Översikt

Musikbussen till Västerås med Måns Tengnér

Njut av Nordiskt örongodis i världsklass! Heta Ahos tonsatta Edith Södergrandikter, Magnus Lindbergs moderna Absence och Beethovens Kejsarkonsert med stjärnpianist Christian Ihle Hadland samt Västerås historia under den sista torsdagen i mars!

Fira vårliga förhoppningar i Westra Aros, den västra åmynningens stad, staden med gamla anor och en av våra absolut äldsta städer. Vi kommer att inleda resan vid Gustav III favoritslott – där han under tiden som kronprins kunde roa sig utan kronans tunga ansvarsbörda. Vi får en guidad visning av Ekolsunds slott och vi äter en lunch i det charmiga värdshuset.

När vi sedan sätter fart mot Västerås får vi höra om musiken som väntar oss av kunnige musikciceron Måns Tengnér och vid ankomst möter vi Västerås-sonen och licensierade stadsguiden Stefan Maurbakken för en initierad stadspromenad genom tid och rum. Innan konserten är det dags att sätta sig till bords för en italiensk tvårätters middagsmeny i Officershuset. Efter middagen promenerar vi till Västerås konserthus för dagens höjdpunkt och vi är tillbaka till Stockholm vid ca kl 23.30.

Program

 • Gustav IIIs älskade Ekolsund

  Vi reser från Cityterminalen kl 11.00. Vackert belägen vid Hjälstaviken ligger historiskt mycket intressanta Ekolsunds slott, Gustav III favoritslott. Här sägs det att Gustav III introducerade de första knölsvanarna, men sedermera har historien visat att det inte stämmer. På platsen låg riddar Magnus Knutssons gård redan på 1300-talet och ätten Oxenstierna hade egendomen under 1400-talet. Efter Stockholms blodbad skänktes den i gåva till Gustav Vasa år 1542. Ekolsund gick i arv till hans barn och kom så småningom att tillhöra Gustav II Adolf som gav slottet till sin släkting Åke Tott. Stormaktskrigaren och fältmarskalken Tott kallades "Snöplogen" av krigarkungen. Med hjälp av medel från sina krigsbyten i Tyskland omvandlade Åke Tott sin gård Ekolsund till ett storslaget herresäte då den franske arkitekten Simon de la Vallée fick uppdraget. Sonen Clas Tott lät sedan Nicodemus Tessin d.ä. bygga färdigt slottets södra flygel och ändra de la Vallées park. Efter hans död tillföll slottet den blivande kung Fredrik I och 1747 köpte den dåvarande kronprinsen Adolf Fredrik Ekolsund.

 • Jakt och förvecklingar

  Det var en dopgåva till hans nyfödde son, den blivande Gustav III, och Ekolsund kom att bli Gustav III:s käraste uppehållsort under uppväxttiden och de inledande åren som monark. Här kunde han i lugn och ro ägna sig åt sina intressen, glamorösa fester och de ädla konsterna. I augusti 1776 ordnade han dessutom ett praktfullt tornerspel. Godset blev också tidigt föremål för kungens storskaliga, fantasifulla, ofta ofullbordade, byggnads- och trädgårdsprojekt. Den första ansatsen att anlägga en engelsk park i Sverige togs just på Ekolsund. År 1785 sålde kungen slottet till grosshandlaren George Seton, vars ättlingar kom att äga godset i drygt 100 år.
  Redan på medeltiden var området erkänt bra för jakt och lockade kungligheter och kulturpersonligheter genom seklen. Fredrik I älskarinna Hedvig Ulrika Taube omnämner de angenäma stunderna de haft under jaktpartier på slottet och även om Gustav III inte var intresserad av jakt så förblev området attraktivt. 1917 köpte direktören dr Carl Kempe, även kallad den siste patriciern, Ekolsunds slott för att föda upp och jaga fasan. Här underhöll han Nils Dardel, Greta Garbo och Evert Taube samt Gustav V och prins Eugen. Bruno Liljefors kunde studera svanar och fasan på nära håll för första gången längs vikens vatten.
  Vi inleder med en trevlig lunch i slottets Wärdshus och får sedan en guidad visning i slottet.

 • Westra Aros - då och nu

  När vi ankommer Västerås tar licensierade stadsguide Stefan Maurbakken emot oss för en dryg timmes promenad genom denna intressanta stad förbi stadshus, teater, palats och slottsgård, över Svartån mot Västerås domkyrka.
  Västerås firade 1000 år som stad 1990 och är näst äldst efter Skara. Här ligger mängder av fornminnen varav Anundshögen är den mest kända. Under 1100-talet omnämndes Västerås som blivande biskopssäte och domkyrkan byggdes tidigt. Här låg många kyrkor och på platsen för dagens stadshus på Munkholmen anlades år 1244 ett dominikanerkloster, som räknas som ett av Sveriges första tegelbyggnader. Västerås fick en viktig roll för kristnandet av landet och det var här som Gustav Vasa vid 1527 års reformriksdag beslutade att Sverige skulle vara protestantiskt. Vid sidan av domkyrkan grundade biskop Johannes Rudbeckius Sveriges äldsta gymnasium, det Rudbeckianska gymnasiet.

 • 1000 år

  Västerås slott uppfördes under medeltiden som en borg för att skydda staden från piratangrepp från Mälaren. Sten Sture den äldre belägrade slottet och kunde därmed styra nästan hela Sverige vid sin död. Idag huserar landshövdingen i Västmanlands län här. Även satt kung Erik XIV satt fängslad på slottet och hans grav ligger i domkyrkan.
  Dagens byggnader stammar dock till största del från 1800 och 1900-tal då Västerås blev en av landets viktigaste industristäder inte minst sedan man lät bygga ett turbinhus vid Svartån år 1891. Energiproduktionen från turbinhuset lockade Elektriska Bolaget från Arboga. Det ledde i sin tur till att ASEA, nuvarande ABB, bildades i staden. Hanteringen av elektricitet fungerade därmed väldigt bra i staden och de industriella möjligheterna var stora. Staden fortsatte sedan att ligga i industrialiseringens framkant när stadens första ångkraftverk började brukas år 1917.
  På hundra år tredubblades befolkningen och Västerås blev landets femte stad.
  Staden växte i snabb takt under industrialiseringen och mellan åren 1890 och 1920 mer än tredubblades befolkningen. Och så fortsatte det med en hög industriell utveckling vilket ledde till att staden gick från att vara Sveriges 25:e största till att vara den femte största under en hundraårsperiod. I de gamla industrikvarteren som fortfarande finns kvar berättar området om industrialiseringens framfart och de revolutionerande förändring som skedde i samhället under 1900-talet. Industriarbetet har haft stor betydelse för Västerås, något de gamla industrikvarteren tydligt vittnar om där ABB och Svenska Metallverken låg.

 • Kroppslig och andlig spis

  Efter en uppfriskande och högintressant promenad väntar lämpligt nog en italienskinspirerad middag här i gurkstaden där ASEA tog emot italiensk arbetskraftsinvandring efter 1947 där Salvatore Grimaldi blev stadens mest kände.
  Härifrån promenerar vi till Västerås Konserthus där Västmanslandsmusiken och Västerås Sinfonietta huserar och där vi kommer att få såväl finsk nyskriven musik som Beethovens kejsarkonsert, pianokonsert 5, med den norske stjärnpianisten Christian Ihle Hadland

 • Edith Södergran i toner - Absence

  Kl 19.00. Västerås konserthus beskriver den finske dirigenten och multitalangen Taavi Oramo, på randen till internationellt genombrott. Oramo är dirigent, sångare, klarinettist och producent. Vi får höra hans vackra tenor i tre tonsatta dikter av Edith Södergran, där den unga, finskan Heta Aho attraherats av finlandssvenska Edith Södergrans finstämda poesi, i sig välklingande ordmusik. Från Finland kommer också Magnus Lindberg, ett av de internationellt tyngsta namnen i nutida musik. Hans Absence skrevs för Beethovenjubileet 2020.

 • Beethoven med Christian Ihle Hadland

  Norske stjärnpianisten Christian Ihle Hadland tar sig an ett av paradnumren i pianorepertoaren. Med de väldiga orkesterackorden och virtuosa pianokaskaderna i inledningen av Beethovens femte pianokonsert, Kejsarkonserten, slås porten upp till den stora, romantiska pianokonserten under 1800-talet.

 • Musikprogram

  MAGNUS LINDBERG: Absence
  HETA AHO: Three Songs to Poems by Edith Södergran
  LUDWIG VAN BEETHOVEN: Pianokonsert 5
  Dirigent och solist: Taavi Oramo, sång
  Solist: Christian Ihle Hadland, piano
  Föreställningen är 2,5 timme lång med en paus. Därifrån reser vi tillbaka till Cityterminalen i Stockholm dit vi ankommer ca 23.30.

Resans höjdpunkter

 • Konserten på Västerås konserthus med nordisk stjärnglans
 • Licensierade Västerås-guiden Stefan Maurbakkens visning av sin stad
 • Musikciceron Måns Tengnérs initierade guidning
 • Visningen på Ekolsunds slott - Gustav III favoritslott

Karta

Resfakta

Reslängd Endagsresa
Avreseort Stockholm
Avresor 30/3
Pris Från 3 490 kr
I priset ingår
 • Bussresor t/r från Cityterminalen
 • Visning på Ekolsunds slott
 • Lunch med sallad, kaffe/te och pralin på Ekolsund
 • Guidad stadspromenad av licensierad stadsguide
 • Tvårättersmiddag
 • Konsertbiljett på parkettplats
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Stockholm - Ekolsunds slott visning och lunch -  Visning Västerås till fots - tvårättersmiddag - konsert - Stockholm

Resesätt Buss
Deltagarantal

Ca 20

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition borgar för trevliga promenader i stadsmiljö med ojämnt underlag och trappor. 
Samling kl 10.45 på Stockholm Cityterminalen och planerad återkomst kl 23.30

Boka din resa

2023-03-30 2023-03-30 3 490 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa