Översikt

Jonas Kaufmann & "La Traviata" i Verona med Gardasjön

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och omges av ljuvliga stämmor innanför antika murar. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna, att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor. Välkommen till en Veronaresa utöver det vanliga!

Varje operaälskares dröm är att vara med om en föreställning på den klassiska arenan i Verona. I år bjuder vi på en underbar chans att få se världens mest eftertraktade tenor i konsert - Jonas Kaufmann. Det är också en stor glädje att presentera Verdis klassiker ”La Traviata”, världens kanske mest älskade opera. Dekoren på den stora Arenans scen är synnerligen storslagen och vi njuter av dess magnifika arior som förgyller en sammetsmörk sommarnatt!

Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga sommarklimat lockat många besökare i flera sekel. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter. En av dem är charmerande Lazise, en liten stad vid den vackra sjöns östra strand. Här finns mycket att se och njuta av under våra lediga dagar. Utöver operorna på Arenan lär vi känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans, under en promenad.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Gardasjön

  Flyg från Stockholm direkt till Milano Linate flygplats. På flygplatsen möter vår musikciceron Roger Wallén för färd mot idylliska Gardasjön. Vid ankomst till Lazise installerar vi oss på vårt hotell och du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att äta middag.

 • Dag 2 Världsarvstaden Verona – Operakväll ”La Traviata"

  Vår förmiddag lockar till egna strövtåg och njutningar vid Gardasjöns blå strand.
  Under eftermiddagen färdas vi till Verona vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets. Här väntar skandinavisktalande licensierad stadsguide för att ta oss genom historien där den vackra staden varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona.

 • Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.
  Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter.

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "La Traviata" vid niotiden på kvällen. Alexandre Dumas roman om Kameliadamen grep Giuseppe Verdi till den grad att han skrev operan "La Traviata" efter den. En tragisk historia om den sjukliga och vilseledda kurtisanen Violetta som ger upp sin äkta kärlek Alfredo för andras väl och ve. Premiären blev ingen succé på La Fenice i Venedig 1853. Den alltför frodiga sopranen gav inget trovärdigt intryck som döende i tuberkulos och ämnet var förmodligen alldeles för känsligt. Då Verdi istället förlade handlingen till 1700-talet var succén ett faktum. Men La Traviata blir operan där Verdi definitivt tar steget fullt ut och lämnar gamla historiska miljöer och ger oss en handling från sin samtid. Här visar Verdi en unik dramatisk uttryckskraft och låter huvudpersonen, den nöjeslystna men bottenlöst ensamma Violetta, mot alla odds finna sann kärlek alltför sent i livet.

 • Kl 20.45 inleds tonerna till klassikern med scenografi av Franco Zefirelli och under ledning av dirigent Andrea Battistoni och i rollerna finner vi världsartister som italienske tenoren Francesco Meli i rollen som den unge Alfredo Germont och franske baritonen Ludovic Tézier som den orolige fadern Giorgo Germont. Färgstarka och hyllade amerikanska sopranen Lisette Oropesa gör rollen som den olycksaliga Violetta Valéry, med flera.
  Sen återresa till Gardasjön.

 • Dag 3 Lata stunder vid Gardasjöns svalka – Operakonsert med Jonas Kaufmann

  Under förmiddagen har vi återigen möjlighet att göra Lazise i vårt eget tempo och njuta av stadens stillsamma glädjeämnen och vackra gamla stadsdel under egna upptäcktsfärder.

 • Under kvällen reser vi åter till Verona för ytterligare en kväll på antika sätesrader när världens främste tenor Jonas Kaufmann uppträder med väl valda sångsmycken under sin konsert vid niotiden. Efter tidigare succéframträdanden på den antika arenan skall han under denna afton framträda i tre olika scenpersonligheter med flera kända och älskade nummer.
  Retur sent till Gardasjön.

 • Dag 4 Svalkande taggiga berg och en underskön stad

  Idag gör vi en rundtur uppe i de bleka taggiga bergen – Monte Pallidi, som efter geografen Déodat Gratet de Dolomieu utforskningar på 1700-talet skulle byta namn till Dolomiterna. I Habsburgarnas rike växte många vackra städer fram och många ligger vackert draperade längs bergsluttningarna. En sådan är Trento, som ligger vid floden Adige, en kulturstad med hjärtat i 1500-talet då staden var skådeplats för ett kyrkomöte mellan katoliker och protestanter.


 • Katedralen och dess vackra torg kantas av vackert dekorerade palats från 1400 till 1600-tal och Trento breder ut sig över en grönskande dalgång mellan imponerande bergsformationer. Här ligger även regionen Trentino Alto Adiges viktigaste monument – det imposanta slottet Castello del Buonconsiglio som uppförts och förbättrats under olika stilepoker i habsburgarnas tidevarv. Från 1250-talet var slottet de lokala makthavarnas säte och på 1970-talet blev slottet välkänt konstmuseum – inte minst tack vare den mycket kända fresksviten från sen medeltid som avbildar odlingsårets olika månader där elva av tolv månader finns bevarade i berömda Ciclo dei Mesi. Vi äter lunch i Trento och återvänder sedan ned till Gardasjön för tid på egen hand.

 • Dag 5 Från glittrande sjö till Sverige

  Efter frukost lämnar vi Gardasjön för att ta oss till flygplatsen vid Milano och återresan till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Jonas Kaufmanns konsert och "La Traviata" - under 100-års jubilerande festivalen Arena di Verona på den antika arenans numrerade platser i Settore Puccini
 • Boendet med pool vid härligt svalkande Gardasjöns östra strand
 • Utflykten till Trentino Alto Adige med magnifika Castello del Buonconsiglio
 • Trevliga stadsrundturen i Verona med norsktalande licensierad guide

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 18/8
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Milano Linate, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch med viss mängd vin/vatten/espresso
 • Tre middagar med viss mängd vin/vatten/espresso
 • Två operabiljetter på Arena di Verona, settore Puccini
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Lazise vid Gardasjön - middag.
Dag 2. Stadsrundtur Verona - middag - Operakväll "La Traviata"
Dag 3. Ledig tid vid Gardasjön - middag - Operakonsert med Jonas Kaufmann
Dag 4. Vackra Dolomiterna och historiska Trento med slott - lunch
Dag 5. Lazise - Milano Linate – Stockholm

Boende

Trestjärniga Hotel Lazise vid Gardasjöns östra kant, i Lazise sul Garda

Resesätt SAS
Klimat

Medeltemperaturer vid Gardasjön i mitten av augusti:
Lägst dygnstemperatur mellan 17-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 27 - 29 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 24 grader i sjön samt poolen på hotellet.  

Deltagarantal

Ca 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Vi har sittplatser i sektor Puccini.

Boka din resa

2023-08-18 2023-08-22 23 990 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa