Översikt

Shetland Wool Week

Shetlandsull och Shetlandsgarn, vem tänder inte på det? Den legendariska Shetland Wool Week startade år 2009 och planerar nu inför 2022 efter ett uppehåll på grund av pandemin. Shetlandsöarna består av många öar. Vi bor i Lerwick på huvudön Mainland där huvuddelen av programmet arrangeras, men programmet tar oss även till de mindre och näraliggande öarna East Burra, Yell och Unst.

Runt om på Shetlands huvudö och på öarna Yell och Unst har vi planerat ett innehållsrikt program. Besök till ullproducenter, spinnerier, garnfärgare, stickentusiaster, vävare, ullförsäljare, spetsstickare, designers och konstnärer på de särpräglade och enastående vackra öarna. Flera mycket intressanta workshops med mycket kvalificerad ledning av lokala experter ingår i programmet. Resan arrangeras i samband med Shetland Wool Week. Resan leds av Margareta Tägt-Lee.


I slutet av september arrangerar vi återigen en resa till Shetland i samband med Shetland Wool Week. Vi har valt att flyga till Aberdeen i Skottland och därifrån fortsätta med nattbåt till Mainland som är den största av Shetlandsöarna. Hemresan görs på samma sätt men omvänt, båt från Lerwick till Aberdeen och flyg vidare hem. Varför gör vi så, varför flyger vi inte hela vägen? Vårt val motiveras av två omständigheter. Den ena är att de flygplan som flyger Aberdeen-Lerwick är små och tar enbart ett mindre antal passagerare. Det går därför inte att boka tillräckligt många platser för en grupp på de flygen till ett rimligt pris. Det andra skälet är att utrymmet för såväl incheckat bagage som handbagage är mycket begränsat. Då vi anar att du vill passa på att handla garn och en hel del annat är flyget mellan Lerwick och Aberdeen inte ett bra val. Det blir alltså mer ekonomiskt och mer praktiskt att åka båt Aberdeen-Lerwick-Aberdeen. Även om man inte kan ta med sig obegränsat med bagage på flyget Aberdeen-Sverige så kan man åtminstone ta med sig mer än på flyget Lerwick-Aberdeen och man kan om man så vill betala extra för att få checka in ytterligare en väska.

Allt på Shetlandsöarna är småskaligt, vilket förstås är mycket sympatiskt. I Lerwick finns endast två hotell. Vår grupp måste därför begränsas till maximalt 14 deltagare men också med tanke på alla workshops där man ej kan var för många åt gången. Antalet enkelrum vi kan erbjuda är därför också mycket begränsat.

Men upplevelsen av Shetland är definitivt obegränsad!

Boka din resa

2022-09-21 2022-09-29 38 550 kr KLM Stockholm Väntelista Förfrågan
2022-09-21 2022-09-29 38 550 kr KLM Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2022-09-21 2022-09-29 38 550 kr KLM Göteborg Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Avresa till Aberdeen

  Avresa från Stockholm och Köpenhamn till Aberdeen i Skottland. Hemslöjdsresors färdledare Margareta Tägt-Lee medföljer från Stockholm. Transfer från Aberdeens flygplats till hamnterminalen i centrala Aberdeen där det finns möjlighet att lämna in bagage över dagen. Terminalen ligger på promenadavstånd från centrala Aberdeen. Hemslöjdsresors färdledare kommer att förbereda tips på vad man kan se och göra i Aberdeen under dagen. 

  Sent på eftermiddagen samlas vi på färjeterminalen för uthämtande av bagage, incheckning och ombordstigning på North Link Ferries färja som seglar mellan Aberdeen och Lerwick på Mainland. Vi installerar oss i våra hytter. 19.00 lägger färjan ut från hamn. Middag ombord.

 • Dag 2 Ankomst Lerwick, Sandness, Scalloway, East Burra, Lerwick

  Frukost ombord. 07.30 ankomst till Lerwicks hamn, ilandstigning och promenad cirka 200 meter till Shetland Hotel där vi lämnar in bagaget. Under hela denna dag medverkar en lokal engelsktalande guide i programmet. Buss till Sandness för ett besök på Jamieson's of Shetland Spinning Mill and knittwear factory. Vi börjar med att få en guidad visning av anläggningen där vi bl a får se hela processen från att ullen kommer till spinneriet, sorteras, tvättas, färgas, spinns och därefter blir till nystan. Vi avslutar med ett besök i den välsorterade butiken.
  Bussen tar oss vidare till Scalloway där vi intar vår lunch. Vi tar en kort promeand efter lunchen till Scalloway Mueum och ruinen av Scalloway slott.
  Vi far vidare mot East Burra och Burra Bears Open Studio som syr nallar av gamla avlagda tröjot. Här kommer Wendy att visa och berätta hur den första Burra Bear blev till. Vi hinner också med ett kort besök hos silversmeden Mike i hans butik och verkstad Red Houss.
  Buss till Lerwick.
  Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Lerwick, Cunningsburgh, Lerwick

  Frukost på hotellet. Buss till Wilma Malcomson, Shetland Designer. Var och en skapar sin egen personliga färgpalett som sedan används för att sicka ett prov i Fair Isle Knitting.
  Lunch på plats.
  På eftermiddagen buss tillbaka till Lerwick för att lära oss om ullsortering och kvalitetsgradering av ull av Oliver Henry från Jamieson & Smith. Tid ges också för att handla garner i Jamieson & Smith Yarn Shop.  
  Middag på egen hand.

 • Dag 4 Lerwick, Hoswick, Lerwick

  Frukost på hotellet. Buss söderut till Hoswick. Vid framkomsten delas vi in två grupper. Grupp 1 besöker Nielanell Open Studio för en workshop ledd av Niela under vilken vi designar och målar på ett färdigstickat stycke ylle varefter Niela diskuterar design och tar oss runt I sin studio.
  Grupp 2 deltar i en workshop – "Beginners spinning" - under ledning av Elisabeth Johnston från Shetland Handspun. Vi får lära oss grundernai hur man spinner och använder en modern spinnrock. Vi lär oss också hur spinnrocken fungerar, hur man underhåller och använder den.
  Lunchen arrangeras av Niela och därefter byter de båda grupperna program.
  Vi får också träffa Cecil Duncan, tidigare vävare på Hoswick Woollen Mill. Cecil tar oss med bland vävstolar och annan maskinell utrustning som finns bevarade på Hoswick Visitor Centre.
  Buss tillbaka till Lerwick. Om tiden medger stannar vi till vid Laurence Odie Knitwear.
  Kvällens middag intas på egen hand.

 • Dag 5 Lerwick

  Frukost på hotellet. Den här dagens program arrangeras I Lerwick.
  Vi börjar dagen med ett besök på Shetland Museum and Archives för en guided rundvandring där vi får berättat om textil tradition, textilindustri och stickningen på Shetland.
  Lunch.
  Buss till Shetland Textile Museum för en introduktion I att använda stickbälte. Vi får också se lite av muséets fina samlingar. Du får självklart pröva på att sticka med stickbälte. Te och scones serveras. Buss åter till hotellet.
  Middag på egen hand.
  På kvällen deltar vi i Shetland Wool Week Official Opening Reception.

 • Dag 6 Lerwick, Yell, Unst, Lerwick

  Frukost på hotellet. Under denna dag medverkar en lokal engelsktalande guide i programmet. Avresa med buss från hotellet till Toft långt upp I norr på Mailand. Från Toft tar en färja oss vidare över till södra delen av ön Yell. Vi färdas längs med den västra kusten av ön innan vi tar oss över Yell till den lilla orten Gutcher på den nordöstra delen av ön. För att komma till den nordligaste av Shetlandsöarna – Unst – blir det ännu en färjetur. Det är verkligen en fantastisk upplevelse att få se de karga öarna från havet. Inte minst är havet fint att se på med sina kraftiga strömvirvlar som dansar längs båten. Med lite tur kanske vi kan få syn på en och annan utter vid färjelägret i Gutcher. 

  Dagen ägnas åt "Spetsstickning" arrangerad av Unst Heritage Centre, där en fem timmars  kurs väntar. Lokala duktiga spetsstickare från Unst lär oss den traditionella fina spetsstickningen. Välj mellan att göra ett prov som du hinner få färdigt under dagen eller att påbörja en sjal som du kan göra färdigt hemma. Lunchen ordnas lokalt i Unst. Sent under eftermiddagen återvänder vi tillbaka till hotellet i Lerwick. Middag på egen hand.

 • Dag 7 Lerwick

  Frukost på hotellet. På förmiddagen en workshop med världens snabbaste stickerska, Hazel Tindall, där vi ges en introduktion I Fair Isle Knitting. Vi får en inblick i hur man använder de traditionella färgskalorna och teknikerna.
  Lunch.
  Workshop "Knitting a Shetland hap" med Donna Smith som lär oss hur en "hap" – en traditionell shetländsk sjal – ser ut varefter vi stickar var sin "minihap". Donna kommer också att instruera oss så att vi hemma klarar av att sticka en normalstor shetländsk hap.
  Åter till vårt hotellet.
  Senare på kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 8 Lerwick, avresa med båt

  Frukost på hotellet och utcheckning. Bagaget kan förvaras i bagagerum på hotellet. Dagen är fri
  för egna strövtåg. På eftermiddagen samling för promenad cirka 200 meter till hamnen för incheckning och ombordstigning på färjan (North Link Ferries) som tar oss tillbaka till Aberdeen. Vi installerar oss i våra hytter och äter middag ombord. 

 • Dag 9 Hemresa från Aberdeen

  Tidig ankomst till Aberdeen. Vi äter frukost ombord innan vi åker från hamnterminalen till flygplatsen i Aberdeen. Flygavgång mitt på dagen till Stockholm och Köpenhamn.

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 21/9
Pris Från 38 550 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 1 000 kr
Enkelrumstillägg 5 450 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Flyg till Aberdeen från Stockholm, Köpenhamn och Göteborg t/r med KLM
 • Transfers flygplatsen-hamnen i Aberdeen t/r
 • Båt Aberdeen-Lerwick (North Link Ferries) t/r, övernattning i 2-bäddshytt insides.
 • Middag och frukost ombord på såväl utresan som hemresan ingår
 • Margareta Tägt-Lee leder resan
 • Boende 6 nätter på Shetland Hotel i Lerwick som är av hög turistklass/första klass, del i dubbelrum
 • Innehållsrikt och omfattande program med ett flertal workshops enligt program
 • Material som ska användas under workshops ingår
 • Under två dagar medverkar även en engelsktalande lokal Shetlandsguide
 • Frukost alla dagar på hotellet
 • 6 luncher och 4 middagar, exkl måltidsdryck
 • För programmet nödvändiga busstransporter
 • För programmet nödvändiga kurs-, seminarie- och entréavgifter
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avrese- och hemreseorten. Internationell flygplatsskatt
I priset ingår ej
 • Enkelrum (inklusive enkelhytt på båten t/r), på förfrågan
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resesätt KLM
Visum

Deltagare i resan måste medföra giltigt pass (giltigt minst sex månader från utresa från Storbritannien) med några tomma sidor för stämplar. Svensk medborgare behöver ej visum för besök i Skottland och på Shetland (d v s inresa i Storbritannien). Du som bokar resan och inte är svensk medborgare ansvarar själv för att undersöka om visum krävs. Om visum krävs är du själv ansvarig för att ordna detta visum.

Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.