Översikt

Konst, Opera och Konsert i det Nya Oslo - Fjordbyen

Låt vår uppskattade Oslo-ciceron Richard få visa dig runt i sin stad – det Nya Oslo med ofattbara satsningar på konst och arkitektur i Fjordbyen. Vi njuter av världspianisten Leif-Ove Andsnes på Oslo konserthus samt operan ”Cosi fan Tutte” på fina operahuset i jublande försommartid.

De nya spännande Munchmuseet och Nasjonalmuseet är de senaste tillskotten till tidigare omdebatterade storsatsningar i Oslos gamla trista industri-, och hamndelar där stadsdelen Barcode färdigställdes 2016 såsom en svartglänsande fågel Fenix. Åtta år tidigare inleddes arbetet med det Nya Oslo med det fascinerande vitgnistrande Operahuset, som manifesterade en av Norges största nydanande kultursatsningar på flera hundra år. Förra året invigdes även Deichman-biblioteket, även det beläget nära Operan, ett modernt och dynamiskt kulturcentrum med bl a Deichmans boksamling. Byggnadens spännande uttryck med ljusbrunnar och en fascinerande fasad efter solens nedgång bidrar till det moderna Nya Oslos glittrande fasader.
Nu skönjer vi slutet av Oslos omdaning från arbetarstad till en konstens högborg i Norden med det Nya Munchmuseet och det nya Nasjonalmuseet där vi spenderar mycket tid.

Vigelandsexperten Richard visar oss Gustav Vigelands fascinerande skulpturpark och vi inleder denna musik- och konstextravaganza med Kistefos och Utöya-monumentet. Under denna resa kommer du även att lyssna till Leif Ove Andsnes samt ser den kritikerrosade uppsättningen av operan Cosi fan tutte på bra platser. Vi avrundar vistelsen med en tur till Ramme gård, där Edvard Munch bodde och delvis verkade från 1910, samt ser en del av konsten som Petter Olsen samlat.
Bekvämt boende på fyrstjärniga Clarion The Hub och fina måltider i trevlig samvaro med likasinnade. Vår ciceron är musik-, och konstkunnige, licensierade Oslo-guiden Richard Klingspor.

Program

  • Dag 1 Kistefos - Utöyamonumentet - Vigeland - Clarion The Hub i Oslo

    Flyg till Oslo under förmiddagen där privat buss och ciceron möter och tar oss till Kistefos, det gamla träsliperiet för mekanisk pappersmassaframställning från 1890 med intakta fabrikslokaler och nu är en viktig del av landets industriarv samt viktig del av konsten på plats. Industrimannen Anders Sveaas skapelse lever nu vidare tack vare barnbarnet, affärmannen och konstsamlaren Christen Sveaas engagemang i Kistefos, som tagit gott vara på sitt arv och utvecklat Kistefos till ett självklart besöksval för den internationelle konstintresserade.

  • Industrihistorien går som en röd tråd genom parken, där den brusande Randselven och skogen omfamnar välbevarade maskinbyggnader som i sin tur ramar in en magnifik skulpturpark med över 51 skulpturer i samtidskonst, konstgalleriet med olika utställningar och industrimuseet. Fascinerande signaturbyggnaden The Twist som vrider sig på mitten och svävar 60 meter tvärs över älven har fått en rad nomineringar och priser för sin design. Vi får en guidad tur på platsen och äter dessutom en lätt lunch i dess kafé.

  • Från Kistefos och Utöyamonumentet till Vigelandsparken

    Vi styr kosan söderut längs den meandrande Randselva och Steinsfjorden till det omtalade minnesmärket för offren på Utöya. Efter vårt besök här väntar Oslo med Gustav Vigelands storslagna skulpturer i sten och brons bland tidiga rosor, försommarblomster och grönska i Frognerparken. Så vi beger oss ned genom det gamla och det nya Oslo för att stifta bekantskap med en av Skandinaviens mest kända bildhuggare, Gustav Vigeland, 1869 – 1943, samtida med Edvard Munch. Han började sin bana i faderns möbelverkstad och efter faderns död beslutar Gustav sig för att bli bildhuggare. Efter studier i Köpenhamn och resor i Frankrike, Italien och Tyskland gör han arbeten i Nidarosdomen och etablerar sig som landets mest lovande bildhuggare vars stora genombrott blir Abelmonumentet 1908 i Slottsparken

  • Vigelandsparken är ett monument över hans storhet och här skapade Vigeland över 200 verk i granit, brons och smide. Vi fascineras av hans konstnärskap där de flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet, inte minst då vi står under Monolitten.

  • Vi installerar oss därefter på hotell Clarion The Hub och äter gemensam middag högst uppe i hotellets fina restaurang. Norda har gjort sig känt i staden för sina menyer med säsongens skörd och vi njuter av utsikten över Operahuset och det Nya Oslo

  • Dag 2 Nya Munchmuseet – operakväll ”Cosi fan tutte”

    De tre nya storslagna signalbyggnaderna i det gamla Oslos slitna hamndelar kan ses som ett strövtåg genom en på ett sätt nybyggd, men ändå samtidigt gammal stadsdel – eftersom trenderna skiftat riktning från tidsandan i den tid då städer tävlade i kreativitet med ikoniska Guggenheimmuseet i Bilbao som ledstjärna.

  • Då förtrollades man av sekelskiftets idéer om kulturekonomi, att locka den kreativa klassen till en helt ny stad vid vattnet, "Fjordbyen", med moderna kontor, bostäder och fantastiska kulturhus. Ut med det gamla och in med det nya. Men nu tjugo år senare har dagens arkitekter fokus på bärkraft och hållbarhet, med återbruk, trä och lägger stor vikt vid en byggnads historiska och kulturella kontext på platsen.

  • Dagen är vikt för Nya Munchmuseet där vi får en introduktion av konsten av vår ciceron och därefter har tid att gå runt på egen hand i denna fullkomligt formidabla anläggning, som ständigt försenats av diverse teknikaliteter och en pandemi, men nu öppnat upp sina dörrar för omvärlden. Ett jättemuseum på 26.000 kvadratmeter och elva utställningssalar. Det är blänkande stål, glas och den omdiskuterade perforerade aluminiumfasaden, innanför rör sig rulltrapporna omlott mellan de många våningarna. Munchmuseet är ett av världens största museer över en enda konstnär och kostnaden för byggnaden har hamnat kring 2,7 miljarder norska kronor, det mesta finansierat av oljeindustrin.

  • Edvard Munch skänkte sin konst till Oslo kommun när han dog: 20 000 teckningar och 1000 målningar. Här finns ett enormt kapital till fantastiska temautställningar och man har fått mycket lovord för dessa.
    Munchs konst sågs som provocerande av sin samtid vars normer inte accepterade starka kvinnor och sökande män. Kanske var det därför som hans konst behandlats styvmoderligt med det gamla museets fuktskadade byggnad och ständiga stölder. Nu revanscherar sig staden rejält med ett förvisso omdebatterat, men ändå ikoniskt minnesmärke över landets store konstnär, en innovativ och produktiv person som efter sin död skänkte sin konst till Oslo stad, 1.000 tavlor och runt 20.000 skisser och teckningar.

  • Museets tre versioner av "Skriet" snurrar automatiskt så att var och en av de ljuskänsliga tavlorna endast exponeras en timme vardera. Men Edvard Munch är så mycket mer än "Skriet", i den gråa byggnaden väntar en expressiv, ofta färgstark bildvärld. Här kan konstnären presenteras i en lång rad skiftande teman, som kärlek, kön och död, tack vare samlingens och konstnärens enorma bredd.

  • Munch inspirerades av Nietzsches tankar, av naturens skönhet och stämningar, fyllde sin konst med människans själskriser, melankoli, livslust och styrka. Låt dig sugas in i Munchs färg-, och känslostarka bildkonst, där ikoniska verk som "Skriet", Madonna" och "Pubertet" finns sida vid sida med många mindre kända verk. I tillägg finns faktiskt även Stenersensamlingen som innehåller konst av flera andra norska konstnärer.

  • Promenad till vitgnistrande Oslo-operan som ju inledde hela denna omdaning av Oslo till kultur och konstsmycket i Norden. Inne i operan ligger fina Brasserie Sanguine som serverar en tvårättersmiddag i operahusets fina inomhusmiljöer inför vår operaföreställning i två akter med en paus.

  • Vackra toner i "Cosi fan tutte" med fin norsk ensemble

    Strax innan sin död befann sig underbarnet Wolfgang Amadeus Mozart på ruinens brant. Han skrev sin undersköna opera buffa på endast två månader, känd för sina trollbindande melodier och magiska kärleksduetter och operan hade premiär i Wien 1790. Eftersom Mozart just avslutat sina tre symfonier stod han på toppen av sin förmåga men pengarna sinade och nu gällde det att skaffa nya. Men operan fick ljummet mottagande och hans benefaktor kejsar Joseph II dog kort efter premiären, vilket utlyste landssorg och stängda operahus så det blev bara fem framträdanden. Genom åren ansågs operan för lättsinnig och det var först på 1900-talet som den blev populär. Idag anses den som en av höjdpunkterna under det storslagna samarbetet mellan Mozart och Del Ponte. Librettisten Da Ponte sägs ha fått historien till sig genom att kejsaren själv berättade en anekdot om en vadslagning mellan en cynisk äldre man och två unga män om deras fästmörs sanna kärlek.

  • Operans handling involverar många sångstycken i duett och trio understödda av en virtuos orkester rikt ornamenterad med blåssektionernas varierade arrangemang. Det var också viktigt för Mozart att rösterna var kontrasterande men ändå harmoniserande. Rollen som Fiordiligi kräver en dramatisk koloratursopran, Dorabella motsatsen, nämligen en lyrisk mezzosopran. För de manliga rollerna ser vi likadant att en lyrisk tenor (Ferrando) möter en buffobaryton (Guglielmo). Dessutom finns det en buffobas (don Alfonso) och en lyrisk koloratursopran (hushållerskan Despina) som ligger bakom listerna i handlingen.

    Ouvertyren räknas som en av Mozarts verkliga mästerverk som 1700-talets vackraste och drar igång historien om de två unga officerarna Guglielmo och Ferrando i den napolitanska armén. På ett kaffehus möter de don Alfonso som hävdar att ingen kvinna kan vara evigt trogen och de indignerade unga soldaterna slår vad om att deras fästmöer, de svärmande systrarna Dorabella och Fiordiligi, minsann kan vara det medan violinerna sprudlar. Don Alfonso ber om ett dygn för att motbevisa dem. Jakten på att vinna vader börjar med duetten "Ah guarda sorella" mellan de två drömmande systrarna Dorabella och Fiordiligi, mycket njutbar medan stråkar och blås målar bilder av trädgården vid havet.

  • Kl 19.00. Mozarts musikaliska smycke Cosi fan tutte väntar oss på bra platser i salongen. Ensemblen är en imponerande helnorsk uppsättning med intressanta tolkningar av stjärnskotten Birgitte Christensen i rollen som intrigerande Despina och Audun Iversen som Don Alfonso i spetsen. Unga lovande Frøy Hovland Holtbakk gör rollen som Fiordiligi, Kari Dahl Nielsen är Dorabella, Magnus Ingemund Kjelstad är Guglielmo och vapenbrodern Ferrando gestaltas av Eirik Grøtveit. Föreställningen leds av internationellt framgångsrike dirigenten Tobias Ringborg
    Efter operan promenerar vi tillbaka till vårt hotell.

  • Dag 3 Nasjonalmuseet – musikafton med Leif Ove Andsnes

    Nasjonalmuseets stora samlingar spänner över 3.000 år och här ställer man ut konst, kungliga kläder och skulpturer av Munch, Manet och Degas bland nordiska storheter som Theodor Kittelsen, Gustav och Arne Vigeland, Hanna Pauli och Hans Gude. De många rummen är dels indelade kronologiskt och dels i teman.
    Arkitektur har även en stor plats med en egen sal dedikerad till norske arkitekten Sverre Fehn, inspirerad av bla Le Corbusier och som slog igenom efter att ha ritat den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1962, men som även ritat Norrköpings hus och eco house i Norrköping.

  • De enorma samlingarna som man nu faktiskt fått möjligheten att samla på ett och samma ställe har fått kritik för att det är så svårt att hinna ta in och bearbeta så mycket intryck. Richard ger dig en introduktion och du har större delen av dagen till eget förfogande för att hinna detta.

  • Efter middag på egen hand väntar avfärd till Oslo konserthus, uppfört på 70-talet med omtalat god akustik. Här ska vi njuta av tonerna när dirigent Klaus Mäkelä leder Oslo-Filharmonien och Norges store världspianist Leif Ove Andsnes, som tillbringat 30 år på världens allra största musikscener.
    Kl 19.00 inleds tonerna i Sergej Rachmaninovs monumentala piano concerto no 3 där Leif Ove Andsnes är solist.
    Under kvällen framförs även Dimitri Shostakovichs symfoni no 5.

  • 1901 framträdde Rachmaninov för första gången med sin piano concerto no 2 som blev hans stora genombrott med många beställningar på såväl verk som framträdanden. För att få mer lugn och ro att komponera flyttade han från Moskva till Dresden. Det resulterade i just piano concerto no 3 som fick premiär i New York 1909.
    Den av Stalin kritiserade och censurerade Shostakovich fick sin fjärde symfoni stoppad i Sovjetunionen 1936. Efter att ha valt ett mer konservativt anslag för sin femte symfoni gjorde han dock succé och ett triumferande segertåg över världen.
    Åter till hotellet för en god natts sömn.

  • Dag 4 Edvard Munchs Ramme gård – Hemresa

    Under morgonen checkar vi ut från vårt hotell, lastar bagaget i bussen för en vacker resa söderut. I Vestby kommun ligger Ramme gård vid Hvitsten, ett konst- och kulturcentrum med ekologisk gård, gårdshotell och skulpturpark vid Oslofjorden, som ägs av redararvingen Petter Olsen sedan 1966. Han äger ett fyrtiotal verk av Edvard Munch, varav tjugo oljemålningar. Ett av verken är en av fyra originalversioner av "Skriet" från 1893.

  • På gården finns en underjordisk konsthall för den privata Munchsamlingen, världens största privata samling av Munch. Fastigheten Nedre Ramme köptes 1910 av Edvard Munch som en plats att måla efter att ha vunnit tävlingen om Aula-dekorationerna vid Oslo Universitet och han behöll fastigheten fram till sin död 1944.

  • Han skrev till sin faster Karen 1910, "Der i Hvidsten kan jeg leve i fred for Kristianiafolk- som jeg ikke længer kan udstaa (...) Det Sted jeg har er næsten det vakreste langs hele kysten.". Planer finns att öppna huset under 2022-2023.

  • Havlystparken runt Ramme gård är en vacker plats att njuta av våren på och vi kan uppleva omgivningarna runt Edvard Munchs hem längs en ny kulturstig runt huset. Under besöket äter vi en fin lunch.
    Därefter beger vi oss ut till flygplatsen Gardemoen för hemresa till Stockholm Arlanda där vi beräknas landa under kvällen.

Resans höjdpunkter

  • Musiken i form av fina Cosi fan Tutte på Oslo operan och konserten med Leif Ove Andsnes och Oslo-Filharmonien på Oslo Konserthus
  • Det nya Munchmuseet
  • Det nya Nasjonalmuseet
  • Kistefos och Utöya-monumentet
  • Ramme gård med Munchrummet - konst i vårens ankomst

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Köpenhamn
Avresor 24/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
  • Direktflyg Stockholm – Oslo t/r
  • Flygtillägg
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • Tre nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
  • Tre frukostbufféer
  • Två tvårättersluncher
  • Två trerättersmiddagar
  • En operabiljett på orkester (värde 870 kr)
  • En konsert på parkett (värde 500 kr)
  • Svensktalande ciceron
  • Norsktalande museiguider
  • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Ankomst Oslo - Kistefos- lunch - Utöyamonumentet - Vigelandsparken - middag på Norda
Dag 2. Nya Munchmuseet  - egen tid - middag Brasserie Sanguine - Operakväll "Cosi fan Tutte" Oslo operan
Dag 3. Nya Nasjonalmuseet - egen tid - Leif Ove Andsnes på Oslo konserthus
Dag 4. Ramme gård med Munchrummet - lunch - hemresa.

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Clarion The Hub, Biskop Gunnerusgaten 3, N-0106 Oslo

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För trevliga, långsamma promenader i stads- och parkmiljö är hela leder och en normal grundkondition basen för en fin reseupplevelse. 

Boka din resa

2023-05-24 2023-05-27 18 990 kr SAS Stockholm, Arlanda Väntelista Förfrågan
2023-05-24 2023-05-27 18 990 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan