Översikt

Musikbussen till Örebro med Måns Tengnér

Njut av musik av internationellt erkända Svenska Kammarorkestern och stjärnviolinist Ilya Gringolts! Kunnige Måns Tengnérs guidning och gustaviansk elegans på Strömsholms slott.

Upplev Mälarstäder i sköna maj! Historiska Örebro med sitt praktfulla slott är målet för maj månads musikresa med bekväm buss från Cityterminalen till Örebro konserthus där internationellt välrenommerade Svenska Kammarorkestern har sin hemmaplan när de inte framgångsrikt turnerar över världen, sedan 20 år.

Svenska kammarorkesterns internationella stjärnstatus med spelningar på Proms i London, Concertgebouw i Amsterdam, New York och Tyskland imponerar och under ledning av kvinnliga pionjärdirigenten Shi-Yeon Sung spelar orkestern tillsammans med stjärnviolinist Ilya Gringolts, bl a ett beställningsverk för violin samt Beethovens 6:e symfoni "Pastoral".

På vägen till Örebro skall vi vandra i kungliga spår – när vi besöker ett av de svenska kungliga slotten, Gustav III:s hustrus vackra Strömsholms slott i tidsenlig skrud.
Vi inleder dock resan med ett stopp i Västerås för en italienskinspirerad lunch på ett välrenommerat etablissemang och innan konserten på Örebro konserthus så väntar en trevlig middag.
Vår ciceron Måns Tengnér berättar om musiken på vägen ned. På Strömsholms slott får vi en guidad tur med  färgstark historia, kungliga skandaler och ett magnifikt 1700-tals möblemang.

Program

 • Mot Mälaren och Westra Aros

  Samling vid Cityterminalen innan avresa kl 11.00. Måns berättar om dagen och om musiken under vår färd ned till Örebro. Efter att ha färdats i mälarlandskapet ankommer vi dagens första stopp. Mälarstaden Västerås för lunch!
  Västerås slott uppfördes under medeltiden som en borg för att skydda staden från piratangrepp från Mälaren. Sten Sture den äldre belägrade slottet och kunde därmed styra nästan hela Sverige vid sin död. Idag huserar landshövdingen i Västmanlands län här. Även satt kung Erik XIV satt fängslad på slottet och hans grav ligger i domkyrkan.

 • Italienskinspirerat i gurkstan

  Dagens byggnader stammar dock till största del från 1800 och 1900-tal då Västerås blev en av landets viktigaste industristäder inte minst sedan man lät bygga ett turbinhus vid Svartån år 1891. Energiproduktionen från turbinhuset lockade Elektriska Bolaget från Arboga. Det ledde i sin tur till att ASEA, nuvarande ABB, bildades i staden. Vår lunch i Västerås serveras i fina Officershuset och lämpligt nog väntar en italienskinspirerad lunch här i gurkstaden, eftersom  ASEA tog emot italiensk arbetskraftsinvandring efter 1947.

 • Gustaviansk skönhet på Strömsholm

  Smäckra Strömsholms slotts första version uppfördes av Gustav Vasa på en holme i den strida Kolbäcksån. Alltsedan dess har slottet varit kunglig egendom. När riksänkedrottning Hedvig Eleonora övertog ansvaret över Strömsholm på 1660-talet lät hon riva det för att bygga det slott vi ser idag, under ledning av Nikodemus Tessin den äldre som även arbetat med Drottningholms slott. Slottet kom att i stort fullbordas enligt Tessins intentioner men arbetet med slottets inredningar avstannade. Slottskapellet färdigställdes 1741 av arkitekt Carl Hårleman där orgeln från 1743 av Daniel Stråhle har bevarats i ursprungligt skick.

 • Historia och konst

  När Gustav III gifte sig med den danska prinsessan Sofia Magdalena 1766 överlämnade riksdagen Strömsholms slott med stallar som bröllopsgåva till henne och ett omfattande inredningsarbete inleddes. Arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz stod som ansvarig för den inredning som idag är ett vackert och välbevarat exempel på svensk inredningskonst vid den gustavianska tidsepokens början.
  Drottningens sängkammare och den kinesiska matsalen med vävspända bemålade väggar av kände tapetmålare Lars Bolander är exempelvis två mycket fina arbeten. Det finns även en fin samling av svenskt 1600-talsmåleri, bland dem David K Ehrenstrahls målningar av Karl XIs livhästar. Vi får en intressant guidad tur genom slottets salar och förundras över allt det vackra.

 • Från Mälarslott till Mälarstad

  Vi lämnar ett Mälarslott för ytterligare en Mälarstad.
  Sko- och kex-staden Örebro, – brostället över Svartån, omtalades runt slutet av 1100-talet i ett latinskt donationsbrev. Beläget på en låg rullstensås på den flacka Närkeslätten byggdes strategiskt viktiga Örebron. Här dödades västgötarnas kung Magnus Henriksson under slaget vid Örebro 1161. På 1200-talet bestod Örebro av kvarteren mellan Storbron och Stortorget, en viktig knutpunkt med kungsgård 1347. Man tror att kung Magnus Eriksson lät bygga en befästning på den plats där Örebro kungliga slott idag ligger, mitt i Svartån.

 • Köpstad vid vatten

  Den lilla köpstaden Örebro ingick under sent 1500-tal i hertig Karl/kung Karl IXs hertigdöme. Staden hade då ensamrätt på järnhandel i regionen med exporten av Bergslagens järn och sålde i gengäld livsmedel till bergsmännen. Flera riksdagar hölls i Örebro på 1500-talet och kung Karl IX byggde om borgen till ett modernt renässansslott.
  December 1539 – januari 1540 hölls rättegång med Olaus Petri och Laurentius Andreæ, som förband sig till arvrikets erkännande inför Gustav Vasa, 4 januari 1540, och en annan viktig händelse var under riksdagen 1810, som hölls här för att välja furste Jean Baptiste Bernadotte av Pontecorvo till Sveriges tronföljare. Reformmöten, riksdagsmöten och fredsförhandlingar ägde rum på 1800-talet.

 • Historiska trähus

  Wadköping är trästaden där man samlat Örebros historiska trähus eller återuppbyggt dem med ritningar i två etapper 1965 och 1994. Namnet fick trästaden efter Hjalmar Bergmans litterära, fiktiva stad. Beroende på tiden vi kommer från Västerås hinner vi med en liten orienteringspromenad från centrum eller Wadköping för att därefter inmundiga ytterligare en sydländskt inspirerad måltid.
  Vi äter pintxos till middag – de läckra små munsbitarna som firar internationella triumfer i spanska Baskien idag på trevliga Kulturbistron Foajén, som tillhör Örebro konserthus vid Svartån. Konserthuset invigdes av prins Eugen den 2 april 1932.

 • Sköna toner vid Svartån

  Kl 19.00. Vi njuter av Beethovens sjätte symfoni "Pastoral" samt beställningsverk för violin.
  Programmet är; 
  Erich Korngold - Dance in the Old Style
  Albert Schneltzer - Violinkonsert nr 2 "Nocturnal Songs", beställningsverk

  Ludwig van Beethoven - Symfoni nr 6 i F-dur, op. 68 "Pastoral"

  Medverkande;
  Shiyeon Sung, dirigent
  Ilya Gringolts, violin
  Svenska Kammarorkestern

 • Chefsdirigent för stadens stolthet, den internationellt kända Svenska Kammarorkestern är världsberömde Martin Fröst och Svenska kammarorkestern går från storhet till storhet. Ikväll lyssnar vi till Beethovens sjätte symfoni som passar så härligt väl under våren. Under kvällen väntar även en nyskriven violinkonsert med stjärnviolinisten Ilya Gringolts, som spelar på världens musikscener med sin karaktäristiska kompromisslöshet. En elegant virtuos med uttrycksfull stil.
  Som en utveckling av Vivaldis fyra årstider skapade Beethoven sin naturlyrik där musiken både skulle måla bilder och spegla den romantiska idyllen där inte ens storm kan tas på fullt allvar. Beethovens musik inspirerade en hel generation av romantikens tonsättare. Innan dessa lyriska toner kommer en för oss nyskriven violinkonsert och konserten leds av världsberömda sydkoreanska dirigenten Shi-Yeon Sung. Hon vann som första kvinna den Internationella Georg Solti-tävlingen för dirigenter i Frankfurt hösten 2006, i konkurrens med 500 dirigenter från hela världen.

  Efter konserten sätter vi oss nöjda på vår privata buss för återfärden till Stockholms Cityterminal med hemkomst ca 24.00.

Resans höjdpunkter

 • Konserten med internationellt erkända Svenska Kammarorkestern på Örebro konserthus
 • Musikciceron Måns Tengnérs initierade guidning
 • Visningen på gustavianska praktslottet Strömsholms slott

Karta

Resfakta

Reslängd Endagsresa
Avreseort Stockholm
Avresor 11/5
Pris Från 3 560 kr
I priset ingår
 • Bussresa Cityterminalen - Örebro t/r
 • Visning på Strömsholms slott
 • Liten stadpromenad Örebro
 • En lunch i Västerås
 • En middag i Örebro
 • En konsertbiljett i kategori A
 • Svensktalande musikciceron
 • Svensktalande expertguide på Strömsholms slott

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Stockholm - Västerås för lunch - Strömholms slott visning -  Promenad förbi Wadköping och/eller Örebro slott - middag - konsert med Svenska Kammarorkestern - Stockholm

Resesätt Buss
Deltagarantal

Ca 20

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition borgar för trevliga promenader i stadsmiljö med ojämnt underlag och trappor. 
Samling kl 10.45 på Stockholm Cityterminalen och planerad återkomst kl 23.45

Boka din resa

2023-05-11 2023-05-11 3 560 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa