som också är ett av Bornholms berömda rökerier som ska servera oss den välkända bornholmska specialiteten rökt fisk av olika slag. Det går även att få en vegetarisk rätt, men då måste man säga till i förväg. Efter middagen tar bussen oss till Allinge och vårt hotell.

   

   

 • Dag 3 Allinge, Østerlars, Østermarie, Svaneke

  Efter frukost kör bussen mot Østerlars. Längs vägen stannar vi utanför Gudhjem för ett besök i en glashytta där vi får se hur man blåser glas på traditionellt sätt. Känner man för att förnya sitt bestånd av munblåsta dricksglas eller annan glaskonst så är detta rätta stället för det. Vi fortsätter sedan mot Østerlars där Bornholms största rundkyrka finns. Alldeles bredvid rundkyrkan finns en tvålfabrik där man tillverkar tvål av ekologiska råvaror och parfymerar dem med ekologiskt odlade örter och blommor. Vi fortsätter sedan till Svaneke som ligger i Bornholms nordöstra hörn där vi serveras lunch som denna dag består av traditionella danska smørrrebröd. Eftermiddagen ägnar vi åt de många hantverkare som finns i Svaneke som är fullt av små verkstäder och hantverksbutiker. De flesta är för små för att man ska kunna ta emot oss som grupp. Vi har därför tagit fram en lista med det som vi tycker är intressant. Var och en kan alltså promenera runt och titta på egen hand. Och här finns mycket att se - keramiker, tvåltillverkare, karamelltillverkare, chokladtillverkare, bryggeri, lakritskokare och pipmakare är några exempel på vad som finns. Dessutom finns det några klädbutiker med intressant design och naturligtvis kaféer och barer för den som känner för att få sig något annat än hantverk till livs. Två hantverkare ska vi besöka tillsammans, en blåtryckare som trycker med indigo på vitt tyg och en keramiker som bland annat sysslar med raku-bränning. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till i Østermarie vid Bornholms mest berömda fik, Fru Petersens Café. Här avnjuter vi fru Petersens berömda kakbuffet varefter vi återvänder till Allinge och vårt hotell. Middag på egen hand och ur egen kassa.

   

   

 • Dag 4 Allinge, Rønne, Ystad

  Frukost och buss till Rønne där vi först stannar i den gamla stadsdelen och promenerar en stund genom den traditionella bebyggelsen med gamla pittoreska hus. Vi besöker keramikverkstaden Cassiusclay. Vi fortsätter till Hjorts fabrik, i en gammal keramikfabrik som numera är ett keramikmuseum får vi se verkstäderna i aktion och höra historien bakom den bornholmska keramiktillverkningen. Längs vägen till vår lunchrestaurang passerar vi "Svenskehusene", de trähus som skänktes av Sverige efter kriget och som numera betraktas som arkitektoniska kuriositeter eftersom man inte har fått lov att bygga om och ändra. Även svenska arkitekter kommer hit för att titta! Vi avrundar med en gemensam lunch och lite programfri tid innan det är dags att lämna Bornholm för denna gång. Vår buss kör oss till hamnen och färjan som ska ta oss tillbaka över havet till Sverige och Ystad, preliminär tidtabell är 16.30-17.50. Researrangemangen som ingår i resan är avslutade i och med ankomsten till Ystad hamn. Du som vill göra sällskap med Kerstin Andersson kan göra det på tåget Ystad-Malmö som går ca 18.00 (tidtabellen ej ännu fastställd).

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Ystad
Avresor preliminärt 17 maj
Pris Från preliminärt 9950 kr
Enkelrumstillägg preliminärt 1.200 kr
I priset ingår
 • Båtresa Ystad-Rønne t/r.
 • Färdledare: Kerstin Andersson.
 • Hemslöjdsciceron: Eva Möller.
 • Övernattning på Hotel Allinge i Allinge (hög turistklass), del i dubbelrum.
 • Tre frukostar på hotellet.
 • Detaljerat program enligt ovan, inklusive nödvändiga entréavgifter.
 • 2 luncher och 2 middagar, exkl måltidsdryck (Obs: under välkomstmiddagen dag 1 ingår vatten, öl och vin).
 • Luftkonditionerad buss under programmet.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
 • EU-moms
I priset ingår ej

Enkelrum, se pristabellen ovan.
Reseförsäkring

Resplan

Dag 1. Samling i Ystad eller Malmö, snabbfärja Ystad - Rønne
Dag 2. Bornholm
Dag 3. Bornholm
Dag 4. Bornholm, snabbfärja Rønne-Ystad, resan avslutas i Ystad

Resesätt Bornholmslinjen
Visum

Svenska medborgare behöver ej medföra pass vid inresa i Danmark. Giltigt ID-kort eller körkort är tillräckligt. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka vad som gäller och ansvara för att medföra det som krävs.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.