Översikt

Musik & magi i Midnattssol

Norges vackraste och mest dramatiska landskap är Lofoten. Bakom varje kurva möter nya storslagna vyer. De sylvassa topparna speglar sig i de djupa gröna fjordarna och däremellan ligger små idylliska fiskelägen.

Trots läget ovan Polcirkeln skapar Golfströmmen och Midnattssolen ett unikt mikroklimat och här frodas en flora som för tanken till sydligare nejder. Från huvudorten Svolvær far vi till Henningsvær, Å och Reine, vi besöker Vikingamuseet i Borg, får spektakulära konstupplevelser på Galleri Espolin i Kabelvåg, Kaviar Factory och Galleri Lofoten i Henningsvaer. Vi är här för den internationellt erkända Lofoten Piano Festival med åtta konserter på magiskt belägna platser i övärlden. 


Vi njuter av två konserter per dag under fyra dagar med musik av Schubert, Beethoven, Debussy, Grieg, Rachmaninov, Liszt, Chopin mfl.

Lofotens dramatiska och vackra natur har gjort landskapet världsberömt, liksom skreien, den halv miljard lekmogna torskar som kommer in till den nordnorska kusten i januari för att leka. Endast torsk som vandrat mer än hundra mil långa sträckor genom kalla hav får kallas skrei. Ett mindre känt faktum om Lofoten är ögruppens unika samling av Steinway & Sons konsertflyglar. Här finns tio stycken fullstora konsertflyglar som hålls i topptrim för att användas året om. Den tyska Steinway-fabriken har sagt att Lofoten förmodligen har den allra högsta andelen flyglar i världen sett per invånare. Grunden till detta är ett uppoffrande och hårt arbete av Lofoten Chamber Music Festivals ansvarige Knut Kirkesæther, som till den första festivalen 2004 lånade och själv körde två flyglar från Tromsö. År 2019 firade musikfesten 15 år och drottning Sonja av Norge ledde öppningsceremonin. Från att inte ha haft en enda flygel på Lofoten finns nu alltså tio stycken, var och en unik och av så hög kvalitet att de internationellt ryktbara musikerna önskar sin flygel. Vi stiftar bekantskap med lokala specialiteter, havets läckerheter och den traditionella smörgåslunchen, "matpakken".

Vår kunnige och omtyckte musikciceron Måns Tengnérs föreläsningar kompletteras av rundturer för att njuta av såväl övärldens prestigefyllda museer som de makalösa naturscenerierna i finaste sommarflor. Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Thon Hotel Lofoten i vackra Svolvaer.


Om Måns Tengnér
Måns Tengnér är musikvetare och musikjournalist, ofta anlitad föreläsare och frilansande körsångare. Han har tidigare varit verksam bland annat vid Sveriges Radio och som lärare i musikhistoria vid bl.a. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Måns Tengnér är specialiserad på den västerländska konstmusikens historia, med tonvikt på samspelet mellan olika konstnärliga uttryck och samhällsutveckling.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Oslo - Porten till Lofoten

  Flygningen går från Stockholm via Oslo till nordnorska Evenes. Här möter vår musikciceron Måns Tengnér och privat buss för resan över övärlden med riktning Svolvaer. Efter ungefär en halvtimme kan vi stanna till för att sträcka på benen och kanske köpa nåt att äta på en motorvägsbutik. Den vackra och tidskrävande vägen svingar sig vidare ut längs nordliga Norges dramatiska kustlinje och efter ca 3,5 timme är vi framme vid vårt bekväma hotell Thon Hotel Lofoten, ett gott stycke ovan Polcirkeln i Midnattssolens rike. Porten till Lofoten är det charmerande Svolvaer med ett härligt folkliv kring butiker och kondis på samlingsplatsen Torget. Detta blir vår bas för dagarna på Lofoten och härifrån reser vi ut på turer men du har även dagar med lite egen tid för egna upptäckter. Vi äter en sen middag i midnattssolens ljus.

 • Idén om en separat pianofestival kom som en konsekvens av antalet fina Steinway-flyglar och den första genomfördes 2014, som Norges första pianofestival. Fyra år senare kom utmärkelsen i magasinet Pianistfestivalen som tredje bästa i Europa. Formatet på de två olika festivalerna är lika men där det under pianofestivalerna givetvis finns ett stort fokus på piano och som mest har man haft fyra konsertflyglar på scen samtidigt. Konstnärlig ledare för årets pianofestival är den ungerske stjärnpianisten Denés Varjon som trots sin blygsamma framtoning spelar elegant, passionerat och alltid tekniskt imponerande.

 • Dag 2 Svolvaer – Galleri Espolin – konsert i Kabelvåg & Henningsvaer

  De senaste tio åren har norska hotell tävlat om vilket hotell som gör den bästa frukosten och på vårt hotell är man stolt över sin frukostbuffé. Efter en rejäl frukost har vi tid att upptäcka Svolvaer på egen hand i lugn takt. Under pianofestivalen har man flera konserter varje dag och i vårt paket har vi inkluderat konserterna under kväll och sen kväll till midnatt för alla dagar utom avslutningsdagen.

 • Vid Svolvaers kaj ligger utflyktsbåtar med fisketurer, havsörnssafari och resor till Trollfjorden på programmet. Här lägger även Hurtigruten till. Längs den trevliga hamnpromenaden ligger butiker och restauranger. En promenad runt ger en fin blick av livet nu och då, med historiska byggnader som urmakare Kristiansens butik Gulliksen-gården från 1898 och det gamla sjömanshemmet, fiskarnas mötesplats från 1910. Ovan staden tornar stadens ikoniska toppfjell Svolvaergeita upp sig, ett 150 meter högt berg med två smala horn som fascinerat såväl konstnärer som bergsvandrare. Kanske lockar Lofotens Krigsminnemuseum och de många gallerierna, ett par väldigt nära vårt hotell.

 • Mitt på dagen är det dags att ta sig ut på jakt efter ögruppens konst och musikaliska äventyr. En dryg kvart från Svolvaer finner vi Kabelvåg och Galleri Espolin. I dess Storvågan får vi en visning på det fina galleriet som huserar landets största samling av bygdens bildkonstnär Kaare Espolin Johnson (1907 - 1994). Som ingen annan har denna nordlänning skildrat naturen, människorna och livet uppe i Nordnorge. Galleri Espolin har två permanenta utställningar med konst som visar oss Lofoten, det hårda livet för fiskarna och det ständigt skiftande havet. Det finns lite tid att utforska andra gallerier och den fina hamnen innan i äter en fin middag på Nyvågar rorbuhotell.

 • Kl 19.00. Kvällens konsert äger rum i en vackert belägen kyrka vid vattnet. Kabelvåg har haft kyrka i nio sekler och den första uppfördes på 1100-talet. Sedan dess har fem eller sex kyrkor funnits på orten och när de blev för små för att rymma alla de fiskare som kom till Kabelvåg under fiskesäsongen, så beslutades det att bygga en ny stor kyrka med plats för 1200 personer. Dagens Vågan kyrka, en timrad korskyrka i nygotisk stil som invigdes 1898, kallas Lofotkatedralen.
  Programmet för konserten bjuder på;
  Wolfgang A. Mozarts "pianotrio nr. 4 i E-dur, K. 542 (1827)", medverkande musiker är Dénes Várjon piano, Sara Chen violin, Jan Clemens Carlsen, cello.
  György Kurtágs "Homage à Schumann, op. 15d (1990)" med pianist Shai Wosner, Juliet Jopling på viola och klarinettist Csaba Klenyán.
  Maurice Ravels "Ma mère l'Oye (1910)" med Izabella Simon på piano.
  Efter en paus väntar;
  Edvard Griegs" Notturno, op. 54,(1891), Bryllupsdag på Troldhaugen, op. 65, (1897) med prisvinnaren i Grieg-konkurransen, Ryoma Takagi, piano samt
  Sergej Rachmaninovs "Suite nr. 2, op. 17 (1901)" med Kathryn Stott och Roman Rabinovich, båda på piano.

 • Efter konserten tar vi en smörgås i bussen medan vi far vidare till vackra Henningsvaer i midnattssolens sken.
  Kl 22.00 börjar konserten i Henningsvaers kyrka, som invigdes 1974 och har formen av en torkställning för fisk. Här finns plats för 250 personer. Det vackert dekorerade glasfönstret heter "Oppstandelsen" skapat av den kände glaskonstnären Victor Sparre, känd för sina religiösa kompositioner, interiörer och sin kärlek till starka färger. Sparre har även verk i Stavanger domkyrka, Ishavskatedralen i Tromsø och är berömd för den stora glasväggen i Jeløy kyrka från 1975.
  Här njuter vi av Joseph Haydns "Stråkkvartett i g-moll, op. 74, nr. 3" som framförs av Engegårdkvartetten, vidare
  Claude Debussys "Arabesque nr. 1 i E-dur (1888)", Franz Liszts "Schlaflos! Frage und Antwort - Nocturne nach einem Gedicht von Anna Raab (1828)", Claude Debussys "Från Preludierna: Minstrels (1913)", samt Franz Liszts "La Lugubre Gondola, nr. 2 (1885)" , Claude Debussys "L'isle joyeuse (1904)", framförda av pianist Izabella Simon.
  Avslutningsvis lyssnar vi till Francis Poulencs "Trio för oboe, fagott och piano, FP 43, (1926)"
  med Stefan Schilli, oboe, Marco Postinghel, fagott samt Kathryn Stott, piano.
  Vi återvänder till Svolvaer och vårt hotell kring halv ett.

 • Dag 3 Genom historien i malströmmens rike – konserter i Leknes och Stamsund

  Vi möter upp vår kunniga norska lokalguide som är med på turen genom historien. Ögruppen Lofoten ligger 68°N och bebos av ca 25.000 invånare. Fem havsströmmar och ett djupt hav utgör underlaget till det näringsrika vatten som lockar valar och inte minst torsken, eller rättare sagt skreien, som varje vinter vandrar från Barents hav till Lofoten för att leka. Ett fenomen som skapat rikedomar, skrock och legender. Ännu idag betyder skreifisket mycket och ca fyrtiotusen ton torkas och exporteras årligen, främst till Italien. Guldet i havet kompletteras med jordbruk och fårskötsel i land och lokala transporter, färjetrafik samt turism kompletterar bilden. Norges store författare och diktare, Nobelpristagaren Bjørnstjerne Bjørnson, sade om Lofoten redan 1869, "man har ikke sett skikkelig natur før man har vært i Nord-Norge, og vakrest av alt er Lofoten".

 • Idag kommer vi att uppleva några av Lofotens allra mest vykortsvackra platser. Där naturen är på sitt allra mest dramatiska humör och trånga fjordar omges av branta berg med sandstränder och småbosättningar. Det omkringliggande dramatiska landskapet ger ändå en märklig känsla av frid inför naturens storhet. Bosättningen i Lofoten går nästan 9.000 år tillbaka i tiden och området var en betydelsefull handelsplats från 1.000-talet. På Lofotr i Borg besöker vi därför Vikingamuseet, som är byggd på platsen för ett av de mest inflytelserika och mäktiga kungasätena från Nordnorges järnålder och rekonstruerat som det väldiga vikingahus man funnit där, återuppfört i full storlek, 83 meter långt och omgiven av historiska trädgårdar. Arkeologerna grävde ut vikingahuset på 1980-talet, och museet öppnades officiellt av kung Harald år 1995. Vi fikar här och visas runt genom vikingahistorien.

 • En timmes färdväg härifrån så hamnar vi ute vid vägs ände. I slutet av Kongeveien, på Moskenes i Lofoten finns flera fiskelägen fyllda av gamla historiska trähus och museer. Här längst ut vid Atlanten ligger vackra Å där vi gör ett kort stopp för att sträcka på benen, därefter reser vi till Reine för ett stopp och en sen lunch - sedan vidare till Nusfjord. Längst ut vid Å ligger världens största malström, Moskenesstraumen, som inspirerade såväl Edgar Allan Poe som Jules Verne i deras författarskap.

 • I fiskelägena bygger måsarna bo på varenda liten fönsterbräda de kan under försommaren. Här och var ser du träställningar, gjeller, där torsken hängs ut på tork i sol och vind. Klimatet på Lofoten är perfekt för att torka fisk, inte för kallt och inte för varmt, och är en tusenårig tradition. Tørrfisk är ett skyddat varumärke i Europa och namnet torsk kommer av turskr som betyder torkad fisk. Här ligger även Europas äldsta trantillverkning från ca år 850, där torsklever kokas till tran, lampolja och tvål. Rorbu var de nordnorska fiskarnas säsongsboende, utbyggda över vattnet för att kunna förvara sina öppna båtar under tak. Båtarna heter olika beroende på storlek, många är så kallade færinger. Rorbuerna byggs idag om till enkla men exotiska och uppskattade turistboenden. Som kontrast var fiskelägenas markägares gårdar, köpmän från Bergen och Trondheim som hade fått köpa land av kungen när rikets kassa sinade från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet.

 • I över 5.500 år har fågelfångst och äggsamlande varit en mycket viktig del i kosthållningen för lofotenborna samt att fjäder och dun användes till sängkläder. Fåren var likaledes viktiga för lofotenborna för att göra kläder och filtar som höll värmen i det farliga fiskevädret under högsäsongen mellan januari och april. Idag hålls, förutom får, även skotsk höglandsboskap som lämpar sig väl i de magra och bergiga markerna.

 • Nusfjord är ett av landets äldsta och bäst bevarade fiskelägen, renoverat i samarbete med riksantikvarien och något så unikt som en levande bygd fast såsom ett museum. När vi promenerar här är det inte svårt att få känslan av att vara äkta "lofoting". I början av 1900-talet arbetade mer än 1.500 fiskare här. Fiskelägenas handelsbodar ägdes däremot oftast av markägarna i sina fina herrgårdar och människorna från Trøndelag ansågs vara bättre lämpade att driva affär än lokalbefolkningen. Smedjan från 1909 ligger i en rorbu från 1877 och tillverkar fiskeredskap. Även om Nusfjord var en av landets viktigaste fiskeorter så var det först på 1960-talet som orten fick en riktig vägförbindelse hit. Nusfjords tranframställning ägde rum från 1910 till 1990 med fiskleverolja till medicinskt bruk samt olja till målning och ytbehandling. Här äter njuter vi av Nusfjord under en historisk upptäcktspromenad och därefter resa till det mycket lilla samhället Leknes för kvällskonserten i kulturhuset Meieriet.

 • Kl 19.00, spelas Johannes Brahms "Vier ernste Gesänge, op. 121 (1896)" med bariton Johannes Held samt pianist Izabella Simon
  Därefter följer Robert Schumanns "Bilder aus Osten, op. 66 (1848)" med pianisterna Shai Wosner och Izabella Simon, samt
  Robert Schumanns "Adagio und allegro, op. 70, nr. 1 (1849)" med österrikiske musikprofessor Johannes Hinterholzer på valthorn och Shai Wosner på piano.
  Efter pausen väntar
  Ludwig van Beethovens "Pianokonsert nr. 4 i G-dur, op. 58, (1806)", detta är Beethovens egen version för stråkkvintett, upptäckt och rekonstruerat efter källorna med hjälp av Hans-Werner Keuthen. Med Paul Lewis på piano, Engegårdkvartetten samt Ivan Zavgorodniy på bas.

 • Vart vi än vänder blicken i Lofoten så vilar blicken på alla dessa små fina fiskelägen. Lilla Stamsund, solnedgångarnas och midnattssolens fiskeläge, omgärdas av höga fjäll som stupar rakt ned i Vestfjorden. Här bor idag 1.000 invånare. När de stora fartygen från Hurtigruten lägger till vid de små fiskelägena är det lätt att föreställa sig varför linjen, som trafikerat de 1250 sjömilen mellan Bergen och Kirkenes sedan slutet av 1800-talet, var så betydelsefull för Norge. Hurtigruten som fick sitt namn för att det "endast" tog sju dagar att tillryggalägga sträckan från nord till syd. Familjefirman Johansen ägde och förvaltade fiskeläget Stamsund. Deras herrgård skiljer sig från de andra på Lofoten, byggd 1934, och framstod då som den lyxigaste och största gården på Lofoten med pool, tennisbana och egen begravningsplats. På Skjærbrygga, byggd 1845 som mottagningsplats för fiskefångsterna, samlas besökare kring konstgallerier, pubar, butik och restaurang som serverar lokala specialiteter som valbiff och fiskburgare. Här ligger även en rad hundraåriga arbetarhus som fiskarna använde under det årliga Lofotfisket. Renoverade i gammal stil hyrs de nu ut.

 • På vägen ut till Stamsund äter vi våra medhavda smörgåsar och vår sena konsert spelas i Stamsund kyrka, en norsk långkyrka i betong som invigdes 1937 och med plats till 500 personer. På programmet står Franz Schuberts "Kvartettsats i c-moll, D 703 (1820)" med Engegårdkvartetten,
  Wolfgang A. Mozarts "Kvintett för piano och blås i Ess-dur, K. 452 (1784)" med Dénes Várjon, piano Csaba Klenyán, klarinett, Stefan Schilli, oboe, Johannes Hinterholzer, valthorn, samt Marco Postinghel, fagott.
  Därefter följer Béla Bartóks "Kontraster, Sz. 111 (1938)" med Dénes Várjon på piano, Csaba Klenyán på klarinett samt Arvid Engegård på violin.
  Retur till vårt hotell i Svolvaer.

 • Dag 4 Svolvaer till eget förfogande – konserter

  Idag har du hela dagen till eget förfogande till kvällens första konsert.
  Ett härligt ställe för en stilla promenad runt Svolvaer – kanske ut till ön Svinøya med promenaden över Svinøybrua från 1964, bron är 359 meter lång och med ett spann på ca 24 meter. Detta är den äldsta delen av Svolvaer. Öns stolthet är fiskelägesägarnas herrgård från 1820. Familjen Espolin lånade flera somrar delar av herrgården och idag är många av dess historiska byggnader och den gamla butiken delar av ett rorbuhotell, Svinøya Rorbuer. På bryggan ligger en fin restaurang Børsen Spiseri. På hotellet har man också samlat konst av Gunnar Berg, Svolvaer-sonen som gjorde Lofoten känt inom konstnärskretsar, Bergs mest kända verk "Vintermorgen i Svolvaer" från 1887, såldes på auktion 2011 för 1,6 miljoner norska kronor.

 • Kl 19.00. Kvällens tidiga konsert äger rum i Svolvaer kyrka, som kunde byggas 1934 efter en insamling från stadsinvånarna och ligger vackert belägen på Langåsen.
  Här framförs Robert Schumanns "Tre romanser för oboe och piano, op. 94 (1849)" med Stefan Schilli på oboe och Dénes Várjon på piano. Sedan hör vi Ludwig van Beethovens "Pianosonat nr. 23 i f-moll, op. 57 «Appassionata» (1806)" med pianist Paul Lewis.
  Efter pausen Franz Schuberts "Oktett i F-dur, D 803 (1824)" med Csaba Klenyán, klarinett, Johannes Hinterholzer på valthorn, Marco Postinghel, fagott samt Engegårdkvartetten och Ivan Zavgorodniy på bas.

 • Efter konserten finns en knapp timmes paus att antingen ta en rask promenad till hotellet eller kanske strosa lite på stan. Efter den korta pausen beger vi oss med buss till Lofotkatedralen i Kabelvåg för den sena konserten.
  Kl 22.00. Wolfgang Amadeus Mozarts "Pianokonsert nr. 13 i C-dur, K 415 (1783)" med Izabella Simon på piano, Engegårdkvartetten samt Ivan Zavgorodniy på bas.
  Frédéric Chopins "Etudes, op. 10 (1833)" med Roman Rabinovich på piano.
  Retur till Svolvaer och vårt hotell.

 • Dag 5 Konsten och musikens Henningsvaer – priskonsert och avslutningskonsert

  Avfärd från vårt hotell strax efter kl nio för vår dag i Henningsvaer. I en känd norsk barnvisa sjunger man "en ekte Lofottorsk jeg er for jeg er født i Henningsvær, fadderullandei, fadderullandei..."
  men idag är Henningsvaer mer än sitt torskfiske. Den lilla fiskebyn med ca 450 invånare består av öar och holmar utspridda över den blå Vestfjorden vid foten av den mäktiga Vågakallen. Tillsammans med Reine, Å och Nusfjord är detta några av de vackra historiska fiskelägena som gör Lofoten så bildskönt. Byggnationen av trästugor på pålar mellan en rad steniga öar med vågbrytare har gett Henningsvaer epitetet Nordens Venedig.

 • Med en härlig blandning av nytt och gammalt är det både en vacker plats och förmodligen även ett av de mest välbesökta fiskelägena. Inte minst beror det på två verkligt fina konstgallerier som vi skall se, Galleri Lofoten och Kaviar Factory. Vi inleder med ett besök på Galleri Lofoten som ståtar med gräddan av nordnorsk konst från perioden kring förra sekelskiftet, den era som även kallas guldåldern inom nordnorskt måleri. Men även den fina utställningen med Lars Lerin.

 • Lars Lerin skriver själv i sin bok "Mellan husen" om sina tolv år på Lofoten, en plats han hade drömt om att få komma till och måla sedan tonåren, öarna med isblå skuggor och måsarnas flykt, melankolin och havets svärta bland vita hus, snö och isvidder, valfångstbåtar och sommarens musselstrand. Vi får en guidad visning av det nordnorska måleriet och njuter sedan av en fin lunch på välrenommerade restaurang Blå Fisk på brygghotellet, vackert beläget ute på bryggorna med fiskare och deras båtar som närmaste grannar.

 • Nu väntar en annan upplevelse nämligen något så unikt som en världsberömd scen för samtida konst så fjärran från världsmetropolerna. År 2013 öppnade Venke och Rolf Hoff en spektakulär konsthall, i en för bygden mycket viktig plats. Den gamla kaviarfabriken som Mathilde Bordewick öppnade 1924 var en framgångsrik och viktig arbetsplats ända fram till mitten av 1990-talet. En solid byggnad i tegel som bokstavligt talat sköljs av havets vågor under vinterstormarna och som uppfördes i optimismens era runt 1950-talet. Parets egen entusiasm för samtida konst och näsa för unga konstnärer har under 30 år skapat en imponerande samling som de ibland ställer ut delar av på KaviarFactory, ex Bjarne Melgaard och Olafur Eliasson.

 • Under vår resa kan vi se världsberömda Ai Weiwei´s utställning med konst i olika material och former, en serie videoarbeten samt konstverk i olika material som lego, marmor, bambu, sisal och siden samt ett helt nytt verk som blandar antikt och fabrikstillverkat. Den samtida konsten och den enkla fabriksbyggnaden som ändrats så lite som möjligt skapar i sig själv en dynamik som uppskattats av besökarna.

 • Under storfiskets dagar var Henningsvaer ett av de största fiskelägena och när fiskelägesägare Dreyer avled utan arvingar 1882 tog kommunen över driftsansvaret. Man räknade till 133 fiskarhus med plats för 3.400 personer. En av de sju bryggorna kallas engelsmansbryggan eftersom den byggdes på 1900-talet av en engelsk firma som tillverkade fiskleverolja för medicinskt bruk. Här finns idag en glasblåsare och en keramiker. Du har lite tid på egen hand för att utforska fiskelägets muséer, gallerier och konsthantverkare innan vi bänkar oss för en fin pianokonsert.
  Kl 13.00. På Henningsvaers kyrka är Lofoten Pianofestival stolt över att presentera - i samarbete med tävlingen Griegkonkurransen och Steinway & Sons, sin egen Steinway Prize Winner Concert. Vi njuter bl a av 2018 års vinnare av Griegkonkurransen, den japanske pianisten Ryoma Takagi.
  Programmet inleds med ett urval av Hugo Wolfs sånger med texter av Eduard Mörike (1888) med sång av Johannes Held, bariton, ackompanjerad av Dénes Várjon på piano.
  Leoš Janáčeks "Concertino (1925)" med Dénes Várjon, piano, Engegårdkvartetten, Csaba Klenyán, klarinett, Johannes Hinterholzer, valthorn samt Marco Postinghel, fagott.
  Vi avrundar med pristagaren själv som framför Modest Mussorgskijs "Bilder från en utställning (1874)" - Ryoma Takagi, piano (vinnare av Grieg-konkurransen 2018).

 • För avslutningsfesten beger vi oss till Gravdal. Minnandes om norska stavkyrkor ligger kulturminnesmärkta Buksnes kyrka i rött, grönt och vitt, vackert tronandes ovan den lilla obetydliga orten Gravdal. Församlingen omnämndes redan 1324 i skrifter och man tror att den första kyrkan uppfördes på höjden under medeltiden. Dagens högresta kyrka invigdes 1905 och har i nationalistisk anda dekorerats med träsniderier i vikingastil där dussintalet småtak och bjälkar dekorerats med drakhuvuden och invändigt med skulpterade mansansikten, en blandning av samtid och arv.

 • Den högresta kyrkan med plats för 600 personer, har en fin akustik och är en ypperlig plats för avslutningskonserten där samtliga medverkande musiker stämmer upp till en lekfull musikfest.
  Kl 19.00, finalkonserten avslutas ännu en gång, på traditionsenligt vis, med en avslappnad musikalisk lek, firandes musikglädjen. Med allt det vackra, det virtuosa, humoristiska och underhållande som vi njuter av i en musikalisk väv. I överraskningsprogrammet medverkar alla artister som spelat under Pianofestivalen.
  Efter avslutningskonserten beger vi oss till vårt hotell för en sen avslutningsmiddag.

 • Dag 6 Från Lofoten med sång

  Efter en sen frukostbuffé checkar vi ut från rummen och lämnar allt det vackra för att flyga tillbaka till Södern med mellanlandning i Oslo.

Resans höjdpunkter

 • Naturen i midnattssol på Lofoten, en andlöst vacker plats
 • Den internationellt högklassiska musiken med Steinway Price Winner concert och avslutningskonserten i spetsen.
 • Konsten och historien med Lars Lerin, Ai Weiwei och Lofotenmålarna
 • Gemytlig samvaro med vår musikexpert Måns Tengnér och likasinnade musikälskare

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 12/7
Pris Från 35 990 kr
Enkelrumstillägg 7 550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Evenes-Narvik t/r, via Oslo
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på fyrstjärniga Hotel Thon Lofoten i Svolvaer
 • Fem norska frukostbufféer
 • Halvpension
 • Åtta konsertbiljetter för Lofoten Piano Festival på bra platser
 • Svensktalande musikguide
 • Norska museiguider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Flyg mitt på dagen till Oslo och Evenes. Buss till Svolvaer. Sen middag.
Dag 2. Svolvaer fri förmiddag - Galleri Espolin  o middag i Kabelvåg - två konserter.
Dag 3. Vikingamuseet - Å - Reine - Nusfjord, tidig middag - två konserter, Leknes & Stamsund
Dag 4. Svolvaer på egen hand - konsert i Svolvaer kyrka - konsert på Lofotkatedralen Kabelvåg
Dag 5. Henningsvaer med Galleri Lofoten, lunch och Kaviar Factory - två konserter - middag.
Dag 6. Frukost - hemresa mitt på dagen via Oslo till Stockholm.

Boende

Fem nätter på bekväma fyrstjärniga Thon Hotel Lofoten mitt på torget i Svolvaer

Resesätt SAS
Klimat

Medeltemperaturen på Lofoten ligger kring 15 grader sommartid. Vädret skiftar var femte minut menar lokalinvånarna och du gör bäst i att ha kläder för alla väder och promenadvänliga skor. Det kan vara kyligare under kvällar och nätter i svala kyrkor och konsertokaler, ta med ett värmande lager kläder.

Valuta

Norska kronor

Resans karaktär

Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse med promenader på ojämn terräng, träbryggor, gator med höjdskillnader samt trappor.

Deltagarantal

Minimum 20 personer

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Under våra konserter har vi platser på kyrkbänkar som kan uppfattas som hårda, en idé är att ta med en uppblåsbar sittkudde för ökad komfort.

Boka din resa

2022-07-12 2022-07-17 35 990 kr SAS Stockholm, Arlanda Väntelista Förfrågan