Översikt

Musikens Bryssel & sagostaden Gent - med Tidningen Vi

Kultursmycken längs vackra kanaler och majestätisk arkitektur. Ljuvlig nyskriven opera med Donizettis musik i chokladpralinernas rike och konstskatter i maktens högborg!

Fira vårens ankomst med en veritabel musikfest i Bryssel, smyckat med konst och spännande arkitektur. Pralinen Gent ståtar med den nyrenoverade altartavlan i katedralen Saint Bavo och en härlig båttur längs stilla kanaler. Höjdpunkten på resan är den episka berättelsen om Elizabeth I baserad på Gaetano Donizettis fyra operor om Tudordrottningarnas öden. De fyra operorna är sammanvävda till en berättelse i ett sex timmar långt maraton som delas på två aftnar.
Vi njuter även av en konsert i kung Albert och drottning Elisabeths kulturcenter från 1928, Bozar, där förstapristagaren i deras prestigefyllda musiktävling vanns av sydkoreanska cello-virtuosen Ha-young Choi.
Med konsten och arkitekturen i fokus fascineras vi av Victor Horta, René Magritte och paret Van Buurens konstsamling.


Vi njuter av kulturpärlan Gent och avslutningen i Bryssel bjuder på en fascinerande inblick i stadens arv från Art Nouveau-eran till dagens högsäte för den Europeiska Unionen. Vår kunnige ciceron är svensktalande, belgiske Stefaan Debrabandere. Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Marivaux hotel med promenadavstånd till operan

Program

 • Dag 1 Stockholm-Bryssel

  Vid ankomst möts vi av vår ciceron för att ta bussen till vårt hotell i Bryssel för en middag och övernattning på bra belägna hotell Marivaux.

 • Dag 2 Bryssel panorama – Hortamuseet – Operakväll ”La Bastarda I”

  Idag väntar en panoramatur med buss för att skåda EU-byggnaderna, parlamentet, Atomium, Kinesiska paviljongen och Japanska pagodan mm. Vi besöker Horta House och får höra den historiska kontexten kring framväxandet av Art Nouveau. Idag finns femhundratalet byggnader kvar i denna fantasifulla och karaktärsstarka stil. Vid förra sekelskiftet förskönades Bryssel av kung Leopold II och nya kvarter uppfördes där den välmående medelklassen lät bygga sina hus i den moderna nya arkitekturen som lanserats av belgarna Victor Horta och Paul Hankar.

 • En ny estetik slog igenom och Bryssel blev, precis som Wien och Barcelona, berömda Art Nouveau-städer. Metallkonstruktioner gjorde att arkitekterna kunde låta ljuset strömma in i öppna fasader med nya former. Inredning à la arabesque, med geometriska former, kvinnliga siluetter eller i blom- och djurmönster firade triumfer. Art Nouveau blomstrade under ett dussintal år och följdes sedan av Art deco-stilen. Gemensam lunch under dagen och tid till egna strövtåg i staden innan kvällens spännande operaföreställning.

 • Den sista Tudormonarken, drottning Elisabeth I har fascinerat eftertiden genom århundraden – inte minst inom operakomposition. Jungfrudrottningen och hennes många manliga favoriter, rivaliteten med sin kusin den skotska drottningen Maria Stuart, det oerhörda i att en oäkta dotter kunde bli en älskad monark. Här finns allt av mänskliga känslor, förvecklingar och drama, och den kompositör som lyckades bäst med att konstnärligt skildra den elizabethanska eran är Gaetano Donizetti, med inte mindre än fyra operor om tiden. Elisabetta al castello di Kenilworth kom 1829 och följdes av Anna Bolena, 1830, Maria Stuarda 1834 och Roberto Devereux 1837 i en oofficiell Tudor tetralogi.

 • Den kulturella mångkonstnären och scenografen Olivier Fredj har arbetat mycket med journalistik, drama och musik, bl a i ett fruktbart samarbete med Robert Carsen. I samarbete med regissören Francesco Lanzillotta har Fredj smält samman de fyra operorna med musiken och de dramatiska höjdpunkterna intakta, men med ett helt nytt partitur i ett drama vars handling beskriver drottningens livshistoria, hennes komplexa personlighet och kampen att parera sin maktposition med sina egna starka inre känslor, i en malström av politiska ränker och rävspel. Resultatet har blivit en sex timmar lång opera som delas på två kvällar. Den första delen som vi ser ikväll har underrubriken "På gott och ont" om Elisabeths barndom och plötsliga upphöjning till tronen. Efter föreställningen promenerar vi tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 I René Magrittes värld – "Prize Concert" på Bozar

  Idag väntar en guidad stadspromenad i denna mångfacetterade stad där gammalt och nytt, tradition och internationalism råder. Vi passerar Grand Place – detta världsberömda torg i hjärtat av Bryssel anlagd på senmedeltid med stadshuset från 1400-talet och flera pampiga gilles- och patricierhus från 1600-talet. Under flera hundra år var torget matmarknad dit hela staden kom för att köpa och sälja matvaror och knyta affärskontakter. Idag ligger här många traditionella fina belgiska restauranger och ölbarer. Att vandra över torget ger en speciell och mäktig känsla där man känner historiens närvaro.

 • Vi fortsätter till Magrittemuseet som uppfördes så sent som 2009 till surrealisten René Magrittes ära. Den surrealistiska konströrelsen var emot den borgerliga smaken, kyrkan och samtidens konservativa konventioner. Museet visar inte mindre än ca 150 konstverk av Magritte i tre våningsplan. Han var mycket produktiv och började måla kubism på 20-talet för att sedan övergå till surrealism. Vardagsföremål som ett paraply eller ett grönt äpple återkommer i målningar och har blivit hans signum. På senare år provar Magritte på att måla impressionistiskt för att till slut återvända till surrealismen. Lunch på egen hand och fri eftermiddag för att upptäcka stadens stora utbud.

 • På kvällen samlas vi för att promenera till Bozar. Detta centrum för Bryssels sköna konster firade 2022 hundra år. På Bryssels kulturhöjd Coudenberg ligger Bryssels konstcentrum Bozar, landets kulturella hjärta med konstutställningar, konserter och utbildningsprojekt. Belgiens kungapar Albert I och Elizabeth lät annonsera 1913 att de önskade att uppföra ett "tempel för musiken och konsten" och uppdrog åt den ryktbare belgiske arkitekten Victor Horta att bygga det efter första världskrigets slut. Horta övergav sin flambojanta, industriella Art Nouveau-stil för de mer monumentala och geometriska uttrycken inom Art Deco när han ritade byggnaden som kunde invigas 1928.

 • I drottning Elizabeths namn hålls varje år en musiktävling i Bozar som lockar crème de la crème bland musiktalanger och 2022 vann den mycket mångfalt prisbelönta, tyskfödda sydkoreanska cellisten Hayoung Choi första pris.
  Bozar bjuder alltid in förra årets vinnare till en festlig recital i samma lokal som de vann sitt pris och därför kommer vi att avnjuta Hayoung Choi på cello med ett ca två timmar långt program ikväll, måhända inför kunglig närvaro. Promenad tillbaka till vårt hotell, ca 15 minuter.

 • Dag 4 Sagostaden Gent – Operakväll ”La Bastarda II”

  Vackra lilla Gent, vars främsta arkitektoniska kännetecken är "De tre tornen"; Sint-Baafs katedralen, Sint-Niklaas kyrkan och Klocktornet, är en älskad stad där gammalt och nytt går hand i hand. Ingen annan stad i Belgien har så många historiska monument och att promenera i staden är som att resa genom historien. Gent har beslutat att den historiska stadskärnan är bilfri och vår buss får stanna ca 15 minuters promenadväg från Saint Baafs-katedralen.

 • Vi besöker St Baafs-katedralen med den kända altartavlan "Tillbedjan av Guds lamm" som just återkommit efter en spektakulär renovering. Med matematiska beräkningar, avancerad bild- och röntgenteknik inleddes den 2012 och de nya teknikerna har dels reverserat åldrandet, dels tagit bort effekterna av tidigare mindre väl genomförda restaureringar, hela 70% av de åtta yttre pannåerna målades exempelvis över på 1500-talet. Först 2020 har alla pannåerna restaurerats, där de fem nedre pannåerna tog tre år att färdigställa och nu är altartavlan komplett på plats. De mest spektakulära upptäckterna är dechiffreringen av altartavlans inskription med Thomas av Aquinos ord, samt att man tagit fram det ursprungliga heliga lammets människoliknande ögon som möter blicken från åskådaren. Vi får en kvart på oss att njuta av altartavlan och efter den andliga spisen så väntar en lunch och sedan en fin båttur på kanalerna

 • Under dagen promenerar vi längs Gents kanaler, förbi gilleshusen med genuint medeltida arkitektur. Staden närmast sprudlar av kultur av olika slag men här är även pralinmakande en konstart. Gent ståtar med det belgiska chokladskapandets "crème de la crème". Från traditionell stil till minimalistisk över till det rent förvånande i smakkombinationer som senap till Ganda-skinka och mycket av det som tillverkas här går på export ända till Japan. Vi återvänder till Bryssel och har en liten stund på egen hand.

 • Ikväll promenerar vi till La Monnaie för att knyta ihop "Tudor-säcken" med den andra delen av La Bastarda, den som har underrubrik " Tills döden skiljer oss åt" som nu handlar om drottning Elisabeth I nedgång och Tudorättens fall.
  Efter föreställningen promenerar vi tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 5 Arkitektur och konst med Art deco – finlunch – hemresa

  Efter att vi checkat ut från hotellet och lagt väskorna i bussen ska vi ge oss ut på en panoramatur med bussen för att få veta mer om och se Bryssels Art deco områden. Turen avrundas på nationalskatten Van Buuren-museet, i utkanten av Bryssel. Huset är en sevärdhet i sig - ett konstverk i eldigt tegelröd art deco, uppförd under åren 1924 - 1928 åt bankiren och konstälskaren David Van Buuren och hans fru Alice. Det byggdes i Amsterdam-skolans stil och dekorerades med utsökta möbler, ett piano i rosenträ av Julius Blüthner, mattor av Jaap Gidding och fönster med målat glas – för att med finess härbärgera den omfattande konstsamling som skänktes av paret efter de bådas bortgång 1975.

 • Den omgivande trädgården designades av Jules Buyssens 1925 som en förlängning av huset i sann Arts & Crafts-anda. En del skapades i de geometriska idealen från art deco, en annan dekorerades med sju statyer av André Willequet och den tredje i romantisk stil av René Pechère 1968-70, som inte matchar huset men som älskades av Alice. Vi får en visning av huset och har möjlighet att se den vårvaknande trädgården.

 • Vi äter en fin avskedslunch på uppskattade La Quincaillerie i Ixelles, inhyst i en före detta järnaffär från 1903 i Art Nouveau-stil med tidstypiskt möblemang. Byggnaden uppfördes av en elev till Victor Horta och restaurangen omnämns i Guide Michelin.
  Avfärd till flygplatsen för vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Den nyskrivna Donizetti-operan delad i två kvällar på klassiska La Monnaie och priskonserten på Bozar med unga stjärnskottet Hayoung Choi på cello
 • Museerna Magritte, Horta House och Van Buuren
 • Sint Baafs-katedralens spektakulärt nyrenoverade altartavla
 • Stefans initierade guidning
 • Bildsköna Gents kanaler och arkitektur
 • Gemensamma måltider i fint sällskap av likasinnade

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 10/4
Pris Från 28 500 kr
Specialpris Prenumeranter på Tidningen Vi har 1.000 kr rabatt
Enkelrumstillägg 3 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Bryssel t/r
 • Flygavgifter
 • Klimatkompensation för flygresan i projekt hos Zero mission
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostbufféer
 • Fyra luncher
 • Två middagar
 • Två operabiljetter i kategori A och en konsertbiljett i kategori 2 (kostnad 3.900 kr)
 • Svensktalande expertciceron
 • Lokala engelsktalande guider

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Sverige – Bryssel - middag och incheckning
Dag 2. Panoramatur - Horta house - lunch - fritid - operakväll " La Bastarda del I"
Dag 3. Promenad Grand place till René Magritte - egen tid - priskonserten på Bozar
Dag 4. Sagostaden Gent med Sint Baafskatedralens altartavla - lunch - båttur - operakväll "La Bastarda del II"
Dag 5. Bryssels Art Deco - Van Buurens konstsamling - lunch - hemresa

Boende

Vi bor bekvämt på Hotel Marivaux på Boulevard Adolphe Max 68 i Bryssels centrum 

Resesätt SAS

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

För att kunna njuta av resan behöver du ha vana vid långa men långsamma stadspromenader på hårt och ojämnt underlag.

Önskar du att ta dig ned och hem från Bryssel på annat sätt än med flyg så kan vi dra av vår aktuella flygkostnad från bokningen och du möter upp gruppen på plats enligt angiven plats och tid som du får från oss. 

Boka din resa

2023-04-10 2023-04-14 28 500 kr SAS Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa