Översikt

Jonas Kaufmann & "Aida" i Verona med Gardasjön

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och omges av ljuvliga stämmor innanför antika murar. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna. Att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor. Välkommen till en Veronaresa utöver det vanliga!

Varje operaälskares dröm är att vara med om en operaföreställning på den klassiska arenan i Verona och helst också att få uppleva paradnumret "Aida". Förutom "Aida" kan vi på denna resa erbjuda en underbar chans att få se världens mest eftertraktade tenor i konsert - Jonas Kaufmann. 
"Aida" uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona. Uppsättningen är skapad av Franco Zefirelli som har gett denna klassiker en grandios scenografi. "Aidas" dekor på den stora Arenans scen är synnerligen storslagen och vi njuter av dess magnifika arior som förgyller en sammetsmörk sommarnatt!

Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga klimat lockat många besökare i flera sekel. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter.

Charmerande Desenzano del Garda är en liten stad vid den vackra sjöns södra strand. Våra dagar i Desenzano är mycket varierande där vi beundrar sjölandskapet genom en båttur genom en skiftande natur samt besöket på en vacker botanisk trädgård och naturligtvis njuter du av ledig tid vid sjön. Utöver operorna på Arenan lär vi känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans, under en promenad.

Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.

Vår kunniga och mycket uppskattade ciceron är Helen de Barros som har bott i regionen sedan många år.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Verona - Gardasjön

  Flyg från Stockholm till Verona med mellanlandning i Tyskland. På flygplatsen möter vår ciceron Helen med buss för färd mot det idylliska Desenzano del Garda vid Gardasjöns strand. Vid ankomst till Desenzano del Garda installerar vi oss på vårt uppskattade hotell Bonotto. Du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att promenera till en närliggande bar. Vi tar ett glas prosecco med tilltugg och lite senare väntar en gemensam middag.

 • Dag 2 Desenzano – Världsarvsstaden Verona - Operakväll ”Aida”

  Under förmiddagen gör vi en lättsam orienterande promenad då vi bekantar oss med Desenzano. Här finns bland annat resterna av en villa från romartiden med mosaiker, Villa Romana, och under ett besök i katedralen kan vi beundra altartavlan av Giovanni Battista Tiepolo. Efter promenaden finns tid för lunch på egen hand innan avresan till Verona, ca fem mil från Desenzano.

   

 • Verona ligger vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets och har genom historien varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona. Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.
  Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Aida" vid niotiden på kvällen.Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner. Sen återresa till Gardasjön.

 • Dag 3 Undersköna Dolomiterna och historiska Trento

  Vi sätter oss upp i bussen efter frukost och beger oss till staden Trento som är belägen vid floden Adige och omgiven av Dolomiternas unika bergsformationer.
  Namnet Dolomiterna kommer från fransmannen, Déodat Gratet de Dolomieu, som i slutet av 1700-talet utforskade områdets kalkformationer. Dessförinnan kallades bergskejdan för Monti Pallidi – de bleka bergen.
  Trentos historiska centrum är otroligt vackert och från Domkyrkoplatsen utgår en gata som kantas av sagolika palats från 1400- till 1600-talet i olika färger med vackra dekoreringar. På själva torget vid Domkyrkan finns otroliga, välbevarade fresker på ett medeltida palats. Staden är även känd för det s k Tridentinska kyrkomötet som hölls i mitten av 1500-talet som varade i hela 18 år med några avbrott och såg fyra Påvar och mängder av kardinaler passera. Dock blev det ingen större succe då man inte lyckades att komma fram till en önskad överenskommelse mellan katoliker och protestanter då dessa sistas närvaro var mycket sporadisk.

 • Under promenad besöker vi Castello del Buonconsiglio, som är regionen Trentino Alto Adiges största monumentala byggnad, uppförd under olika epoker. Ett av tornen har en av senmedeltidens mest intressanta fresksviter, Ciclo dei Mesi, med 11 bevarande månadsbilder - dock förstördes månaden mars av en brand. I fresksviten beskrivs livet bland bönder, adelsmän och riddare samt hur det snöklädda vinterlandskapet övergår till vår och sommar med blomsterängar.
  Vi kommer att intaga lunch i Trento under dagen och tillbringa en stund på egen hand.
  På väg tillbaka till Desenzano kör vi längs sjöns västra sida och om vi har tid så stannar vi till på lämplig plats för en glass eller en kopp kaffe.
  Kvällen till egen disposition.

 • Dag 4 Ledig tid vid Gardasjön – Operakonsert med Jonas Kaufmann

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Desenzano åker vi åter till Verona. Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenan inför kvällens föreställning med en av världens mest framstående solister - världstenoren Jonas Kaufmann. Efter föreställningen reser vi åter till Desenzano del Garda.


 • Dag 5 Desenzano – Stockholm

  Efter frukost lämnar vi Gardasjön för att ta oss till flygplatsen och återresan till Stockholm via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Jonas Kaufmanns konsert och "Aida" - under 100-års jubilerande festivalen Arena di Verona på den antika arenans numrerade platser i Settore Puccini
 • Boendet vid härligt svalkande Gardasjöns södra strand
 • Utflykten till Trentino Alto Adige med magnifika Castello del Buonconsiglio
 • Trevliga stadsrundturer i Desenzano del Garda och Verona
 • Välsmakande måltider med vin och vatten

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/8
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 5990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Milano Malpensa via München, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch med viss mängd vin/vatten/espresso
 • Tre middagar med viss mängd vin/vatten/espresso
 • Två operabiljetter på Arena di Verona, settore Puccini
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Stadsrundtur Desenzano del Garda vid Gardasjön - middag.
Dag 2. Stadsrundtur Verona - middag - Operakväll "Aida"
Dag 3.Vackra Dolomiterna och historiska Trento med slott - lunch
Dag 4. Ledig tid vid Gardasjön - middag - Operakonsert med Jonas Kaufmann
Dag 5. Desenzano – Stockholm

Boende

Trestjärniga Hotel Bonotto vid Gardasjöns södra kant, i Desenzano del Garda

Resesätt Lufthansa
Klimat

Medeltemperaturer i Desenzano del Garda i mitten av augusti:
Lägst dygnstemperatur mellan 17-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 27 - 29 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 24 grader.  

Deltagarantal

Ca 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Vi har sittplatser i sektor Puccini.

Boende

 • Hotel Bonotto, Garda

  Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.

Boka din resa

2023-08-17 2023-08-21 23 990 kr Lufthansa Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa