Översikt

Donizettifestival & Opera i Cremona med SvD accent

Den italienska musikhistorien är lång, betydelsefull och innehållsrik. Dess operakompositörer är många och erkända. Den bildsköne Gaetano Donizetti föddes 1797 i Bergamo, den lilla vackra staden nära Milano. En man som skulle bli den musikalisk länken mellan två stora kompositörstilar - Rossinis och Verdis.

Under sin korta men framgångsrika karriär på italienska och franska operascener, skapade Donizetti underbar musik för såväl kvicka och humoristiska operor som vackra tragedier. När de yngre Verdi och Wagner erövrade världens operascener skulle Donizetti, efter sin tragiska och tidiga bortgång endast 50 år gammal, helt falla i glömska. Det var inte förrän 100 år efter hans död som man började uppföra några av de stora verk som Donizetti skapat. Låt oss tillsammans uppleva en av hans mindre kända operor samt La Favorite under den uppskattade Donizettifestivalen i Bergamo i härlig adventstid. Vi kompletterar den historiska bilden med ett besök i violinernas och Stradivarius Cremona på historiska teatern Ponchielli, där man lämpligt nog spelar ett av Verdis stora örhängen, mannen som skulle lägga Donizettis verk i törnrosasömn. 

Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Best Western Capello d´Oro med gångavstånd till Bergamos operahus Teatro Donizetti. Vår ciceron under resan är Helen de Barros som bor i området sedan många år.

Program

 • Dag 1. Stockholm - Milano - Bergamo

  Vid tidig ankomst till Milano Malpensas flygplats möter vi vår ciceron och privata buss för att resa till Milano och stadens centrum.
  I Italiens musikhistoria sticker ett fåtal operahus verkligen ut och ett av dem är givetvis La Scala, ett av världens mest kända operahus, även det kanske allra striktaste och mest skandalomsusade. Teatro alla Scala byggdes ovanpå ett nerbrunnet operahus och invigdes 1778. De välbeställda Milanoborna hade abonnemang på parkett och i loger, men för att även icke välbeställda stadsbor skulle kunna njuta av opera så byggdes de s k Loggione, ståplatserna längst upp ovan logerna. I alla tider har denna ståplatspublik skapat stjärnor eller orsakat fiaskon efter sina högljudda reaktioner på operaföreställningarna.

 • För att känna på stämningen gör vi ett besök på Museo Teatrale alla Scala med en unik samling föremål från operans och teaterns historia med spännande kuriosa som ryktbara brev och partitur, taktpinnar i trä, kork och ben, fotografier och antika musikinstrument.
  Vi tar oss vidare på en panoramisk stadspromenad, med inte minst den fina katedralen, som avslutas med en lunch.
  Därefter tar vi oss till närbelägna Bergamo för att checka in på vårt fyrstjärniga hotell Best Western Capello d´Oro för fyra nätter här. Vi avrundar dagen med gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2. Bergamos kulturskatter - Operakväll "L´ajo nell´imbarazzo"

  Den fina kulturstaden Bergamo har under lång tid varit en förbisedd skatt för mer kända platser i denna del av Italien. Staden har en rik historia från tiden före romarna, via hunnen Attila, Napoleon och österrikarna innan den blev en del av Italien 1859. Staden har två delar, den större yngre staden med byggnader från 1800-, och 1900-talen och dess övre del Bergamo Alta med sina medeltida torn och venetianska murar. De många vackra byggnaderna har olika stilar, influerade av alla stadens föregående härskare och utnämndes 2017 till världsarv av Unesco till stor del beroende på de välbevarade venetianska murarna som uppfördes 1561. De välbevarade murarna har aldrig belägrats och under de sex km långa murarna finns ett nätverk av tunnlar och underjordiska rum.

 • Vi gör en fin stadsrundtur till fots och tar bergbanan upp till den gamla staden Bergamo Alta med sina torg och gamla imponerande kyrkor, omgiven av den yngre staden men också av vidsträckta vinodlingar. Här ligger flera vackra och imponerande kyrkor som Santa Maria Maggiore som uppfördes 1137 på platsen för ett romerskt tempel. Stadens befolkning bönföll och bad jungfru Maria om skydd från pesten som härjade, som tack byggdes denna kyrka. I närheten ligger Cappella Colleoni uppfört av en av stadens söner, en återvändande legosoldat, som använt sina rikedomar att smycka kyrkan såväl in- och utvändigt. Gömt bland dessa imposanta byggnader ligger även Tempietto di Santa Croce, ett oktagonalt biskopskapell för möten uppfört 1133 och smyckat med medeltida fresker avbildandes Jesu liv.

