Översikt

Bornholms hantverk & textil - återkommer 4-7 juli 2022

Solskensön Bornholm är ett eldorado för den hantverksintresserade. Hela Bornholm som nästan har 40 000 invånare kan ståta med att ha flest soltimmar i hela Danmark.

Under sommarhalvåret lever Bornholm upp och sprudlar av liv och då finns det möjlighet att besöka hantverkarna i deras verkstäder. Vi ska bo i mysiga Allinge och därifrån besöka tygtryckare, handvävare, keramiker och glasblåsare. Även konstmuseet i Gudhjem och Østerlars rundkirke hinns med. Vi ska smaka på smørrebröd och Bornholms specialitet rökt fisk och förstås hälsa på i Fru Petersens Café för att prova hennes berömda kakbuffet. Resan leds av Kerstin Andersson, Eva Möller är Hemslöjdsciceron.

Premiärresan till Bornholm gick sommaren 2015. Sedan dess har vi vidareutvecklat och förbättrat premiärresans program.

Samtidigt har vi passat på att flytta vårt boende från Rönne till Allinge som är en liten pittoresk ort med mindre än 2 000 invånare på nordvästra sidan av ön. Allinge var ursprungligen ett fiskeläge men lever nu företrädesvis på sommarens badgäster. Hotellet ligger centralt i Allinge och vi kan utnyttja ledig tid till att promenera i omgivningarna. Framför allt området runt den lilla hamnen är trevligt.

Program

 • Dag 1 Ystad, Rønne, Nyker, Hasle, Allinge

  Samling i Ystad hamn kl 11.15. Avresa vid lunchtid med Bornholmerfærgens snabbfärja från Ystad till Rønne. Färjeterminalen ligger alldeles invid Ystads järnvägsstation. Den som så önskar kan sammanstråla med färdledaren Kerstin Andersson redan på Malmö C för att få sällskap på tåget till Ystad. Tidtabell för tåget Malmö-Ystad är ca 10.00 (tidtabellen ej ännu fastställd). Observera att du själv är ansvarig för att boka/köpa den eventuella tågbiljetten till Ystad. Detaljerad information och anvisningar inför samlingen på Malmö C respektive i Ystad hamn meddelas närmare avresan. Överfarten från Ystad till Rønne tar 80 minuter Avresa från Ystad 12.30, ankomst Rønne kl 13.50. Det finns möjlighet för den som så vill att äta något ombord (alternativet är att ta med något på färjan). Det finns även en taxfreebutik, vi är ju på väg till utlandet! Färjan tar oss till Bornholms "huvudstad" Rønne där en tredjedel av öns invånare bor. Under medeltiden hette staden Rodne, vilket betyder rutten. Det luktade nämligen inte gott i det sumpiga och tångfyllda kustområdet. Dagens Rønne luktar möjligen av rökt sill men bjuder för övrigt på väldigt frisk havsluft. Den låga bebyggelsen ligger längs smala slingrande gator och gränder och det finns många gamla pittoreska byggnader. Ett intressant inslag i stadsbilden är "svenskehusene", de över 200 trähus som man fick som hjälp av Sverige 1946 efter att en stor del av bebyggelsen utplånats av ryska bomber. I Rønnes hamn möts vi av en buss som tar oss till det lilla samhället Nyker där en av Bornholms fyra runda kyrkor, s k rundkirker, finns. Men kyrkan är inte huvudanledningen till att vi stannar här. Vi ska besöka en kermaikverkstad, Cassiusclay, där vi får se lite av vad keramikerna Anne Mette Hjortshøj och Ann-Charlotte Ohlsson skapar. Bussen tar oss sedan vidare till Hasle, en liten ort som ligger vid kusten mellan Rønne och Allinge. Där besöker vi Grønbechs gaard som drivs av ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm, en organisation för hantverkare bosatta på ön. Grønbechs gaard är Bornholms center för konsthantverk, fotografi och design. Här ställer man ut hantverk av god kvalitet och vi får en första inblick i vilka typer av hantverk som finns representerat på ön. I shoppen och troligen även i utställningen ser vi produkter från några av de hantverkare vi ska besöka. Vi fortsätter sedan till Allinge för att checka in på Hotel Allinge där vi ska tillbringa tre nätter. Samling senare på kvällen för gemensam middag på hotellet. Middagen serveras i form av en buffet.

 • Dag 2 Allinge, Sveneke, Gudhjem, Klemensker

  Efter frukost på hotellet tar bussen oss till Svaneke som ligger i Bornholms nordöstra hörn där ska vi besöka en blåtryckare som trycker med indigo på vitt tyg. Vi delar upp oss i två grupper där den första börjar hos ”blåtryckaren” och den andra kan på egen hand besöka de många verkstäder, hantverkare och hantverksbutiker som finns i Svaneke. De flesta verkstäder/butiker är för små för att man ska kunna ta emot oss som grupp. Vi har därför tagit fram en lista med det som vi tycker är intressant. Var och en kan alltså promenera runt och titta på egen hand. Och här finns mycket att se - keramiker, tvåltillverkare, karamelltillverkare, chokladtillverkare, bryggeri och lakritskokare är några exempel på vad som finns. Vi skiftar sedan grupperna så grupp nummer två besöker ”blåtryckaren”. Vår lunch intas i Svaneke och vi serveras traditionella danska smørrrebröd. Vi fortsätter mot Gudhjem och stannar till utanför Gudhjem för ett besök i en glashytta där vi får se hur man blåser glas på traditionellt sätt. Känner man för att förnya sitt bestånd av munblåsta dricksglas eller annan glaskonst så är detta rätta stället för det. Vi far vidare österut mot Klemensker där vi kommer att besöka Fredsminde Unika Design, färgeri och gårdsbutik som drivs av Lene Henningsen. Hon färgar garn både med växtfärger och syrafärgämnen. Vi återvänder till Allinge Hotell. Middag på egen hand och ur egen kassa.

 • Dag 3 Allinge, Gudhjem, Nylars

  Efter frukost på hotellet tar bussen oss till Bornholms konstmuseum som ligger vackert vid kusten mellan Allinge och Gudhjem. Museet ligger i ett av Danmarks mest spektakulära landskap, är på hela 4 000 kvm i tre våningar och följer terrängens naturliga sluttning mot klippkusten. Museets historia går tillbaka till artonhundratalets slut då man ville ta tillvara den bornholmska konsten och konsthantverket och bevara dess särart. Nuvarande byggnad är från 1993 och betraktas som ett arkitektoniskt mästerverk. I gammal tid vallfärdade man till detta område på grund av den heliga källa som tillskrevs en hälsobringande kraft. Idag symboliserar den upplevelser, rekreation och andlig utveckling. Källan flyter nu genom hela museibyggnaden innan den leds ut i Östersjön genom en liten önskebrunn.  Vi fortsätter mot Gudhjem, en liten idyllisk hamn på Bornholms nordsida som påstås vara Bornholms äldsta handelsplats. Förhistoriska lämningar visar att det var här som förmögna människor slog sig ner och det verkar ha varit så även under medeltiden. Gudhjem var centrum för sillhandeln och man deltog i de stora sillmarknaderna på andra platser på Bornholm och även i Skåne på andra sidan havet. I Gudhjem ges vi tid för lunch på egen hand och ur egen kassa. Det finns tid att ses sig omkring, ströva i gränderna, besöka hantverks- och souvenirbutker eller sitta vid hamnen och njuta av utsikten. Bussen tar oss vidare mot Nylars och för ett besök i en glashytta. Där får vi pröva på att göra något på egen hand. I just denna glashytta blåser man inte glas utan smälter ihop glasbitar i olika färger. Här får vi tillverka vårt eget hängsmycke eller fönsterdekoration. Efter att alla fått pröva på glas tar vi en rundtur förbi Dueodde, Snogebaek och Nexø. De ligger vackert belägna längs Bornholms sydostkust med vita sandstränder. Efter avslutat program är det dags för middag. Bussen tar oss till en restaurang i Nylars som också är ett av Bornholms berömda rökerier som ska servera oss den välkända bornholmska specialiteten rökt fisk av olika slag. Det går även att få en vegetarisk rätt, men då måste man säga till i förväg. Efter middagen tar bussen oss till Allinge och vårt hotell.

 • Dag 4 Allinge, Østerlars, Østermarie, Rønne, Ystad

  Frukost och utcheckning från vårt hotell i Allinge. Vår buss tar oss till Østerlars där Bornholms största rundkyrka finns. Alldeles bredvid rundkyrkan finns en tvålfabrik där man tillverkar tvål av ekologiska råvaror och parfymerar dem med ekologiskt odlade örter och blommor. Vi fortsätter till Østermarie där vi besöker en handväverska som både väver,
  bland annat damast, och flätar korgar. Vi får se hennes tillverkning och dessutom alster från övriga medlemmar i Bornholms vävkrets. Lunch intas vid Bornholms mest berömda fik, Fru Petersens Café. Här avnjuter vi fru Petersens berömda kakbuffet. Vi passerar "Svenskehusene", de trähus som skänktes av Sverige efter kriget och som numera betraktas som arkitektoniska kuriositeter eftersom man inte har fått lov att bygga om och ändra. Även
  svenska arkitekter kommer hit för att titta! Bussen parkerar vid kyrkan i Rønne där vi först stannar i den gamla stadsdelen och promenerar en stund genom den traditionella bebyggelsen med gamla pittoreska hus. Ledig tid i Rønne. Vi fortsätter till Hjorts fabrik, i en gammal keramikfabrik som numera är ett keramikmuseum får vi se verkstäderna i aktion och höra historien bakom den bornholmska keramiktillverkningen. Vår buss kör oss till hamnen och färjan som ska ta oss tillbaka över havet till Sverige och Ystad, preliminär tidtabell är 16.30-17.50. Det finns möjlighet för den som så vill att äta något ombord, ur egen kassa., eller ta med något på färjan. Det finns även en taxfreebutik. Researrangemangen som ingår i resan är avslutade i och med ankomsten till Ystad hamn. Du som vill göra sällskap med Kerstin Andersson kan göra det på tåget Ystad-Malmö som går ca 18.00 (tidtabellen ej ännu
  fastställd).Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Ystad
Pris Från 10750 - preliminärt pris
Specialpris Hemslöjdsrabatt 300 kr
Enkelrumstillägg 1500 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Båtresa Ystad-Rønne t/r.
 • Färdledare: Kerstin Andersson.
 • Hemslöjdsciceron: Eva Möller.
 • Övernattning på Hotel Allinge i Allinge (hög turistklass), del i dubbelrum.
 • Tre frukostar på hotellet.
 • Detaljerat program enligt ovan, inklusive nödvändiga entréavgifter.
 • 2 luncher och 2 middagar, exkl måltidsdryck 
 • Luftkonditionerad buss under programmet.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
 • EU-moms
I priset ingår ej

Enkelrum, se pristabellen ovan.
Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Samling i Ystad eller Malmö, snabbfärja Ystad - Rønne
Dag 2. Bornholm
Dag 3. Bornholm
Dag 4. Bornholm, snabbfärja Rønne-Ystad, resan avslutas i Ystad

Resesätt Bornholm
Visum

Svenska medborgare behöver ej medföra pass vid inresa i Danmark. Giltigt ID-kort eller körkort är tillräckligt. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka vad som gäller och ansvara för att medföra det som krävs.

Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

15 - 24 resenärer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.