Översikt

Skaraborgs hantverk och kultur

Vackra Skaraborg som ligger naturskönt mitt emellan Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern. Hit reser vi tillsamman med Ulrika Rapp tidigare förlagschef för Hemslöjdens förlag. För dig som reste med Hemslöjdsresor till Färöarna 2018 känner Ulrika från den resan. Ulrika har arbetat inom många olika sektorer i Hemslöjdens organisation och de senaste 10 åren på förlaget. Nu vill Ulrika visa sina hemtrakter där hennes intresse för hemslöjd en gång började, hos hennes morfar som drev en syfabrik. Ulrika är en oerhört kunnig person som kommer att lägga all sin kraft för att du skall få uppleva Skaraborg på ett intressant, spännande och roligt sätt.

Vi kommer till den vackra trästaden Hjo vid Vätterns strand, Hemslöjdens hus i Skövde med en vävutställning som premiärvisas för oss, Varnhem med Klosterkyrkan och Kata gård, Läckö slott, Vänermuseet med Quiltutställning, Husaby kyrka och Hans Thomsson damastvävare i Äskekärr m m. 

För att alla skall få möjlighet att fråga samt hålla avstånd begränsar vi oss till maximalt 20 deltagare.

Boka din resa

2021-09-03 2021-09-05 8 950 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm – Askersund, Hjo, Skövde

  Samling och avfärd från Stockholm, Cityterminal kl 07.30. Här möter buss och vår kunnige ciceron Ulrika Rapp upp för färden mot Skaraborg. Längs vår resa passerar vi Västerås, Arboga och Örebro, innan vi kommer fram till Askersund där det kommer att smaka gott med en kopp kaffe och smörgås. Efter vårt förmiddagsfika fortsätter vi mot den vackra trästaden Hjo. Vi tar oss ned till Hjo hamn där lunch väntar.

 • Vi gör en promenad i den charmiga trästaden Hjo som är en gammal stad på över 600 år och bildades vid Hjoåns mynning. Under vandringen får du reda på hur staden växte fram. Du får höra om munkar som steg iland, brand som härjade, resande handelsmän och ångbåtar. En spännande vandring och 1990 fick Hjo Europa Nostras pris.

 • Under eftermiddagen får vi en guidad visning av en helt ny utställning om designikonen Estrid Ericson. Hon växte upp i Hjo och flyttade till Stockholm där hon grundade som trettiåring Firman Svenskt Tenn. Utställningen om hennes liv och verk speglar också det kreativa samarbetet med Josef Frank och andra dåtidens främsta formgivare och arkitekter. Utställningen visas på Kulturkvarteret Pedagogien. • Fullmatade med historia och kultur far vi vidare till Skövde för incheckning på vårt hotell.

  Efter en kort paus på hotellet promenerar vi till Skaraborgs Hemslöjdsförening och Slöjdens hus. Här hälsas vi välkomna som de första gästerna att få se vävutställningen ”Rosengång” som invigs på lördagen den 4 september. Detta blir en förhandsvisning speciellt för oss. Slöjdbutiken är så klart öppen och vi äter tillsammans i huset.

 • Dag 2. Skövde – Lerdala, Varnhem, Klosterkyrkan och Kata Gård, Skara, Läckö Slott, Lidköping

  Efter frukost på hotellet far vi vidare mot Lerdala och fårgården ”Lycke”. Gården ligger på Billingens västra sluttning, i Lerdala utanför Skövde. Här drivs företaget LyckeLamm; med de finaste Gotlandsfår. Denna fårras har de vackraste skinn och det godaste kött man kan tänka sig. Här finns en gårdsbutik där du bl a finner lammskinn från gården, lammskinnsplagg och accessoarer. Här fïnns också egenproducerade möbler. Välkommen in att titta och känna!

 • Det är nära till Varnhem och där vill vi gärna besöka Kosterkyrkan och Kata Gård. Vi får en guidad visning av både Klosterkyrkan och Kata Gård. Här finns historia långt tillbaka i tiden redan från järnåldern har man funnit gravhögar. Kristendomen kom till trakten troligen redan under mitten av 900-talet. Dags för förmiddagsfika intill Klosterkyrkan innan vi fortsätter mot Skara.
  I Skara besöker vi Slöjd-Detaljer. Här kan du hitta allt du kan tänka dig i materialväg för de flesta hantverk. Säkert finns det något du behöver eller kanske någon spännande nyhet.

 • Snart är vi framme vi Vänerns strand och Spikens fiskehamn som är en av Europas största insjöhamnar och Vänern är ett innanhav. Här äter vi en god lunch och njuter av omgivningarna. Om vädret tillåter kanske vi kan njuta en stund på någon brygga och höra hur vattnet kluckar.

 • Nu mot vackra Läckö Slott som ligger vackert högst upp på en klippa vid Vänern. Slottet har ett medeltida ursprung. I slutet av 1200-talet fanns här en befäst borg. Många pilgrimer på väg mot Nidaros gjorde ofta ett stopp just här. År 1527 upphörde Läckö att fungera som biskopsborg. Gustav Vasa tog över och under långa tider vanvårdades slottet. I slutet av 1500-talet erhöll Hogenskild Bielke Läckö som friherrskap. Under hans tid rustades slottet upp. Bielke är känd för att ha ägt en av dåtidens största boksamlingar i landet. Den som senare under början av 1600-talet, Jacob Pontusson De la Gardie, såg till att slottet återtog sin forna betydelse och även företog stora om- och tillbyggnader under sin tid. Portalen som leder in till stora borggården tillkom under hans tid.

  Tillbaka till Lidköping och Stadshotellet i Lidköping för incheckning. Dagen avslutas med middag.

 • Dag 3 Lidköping – Husaby Kyrka, Hällekis, Äskekärr, Stockholm

  Vi börjar dagen med en stärkande frukost innan vi tar oss till Vänermuseet för att se utställningen Traces. ”Traces”, en quiltutställning med den internationella gruppen Quilt Art, 19 textilkonstnärer från Storbritannien, Europa och USA som grundades för över 30 år sedan. Utställningen firar den äventyrliga andan och det rika arvet av kvinnliga konstnärer som gör konst genom quiltning och textilier. Utställningen är en del av en hyllning till gruppens grundare och hennes arv för att skapa spännande och banbrytande arbeten. Enskilda medlemmar ställer ut i internationella jury- och kuraterade textil- och fiberkonstshower. Många har verk i offentliga och privata samlingar och är välkända författare och lärare.
  Quilt Art grundades 1985 och syftar till att utöka gränserna för quiltning som ett konstnärligt medium och uppnå bredare erkännande av quiltet som en konstform. Gruppen har regelbundna turnéutställningar i Storbritannien och Europa och har också ställt ut i Japan, Kanada och Ryssland.

   

   

   

 • Vi lämnar Lidköping och far vidare till Husaby Kyrka, Sveriges första biskopskyrka, där vi får en guidad visning. Kyrkan har ett mäktigt trippeltorn från 1000-talet. Den allra första kyrkan var en stavkyrka som under 1100-talet ersattes av ett långhus med absidförsett kor. Dopfunten, triumfkrucifixet och biskopsstolen är från 1200-talet. Strax nordost om kyrkan ligger Sigfrids källa där Olof Skötkonungdöptes.

 • Vi far vidare mot Handens Hus som ligger på Kinnekulles västra sida med Vänerns blåa vatten nedanför. I det gamla stenhuset, hittar du en vävateljé blandat med annat hantverk – allt i egen design.
  Vävateljén är också en butik för antikt och allmoge. Här hittar du det nya hantverket eller de gamla sakerna. Det är blandningen och miljön som skapar stämningen och medan du tittar runt kan du också se vad som är på gång just nu i vävstolarna.

 • Vi beger oss till Hellekis Säteri som ligger beläget på Kinnekulle vid Vänern.
  I den fina parken hittar du många ovanliga lövträd som valnöt, äkta kastanj och det ståtliga Ginkgoträdet. Här finns också en omfattande perennrabatt som anlades redan år 1934. Duktiga trädgårdsmästare håller allt i bästa skick så att besökare kan njuta av årstidens växlingar från vårens lökväxter till höstens sköna färger. Intill ligger vårt Trädgårdscaféet där lunch väntar oss. I caféet möts du av en lugn, rofylld och härlig trädgårdsmiljö och du får njuta av ljuvliga smaker och vackra omgivningar. Här äter vi en bit mat i antigen växthuset eller lusthuset. Trädgårdscaféet har ett eget bageri ”Café På Klostret” där alla bröd och bakverk gräddas som serveras på Trädgårdscaféet.

 • Vidare mot Äskekärr och Hans Thomsson – damastvävare, som innehar mästarbrev i vävning och är Kunglig hovleverantör. Sedan 2001 har Hans Thomson bott i Myrbackens mejeri. Där har Hans flera vävstolar både med och utan jacquarder. Intresset för vävning startade redan under mellanstadiet. Efter det har det blivit många kurser och skolor med inriktning vävning och så småningom jacquardvävning. Nu är det mest linnedamast av hög kvalitet som framställs. Hans kommer att visa oss väveriet och berätta om vävstolarna. 
  Nu börjar det närma sig hemfärd och vi styr kosan mot Arboga där vi gör ett stopp för en lättare måltid och bensträckning. Kanske har du hittat något ett sysselsätta dig med under bussresan. Vi beräknar att var framme vid Cityterminalen runt 22-tiden.

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/9
Pris Från 8 950 kr
Specialpris Hemslöjdsrabatt 300 kr
Detaljerade priser

Hemslöjdsrabatt:
Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) eller prenumerant på Hemslöjd erhåller rabatt. Vid bokning, meddela ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. Villkor för rabatten, se nedan.

I priset ingår
 • Ciceron: Ulrika Rapp.
 • Övernattning: en natt på Quality Hotel Prisma i Skövde och en natt på Lidköping Stadshotell, del i dubbelrum. Båda hotellen är av hög turistklass.
 • 2 frukostar på hotellen.
 • 3 luncher och 3 middagar. Måltidsdryck ingår ej.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Entréavgifter och guideavgifter för visningar.
 • Busstransporter med luftkonditionerad buss körd av erfaren chaufför.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
 • Svensk moms/EU-moms.
I priset ingår ej
 • Enkelrum, pris på förfrågan
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Samling i Stockholm - Askersund, Hjo, Skövde
Dag 2. Skövde - Lerdala, Varnhem, Klosterkyrkan och Kata Gård, Skara, Läckö Slott, Lidköping
Dag 3. Lidköping - Husaby Kyrka, Hällekis, Äskekärr, Stockholm

Boende

En natt på Quality Hotel Prisma i Skövde
En natt på Lidköping Stadshotell

Resesätt Buss
Resans karaktär

Samarbete med Hemslöjden, Hemslöjdsrabatt: Programmet är planerat för dig med särskilt intresse för hantverk, textil, slöjd, folkkonst och konsthantverk, och håller hög innehållsmässig kvalitet. Medlem i hemslöjdsförening som är ansluten till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) och/eller prenumerant på tidningen Hemslöjd erhåller angiven rabatt. 

Meddela redan vid bokning ditt medlemsnummer/vilken hemslöjdsförening du är medlem i, och/eller prenumerationsnummer. För att erhålla rabatt ska resenär vara medlem/prenumerant såväl vid bokning av resan som vid avresetillfället. Rabatterna kan ej kombineras med andra rabatterbjudanden. Om du vill bli medlem och/eller prenumerant, använd länkarna ovan.

 

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Vår buss har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa.