Översikt

Drömmarnas Toscana med Tidningen Vi

Låt drömmen om en blommande vår i Toscanas kulturstäder bli sann. Följ med till vår ciceron Bodils Jacobssons älskade Florens för en resa med guldkant i långsamt tempo med stort innehåll och omtanke. Det smakrika toskanska köket är ständig följeslagare på resan liksom den skirt grönskande och blommande nejderna under våra dagsturer. Här har vi vår bas på fina Hotel Pendini för lejonparten av resan och tar oss sedan ut i renässanslandskapet förbi Machiavellis hus där han skrev sin bok ”Fursten”, San Casciano och Lucca. Sista natten spenderar vi vid ett brusande Medelhav i en av regionens kuststäder.

Om våren liknar det böljande toskanska landskapet en nonchalant slängd sidensjal i nyanser av skimrande vårgrönt, ljus ockra och bränd sienna. Bland sekelgamla olivträd, rader av vinrankor och ståtliga mörkgröna cypresser, – ligger kulturstäderna tätt och här finns byar och städer där tiden verkar ha stannat. Vi njuter av kulturstäder såväl inland som längs den sandsmyckade långs kusten, utforskar marknader och strosar i vårträdgårdar med iris och blåregn, såsom Giardino Bardini. Nu är de mytomspunna och färgstarka kameliornas tid på slottet Villa Reale Marlia där prinsessan av Lucca, Elisa Bonaparte styrde under 1800-talets början. Florens med sitt vackra renässansformat och världskända museum, skapar ett begär att återvända gång på gång. Ständigt nya konst- och vetenskapsupplevelser lockar och vi besöker det nya operahuset för en varm och passande föreställning av Bizets "Carmen" samt berörs av modern och samtida konst på Palazzo Strozzi. Luccas charmerande medeltida torg är likaledes smycken för älskare av skönhet och kustens långsträckta sandstränder kompletterar bilden av ett älskat landskap

I lilla San Casciano lär vi av de typiska florentinska livsnjutarsmåstäder som inspirerade såväl Bo Hagström som Ernst Kirchsteiger till sina program i en landsbygd där konst- och mathantverk skapar smaker för livet. I april ligger ett lugn över badorternas stränder och vi har tid att promenera i maklig takt såväl här som under besöket i Pietrasanta – känd för sina många hantverkare i marmor, brons och måleri. Staden kallas Toscanas lilla Aten eftersom de lockat internationellt kända kulturarbetare som filmproducenter, författare, konstnärer och skulptörer som gjort Pietrasanta till sin italienska bas.

Vi leds av vår kunniga och licensierade guide Bodil Jacobsson, som bor i Chianti sedan över 30 år. Tack vare henne får vi en unik inblick i regionen och dess städers illustra historia med såväl unika som klassiska besök. Bekvämt boende på fyrstjärniga hotell Pendini, mitt i Florens, samt avslutande natten på fyrstjärniga Palace Hotel på stranden i Viareggio.

Program

 • Dag 1 Sverige - Wien - Florens

  Tidig avresa från Stockholm via Wien. Vid ankomst till Florens möter vi vår ciceron Bodil Jacobsson och privat buss för att omgående ta oss till Florens. Här i renässansens vagga checkar vi in på hotell Pendini som är ett fyrstjärnigt hotell beläget mellan Arno-floden och Florens katedral Santa Maria del Fiore i Florens absoluta centrum. Vi gör en liten orienteringsrunda med guidning av Bodil som tar oss på tur förbi några av Florens mest fascinerande monumentala byggnadsverk. Under aftonen väntar en trevlig toskansk middag på en närbelägen trattoria.

 • Dag 2 Florens för själen

  Idag ska vi njuta av Florens med alla sinnen. Inledningsvis tar vi oss över undersköna och historiska Ponte del Vecchio – guldsmedernas bro, förbi palats och Florens vackra parker Giardini Bardini. Här leder oss blåregnspergolan till utsiktspunkten varifrån vi verkligen har Florens framför våra fötter. En populär legend om blåregnet är att det kom med Marco Polo från Kina. På vår väg genom trädgården stöter vi på bräknarnas och funkians majestätiska ihoprullade blad som sträcker sig upp ur jorden i vårtid, blommande frukt och kameliaträd samt på båda sidor om Il Canale del Drago - Florens egen signaturblomma, irisen som blommar här från april.

 • Våra upptäcktsfärder i skönhetens stad fortsätter med andra sinnens äventyr – vi promenerar genom härliga, lite förbisedda matmarknaden Sant Ambrogio som erbjuder säsongens läckerheter ur det toskanska utbudet från jord till bord. Kanske tar ett glas vin och provsmakar någon av regionens läckerheter? Du har i varje fall tid att äta lunch här på egen hand innan vi möts igen för våra vidare strövtåg.

 • Under eftermiddagen skall vi ta oss till Filippo Strozzis magnifika renässanspalats, färdigställt efter hans död i början av 1500-talet. Plats för temporära utställningar, event och det historiska Gabinetto Visseux stora bibliotek. Idag har det seglat upp som den samtida konstens florentinska högborg och under vår resa så visas utställningen "Reaching for the stars". En utställning som firar 30-årsjubileet av en bland landets mest prestigefyllda kontemporära konstsamlingar Sandretto Re Rebaudengo, med verk av bl a Maurizio Cattelan, Lara Favaretto, Cindy Sherman, Damien Hirst, Sarah Lucas, Lynette Yiadom-Boakye och Rudolf Stingel.
  På kvällen promenerar vi till en trevlig Cantinetta för en god middag.

 • Dag 3 Landsbygdsäventyr med doft av lyx

  I hela regionen Toscana finns ett överflöd av gommens läckerheter – ett ymnighetshorn av mycket som gör livet värt att leva - olivolja, vin, charkuterier och ljuvliga ostar. Vi skall därför ta oss genom det grönskande och blommande vårlandskapet till platser som inspirerat såväl stora som små medieprofiler till underbara matprogram med superlativer över det toskanska kökets traditionella rustik och finess.

 • Vår ciceron Bodil bor inte så långt bort från den lilla toskanska byn San Casciano i Pesadalen med såväl etruskiska rötter som medeltida marknadsort, känd för sin produktion av Chianti Classico viner och väldoftande grön olivolja, men också som platsen för den uttråkade Niccolò Machiavellis skrivartillflykt i exil. Här får vi stifta bekantskap med den toskanska specialiteten schiacciatina på ett litet opretentiöst men uppskattat ställe som gör de små platta bröden fyllda med regionens fina råvaror.

 • Toscanas böljande kullar kläds av vin, vete, majs eller solrosor. Här och var punkteras landskapet av en skogsdunge och gamla cypresser som utropstecken i snörräta alléer längs de vita grusvägarna, "strada bianca" som leder till romanska kyrkor och små bondgårdar. Under dagen kommer vi till osttillverkare och olivoljetillverkare innan vi landar hos mästerslaktaren Darios lilla restaurang i Panzano för en god middag.

 • Dag 4 Florens för egen maskin – Carmens öde på Opera di Firenze

  Få städer i världen är så promenadvänlig som Florens. Bland stadens vackra byggnader, den sävligt flytande Arno-floden och dess broar, finner du butiker, hantverkare, marknader, ståtliga palats, kyrkor och parker. Flera av världens främsta muséer finns runt knuten på vårt hotell. Önskar du att besöka Uffizierna idag ber vi dig boka in detta vid bokning av resan. Entré och bokningsavgift tillkommer och du går med Bodil som är auktoriserad guide för Uffizierna.
  Kanske finns spännande samtida konst på Oblong Contemporary Gallery på Piazza del Carmine, om de inte ställer ut i Pietrasanta eller Forte dei Marmi under våren (program ej klart).   
  Dagen är helt till eget bruk innan vi samlas för att gå på opera.

 • Florens är operans vagga, där Jacopo Peri i övergången mot barock under slutet av 1590-talet, samarbetade med stadens då ledande musikmecenat Jacopo Corsi för att skapa världens första opera. Operan som konstform spreds över världen från just Florens och en av resans höjdpunkter är därför besöken på nya operahuset Opera di Firenze, som invigdes i slutet av 2012 – som samtidigt blir en närmast utomvärldslig kulturkrock med en ultramodern och imponerande anläggning mitt i renässansens stad. Konstnärlig ledare för Opera di Firenze är den outtröttlige legendaren Zubin Mehta.

 • Just "Carmen" av kompositören Georges Bizet är en av världens mest populära och spelade operor med färgstark handling och vacker musik. Handlingen i "Carmen" är baserad på en novell av Prosper Mérimée och ämnesvalet var alltför fränt realistiskt för dåtidens publik under slutet av 1800-talet. Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. Uruppförandet av Carmen i Paris, den 3 mars 1875, blev närmast ett fiasko. Bizet anklagades också för "wagnerism". Motståndet mot verket blev inte långvarigt och "Carmen" är numera världens kanske mest spelade opera. Dess succé fick, emellertid, Bizet aldrig uppleva. Han dog bara några månader efter urpremiären.

 • Vi sitter på bra platser i operahuset och fascineras även av byggnaden, som är en modern jättelik, elegant lutad kub med terrasser och inneslutna, privata utrymmen. Den släta fasaden ute används för att projicera bilder eller belysas på ett dramatiskt vis mot en sammetsmörk natthimmel. Operasalens högklassiska akustik har övervakats av den tyska firman Müller-BBM och hela byggnadskomplexet har skapats av arkitektfirman ABDR under ledning av Paolo Desideri. Operahusets interiöra material och utsmyckning har valts utifrån Florens historiska tradition att bygga i marmor, terrakotta och guld men med en modern tillämpning.
  Efter operan äter vi en trevlig middag.

 • Dag 5 I Kameliornas tid – Lucca och Medelhavets stränder

  Vi lämnar Florens för romarnas Lucca för att njuta av atmosfären i denna bilfria, vackert bibehållna historiska stad. Men först skall vi njuta av kamelior och historia på Villa Reale di Marlia. På platsen för detta vackra barockresidens fanns tidigare ett fort som beboddes av hertigen av Tuscia och sedan Luccas bättre bemedlade bankirer och köpmän. 1651 köptes residenset av Olivieri och Lelio Orsetti som modifierade villan och återförde parken till ny elegans i barock-stil, som den "gröna teatern", äldst i Europa från 1664-70, där idegranshäckar bildar väggar med fönster och buxbomshäckar ramar in scenen. Här framträdde dåtidens kända artister som exempelvis Niccolò Paganini samt citronträdgården, samt klockhuset med sin fina loggia. Under Napoleoneran köpte Napoleons syster Elisa Bonaparte Baciocchi, prinsessa av Lucca, egendomen 1806. Trots hennes korta tid på plats kom Marlia att betyda mycket för henne och hon införlivade biskopsvillan med trädgård i sin egendom.

 • Prinsessan Elisa hade Napoleon och Josephines Malmaison som rollmodell för en renovering av villans fasad i nyklassisk stil och en interiör inredning i empire. Trädgårdarna omdesignades enligt Capability Browns landskapsprinciper till en av dåtiden mycket omtalad vacker engelsk park med romantiska siktlinjer. Vi njuter av villans kända bestånd av kamelior längs två parkstigar, liksom nya statyer och urnor i vit Carrara-marmor. Kameliornas blomningstid står på sin höjdpunkt under månaderna mars och april.

 • Borbonernas tid på Marlia kom 1814 då Carlo Ludovico av Bourbon blev Villa Marlias nye herre. Ett sprudlande sommarresidens med extravaganta danstillställningar för inbjudna, distingerat herrskapsfolk, adelsmän och kungligheter. Under den senare delen av 1800-talet kom residenset att skänkas till än den ene än den andre och till slut hamnade den hos syskonen Vittoria Augusta och Francesco Carlo, också känd som den "galne Prinsen". När systern dog 1882 såldes Villa Reale och inventarierna såldes och många träd höggs ned som virke. Greveparet Pecci-Blunt köpte villan 1923 och gav den berömde franske arkitekten Jacques Greber uppdraget att restaurera parken och trädgårdarna för att foga samman tradition med innovation.

 • Bäckar, en sjö och woodlands kompletterade den engelska parken och man adderade en spelpaviljong och en uppvärmd pool med omklädningsrum i Liberty-stil som skall renoveras helt. Här förlustade sig Salvador Dalí, Jean Cocteau och författaren Alberto Moravia, Jacqueline Kennedy, hertigen och hertiginnan av Windsor mfl som bjöds in av paret Pecci-Blunt. Med tiden och kriget kom förfallet och 2015 såldes den negligerade egendomen till det schweizisk-svensk-ryska paret Henric och Marina Grönberg som har antagit utmaningen att återföra Villa Reale Marlia till sin forna glans.

 • Vi njuter även av en rundtur i fina Lucca, som blev romersk år 177 f Kr och Julius Caesar slog vinterläger här år 56 under sina förhandlingar med Crassus och Pompejus vid tiden för de galliska krigen. Runt staden löper en fyra kilometer lång stadsmur, uppförd under renässansen mellan 1504 och 1645, väl bibehållen bland popplar och doftande lindar. Vi strosar runt med Bodil som guide och vi hamnar säkerligen vid Piazza del Mercato som en gång var en stor romersk amfiteater men där stenarna använts till senare husbyggen och kvar blev det ovala torget.

 • Vid Piazza San Michele står en vacker kyrka på platsen för ett romerskt forum. Fasadens vridna marmorkolonner och mosaiker i olikfärgad marmor i Pisa-romansk stil tillhör de verkliga höjdpunkterna och är en av landets främsta i stilen. Luccas katedral från 1000-talet likaså. I centrum ligger även kända Palazzo Pfanners trädgård där flera romantiska filmproduktioner ägt rum.

 • Vi skall nu ta oss ut till havet – till Giacomo Puccinis Viareggio. En härlig badort med historia och granne med den fina fågelsjön Torre del Lago, känd för somrarnas Puccini operafestival. Vi installerar oss på fina fyrstjärniga Hotel Palace på stranden och under kvällen äter vi en fin middag på havets frukter.

 • Dag 6 Strandliv - Gina Lollobrigidas Pietrasanta - hemresa

  Dagen inleds med egen tid att strosa på de vidsträckta sandstränderna i kuststaden Viareggio. Kanske lockar den spännande Villa Argentina i eklektisk liberty-stil från 1926?
  Efter lunchtid ser vi till att packa väskorna i vår buss och tar oss nu inåt land till den lilla staden Pietrasanta, belägen nära de Apuanska Alpernas marmorbrott sedan Medicis tid och nära "marmorhuvudstaden" Carrara. Denna charmiga stad grundlades i början av 1200-talet av Guiscardo da Pietrasanta, dåtida makthavare i Lucca.

 • Ända sedan dessa dagar har skulpturstaden Pietrasanta varit en knytpunkt för artister och konstnärer som arbetar i marmor såsom Michelangelo Buonarroti som anlände hit för att lära och arbeta med de lokala hantverkarna, men även för arbeten i brons. Idag finns statyer av Fernando Botero och Igor Mitoraj på stadens gator och det finns en mängd intressanta gallerister som fokuserar på modern konst i stadens centrum.
  Efter tid på egen hand här tar vi oss till flygplatsen i Pisa för vår resa hem via Frankfurt.

Resans höjdpunkter

 • Bizets "Carmen" på den moderna svarta kuben Opera di Firenze
 • Toscanas landsbygds smaker och vyer
 • Konst och arkitekturskatterna delgivna av kunniga Bodil Jacobsson
 • Pietrasanta och Viareggio vid havet

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 13/4
Pris Från 27 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Tidningen Vi har 1.000 kr rabatt på resans pris
Enkelrumstillägg 4 550 kronor
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Florens via Wien och Pisa – Stockholm via Frankfurt
 • Flygavgifter
 • Klimatkompensation i Zero Missions projekt
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på bättre mellanklasshotell i Florens och Viareggio
 • Fem frukostbufféer
 • Fyra smakprovningar
 • En lätt lunch
 • Fem middagar
 • Svensktalande licensierad guide
 • Engelsktalande guider
 • Stads- och hotellskatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Tillägg

UFFIZIERNA – BINDANDE ANMÄLAN VID BOKNING AV RESAN
Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på Uffizierna. Konstmuseet var från början maktfamiljen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen, men omvandlades sedermera till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis "Våren" och "Venus födelse", Tizians "Venus från Urbino" för att bara nämna några. Om du vill följa med Bodil till Uffizierna dag 4 så behöver du anmäla detta till oss vid bokning. Entréer och bokningsavgifter för det besöket tillkommer på resans pris.

Resplan

Dag 1. Sverige - Wien - Florens - lätt lunch - middag
Dag 2. Giardini Bardini - matmarknad - smakprov - Museo Strozzis konst - middag
Dag 3. Toscanas landsbygd med provsmakningar av ost, olja, lokala specialiteter - middag i Panzano.
Dag 4. Florens på egen hand eller tillagt besök Uffizierna - operakväll "Carmen"
Dag 5. Kamelior och kungligt slott Villa Reale Marlia - Lucca - Viareggio - middag
Dag 6. Strandpromenad - skulptörstaden Pietrasanta - hemresa från Pisa - Sverige

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Hotell Pendini, centralt beläget i Florens
En natt på fyrstjärniga strandhotellet Palace Hotel på strandpromenaden i Viareggio

Resesätt Austrian Airlines
Klimat

Våren är mild i Florens och lägsta dygnsmedeltemperatur i april ligger kring 9 grader och högsta dygnsmedeltemperatur runt 17-19 grader.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan innebär långsamma promenader i stadsmiljö med kullersten, trappor och höga trottoarkanter samt jord och grusunderlag i trädgårdar. Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.

Önskar du att ta dig ned till Florens och hem från Pisa på annat sätt än med flyg så kan vi dra av vår aktuella flygkostnad från bokningen och du möter upp gruppen på plats enligt angiven plats och tid som du får från oss. 

Boka din resa

2023-04-13 2023-04-18 27 990 kr Austrian Airlines Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa