Översikt

Färöarnas hantverkstraditioner

National Geographic Traveler har utnämnt Färöarna till en av världens mest fascinerande platser. Främst för att denna karga ögrupp bjuder på natur- och kulturupplevelser utöver det vanliga. Men Färöarna är också ett eldorado för den hantverksintresserade, inte minst ull och garn.

Färöarna, som består av 18 öar i Nordatlanten mitt i mellan Norge, Island och Skottland är fortfarande genuint, orört och autentiskt. Dess historia sträcker sig tillbaka till 500-talet då irländska munkar upptäckte öarna. De äldsta beläggen för färöisk stickning finns i norska rättshandlingar från senare delen av 1500-talet. Den kungliga monopolhandeln köpte in strumpor till soldaterna och det var den viktigaste exportvaran från Färöarna och från de andra karga områdena under 1600- och 1700-talen.

Tröjor blev under 1800-talet en allt viktigare handelsvara som stod för hälften av utflyttningen från Färöarna vid tiden då monopolhandeln ersattes av frihandel, 1856. Traditionen och hantverket har sedan dess levt vidare. Syntetmaterial har sedan 1970-talet ersatt mycket av yllet, inte bara på Färöarna men under senare år har det återigen blivit modernt att sticka och naturnära produkter får en allt större marknad. Unga färöiska formgivare som till exempel Sniálvsdóttir, har tagit upp äldre mönster, men givit plaggen ny form och idag finns många duktiga tillverkare.

Under vår specialarrangerade resa på Färöarna ska vi besöka spinnerier, ha  specialarrangerade workshops, besöka olika designers och njuta av de makalösa natur-, och kulturupplevelserna. Färöarnas välutvecklade vägnät och förhållandevis korta avstånd gör att vi hinner se och uppleva mycket under vår vistelse här.

Boka din resa

2022-04-24 2022-04-29 28 750 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-04-24 2022-04-29 28 750 kr SAS Göteborg 2 Boka resa
2022-04-24 2022-04-29 28 750 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Avresa, Vágar, Tórshavn

  Avresa med SAS från Stockholm (kl 06.00), Göteborg (kl 06.20) till Köpenhamn  och vidare med SAS från Köpenhamn (kl 10.45) till Vágar. Ankomst kl 12.00. Vår skandinavisktalande lokalguide och buss möter oss och vi inleder med en rundtur i Vágar innan vi åker vidare med vår buss (ca 45 min) till Natonalmuseet i Torshavn för en guidad rundtur på den den textila avdelningen. Bussen tar oss sedan till vårt trevliga hotell 62N i Tórshavn. Staden är en av Europas minsta huvudstäder med endast ca 17.000 invånare. Som vi kommer att upptäcka är Tórshavn en charmerande liten stad med hantverk av hög klass. Middag på kvällen.

 • Dag 2 Tórshavn, Sandoy

  Frukost på hotellet. Vi gör en dagsutflykt med färja till Sandoy, en av de minst exploaterade öarna. Här kan man fortfarande uppleva den traditionelle färöiska livsstilen. Ön är väldigt annorlunda än de övriga öarna tack vare sitt platta landskap och är rik på historia och vackra scenerier. Här kan vi även beskåda den stora stenen som är täckt av ett stickat lapptäcke som berättar sägnen om häxor. Enligt sägnen bodde i forna tider här många häxor, troll och vikingar på ön.

  Vi äter lunch på ett lokalt kafé innan vi träffar en grupp från en lokal hemslöjdsförening och får se hur de arbetar med sina stickningar. Innan vi återvänder till Tórshavn så ska vi ha en alldeles speciell kulturkväll inklusive en lätt måltid, sk "Kvoldseta" såsom de gjorde för hundra år sedan.

   

   

   

   

 • Dag 3 Tórshavn, workshop

  Vi delar in oss i två mindre grupper. Ena halvan av gruppen går en guidad promenad genom de historiska delarna av Tórshavn och den andra halvan börjar med en specialbokad workshop. Efter lunch byter grupperna. Vi besöker den berömda butiken "Gudrun & Gudrun", här görs moderna tolkningar av de traditionella, färöiska ulltröjorna. Gudrun och Gudrun har rönt internationell uppmärksamhet för att Sarah Lund - i den danska tv-serien Brottet – bär tröjan. När Brottet visades i England väcktes intresset hos modetidningarna. Brittiska Vouge konstaterade att tröjan var ”to die for”, och Prins Charles fru Camilla fick en tröja i present när hon besökte inspelningarna. Lunch på egen hand.

  Under eftermiddagen medverkar vi i en för gruppen specialbokad workshop där du får lära dig hur man stickar en traditionell färöisk sjal. Programfri kväll, middag på egen hand.

 • Dag 4 Tórshavn, Eusturoy, Toftir, Gjógv, Gjáargarður, Eiði

  Idag gör vi ännu en heldagsutflykt med buss och besöker platser av betydelse för färöisk ull- och stickningshantverk. Vi färdas längs kusten genom färgstarka små byar. Vi stoppar till vid spinneriet Snældan i Strendur där ylleprodukter, garn, tröjor m m tillverkas och säljs. Spinneriet har varit verksamt sedan 1949 och drivs idag av Carl Johan Olsen. Vi fortsätter till Søldarfjørður där vi äter lunch hemma hos en familj.

  Efter lunch stannar vi till på en fårfarm där vi får lära oss mer om fårfarmarnas liv. Vi åker sedan till ytterligare en ull- och garnaffär, Navia i byn Toftir innan vi kommer fram till den mest nordliga byn på Färöarna, Gjógv. Färden hit bjuder på härliga scenerier. Vi promenerar genom byn. Därefter reser vi tillbaka mot Tórshavn, över Färöarnas högsta berg, Slættaratindur (882 m.ö.h.) med fantastisk panoramavy och via den trevliga byn Eiði.

 • Dag 5 Tórshavn, workshop

  Frukost. Vi börjar dagen med en workshop där vi får tips på vad du bör tänka på om du vill ge dig i kast med att sticka en hel Färöisk tröja. Vi jobbar med flera färger och prövar oss fram med olika färgkombinationer. Kanske blir det ett par provlappar. Vill du sattsa på att sticka en hel tröja hinner du handla garn innan vi reser hem från Föröarna. Vi kommer även denna dag att delas upp i två mindre grupper. Grupp nr 1 börjar på morgonen med workshop och har på eftermiddagen ledig tid. Grupp nr 2 kommer att ha ledig tid på morgonen och börjar med workshop efter lunch. Lunch intas på egen hand och ur egen kassa. På kvällen förbereds en god middag på Aarstova restaurang i ett gammalt hus i centrum av Tórshavn på gångavstånd från Hotel 62N (2 minuter).

   

 • Dag 6 Tórshavn, hemresa

  Frukost och utcheckning från hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa med SAS till Köpenhamn, avresa kl 13.05, ankomst 16.10, anslutningsflyg till Stockholm avgår kl 17.05 och ankommer Arlanda kl 18.20. Till Göteborg avgår flyget 17.55 från Köpenhamn och ankommer Göteborg 18.50.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Göteborg, Köpenhamn
Avresor 24/4
Pris Från 28 750 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 900 kr
Enkelrumstillägg 2 950 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Flyg med SAS till Vágar t/r, avresa från Stockholm (Göteborg och Köpenhamn på förfrågan) i ekonomiklass. Resan leds av skandinavisktalande guide som möter upp vid ankomst på Färöarna.
 • Hotell av turistklass, del i dubbelrum.
 • Daglig frukost, 3 luncher, 1 lättare kvällsmål och 2 middagar.
 • Resans program enligt ovan.
 • Transfers, transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Lokala transporter enligt programmet.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten.
 • Internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg till Vágar, buss till Tórshavn
Dag 2. Tórshavn, heldagsutflykt till Sandoy med kulturkväll
Dag 3. Tórshavn, specialarrangerad workshop
Dag 4. Tórshavn, heldagsutflykt med buss med olika besök
Dag 5. Tórshavn, specialarrangerad workshop, egen tid
Dag 6. Tórshavn, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt SAS
Resans karaktär

Samarbeta med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Deltagarantal

15-24 resenärer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Boende

 • Hotel 62°N

  Trevligt litet hotell, centralt beläget mitt i Tórshavn, nära till caféer, restauranger och med gångavstånd till de gamla stadsdelarna och domkyrkan. Modernt inredda rum, gratis Wi-Fi. https://www.62n.fo/hotel/en/home/