Översikt

Det Nya Oslo - Opera, konsert och konst i Fjordbyen

Låt vår Oslo-ciceron Richard få visa dig runt i sin stad – det Nya Oslo med ofattbara satsningar på konst och arkitektur i Fjordbyen. Vi njuter av Bachs avskedsmässa och operan ”Jenufa” i spirande vår.

Det nya spännande Munchmuseet är det senaste tillskottet till de tidigare omdebatterade storsatsningarna i Oslos gamla trista industri-, och hamndelar där stadsdelen Barcode färdigställdes 2016 såsom en svartglänsande fågel Fenix. Åtta år tidigare inleddes arbetet med det Nya Oslo med det fascinerande vitgnistrande Operahuset, som manifesterade en av Norges största nydanande kultursatsningar på flera hundra år. Förra året invigdes även Deichman-biblioteket, även det beläget nära Operan, ett modernt och dynamiskt kulturcentrum med bl a Deichmans boksamling. Byggnadens spännande uttryck med ljusbrunnar och en fascinerande fasad efter solens nedgång bidrar till det moderna Nya Oslos glittrande fasader.

Naturligtvis spenderar vi stora delar av en dag på Nya Munchmuseet, ser Vigelandsparken och njuter av vyerna från Voksenåsen. Under denna resa kommer du även att lyssna till Bachs avskedsmässa i h-moll med Oslofilharmonikerna med kör och solister samt ser den kritikerrosade uppsättningen av operan Jenufa på bra platser.
Vi avrundar vistelsen med en tur till Ramme gård, där Edvard Munch bodde och delvis verkade från 1910, samt ser en del av konsten som Petter Olsen samlat.

Bekvämt boende på fyrstjärniga Thon Hotel Opera och fina måltider i trevlig samvaro med likasinnade. Vår ciceron är musik-, och konstkunnige, licensierade Oslo-guiden Richard Klingspor, bosatt i Oslo sedan många år.

Se gärna Richard Klingspors guidning av Oslo på youtube nedan
Richard Klingspors Oslo på Youtube

Boka din resa

2022-04-06 2022-04-08 11 950 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Voksenåsen - Vigeland - Operakväll "Jenufa"

  Flyg till Oslo under förmiddagen där buss och ciceron möter och tar oss till Holmenkollen – det fina naturområdet med backhoppning och skidstadion berömt inte minst för den klassiska femmilen varje vår. Här ligger fina Voksenåsen med en fantastisk vy över Oslo från ovan och en fin lunch väntar oss.

  Hör Richard berätta om Christian Krohgs tavla "Albertine i politilegens venteværelse" på Nationalgalleriet i Oslo.

 • Nu beger vi oss ned genom det gamla och det nya Oslo för att slutligen stifta bekantskap med en av Skandinaviens mest kända bildhuggare, Gustav Vigeland, 1869 – 1943, samtida med Edvard Munch. Han började sin bana i faderns möbelverkstad och efter faderns död beslutar Gustav sig för att bli bildhuggare. Efter studier i Köpenhamn och resor i Frankrike, Italien och Tyskland gör han arbeten i Nidarosdomen och etablerar sig som landets mest lovande bildhuggare vars stora genombrott blir Abelmonumentet 1908 i Slottsparken. Vigelandsparken är ett monument över hans storhet – och det inser vi då vi står under Monolitten och fascineras av hans konstnärskap. Richard visar oss runt i skulpturparken där Vigeland arbetade i nästan 20 år och här finns över 200 verk i granit, brons och smide där de flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet.

 • Incheckning på trevliga, fyrstjärniga Thon Opera Hotel, bra beläget för våra musikaliska äventyr.
  Promenad till Oslo Operahus och en tvårättersmiddag på fina Brassiere Sanguine inför operaföreställningen i tre akter med en paus. Speltid ca 3 timmar.
  I denna den tjeckiske kompositören Leos Janáčeks porträtt av brinnande hopp för en bättre värld, visar han varför han anses som en av 1900-talets främsta operakompositörer. Janacek skrev musik som speglade dagligt liv i sin samtid, utan arior eller nummer. Han lyssnade till melodier och stämningar på hans hemstads gator i Brno, där andra hörde vardagsprat hörde Janáček underliggande toner av tårar och kärlekslängtan vilket speglas i hans verk, inte minst i Jenufa. Jenufa baseras på pjäsen "Hennes styvdotter" av Gabriela Preissová och blev väldigt personlig för Leos Janáček eftersom hans egen dotter Olga blev allvarligt sjuk under slutförandet av operan. När Olga avled en kort tid efter det att fadern hade framfört sin opera för henne, dedikerade han den till sin dotter. En faders kärlek för en ung dotters öde kan höras tydligare i den andra och tredje akten.

 • Kl 19.00. Vi befinner oss i ett litet tjeckiskt bondesamhälle med stark religiositet, hederskultur och stor social kontroll, kritiska grannblickar mönstrar dem och familjens gamla kvarn tornar upp sig som ett dåligt omen. Här bor den unga kvinnan Jenufa bor med sin styvmoder Kostelnicka, mormor Buryjovka och kusinerna Steva och Laca. Den unga och vackra Jenufa drömmer om den sanna kärleken men lever i en värld där oskyldig skönhet är kvinnans värden. När Jenufa blir gravid och får sitt ansikte vanställt, förlorar hon sina framtidsutsikter och lever ett klaustrofobiskt, vridet och utsiktslöst liv. Jenufas styvmor Kostelnicka begår ett hemskt brott av kärlek till sin olycksdrabbade styvdotter i ett försök att vinna tillbaka framtidstro, frihet och familjeheder.

  Operan vill visa oss människor att även med de bästa intentioner att göra rätt, så är det ändå lätt att hamna fruktansvärt fel och den målar upp ett intensivt psykologiskt porträtt av relationer mellan olika människor. Jenufa innehåller en av 1900-talets mest utsökta kärleksscener som ställer frågan om det kan vara möjligt att förlåta det oförlåtliga.

 • I Den Norske Opera & Balletts nya produktion mönstrar regissör Keith Warner en stjärnspäckad ensemble av utländska och norska solister på scen.
  Den brittiska sopranen Susan Bullock debuterar på Oslo operahus i rollen som Jenufas styvmoder Kostelnicka. Susan är prisbelönt som en av Englands mest erkända solister och är bl a Wagnerspecialist. Unga stjärnskottet Cornelia Beskow, utbildad på Operahögskolan i Sverige, har gjort succé på Skandinaviens scener likväl som i Wagner-roller i Tyskland och i Wien. Hon debuterar här som Jenufa. Den hyllade tenoren Thomas Atkins från Nya Zeeland har gjort bejublade föreställningar på Royal Opera House, Opéra de Bastille och Bayerische Staatsoper. Här gestaltar han den högmodige kusinen Steva. Stevas avundsjuke broder Laca gestaltas av vår egen hovsångare Michael Weinius. I rollen som mormor Buryjovka ser vi internationellt erfarna mezzosopranen Rosalind Plowright, - efter en fyrtioårig karriär på all världens scener gör hon nu äntligen debut på Oslos operascen.
  I övriga roller ser vi bland flera de utmärkta norska solisterna Aleksander Nohr, Frøy Hovland Holtbakk, Jacob Abel Tjeldberg och Tone Kummervold, m fl

 • Dag 2 Nya Munchmuseet - konsert

  De tre nya storslagna signalbyggnaderna i det gamla Oslos slitna hamndelar kan ses som ett strövtåg genom en på ett sätt nybyggd, men samtidigt gammal stadsdel – eftersom tidsandan skiftat stort från att städer tävlade i kreativitet med ikoniska Guggenheimmuseet i Bilbao som ledstjärna. Då förtrollades man av sekelskiftets idéer om kulturekonomi, att locka den kreativa klassen till en helt ny stad vid vattnet, "Fjordbyen", med moderna kontor, bostäder och fantastiska kulturhus. Ut med det gamla och in med det nya. Men nu tjugo år senare har dagens arkitekter fokus på bärkraft och hållbarhet, med återbruk, trä och lägger stor vikt vid en byggnads historiska och kulturella kontext på platsen.
  Dagen är vikt för Nya Munchmuseet där vi får en visning och har tid att gå runt på egen hand i denna fullkomligt formidabla anläggning, som ständigt försenats av diverse teknikaliteter och en pandemi, men nu öppnar upp sina dörrar för omvärlden. Ett jättemuseum på 26.000 kvadratmeter och elva utställningssalar. Det är blänkande stål, glas och den omdiskuterade perforerade aluminiumfasaden, innanför rör sig rulltrapporna omlott mellan de många våningarna. Munchmuseet är ett av världens största museer över en enda konstnär och kostnaden för byggnaden har hamnat kring 2,7 miljarder norska kronor, det mesta finansierat av oljeindustrin.

 • Edvard Munch skänkte sin konst till Oslo kommun när han dog: 20 000 teckningar och 1000 målningar. Här finns ett enormt kapital till fantastiska temautställningar och man har fått mycket lovord för dessa.
  Munchs konst sågs som provocerande av sin samtid vars normer inte accepterade starka kvinnor och sökande män. Kanske var det därför som hans konst behandlats styvmoderligt med det gamla museets fuktskadade byggnad och ständiga stölder. Nu revanscherar sig staden rejält med ett förvisso omdebatterat, men ändå ikoniskt minnesmärke över landets store konstnär, en innovativ och produktiv person som efter sin död skänkte sin konst till Oslo stad, 1.000 tavlor och runt 20.000 skisser och teckningar.

 • Museets tre versioner av "Skriet" snurrar automatiskt så att var och en av de ljuskänsliga tavlorna endast exponeras en timme vardera. Men Edvard Munch är så mycket mer än "Skriet", i den gråa byggnaden väntar en expressiv, ofta färgstark bildvärld. Här kan konstnären presenteras i en lång rad skiftande teman, som kärlek, kön och död, tack vare samlingens och konstnärens enorma bredd. Munch inspirerades av Nietzsches tankar, av naturens skönhet och stämningar, fyllde sin konst med människans själskriser, melankoli, livslust och styrka. Låt dig sugas in i Munchs färg-, och känslostarka bildkonst, där ikoniska verk som "Skriet", Madonna" och "Pubertet" finns sida vid sida med många mindre kända verk. I tillägg finns faktiskt även Stenersensamlingen som innehåller konst av flera andra norska konstnärer.

 • Till kvällen skall vi promenera till fina restaurangsmycket Theatercaféen för att få en trevlig middag och sedan vidare till Oslo konserthus, uppfört på 70-talet med omtalat god akustik.

  Johann Sebastian Bach påbörjade den första delen av det som skulle bli hans avskedsverk 1733 och slutförde mässa i h-moll sexton år senare, ett år innan sin död. Han hann aldrig höra verket uppföras själv, det skulle nämligen ta 100 år innan mässan framfördes i sin helhet, i Leipzig 1859. Denne idag högt ansedde kompositör briljerar i sin mässa i h-moll, som av många anses som en syntes av hela hans kompositörsgärning. Ett musikaliskt mästerverk helt enkelt.

  Kl 19.00. Klaus Mäkelä dirigerar Oslo-Filharmonien, kören och solister under ledning av Øystein Fevang som tillsammans framför J.S. Bachs musikaliska avsked, mässa i h-moll.
  Vi promenerar tillbaka till vårt hotell för en god natts sömn.

 • Dag 3 Edvard Munchs Ramme gård – Lunch på Voksenåsen - Hemresa

  Under morgonen checkar vi ut från vårt hotell, lastar bagaget i bussen för en vacker resa söderut. I Vestby kommun ligger Ramme gård vid Hvitsten, ett konst- och kulturcentrum med ekologisk gård, gårdshotell och skulpturpark vid Oslofjorden, som ägs av redararvingen Petter Olsen sedan 1966. Han äger ett fyrtiotal verk av Edvard Munch, varav tjugo oljemålningar. Ett av verken är en av fyra originalversioner av ”Skriet” från 1893. På gården finns en underjordisk konsthall för den privata Munchsamlingen, världens största privata samling av Munch. 

 • Fastigheten Nedre Ramme köptes 1910 av Edvard Munch som en plats att måla efter att ha vunnit tävlingen om Aula-dekorationerna vid Oslo Universitet och han behöll fastigheten fram till sin död 1944. Han skrev till sin faster Karen 1910, "Der i Hvidsten kan jeg leve i fred for Kristianiafolk- som jeg ikke længer kan udstaa (...) Det Sted jeg har er næsten det vakreste langs hele kysten.". Planer finns att öppna huset under 2022-2023.
  Havlystparken runt Ramme gård är en vacker plats att njuta av våren på och vi kan uppleva omgivningarna runt Edvard Munchs hem längs en ny kulturstig runt huset. Under besöket äter vi en fin lunch.
  Därefter beger vi oss ut till flygplatsen Gardermoen för hemresa till Stockholm Arlanda där vi beräknas landa under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Leoš Janáčeks opera "Jenufa" på Oslos operahus och Bach mässa i h-moll på Oslo konserthus
 • Det nya Munchmuseet
 • Ramme gård - konst i vårens ankomst

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/4
Pris Från 11 950 kr
Enkelrumstillägg 1 130 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Oslo t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar
 • Två nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Två frukostbuffeter
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En operabiljett på parkett, kostnad 800 kr
 • En konsertbiljett på balkong center, kostnad 400 kr
 • Svensktalande ciceron
 • Norsktalande konstguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Oslo - Holmenkollen - lunch - Vigelandsparken - middag - "Jenufa" på Oslo-operaen
Dag 2. Nya Munchmuseet  - middag - konsert Oslo konserthus
Dag 3. Ramme gård - lunch - hemresa.

Boende

Två nätter på fyrstjärniga Thon Hotel Opera på Dronning Eufemias gate 4, Oslo

Resesätt SAS
Resans karaktär

För trevliga, långsamma promenader i stads- och parkmiljö är hela leder och en normal grundkondition basen för en fin reseupplevelse. 

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.