Översikt

Wales - hantverk och textil

Wales – det lilla landet väster om England – gör inget väsen av sig. Men här finns en lång, stolt, obunden tradition som går tillbaka till de kelter som en gång bebodde de brittiska öarna. Wales är på alla sätt ett eget land, även om man idag är en nation inom Förenande Konungariket.

Man har sitt eget språk - walesiska, sin egen flagga – med röd drake, och sin egen nationalsång: ”Hen Wlad Fy Nhadau” (”Våra fäders land”). Och så har man får! I massor! Runt elva miljoner får, faktiskt. Det walesiska landskapet karaktäriseras av mjukt rundade gröna kullar, vitprickiga av får. Fåren har förstås lett till mängder av ull, och följaktligen har Wales en livaktig tradition av stickning och vävning. Walesiska väverier har i århundraden vävt fram traditionella walesiska mönster, framför allt har vackra vävtäcken varit en viktig produkt.

I medeltida walesisk lag hade kvinnan en starkare ställning än i andra europeiska länder. De kunde skilja sig och hade starka rätt till arv och egendom. Enligt kungen Hywel den stores lagar från 900-talet skulle husbonden ta hand om grisarna, medan fåren tillhörde husfrun. På somrarna tog frun barnen och fåren upp till höglandet. Också mjölkkammaren var husfruns domän, och all utrustning som hörde till mjölkning och ystning var hennes egendom. Så fårskötsel har alltid varit viktigt, och givetvis har man i Wales spunnit och vävt sedan förhistorisk tid. Man har hittat vävkammar från bronsåldern. Tillgången på råvara har varit god. Men det är först när cistercienserkloster grundas i Wales på 1100-talet som textilproduktion i större omfattning utvecklas

Boka din resa

2021-11-08 2021-11-14 25 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2021-11-08 2021-11-14 25 990 kr SAS Köpenhamn 5 Boka resa

Program

 • Dag 1 Flyg till London, buss till Wales

  Vi flyger under förmiddagen till London Heathrow, där vi möts av buss och färdledning som tar oss västerut mot Wales. Efter ungefär två timmar passerar vi bron över floden Severns mynning och är därmed inne i Wales. Det märker vi genom att alla vägskyltar är tvåspråkiga. Efter ytterligare två timmar når vi vårt mål Lampeter, där vi inkvarterar oss på Falcondale Hotel och där får välkomstmiddag. Croeso y Gymru!

 • Dag 2 Lampeter, workshops, walesiska vävtäcken

  Vår bas under större delen av resan har vi i Lampeter, en liten marknadsstad på närmare 3 000 invånare, men ändå huvudort i regionen. Staden karakteriseras av två ganska motsatta drag: dels av att ligga mitt i ett område präglat att landbruk och hantverk, av de agrara näringarna, dels av att ha campus för Storbritanniens tredje äldsta universitet, idag University of Wales Trinity St David’s. Detta gör Lampeter både lantligt och kosmopolitiskt på samma gång.

 • Stadshuset i Lampeter är idag omgjort till galleri och museum för att lyfta fram den walesiska vävkonsten i allmänhet och de vackra vävtäckena i synnerhet. Ett walesiskt vävtäcke är dubbelvävt i ylle, med två tygstycken som vävs på toppen av varandra, som skapar en dubbelsidig design. De var ofta ömt vårdade bröllopsgåvor som ärvdes. De äldsta bevarade originalen dateras till 1760-talet. Varje väveri hade sin egen design, men mest klassiskt och mycket gammalt är Caernarvon-mönstret, som vävdes i ljusa färger: grönt, orange, purpur. Amerikanska Jen Jones kom till Wales i början av 1970-talet, och blev förtvivlad över att Wales traditionellt vävda filtar och täcken konkurrerats utav moderna, själlösa produkter. Hon bestämde sig för att arbeta för att uppvärdera de klassiska tygerna, och startade en egen samling och en egen affär som saluför walesiska filtar och täcken. Hon var också med och grundade Welsh Quilt Centre i Lampeters stadshus.

 • Under dagen delar vi upp oss i två grupper. Den ena gruppen börjar med en workshop om walesiska vävtäcken i Welsh Quilt Centre, medan den andra handleds av Lampeters mycket innehållsrika och särpräglade garn-, tyg- och sybehörsaffär Kalico Kate, under flera år utsedd till Wales bästa oberoende affär. Man erbjuder tolv rum fyllda med allt den garn- och textilfanatiska kan drömma om. Givetvis har vi tid att utforska affären. Efter gemensam walesisk lunch, byter grupperna med varandra. Under eftermiddagen besöker vi också Jen Jones butik med walesiska vävtäcken, har tid att titta runt i Lampeter, samt att besöka stadens andra intressanta garnaffär, Red Apple Yarn. De specialiserar sig på garn från de brittiska öarna, och saluför också lokala garner. Middag på hotellet.

 • Dag 3 The Bird Farm, National Wool Museum, National Coracle Centre

  Under förmiddagen beger vi oss till det lilla jordbruket The Bird Farm, där paret Emma och Rodney förverkligar sin dröm att leva nära naturen och driva en egen gård. De föder upp alpacka, tar hand om ullen, spinner, väver och flätar korgar. De odlar också organiska grönsaker och försörjer sig själva med el och vatten. Här får vi vara med på en liten workshop och får förmiddagsfika.

 • Vi fortsätter till byn Dre-fach Felindre, som en gång var centrum för ullindustrin i Wales. Som mest fanns det tio väverier i byn. Idag är de borta, men här finns nu National Wool Museum, inrymt i det som en gång var väveriet Cambrian Mills, grundat 1902. Man vävde bl a uniformstyg under första världskriget. Här gör vi en guidad rundvandring, ser de gamla maskinerna och vävstolarna och får en introduktion i yllets väg från ull till tyg. Tillfälle att äta lunch på museets restaurang.  

 • I Cenarth vid floden Teifi besöker vi ett litet, men mycket speciellt museum. Här får vi veta vad en ”coracle” är. Namnet kommer från walesiskans ”cwrwgl” och vi ska kanske redan nu avslöja att det är en liten, rund, flätad roddbåt, som använts i walesiska floder för fiske. Men samma typ av båt finns på många håll i världen, bl a i Vietnam och Tibet. Vi får en förevisning av hur båtarna tillverkas och ser utställningen som visar upp coracles från olika håll i världen. 

  Vi återvänder till vårt hotell för middag. I anslutning till vår middag får vi ett kort föredrag av en lokal fårbonde om hur dagens fårskötsel i Wales bedrivs och vilka utmaningar man ställs inför.

 • Dag 4 The Last Invasion Tapestry i Fishguard, Melin Tregwynt Woolen Mill, The Lovespoon Workshop

  När var sista gången som Storbritannien invaderades? Den konventionella historieskrivningen säger att det var vid Vilhelm Erövrarens invasion 1066. I walesiska kuststaden Fishguard hävdar man annat. Här steg 1797 en fransk styrka iland. Den var inte stor, men försvarsstyrkorna var få. Istället ska de lokala kvinnorna, ledda av Jemima Nichols, ha klätt sig i den traditionella walesiska folkdräkten i rött med svarta hattar som fick dem att likna brittiska soldater. De satte skräck i fransmännen, och beväpnad med en högaffel ska Jemima själv ha fångat tolv, fulla, franska soldater. Fransmännen kapitulerade. Inför 200-årsjubileet av invasionen bestämdes att man skulle tillverka en lång broderad bonad till minne av händelsen. Arbetet tog fyra år, och 77 lokala kvinnor i åldrarna 30 till 82 broderade den 30 meter långa bonaden. Man hämtade inspiration från Bayeux-tapeten. Vi ser tapeten och får höra historien bakom händelserna och hur den långa tapeten tillverkades.

 • Det blir sedan besök vid väveriet Melin Tregwynt, som ligger i en isolerad dalgång vid kusten i Pembrokeshire. Här har det legat ett väveri sedan 1819 och verksamheten har hållits igång sedan dess. Samma familj har varit ägare i över hundra år. En hel del av arbetet görs fortfarande för hand, även om man idag är inriktad på en global marknad och tillverkar exklusiva filtar, kuddar och väskor. Tillfälle att äta lunch på väveriets café.

 • Sist på dagens program står det hantverksföremål som kanske främst förknippas med Wales – lovespoons. I Wales har lovespoons ungefär samma ställning som dalahästen i Sverige. Lovespoons är en fästmansgåva, intrikat snidade skedar med många symboler för kärlek och trofasthet. Den äldsta bevarade skeden är från 1600-talet, även om man tror att traditionen går längre tillbaka. Vi besöker familjen Thomas Lovespoon Workshop utanför Tenby, där man fortfarande tillverkar personligt formgivna kärleksskedar på traditionellt vis. Vi får en förevisning av deras arbete och ser deras utställning av skedar de formgivit. Återfärd till hotellet för middag.

 • Dag 5 Jane Beck’s Welsh Blankets, Rhiannon Gold Centre, workshop

  Vi börjar dagen med ett besök på Jane Becks affär. Här finns världens största utbud av walesiska filtar, plädar, vävda täcken och annan Walesproducerad textil. Vintage och nytillverkat. Jane är en genuin expert på walesisk textilkonst och hennes samling är unik. Hon är ofta anlitad som expert, och hennes filtar ses i modemagasin, i tv-serier och på teaterscener. En av dem bör finnas hemma hos president Obama!

 • Rhiannon är en sagodrottning i den walesiska mytologin. Men det är också namnet på ett välkänt guld- och metalldesigncenter i Tregaron. Walesiskt guld anses som mycket värdefullt, för det bryts inte längre. Den sista gruvan stängde 1990. Men redan de gamla kelterna smyckade sig med guld och romarna hade gruvor och bröt guld i Wales. Den brittiska kungafamiljen har en bit walesiskt guld, som deras vigselringar görs av.  Designföretaget Rhiannon har fått sitt namn från grundaren, Rhiannon Evans, som startade verksamheten på 1970-talet. Här tillverkar man exklusiva smycken i egen walesisk och keltisk design för hand inom vad som fortfarande är ett familjeföretag. Vi får en presentation av verksamheten och om keltisk design och får se tillverkningen. Man har också ett showroom där man visar sina guldsmycken, ett designcenter där man lyfter fram annat walesiskt hantverk och ett konstgalleri. Tillfälle att äta lunch antingen på Rhiannons café eller på pub i Tregaron.

 • Eftermiddagens program är ännu inte fastställt, men det ska bli någon form av workshop, antingen med en lokal spinnerska eller hos ett hantverkscentrum i Cardigan. Middag på hotellet, varpå vi får avnjuta verklig lokal kultur. Den lokala manskören, Cwmann Male Choir, kommer till hotellet och ger en konsert bestående av klassiska walesiska sånger.

 • Dag 6 Cardiff, St Fagan’s National Museum of History, workshop flätning med pil

  På morgonen lämnar vi Lampeter och styr mot den walesiska huvudstaden Cardiff. Här besöker vi först friluftsmuseet St Fagan’s National Museum of History, som i korthet är Wales svar på Skansen, som också stått förebild för anläggningen. Man har flyttat hit över 40 byggnader från olika delar av Wales och visar upp historia, traditioner, arkitektur, kultur och levnadsförhållanden i landet under olika perioder. Man förevisar också traditionellt hantverk, här finns en smedja, krukmakeri, väveri etc. 

  Vi ska här delta i en workshop i walesisk korgflätning, ledd av Clare Revera, som har flätat korgar i över tio år. Korgar i Wales flätas i regel av pil. Korgarna ser olika ut i olika delar av landet. Under Clares ledning kommer vi att tillverka juldekorationer, typ kransar och stjärnor. På kvällen avslutningsmiddag och övernattning i Cardiff.

 • Dag 7 Cardiff, hemresa

  Förmiddagen kan användas till att på egen hand bese Cardiff, eller så beger vi oss till Cardiff Bay, Cardiffs upprustade gamla hamnområde, som idag är ett attraktivt område för nöjesliv och kultur. Här finns det walesiska parlamentet och den walesiska operan. Här finns också Crafts in the Bay, hem för Makers Guild i Wales. Här ställer walesiska hantverkare och konstnärer ut. Vid 13-tiden stiger vi ombord på bussen igen och styr mot England, för att vara på London Heathrow vid 16-tiden, i god tid för vårt flyg hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Workshops med traditionellt walesiskt hantverk
 • Besök på walesiska väverier
 • Walesisk gästfrihet och vacker natur

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 8/11
Pris Från 25 990 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 800 kr
Enkelrumstillägg 3 890 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Flyg med SAS till London t/r. Avresa från Stockholm, Köpenhamn. Göteborg på förfrågan.
 • Transfers i London med egen buss flygplatsen-hotellet-flygplatsen.
 • Övernattning fem nätter på 4-stjärniga Falcondale Hotel i Lampeter, del i dubbelrum.
 • Övernattning 1 natt i Cardiff, del i dubbelrum.
 • Mats Sandberg leder resan.
 • Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 1 lunch och 6 middagar) exkl måltidsdryck.
 • Innehållsrikt och omfattande program med ett flertal workshops enligt ovan.
 • För programmet nödvändiga busstransporter.
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, 3.600 kr
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst London Heathrow, buss till Lampeter
Dag 2. Workshops i Lampeter
Dag 3. The Bird Farm, National Wool Museum, National Coracle Centre
Dag 4. Fishguard, Melin Tregwynt Woolen Mill, The Lovespoon Workshop
Dag 5. Jane Beck's Welsh Blanket, Rhiannon Gold Centre, workshop
Dag 6. St Fagan's, workshop, Cardiff
Dag 7. Cardiff, hemresa från London Heathrow

Boende

Vårt boende är fem nätter på Hotell Falcondale, Lampeter samt en natt på mellanklasshotell i Cardiff.

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Visum

Deltagare i resan måste medföra giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa från Storbritannien) med några tomma sidor för stämplar. Svensk medborgare behöver ej visum för besök i  Storbritannien. Du som bokar resan och inte är svensk medborgare ansvarar själv för att undersöka om visum krävs. Om visum krävs är du själv ansvarig för att ordna detta visum.

Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Boende

 • Falcondale Hotel, Lampeter

  Falcondale Hotel är en tidigare herrgård i italiensk stil, omgiven av trädgårdsanläggningar och skogsmark, beläget just utanför marknadsstaden Lampeter. Restaurang, terrass och stora sällskapsytor finns. Till hemsidan. 

Inspiration

National Wool Museum