Översikt

Musikal extravaganza i Verona & Merano

I njutningsfulla september väntar två föreställningar på grandiosa Arena di Verona med sköna dagar vid Gardasjön och en konsert med Julia Fischer och världsberömda Royal Philharmonic London Orchestra under den kända Südtirol Festival, i kejsarinnan Sissis älskade Merano. Följ med på en musikalisk resa från sjö till alp.

Varje operaälskares dröm är att vara med om en operaföreställning på den klassiska arenan i Verona och helst också att få uppleva paradnumret "Aida". Förutom "Aida" kan vi på denna resa erbjuda en lika stor klassiker – Puccinis storslagna "Turandot". Båda operornas dekor på den stora Arenans scen är synnerligen storslagna och vi kan lyssna till magnifika arior som förgyller den ljumma septembernatten!
"Aida" uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona. Uppsättningen är skapad av Franco Zefirelli som har gett denna klassiker en grandios scenografi. Arenan ger en perfekt inramning för denna mäktiga produktion!
I det ofullbordade mästerverket "Turandot", hann aldrig Giacomo Puccini fullborda den tredje akten innan sin bortgång 1924 och hans arvingar utsåg Franco Alfano att avsluta operan som hade premiär på La Scala i Milano 1926. Dekoren av ett storslaget kinesiskt kejsarpalats i fonden av den historiska romerska Arenan ger ännu mer dramatik till handlingen!

IInledningsvis bor vi vid södra delen av Gardasjön, Italiens största sjö, vars behagliga klimat har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Vi har efter nästan trettio år valt ut Desenzano del Garda, en liten stad precis intill sjön. Du njuter givetvis av ledig tid vid sjön. Utöver operorna på Arenan lär vi under en promenad känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans.

När vi sedan stävar vidare upp mot Dolomiternas imponerande solbelysta kalkstenstoppar får vi en annan mäktig kuliss för vidare musikaliska upptäcktsfärder på välrenommerade Südtirol Festival i Merano. Världskända artister medverkar varje år och dess Kurhaus lockar oss med den tyska stjärnviolinisten Julia Fischer och Royal Philharmonic London under ledning av Vasilij Petrenko, för en konsert med alster av Brahms och Beethoven.

Våra boenden är bra belägna mellanklasshotell och resan smyckas även av trevliga gemensamma måltider av fint italienskt snitt. Vår kunniga och uppskattade kulturciceron är svenska Helen de Barros som har bott i regionen sedan många år.

Boka din resa

2021-09-02 2021-09-07 27 970 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm – Milano - Gardasjön

  Flyg från Stockholm till Milano med mellanlandning i Tyskland. På flygplatsen möter vår ciceron Helen med buss för färd mot det idylliska Desenzano del Garda vid Gardasjöns strand. Här installerar vi oss på vårt uppskattade och familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto. Här möter vi Garda från balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" leder till den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är förutom balkong med sjöutsikt även utrustade med elektrisk vattenkokare samt hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse. Du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att promenera till en närliggande bar. Vi tar ett glas prosecco med tilltugg och lite senare väntar middag.

 • Dag 2 Desenzano – Världsarvsstaden Verona - Operakväll ”Turandot"

  Under förmiddagen gör vi en lättsam orienterande promenad då vi bekantar oss med Desenzano. Här finns bland annat resterna av en villa från romartiden med mosaiker, Villa Romana, och under ett besök i katedralen kan vi beundra altartavlan av Giovanni Battista Tiepolo. Efter promenaden finns tid för lunch på egen hand innan avresan till Verona, ca fem mil från Desenzano.

   

 • Verona ligger vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets och har genom historien varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona. Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.
  Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Turandot" vid kl 21.00.
  Turandot kan liknas vid ett hypnotiskt drömspel och är en storslagen berättelse om död, galenskap, passion, kärlek och makt. Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten, som handlar om den vackra och grymma prinsessan "Turandot". En av de mest berömda av alla operaarior är dess "Nessun dorma" – "Ingen skall sova". Skälet är den skräck och terror som den vackra men grymma isprinsessan Turandot sprider bland kejserliga Pekings giftaslystna män som friar till henne och som måste besvara tre gåtor korrekt för att undvika halshuggning innan solnedgången. Vi följer prins Calafs försök att gissa rätt och den trogna slavflickan Liùs offer för den eviga kärleken. Buss tillbaka till Desenzano del Garda och hotell Bonotto.

 • Dag 3 Ledig tid vid Gardasjön – Operakväll ”Aida”

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Desenzano åker vi åter till Verona. Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenan inför kvällens föreställning med den mest klassiska av Arenans produktioner – "Aida" av Giuseppe Verdi.


 • Kl 21.00. Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner. Retur till vårt hotell.

 • Dag 4 Desenzano – Trento - de blommande parkernas stad Merano

  En mycket innehållsrik dag väntar oss nu när vi tar adjö av Desenzano för att bege oss till den vackra regionen Trentino Alto Adige med Merano som mål. På vår väg möter vi historiska Trento, vid den skummande floden Adige och omgiven av höga berg vid Dolomiternas mäktiga gestalt.
  Från Domkyrkoplatsen promenerar vi längs en gata, kantad av sagolika palats från 1400 till 1600-talet i olika färger och med vackra dekoreringar och fresker. Vi besöker Castello del Buonconsiglio, regionen Trentino Alto Adiges största monumentala byggnad, uppförd under olika epoker, där ett av tornen har senmedeltidens kanske mest intressanta fresksvit, Ciclo dei Mesi, med elva bevarande månadsbilder som beskriver livet bland bönder, adelsmän och riddare under årstidernas växlingar. Vår engelsktalande licensierade guide inviger oss i dess mysterier.
  Under dagen äter vi en god gemensam lunch.

 • På väg mot Merano ligger den mycket vackra vägen – La Strada del Vino – med vingårdar och små slott så långt ögat når och väl framme väntar Trauttmansdorff, en magnifik botanisk park som anlades av kejsarinnan Sissi med hennes älskade sommarslott Castel Trauttmansdorff i fonden, beläget på en sluttning i utkanten av staden.
  En symfoni av färgsprakande perenner och annueller klär en lång sluttning i detta enorma trädgårdsparadis och terrasseringarna gömmer ett åttiotal trädgårdsrum med växter från hela världen samt konstinstallationer vid paviljonger.

 • Vi strosar i långsam takt då höjdskillnaden mellan de olika terrasserna är avsevärd på sina platser.
  Vid Café delle Palme har den fikasugne utsikt över en liten konstgjord sjö med näckrosor och andra vattenväxter. Incheckning på moderna mellanklasshotell Flora & Suites Hotel, utmärkt beläget med några minuters promenad från centrum, floden Passirio och konsertlokalen Kurhaus. Vi äter gemensam middag.

 • Dag 5 Spektakulära vyer över Merano – konsertkväll med Julia Fischer & Royal Philharmonic London

  Efter frukosten bekantar vi oss med Merano i sällskap med licensierad lokalguide som visar dess historiska kvarter och domkyrkan. Du har tid på egen hand att äta lunch och när vi samlas igen väntar en promenad längs floden till parken där Sissi står staty, vidare längs en lummig stig bland vattenfall och ymnig grönska. Lätt uppför leder stigen till Tappeiner, en av Europas vackraste promenadvägar med en blandning av alpina- och medelhavslevande växter, de vidsträckta vyerna över Merano och nejdens alptoppar och gröna dalar som fond.

 • När vi kommer åter ned till centrum kanske något av stadens alla konditorier i gammal österrikisk stil lockar? Vi samlas åter för en tidig gemensam middag innan vi promenerar till Kurhaus för att övervara konserten med Royal Philharmonic London som framför musik av Beethoven och Brahms.

 • Kl 20.30 stämmer stråkarna upp med den tyska pianisten, musikprofessorn och stjärnviolinisten Julia Fischer i huvudrollen. Dirigent är Vasilij Petrenko. Programmet är Beethoven: Concerto for Violin and Orchestra in D major samt Brahms: Symphony N. 4 in E minor. Returpromenad till vårt hotell.

 • Dag 6 Merano - Innsbruck - Sverige

  I god tid efter frukost hämtar buss och vi beger oss på sevärda alpvägar till Innsbrucks flygplats via dalen Valle d’ Isarco, alptoppar och skymtar på håll städer som Vipiteno och Bressanone.

Resans höjdpunkter

 • "Aida" & "Turandot" på Arena di Verona på numrerade platser i Primo Settore Verde och bra platser på klassisk konsert med stjärnviolinist!
 • Boendet med balkong och sjöutsikt vid härligt svalkande Gardasjöns södra strand samt i natursköna trädgårdsstaden Merano vid foten av Dolomiterna
 • Trevliga stadsrundturer i Desenzano del Garda, Verona, Trento och Merano

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 2/9
Pris Från 27 970 kr
Enkelrumstillägg 3530 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Milano via Tyskland, Innsbruck – Stockholm via Wien
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • En lunch med vin/vatten
 • Fem middagar med vin/vatten
 • Två operor på Primo Settore Verde (kostnad ca 3.000:-)
 • Konsertbiljett på parkett
 • Engelsktalande licensierade lokalguider
 • Svensk ciceron
 • Hotellskatter
 • Övrig skatt
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Gardasjön - middag.
Dag 2. Stadstur Desenzano - stadsrundtur Verona - middag - Operakväll "Aida"
Dag 3.Fri tid i Desenzano del Garda. Middag. Operakväll "Turandot"
Dag 4. Stadsrundtur i Trento. Lunch. Incheckning på hotell i Merano. Middag. 
Dag 5. Stadsrundtur i Merano. Konsertkväll med Londons Symfoniorkester. Middag.
Dag 6. Merano - Innsbruck - Stockholm

Boende

Tre nätter på bra mellanklasshotell Hotel Bonotto vid Gardasjöns södra kant, i Desenzano del Garda.
Två nätter på moderna mellanklasshotellet Flora & Suites hotel i Merano.

Resesätt Lufthansa
Klimat

Medeltemperaturer i Desenzano del Garda:
Lägst dygnstemperatur mellan 14-16 grader
Högst dygnstemperatur mellan 22 - 24 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 22 - 24 grader.

Medeltemperatur i Merano:
Lägst dygnstemperatur 5 -  6 grader
Högst dygnstemperature 15 - 16 grader

Deltagarantal

Ca 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Efter över 25 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori ”Primo Settore Verde”, numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 5 euro.

Boende

 • Hotel Bonotto, Garda

  Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.