 • Överallt i staden finns minnen från stadens son Gaetano Donizetti. Hans barndoms hem, Teatro Sociale där han gjorde sin musikala debut och operan som idag bär hans namn. En av landets mest uppskattade operahus för sin akustik och atmosfär.
  Vi avrundar turen för tid och lunchpaus på egen hand!
  Ikväll skall vi njuta av en gemensam middag och sedan ta oss an en av Donizettis första succéer i Italien, en opera buffa, L´ajo nell´imbarazzo, ungefär "den förlägne läraren", som uruppfördes i Rom 1824 och var en av Donizettis första riktigt stora framgångar. En opera I Rossini-stil men där Donizetti redan här har utvecklat sina komiska porträtt med ett betydligt större psykologiskt djup än sin föregångare.

 • I denna version utarbetad av Maria Chiara Bertieri medverkar operasångare från Bottega Donizetti, en masterutbildning under ledning av Bergamo-sonen och basbarytonen Alex Esposito, känd från världens scener för sina fina tolkningar av Mozart-, och Rossini-roller. Den prisbelönte Esposito gör rollen som den erfarne läraren don Gregorio Cordebono och den kände italienske barytonen Alessandro Corbelli gör rollen som änklingen och markisen don Giulio. Den lyriske barytonen Corbelli debuterade 1973 på La Scala och hans eleganta, tydliga röst har gett honom roller på scener över hela världen. Hans röst och träffsäkra komiska ådra har gjort honom mycket anlitad och populär i såväl Mozarts som Rossinis verk.
  KL 20.00. Ridån går upp för intrikata förvecklingar och vacker musik. Don Giulio är markisen och änklingen som medvetet underlåtit att låta sina två söner träffa kvinnor. En okunskap som får olyckliga följder. Sönerna går till sin lärare för råd. Föreställningen är i två akter.
  Vi promenerar hem från föreställningen.

 • Dag 3. Monza – kungliga slottet – operakväll ”La Favorite”

  Idag får vi ett stycke världshistoria och skön arkitektur till livs i Monza. När ärkehertig Ferdinand av Habsburg installerades som ny lombardisk guvernör i Milano år 1771 var det starten på en ny era för Milano. Nu skulle staden omvandlas från stad till huvudstad. Det var viktigt för den nye guvernören med sin fru Beatrice d´Este att regionens patricier ville sluta upp kring dem i hovet och därför var uppförandet av ett imponerande sommarslott av största vikt. Placeringen var viktig, på vägen mellan Milano och Wien, nära staden och andra ståtliga sommarvillor samt det omkringliggande bördiga landskapet med frisk luft och värdefulla grödor. Monza valdes och Giuseppe Piermarini uppdrogs att bygga Villa Reale, som skulle stå färdigt på endast tre år, 1780. Piermarini tog inspiration från såväl Schönbrunn som kungliga slottet Caserta utanför Neapel, uppfört av dennes läromästare Vanvitelli.

 • Här hade ärkehertigen sitt sommarresidens i sexton år innan Napoleons trupper invaderade regionen. Inte förrän 1805 skulle slottet bebos igen – nu av Napoleons styvson, vicekungen av Italien, Eugene de Beauharnais. Efter Napoleons fall återgick slottet i österrikiskt ägo men stod övergivet till 1818, då Giuseppe Ranieri, vicekung av Lombardiet-Venetien, installerade sig här. Den sista habsburgaren som skulle bo här blev Franz Josefs bror Maximilian I av Habsburg. När kungariket annekterades och införlivades i staten Piemonte i kungadömet Italien 1861, skulle slottet komma att bebos av det berömda huset Savojen. Umberto I gav i uppdrag till sin arkitekt Achille Majnoni d´Intignano att restaurera och försköna slottet enligt den tidens mode. Vissa delar genomgick väldigt radikala förändringar. Efter mordet på kungen 29 juli 1900 övergav den nye kungen Vittorio Emanuel III sommarslottet och flyttade möblemanget till Quirinalen. 1934 donerades slottet till staten.
  Efter världskrig, plundring och nedgång beslutade sig Lombardiets styre att det var dags att renovera och återskapa glansen kring slottet och dess trädgård, en process som blev klar 2014.

 • Vi njuter av glansen från fornstora dagar där bla orangeriet byggdes i samma stil som det i Schönbrunn. Retur till Bergamo och egen tid till dess att vi åter samlas för en Donizetti-opera med många välbekanta och erkänt duktiga sångare.
  "Le Favorite" är en grand opera i fyra akter från 1840, vars libretto baseras på dÁrnauds pjäs Le comte de Comminges samt tillägg. Donizetti arbetade vid denna tid för operadirektör Leon Pillet på Academie Royale de Musique i Paris, som precis hade förkastat operan Le Duc d´Albe eftersom den inte innehöll någon roll för Pillets älskarinna mezzosopranen Rosine Stoltz. Donizetti tog musiken från sin icke fullbordade opera L´Ange de Nisida, för att utarbeta Le Favorite. I en tid då de allra flesta operor skrevs för tenor och sopran blev denna ett älskat och unikt undantag eftersom huvudrollen är just för en mezzosopran.

 • Handlingen i 1300-talets Kastilien rör sig kring den vackra och mystiska damen Léonor, som munknovisen Fernand helt förlorar sitt hjärta till. Han överger sin munkorden och tar till vapen för att besegra morerna och vinna hennes kärlek. När Fernand kommer hem från kriget till sin älskade får han veta att hon är kung Alfonso XIs hemliga älskarinna. Kungen är besatt av Léonor till den milda grad att han tänker trotsa påven och Fernand får i sin tur hjärtat krossat. Resultatet blir en tragisk opera där ingen vinner utom publiken. I akt tre når handlingen sin dramatiska klimax och den eleganta berättelsen om passion och religion i medeltidens Spanien blev en av Donizettis mest populära operor med nästan 700 föreställningar enbart i Paris.
  Vi njuter av en uppsättning som dirigeras av Riccardo Frizza. Italienska stjärnmezzon Annalisa Stroppa gör rollen som Léonor de Guzman och den hyllade mexikanske belcantotenoren Javier Camarena är Fernand. Kungen Alfonso XI är den franske barytonen Florian Sempey. I övriga roller ser vi Evgeny Stavinsky, Edoardo Milletti och Caterina Di Tonno.
  Vi promenerar tillbaka till hotellet efter föreställningen.

 • Dag 4. Violiner och Verdi i Cremona - operakväll "La Traviata"

  Vackra Cremona, vid Po-flodens strand, har en särskild plats i musikhistorien med världens bästa violiner. Den sköna stadens ursprung är osäkert men eventuellt grundades den redan av etruskerna. Stadens egentliga historia börjar dock med romarna. Den världsberömda violintillverkningen stod i zenit under 1500-1700-talen då världens bästa violiner byggdes i Cremona. Härifrån kom Nicolò Amati, Antonio Stradivarius, samt Andrea och Giuseppe Guarneri. De visste hur man på bästa sätt skulle utnyttja trä och lack för att ge instrumenten en "själ" och nästan övernaturligt ljud. Claudio Monteverdi föddes i Cremona, där han studerade sång och musik och år 1613 utnämndes han till kapellmästare i San Marco. Monteverdi tillbringade sina sista trettio år i Venedig, där han bl.a. komponerade kyrkomusik. I Cremona föddes den moderna operan med Monteverdis "Orfeus" och "Poppeas kröning".

 • Vi gör en promenad i Cremona tillsammans med engelsktalande lokalguide, förbi vackra byggnader som den rikt dekorerade katedralen S. Maria Vergine med sin eleganta 1200-talskampanil. Dess astronomiska ur från 1471 är rikt smyckat med stjärnbilder och zodiakens figurer. Vid piazza Marconi reser sig en monumental byggnad från 1920-talet, Palazzo dell´Arte, byggd av den kände napolitanske arkitekten Carlo Cocchia i den fascistiska stilen. Det härbärgerar sedan 2013 det nya fina Violinmuseet där man samlat historien om Cremonas stolthet, violinerna. Här kommer vi att få se några av violinerna som Stradivarius och de andra mästarna byggde. Här finns utställningar som visar hur man byggde dessa mästerverk och har vi tur får vi även lyssna till det magnifika ljudet när man spelar på en av dessa antika instrument. Vi äter en gemensam lunch under dagen.

 • På Cremonas operahus ges Giuseppe Verdis älskade "La Traviata". Verdi som kom att dominera världens operascener vilket placerade Donizettis verk i skuggan. Vad passar väl bättre än att avrunda vår resa med operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid.
  Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet.
  Efter operan reser tillbaka till vårt hotell i Bergamo.

 • Dag 5. Bergamo - Milano - Sverige

  Efter en lugn morgon har du egen tid att njuta av en stadspromenad innan vi reser ut på landet från Bergamo till en liten gård där vi äter en enkel italiensk lunch. Flyget hem till Sverige går på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningarna "L´ajo nell´imbarazzo", "La Favorite" och "La Traviata"
 • Stadspromenader i vackra Milano, Bergamo med övre gamla stan och Cremona
 • Visningar av kungliga slottet i Monza och Violinmuseet i Cremona
 • Vår uppskattade licensierade guide Helen de Barros visar sin hemstad för oss
 • Trevliga måltider med likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 1/12
Pris Från 25 950 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Milano Malpensa via Köpenhamn t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Del i dubbelrum fyra nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostar
 • Två lätta luncher med vin/vatten
 • En lunch med vin/vatten
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Tre operabiljetter på parkett eller i centralt belägna loger
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokalguider och audioguide

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Sverige - Milano - Bergamo
Dag 2. Bergamo Alta - kulturskatter - operakväll Donizetti
Dag 3. Monza, kungliga slottet - Bergamo - operakväll Donizetti
Dag 4. Violinernas Cremona - Verdis "La Traviata"  
Dag 5. Hemresa

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Best Western Capello d´Oro i Bergamo

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För att njuta av resan behöver du ha promenadvana på ojämt underlag. 

Boka din resa

2022-12-01 2022-12-05 25 950 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa