Översikt

Marocko - hantverk och kultur

Marrakech är onekligen ett paradis på jorden för den som är hantverksintresserad och fascineras av orientalisk design och mystik! Följ med oss och njut av staden som glimmar gammelrosa med Atlasbergen i bakgrunden.

Vi kommer att besöka Gycklarnas torg - Djemaa el-Fna som finns med på Unescos världsarvslista. Vi ser ormtjusare, sagoberättare, musiker och dansare. Torget ligger alldeles intill basaren, souken med sina otaliga gångar och med sina olika skrån. Vi kommer bl a se järnsmidesskrået och ylleskrået med flera för att se hur hantverkarna arbetar med uråldriga tekniker. Vi kommer att bo på riader, omgjorda traditionella herrehus med innergård. 

I Marrakech kommer du att uppleva äventyr, få nya erfarenheter och framför allt minnen för livet!

 

 

Program

 • Dag 1 Stockholm, flyg till Marrakech

  Avresa från Arlanda med Lufthansa på morgonen till magiska Marrakech via Munchen. Ankomst till Marrakech på eftermiddagen. Vi möts av vår guide och buss som tar oss till Medinan, den gamla stadsdelen i Marrakech, och våra riader. Nästan alla riader som finns i Marrakech är före detta små herrehus eller palats med en liten innergård. Ordet riad är det arabiska ordet för trädgård och de flesta riader är ganska små med 5-10 rum på varje riad samt en liten innergård med viss antydan till något grönt som en större växt t ex. Vi bor på två riader som ligger vägg i vägg med varandra.

  Vi promenerar till Diemaa el-Fna, detta fantastiska torg med sina akrobater, dansare, ormtjusare och på kvällarna fullt med mängder av olika matstånd som serverar lokala specialiteter.

  Väl på torget intar vi en härlig middag på Dar Es Salam. Olika sorters sallad, grillspett med Kefta, tagine-gryta med nötkött m m dukas upp på våra bord

 • Dag 2 Marrakech

  Frukost på hotellet.
  Vi tar oss till Dar Si Said som är ett av alla museer I Marrakech och som har en fantastiskt fin samling av mattor från Marockos alla hörn.
  Så är det dags att tas oss in i Medinan, den gamla delen av Marrakech. Den omges av en mur och innanför denna finns smala, trånga gränder, fontäner, små palats och mycket mer. Vi nästlar oss in i den gigantiska souken, basaren. Här vimlar det av vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, väskor och skor i alla möjliga färger.
  Vi får träffa Mr Hamis som har en gedigen kunskap och erfarenhet som skräddare. Han kommer att visa oss hur Jallbas och Kaftaner tillverkas och hur man måttanpassar dem. Avdelningen för färgare / färgning glittrar och sprakar och allt är väldigt välorganiserat. Vi hinner också träffa smederna i deras gamla kvarter.
  Lunchen äter vi uppe på en takterrass, restaurang Merstan, välkänd för sin goda mat.
  Efter lunch och en kort promenad besöker vi en förening för handikappade kvinnor där vi blir visade deras fantastiska broderier och hela arbetsprocessen.
  Vi avslutar dagen med en lektion i färger, kosmetika och kryddor. Vår kunnige lärare behärskar en fin kombination av kunskap och humor.
  Middag på kvällen.

 • Dag 3 Marrakech, Tahennout, Ourika

  Frukost på hotellet.
  Idag tar vi bussen och beger oss ett stycke utanför Marrakech. Vi åker mot Tahennout ca 3,5 mil söder om Marrakech vid foten av Atlas bergen. Ett vackert landskap fyllt av olivlundar, apelsinträd och citronträd som omger byn. Arkitekturen i rött tegel bygger helt och hållet på traditionell Berber-teknik.
  Här finns Al Maqam som fungerar som en samlingsplats, galleri, bibliotek, hotell för Marrockos konstnärer. Namnet "Al Maqam" betyder "The Place" och grundaren är konstnären Mohamed Mourabiti. Han började för mer än 10 år sedan med att köpa in fönster och dörrar på olika loppmarkander och byggde sedan rum efter rum. En gammal vän till Mohamed Mourabiti är den välkände konstnären Mahi Binebine som flyttade till Paris på 1980-talet. På 90-talet blev det flytt till New York där hans målningar är en del av en premanent utställning på Guggenheim museet.  
  Vi far vidare mot Anima Garden som ligger i Ourikadalen och som grundades av den mycket mångsidiga konstnären Andre Heller. Det är en frodig, färgsprakande, iscensatt trädgård. En magisk plats full av sensualitet, begrundande, glädje och inspiration. En oförglömlig upplevelse för gammal som ung. Andre Heller föddes i Wien och hör till världens mest framgångsrika multi-media konstnärer. I denna trädgårdsoas intar vi vår lunch.
  Vi fortsätter mot en av Marrakechs förorter där man har ett stort hantverkscenter. Här kommer vi att dela upp oss i mindre grupper och få pröva på hur man tillverkar lerkrukor och kakelplattor. Buss mot Marrakech och middag,

 • Dag 4 Marrakech, Riad Monceau, Majorelle trädgården

  Frukost på hotellet.
  Vi beger oss mot restaurang Riad Monceau som ligger nära Djemaa el-Fna. Här har man förutom en välkänd restaurang också kurser i Marockansk matlagning. Vi börjar med lite traditionellt välkomst te. Här får du sen möjlighet att upptäcka hemligheterna i några av Marockos bästa recept. Bra och proffsiga lärare i trevlig miljö hjälper dig tillrätta. Vi tillagar en förrätt och en varmrätt och lunchen består av det vi själva har tillagat.
  Under eftermiddagen ser vi den världsberömda blå trädgården, Jardin Majorelle. I stadsdelen Hivernage skapades en vinterkoloni av artister som Josephine Baker, Edith Piaf och Maurice Chevalier med andra skådespelare och konstnärer. Under 1960-talet blev Marrakech trendigt bland hippies, musiker, modelldivor och filmstjärnor och besöksströmmarna startade i kölvattnet efter Yves Saint-Laurent, Beatles, Rolling Stones och John-Paul Getty. Trädgården Jardin Majorelle designades av den franske konstnären Jacques Majorelle under 1920-30-talen. Även om Majorelles akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre bortglömda så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av stolt koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Mjorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och koboltblå krukor huserar blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död 2008, då hans aska spreds i trädgården. Det finns ett mycket sevärt litet museum i trädgården, Berber-museet som vi passar på att besöka.
  Middag på egen hand och ur egen kassa.

 • Dag 5 Marrakech, Essauoira

  Frukost på hotellet.
  Vi checker ut från vår Riad i Marrakech och åker mot hamnstaden Essaouira som ligger  dryga 17 mil från Marrakech och bussresan tar ca 2,5 tim. Det är en mysig och rofylld liten fiskestad där det alltid blåser. Den gamla stadsdelen – medinan, skyddas av höga stenmurar som håller havet på avstånd för att hålla medinan intakt.
  Murarna utformades av europeiska ingenjörer. Gamla kanoner i brons fanns en gång uppradade på murarna och man har en fantastisk utsikt där uppifrån. Starka passadvindar gör att stadens halvmåneformade strand är ypperlig för surfare och vindsurfare.
  I Essaouira besöker vi Mr. Mustapha’s verkstad där man bl a väver filtar och dukar i ull och silke.
  Lunch intas på egen hand och ur egen kassa.
  Vi checkar in på Riad Al Madina Essaouira. Eftermiddagen ägnar vi åt silversmide som just här har ett judiskt ursprung. Vi tittar också på hur man arbetar med Tuya trä och olika former av inläggningar.
  Avskedsmiddag på kvällen.

 • Dag 6 Essaouira, hemresa från Marrakech

  Frukost på hotellet varefter vi checkar ut.
  Klockan 10.00 går bussen mot flygplatsen i Marrakech för hemresa med Lufthansa.

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 20/11
Pris Från 21 950 kr
Enkelrumstillägg 2150 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Flyg till Marrakesh t/r
 • Hotell av god turistklass, del i dubbelrum
 • Samtliga angivna aktiviteter angivet i programmet
 • Samtliga angivna måltider (alla frukostar, 3 luncher och 4 middagar), exklusive måltiddryck
 • Transfers, transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter
 • Alla passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum
 • Färdledare från Hemslöjdsresor
I priset ingår ej
 • Enkelrum, på förfrågan.
 • Avresa från Köpenhamn mot tillägg om 600kr / person.
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm avresa med flyg till Marrakech
Dag 2. Marrakech
Dag 3. Marrakech, Tahennout, Ourika
Dag 4. Marrakech, Riad Monceau, Majorelle trädgården
Dag 5. Marrakech med buss till Essaouira
Dag 6. Essaouira, hemresa från Marrakech

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boka din resa

2022-11-20 2022-11-25 21 950 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2022-11-20 2022-11-25 23 150 kr Lufthansa Köpenhamn 3 Boka resa