Översikt

Skånes textil och hantverk

Ett sommarfagert Skåne inbjuder till en innehållsrik och mångsidig upplevelse. Vårt sydligaste landskap kan uppvisa en av vårt lands allra rikaste hemslöjdsskatter.

I Landskrona leder Eva Berg en workshop i skånskt yllebroderi. I Onslunda går vi en borstbindarkurs. Flera specialvisningar arrangeras för bara oss: Besök på Landskrona museum, Skånes Lincentrum, skånska dräkter på Kulturen i Lund och Lilla Rödde textilmuseum. Även Ales stenar ingår i programmet. Programmet börjar i Landskrona där vi ska bo två nätter varefter vi tillbringar en natt i Simrishamn. 

Under vårt fyra dagar långa program ska vi göra en djupdykning i de skånska textil- och hantverkstraditionerna. Vårt program börjar i Landskrona som ligger vid Öresund mellan Malmö och Helsingborg. Här ska vi bo två nätter. Den tredje natten bor vi i Simrishamn.

Resan avslutas på Kulturen i Lund, varefter vår buss gör ett stopp vid Lunds Centralstation för dig som ska stiga på ett tåg. Du kan också välja att följa med bussen tillbaka till Landskrona. Kanske har du en bil parkerad där? Resan leds av Kerstin Andersson som genom åren lett många av Hemslöjdsresors resor till när och fjärran. Eva Möller medverkar som Hemslöjdsciceron. Resans program är resultatet av ett samarbete mellan Kerstin Andersson och Eva Möller.

Läs om Skånes textil och hantverk

Boka din resa

2021-07-27 2021-07-30 9 990 kr Buss Landskrona 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Samling i Landskrona

  Gemensam samling på Hotel Öresund i Landskrona kl 13.00. Kerstin Andersson och Eva Möller väntar i hotellets lobby från kl 12.00. Hur kommer du till Landskrona och Hotel Öresund? Du kan komma med bil, tåg eller buss beroende på vad du själv föredrar och varifrån du kommer. Den som kommer med tåg till Landskrona C kan genom att visa tågbiljetten ta buss nr 3 och stiga av vid hållplats Rådhustorget. Om du väljer att flyga är det enklast att flyga till Köpenhamn (under förutsättning att vi får resa till Danmark i juli) och där ta ett tåg som går till Landskrona (går tåg som inte kräver byte). Flyger du till Malmö/Sturup är det buss till Malmö centralstation och därifrån tåg till Landskrona, vid hemresa gäller tåg från Lund till Malmö centralstation och buss till Malmö/Sturup. Vid kusten mellan Malmö och Helsingborg ligger Landskrona som har anor sedan början av 1400-talet då staden grundades av Erik av Pommern för att bli en handelsplats utanför Hansans kontroll. Landskrona har varit en industristad och ett viktigt fäste för den svenska arbetarrörelsen. Efter varvskrisen och lågkonjunkturer håller staden på att omvandlas till ett centrum för kultur och IT. Landskrona är också känt för den stora fotofestivalen som hålls varannat år och som då syns över hela staden. Dagens Landskrona har 44 000 invånare, 30 000 av dem bor i själva tätorten. Om våra hotellrum är lediga och vi hinner kan vi checka in. I annat fall lämnar vi in bagaget på hotellet och ger oss av till fots till Landskrona museum där Eva Möller kommer att visa den textila utställningen "Systrarna och deras brudkistor" på museet. Vi promenerar vidare till Citadellet och "Handväfveriet" som drivs av Bettina Posselt. Traditionellt hantverk i gammal fin slottsmiljö. Bettina visar sin alteljé och butik. Hon ordnar även kurser i handvävning. Vi återvänder till hotellet där vi, om vi inte redan hunnit det, checkar in och intar våra rum. Efter lite tid för vila samlas vi för gemensam välkomstmiddag på hotellet. Ännu lite senare på kvällen välkomnar Kerstin Andersson oss hem till sig för mingel och något att dricka. Kerstins bostad ligger på promenadavstånd från hotellet.

 • Dag 2 Landskrona

  Efter en stärkande hotellfrukost ger vi oss återigen ut på promenad. Vi gör sällskap med Kerstin Andersson till Gamla Kyrkogatan nära Rådhustorget. Där kommer Eva Berg hålla en heldagskurs i skånskt yllebroderi. Sedan 20 år tillbaka håller Eva Berg uppskattade kurser i just skånskt yllebroderi. Hon har t o m varit ända bort till Japan och hållit en kurs. Även om yllebroderiet ligger henne varmast om hjärtat så är det många andra tekniker som också lockar henne, såsom trensaflossa, grannlåtsbroderi, tvistsöm, stramaljbroderi och klackamattor. Under många år arbetade Eva i hemslöjdsbutiken i Landskrona där hon också var butikschef. Du behöver inte ta med något för att kunna brodera. Det material som behövs för kursen (mönster, tyg, nål och tråd till ett litet broderi) ingår. Efter lunch fortsätter vi att brodera och sent på eftermiddagen avslutas programmet. Vi hinner också med ett besök i Hemslöjdsbutiken under dagen, den enda i södra Sverige. Kvällen är helt programfri. Reseledningen kommer att förbereda förslag på restauranger och caféer som kan passa för en kvällsmåltid.

 • Dag 3 Landskrona, Kågeröd, Onslunda, Simrishamn

  Efter frukost på hotellet lämnar vi Landskrona med buss. Vårt första stopp gör vi redan i Kågeröd strax utanför Landskrona. Här finns Skånes lincentrum som drivs av föreningen Skånelin. År 2007 fick föreningen ta hand om Henryk Zienkiewicz efterlämnade forskningsmaterial, något som fyllde hela fjorton lastpallar. Föreningen har nu en lokal där man visar en liten utställning över linproduktion, svensk linhistoria och Henryk Zienkiewicz forskargärning. Där finns också den utrustning och de maskiner som Zienkiewicz använde. Henry Zienkiewicz kom från Polen till Sveriges utsädesförening i Svalöv 1940 där han arbetade med förädling av spånadslin. Han deltog som konsult i uppbyggandet av den moderna linhanteringen i Sverige och satte Svalöv på kartan i linsammanhang.

 • Från Kågeröd fortsätter vi sedan tvärs över Skåne till Tryde. Här stannar vi till för lunch  innan vi fortsätter mot Onslunda (Othinslunda) där vi ska gå en introduktionkurs i borstbindning på Onslunda borstmuseum. Museet invigdes 15 maj 1994 och har senare blivit klassat som Arbetslivsmuseum. Under första hälften av 1800-talet skedde en stor utvandring till både Danmark och Tyskland. I Onslunda med små fattiga gårdar började man binda riskvastar som såldes i städer och mindre samhällen. "Borstakongen" Mårten Larsson började "gå med påsen på ryggen" vid 15 års ålder. Affärerna gick bra och han köpte sig ett hus och anställde folk. Vi får en guidning av hembygdsmuseet där Borstmuseet inreddes av Ewe Larsson en av Borstakongens tre söner.
  Var och en hinner göra en liten borste att ta med hem. När vi är klara med våra borstar tar bussen oss till Simrishamn där vi tar in på Hotell Kockska Gården. Gemensam middag på kvällen.     

 • Dag 4 Simrishamn, Ales stenar, Lilla Rödde, Blentarp, Lund, Landskrona

  Efter frukost kör vår buss ut ur Simrishamn och mot Kåseberga och Ales stenar, Sveriges största skeppssättning som troligen uppförts under vendeltid, d v s yngre järnålder (500-700). Förr var platsens vanliga namn Heds Stenar (1704 skrivet Heesteena). Lokalt kallas stenarna alltjämt Heds stenar. Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade.Skeppssättningen uppfördes under vendeltiden, men begravningar kan också ha ägt rum på platsen tidigare under järnåldern. 

 • Efter Ales stenar blir vårt nästa programinslag Lilla Rödde textilmuseum som är en kringbyggd Skånegård, komplett med lantbruksreskap, möbler och textilier. Här finns två kvinnors livsverk bevarade till eftervärlden. Systrarna Anna (1892-1953) och Hanna Jönsson (1896-1985) föddes på gården i Lilla Rödde av föräldrarna Jöns Olsson och Hanna Persdotter. Systrarna förblev ogifta hela livet. Deras hemgift togs därför aldrig i anspråk och blev inte sliten. Särskilt viktigt för oss är att den inte heller skingrades. Hela hemgiften finns kvar orörd och kan ses på systrarnas barndomsgård. Museets guide visar oss gården och den enastående samlingen textilier som finns här.

 • Från Lilla Rödde är det nära till Kulturens Östarp i Blentarp där vi serveras avskedslunch som passande nog består av skånsk äggakaka med spettkaka till efterrätt.

 • Efter lunchen fortsätter vi med buss till centrala Lund och Kulturen i Lund där Eva Möller ska visa oss Folkkonsthusets samling av skånska klädedräkter och vävnader samt en del moderna föremål som är inspirerade av det gamla. Efter Evas visning avslutas resans gemensamma program kl 16.00 och vi säger farväl till varandra. Kulturen har fortsatt öppet till klockan 17.00. Den som vill se mer av Kulturens mycket stora samlingar kan utnyttja entrébiljetten till det. Den som har ett tåg att passa följer med bussen som avgår från Kulturen kl 17.00 och gör ett stopp vid Lunds Centralstation cirka kl 17.10. Härifrån går förstås tåg till Malmö centralstation, för byte till buss mot Malmö flygplats (Sturup). Det finns också tåg till Köpenhamns flygplats för dig som valt att flyga hem därifrån. Från Lund fortsätter bussen till Hotell Öresund i Landskrona dit den kommer ca kl 17.40. Du som valt att komma till Landskrona med bil kan alltså ha bilen parkerad i Landskrona från resans dag 1 till dag 4.

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Landskrona
Avresor 27/7
Pris Från 9 990 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 300 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatter:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) rabatt 350:- Prenumerant på Hemslöjd rabatt 350:- Rabatterna kan förenas. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatterna, se nedan.

I priset ingår
 • Färdledare: Kerstin Andersson.
 • Hemslöjdsciceron: Eva Möller.
 • Övernattning två nätter på Hotel Öresund i Landskrona och en natt på Hotel Kockska Gården i Simrishamn, del i dubbelrum. Båda hotellen är av hög turistklass.
 • 3 frukostar på hotellen.
 • 3 luncher och 2 middagar. Måltidsdryck ingår ej.
 • Vin/alkoholfritt under mingel på kvällen dag 1.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Kursavgifter yllebroderi och borstbindning, inklusive startpaket med nödvändigt materiel.
 • Entréavgifter och guideavgifter för visningar.
 • Busstransporter med luftkonditionerad buss körd av erfaren chaufför.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
 • Svensk moms/EU-moms.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, pris på förfrågan
 • Reseförsäkring
Reseförsäkring

Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Resplan

Dag 1. Samling i Landskrona
Dag 2. Landskrona
Dag 3. Landskrona, Kågeröd, Onslunda, Simrishamn
Dag 4. Simrishamn, Ales stenar i Kåseberga, Lilla Rödde, Bentarp, Lund, Landskrona

Resesätt Buss
Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatter:
Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund SHR och prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. Rabatterna kan kombineras. Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Vår buss har 50 platser och maxantal resenärer är 22. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa.