Översikt

Kroatien och Slovenien - opera, operett & en fläkt från en svunnen tid

Följ med på en musikalisk och panoramiskt skön odyssé som flörtar med spännande historia, en rik kultur och vacker natur i grannarna Kroatien och Slovenien.

Där Medelhavet möter Centraleuropa, Alperna och den pannoniska slätten ligger Kroatien. I ett relativt litet land möts många olika landskapstyper och naturen är oerhört vacker. Vid kusten ligger städerna som pärlor, där varje sten berättar sin saga från historien. De vänliga, gästfria människorna gör att man gärna återvänder till detta unga land fyllt av förhoppningar, framtidstro och samtidigt vördnad inför tradition och historia.

Kroatien är med sin intagande natur och storslagna arkipelag ett av Europas mest fascinerande länder. Kungadömet Österrike-Ungerns tummelplats Rijeka är landets tredje största stad med en rik historia som vi lär känna under en guidad stadsvandring. I staden dominerar arkitektur från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal och ett vackert operahus, där vi njuter av Puccinis pärla "Turandot".
Slovenien – det lilla landet med stor skönhet bjuder på en vacker natur med högresta alper, fina stränder och gemytliga städer. Det är fascinerande att ett så litet land kan rymma en sådan mångfald av kontraster. Närheten till Italien och Kroatien samt en lång gemensam historia med Venedig och Österrike har satt sin prägel på slovenerna. Resultatet är Medelhavets livsglädje parad med kultiverad charm. I den charmerande huvudstaden Ljubljana, en historisk stad som varit omnämnd sedan före 1100-talet, upplever vi Jacques Offenbach uppskattade verk "Orfeus i underjorden" på Opera Balet Ljubljana.
Vi bor på mellanklasshotell och ciceron på resan är omtyckta skandinavisktalande Sonja Kotur Lovrekovic som flyttade till Istrien år 1994 efter att hon tagit sin masterexamen på Köpenhamns Handelshögskola.

Program

 • Dag 1 Ankomst Zagreb - Rijeka

  Ankomst till Zagreb mitt på dagen från vår mellanlandning i Tyskland. Vår ciceron möter med buss och färden går till Rijeka dit vi ankommer tidig kväll för att checka in på vårt fyrstjärniga hotell Bonavia för resans första tre nätter. Istriens kustlinje ståtar med ett pärlband av städer med arv från romartidens städer och vinplanteringar. Likaså påminner kusten om den franska Rivieran med samma prunkande växtlighet, liksom med en härligt grandios atmosfär av den gamla regimen från förra sekelskiftet då Österrike-Ungerns adel spenderade hälsosamma dagar vid havet här. Det är inte underligt att man valde att spela in den engelska storsuccén, tv-serien Portofino i denna region – en fläkt från en svunnen värld.

 • Vi tar en stadspromenad i staden längs huvudgatan Korzo som kantas av små, mysiga kaféer och butiker. Bland sevärdheterna finns resterna av en gammal romersk stadsport, det kulturminnesskyddade Modellopalatset samt St Vitus-katedralen, en rotunda byggd i barockstil och tillägnad stadens skyddshelgon, Sankt Vitus. Gemensam välkomstmiddag på hotellets restaurang.

 • Dag 2 La Belle Epoque & tryffeljakt

  Efter frukosten tar vi en promenad till stadens gyllene gräddbakelse till nationalteater och operahus. Operahuset är döpt efter kompositören och dirigenten Ivan Zajc, född i Rijeka. Det invigdes 1883 och är en av sex nationalteatrar i Kroatien. Vi får en guidad visning av byggnaden.
  Nu ska vi ta oss ut till adelns tummelplatser bland undersköna byggnader vid ett klarblått hav. Istrienhalvöns östkust utgörs av Kvarnerbukten, strösslad av charmerande fiske- och badorter på fastland och öar.

 • Såväl Rijeka, grundlagd av den naturvurmande förmögne handelsmannen Iginio Scarpa under 1800talets mitt, som Abbazia eller Opatija som staden heter idag, byggdes upp med vackra villor i nyklassisk stil. Eleganta esplanader och exotiska växter fördes in till parker och kamelian blev en symbol för Opatija. Scarpas många förmögna frimurarvänner blev så betagna av regionen att antalet luxuösa sommarresidens bildade koloni på orterna. 1880-talets järnvägsanslutningar och magnifika hotell till området bidrog starkt till den burgna överklassens vallfart till Österrike-Ungerns idyll vid det Adriatiska havet. En tolv kilometer lång Lungomare, strandpromenad binder samman orterna Volosko i norr till Lovran i söder. Inte bara kungligheter utan även konstnärer, författare och politiker frotterade sig här under decennierna strax före första världskriget, La Belle Époque.

 • Därför är det verkligen inte underligt att Matt Baker, skaparen av den hyllade brittiska kostymserien "Portofino" ofta använde sig av miljöerna i Opatija och Lovran för att få den rätta känslan av en fläkt från en svunnen värld. Här har man blandat flera olika byar och städers miljöer för att få till den rätta känslan till tv-serien. Vi ser några av platserna reser längs kustens praktfulla kvarter och glittrande fasader från förr.

 • Därefter väntar en tur till inlandets Istrien, som går under smeknamnet Kroatiens lilla Toscana, Istrienhalvön. En härlig kulturbygd med oliv- och vinodlingar som har varit regionens ekonomiska stöttepelare sedan generationer och gårdarna är fortfarande ofta nedärvda från far till son

 • Här njuter vi idag av ett landskap rikt på skogarnas svarta guld, tryffeln som smaksätter allt från pastejer till pastasåser. Vi reser ut till en lantgård för att möta familjen Karlic som är tryffeljägare sedan flera generationer. Inledningsvis ger vi oss ut i skogen på tryffeljakt med en av familjens tryffelhundar och därefter väntar en god lunch, självklart baserad på tryffel.
  Vid återkomst till Rijeka har vi sedan kvällen fri för egna strövtåg och middag på egen hand

 • Rijeka på egen hand - Operakväll "Turandot"

  Idag njuter du av ett stillsamt Rijeka med möjligheter till promenader och egna upptäckter.
  Vi samlas på kvällen för en gemensam middag och därefter är det dags att bänka sig på stadens operahus för Puccinis sista opera "Turandot", som kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel. En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken.

 • Puccini hann inte fullborda tredje akten före sin död 1924. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, om den grymma, men andlöst vackra prinsessan Turandot. Puccini förlade handlingen i Peking. Puccinis arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926. Retur till vårt hotell.

 • Dag 4 Sloveniens Ljubljana i höstskrud – modernisten Zoran Mušič

  Idag är det dags att resa genom storslagna och mystiska skogs- och bergspanoraman. Under november månad kan vädret vara nyckfullt och det gör avtryck i dagens resa norrut. När vi kommer fram till landets huvudstad Ljubljana installerar vi oss på det trivsamma trestjärniga hotel City, bra beläget för egna strövtåg.
  Stadsvandring med möjlighet att köpa lunch på egen hand. Legenden talar såväl om Jason och Argonauternas kamp mot en drake i träskområdet som idag är staden, som att staden sedan medeltiden varit tillägnad Sankt Göran, därav stadsvapnet med en drake. Såsom varandes en av Europas minsta huvudstäder kan staden liknas vid ett Prag i miniatyr. Namnet på Sloveniens huvudstad betyder nästan som det låter på svenska: "den ljuva, den älskliga" och är en lagom liten metropol med borgen uppe på sitt berg, ån med sitt grönskimrande vatten och ett charmerande centrum med byggnader i sirlig barock och renässans som sprider ut sig på vardera kanten av ån. Här strosar vi runt under ledning av vår kunniga ciceron.

 • Vi får ett guidat besök av engelsktalande guide på Sloveniens nationalgalleri. Här finns konst från 1200-tal och framåt. Museets stolthet är dock samlingen av den ende slovenske konstnär som gjort sig ett namn i de förnämsta av italienska och franska kulturkretsar, modernisten Zoran Mušič. Han föddes i Goriziaregionen med bildade föräldrar och under första världskrigets tumult flyttade han och familjen runt mycket. Efter skolgång i Maribor gick han i konstskola i Zagreb, reste till Wien och Madrid. Under andra världskriget bosatte han sig i Ljubljana och gjorde två singelutställningar i Trieste och Venedig. I oktober 1944 internerades Mušič av nazisterna i Dachau som misstänkt spion. I lägret gjorde han över hundra sketcher av livet som fånge, de flesta gjorda våren 1945. Frigörelsen av amerikanska trupper 29 april 1945 gjorde att han så småningom kunde ta sig hem men pressades av den nya kommunistregimen att flytta från Ljubljana. Mušič tog sig tillbaka till Venedig där han återupptog målandet och gifte sig 1949. De prisbelönta arbetena under 50-talet gjorde att han kunde ställa ut på Venedigbiennalen och blev en framgångsrik konstnär. Problem med synen gjorde att hans sista teckning gjordes år 2000 och Zoran Mušič avled 96 år gammal i maj 2005. Vi äter en gemensam middag.

 • Dag 5 Ledigt i Ljubljana - Operettkväll "Orfeus i underjorden"

  Du har dagen att spendera som du önskar i Ljubljana och vår ciceron kan rekommendera sevärda platser och strövtåg genom staden. På kvällen äter vi en gemensam middag före eller efter föreställningen på Ljubljanas operahus.
  Jacques Offenbach var den tysk-judiske kompositören som lät livet leka, utmanade allvarsamheten och uppblåstheten. Han bytte namn och flyttade till Frankrike där han drev sin egen teater i Paris. Offenbachiaderna – dvs kompositörens operetter, kom till i en tid då splittringen och den politiska oron ökade i Europa. Flärdens Paris krävde förströelser att glömma oron och Offenbach blev ansvarig för Theatre Bouffes-Parisiens 1855. Här kunde han framföra succé efter succé med enaktare och korta sånglustspel. När teaterlagen, rörande restriktioner i längd och mängd sångare släppte, kunde Offenbach göra den helaftons-buffa som han hade planerat och drömt om. En satirisk och musikaliskt medryckande succé kom 1858 med "Orfeus i underjorden". Här drev Offenbach friskt med såväl antikens ideal och mytens tragiska historia, som tidigare kompositörers Orfeus.

 • Kl 19.30 inleds operetten där Offenbach gör en mer samtida ironisk och satirisk historia. Här har Orfeus och Eurydike haft utomäktenskapliga affärer, tröttnat på varandra och Eurydike vill skilja sig. När Eurydike dör måste ändå den motvillige Orfeus hämta henne i dödsriket Hades. Till skillnad från det sömniga och tråkiga Olympen är det fullt partaj i dödsriket med glam och glädje. Femton år efter kompositörens död blev just musiken till underjordens festande, hans spontana och upproriska galopp i akt 2 (eller i 1874 års versions akt 4), kidnappad av nattklubbar som Moulin Rouge med flera som använde galoppen med sparkande can-can-dansöser och det blev en av världens mest spelade musikstycken.

 • Till skillnad från väldigt många kämpande kompositörer duggade Offenbachs succéer tätt i Paris med över hundratalet kvicka, satiriska och aktuella ofta häpnadsväckande verk. Men de kunde inte ha blivit sådana framgångar om Offenbach inte behärskat balansen mellan rikt melodiska kärlekssånger och medryckande burleska partier. Han levde som han lärde - ett utsvävande socialt liv där pengarna spenderades allt eftersom de rullade in. Efter föreställningen återvänder vi till vårt hotell.

 • Dag 6 Hemresa

  Efter tidig frukost är det dags att färdas till flygplatsen för hemresan i två steg till Sverige

Resans höjdpunkter

 • Två musikföreställningar i två kulturstäder
 • Miljöer ur tv-serien "Portofino"
 • Visningen i Ljubljanas Nationalgalleri
 • Guidning av vår ciceron Sonja

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/11
Pris Från 16 800 kr
Enkelrumstillägg 2 050 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Zagreb/Ljubljana - Stockholm, via Tyskland
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • En lunch
 • Fyra middagar
 • Två biljetter på bra platser
 • Skandinavisktalande guide
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Zagreb- buss till Rijeka - orienteringstur till fots - middag. 
Dag 2. La Belle Epoque längs kustens Lovran och Opatija - Istriens natur & tryffelvandring - lunch.
Dag 3. Egen tid i Rijeka - middag - operakväll "Turandot".
Dag 4. Till Ljubljana - stadsrundtur till fots - Nationalgalleriet - middag.
Dag 5. Egen tid i Ljubljana - middag - operettkväll "Orfeus i underjorden"
Dag 6. Hemresa. 

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Hotell Bonavia, centralt beläget i Rijeka.
Två nätter på trestjärniga hotell CIty, bra beläget i Ljubljana

Resesätt Lufthansa
Klimat

November är Kroatien statistiskt sett mest nederbördsrika månad med milda temperaturer och en del dimma. Lägsta medeltemperatur på dygnet varierar mellan 6 - 8 grader och högst medeltemperatur på dygnet ligger runt 12 - 13 grader.

Valuta

Från den 1 januari övergår Kroatien till euro, i Slovenien används euro.

Deltagarantal

ca 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Vi rekommenderar lager på lagerprincipen med ett regntåligt skyddande lager. Bekväma skor som tål väta rekommenderas för långsamma promenader i mark och stadsmiljö med ojämnt underlag såsom kullersten, trottoarkanter och nivåskillnader. 

För en fin reseupplevelse krävs normal grundkondition och friska leder för stadspromenader på ojämnt underlag.

Boka din resa

2022-11-15 2022-11-20 16 800 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa