Översikt

Musikens Lyon & Romarnas Vienne

Följ med Frankrikekännaren Annette Larsson till Frankrikes vackraste stad, Lyon, och njut av livet med underbar musik och historia i underbara miljöer!

Det som ger Lyon en så unik och spännande stadsbild är att två floder flyter genom den centrala staden, vackra Saône och Rhône. Stadens sympatiska centrum ligger på en halvö mellan dessa två floder, och utmed Rhônes kajer sträcker sig den pittoreska gamla stadsdelen med renässansarkitektur inskriven på Unescos världsarvslista.
Lyons belägenhet mellan floder tillsammans med den behagliga arkitekturen skapar ett unikt stadsrum som bjuder på både stora skönhetsvärden och ständig omväxling. Lyons operahus i sin nuvarande utformning är ett arkitektoniskt landmärke av den världsberömde arkitekten Jean Nouvel och här ska vi njuta av två operor, Tjajkovskijs Spader Dam och Puccinis Flickan från Vilda Västern. Lyon betraktas även som Frankrikes mathuvudstad inte minst på grund av arvet från stadens son, den världsberömde kocken Paul Bocuse och den fina inomhusmarknaden i hans namn. Söder om Lyon ligger en av landets största gallo-romerska arkeologiska fyndplatserna och romarnas Vienne inleder vår vistelse.
Vi bor på fyrstjärniga, eleganta Carlton hotell i Lyons absoluta centrum. På vår färd genom historien lotsas vi av lokala passionerade och engelsktalande guider samt vår svenska ciceron, omtyckta Frankrikekännaren Annette Larsson.

Program

 • Dag 1 Mot Paul Bocuses Lyon – världsarv i Frankrikes mathuvudstad

  Vid ankomst sent på dagen möter vår guide Annette med privat buss. Nu inleds våra eskapader i en region som är världskänd för sin mat och sina viner, men även en färgstark historia. Vår middag serveras på hotell Carlton.

 • Dag 2 Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal

  Vi tar oss söderut utmed Rhônedalen, bitvis mycket vacker med alla sina vinodlingsterrasser. Här ligger den exklusiva vinappellationen Côte Rotie, och härifrån har Viognierdruvan påbörjat sitt aktuella segertåg över världen. När vi nu färdas tillbaka till i tiden till romarnas era i Frankrike, den gallo-romerska tiden, utforskar vi Vienne med Augustuspalatset och antik teatern.

 • Det arkeologiska området i Saint-Romain-en-Gal är ett av de största i Frankrike men kanske inte lika känt för oss svenskar som de romerska lämningarna i Provence och vi kommer att lära känna romarnas Vienne genom den pedagogiskt upplagda kulturparken och det fina museet. Lunch under dagen i Vienne innan vi återvänder till Lyon och vårt bekväma hotell. 

 • Dag 3 Lyons lager av historia - Operakväll "Spader Dam"

  Högt ovan gamla Lyon tronar kullen Fourvière med 1800-talskyrkan Notre Dame de La Fourvière med makalös utsikt över centrala Lyon med Rhônedalen som breder ut sig bortom staden. Lyons höjder har varit bebodda sen romartiden då Lugdunum grundades som en romersk koloni 43 f.Kr. på kullen Fourvière. Under romartiden blev Lyon en betydande hamnstad, säte för ståthållaren och plats för en romersk garnison, därtill en knutpunkt i Galliens romerska landsvägsnät.

 • Vi kan se Place Bellecour, Place de Terreaux, nya mässområdet och mer. Sedan gör vi en fin stadspromenad genom de olika och väldigt synbara lagren av Lyons historia där vi trampar blankpolerade kullerstenar i gränder. Lyons gamla stadsdel är inskriven på Unescos världsarvslista på grund av sin oerhört välbevarade och sammanhållna 1500-talsarkitektur med innergårdar, spiraltrappor och brunnar. Mellan de smala gatorna går "hemliga" passager tvärs genom kvarteren, s k Traboules, som leder oss in till spännande renässansgårdar annars dolda för passerandes ögon. Efter avslutad promenad kan man fortsätta på den trevliga matmarknaden utmed Saônes kajer.
  Vi äter lunch på en mycket typisk "bouchon lyonnais" och eftermiddagen är till eget förfogande.

 • På kvällen bänkar vi oss i stadens mycket välrenommerade operahus, dess 1800-tals exteriör rymmer en modern interiör signerad Jean Nouvel och här väntar två föreställningar på bra platser. Inledningsvis väntar oss svärta, galenskap och svårmod i en olycklig historia som utspelar sig i 1700-talets Sankt Petersburg bland ädlingar, officerare, spelbord, svarta profetior och olycksalig kärlek till den spelgalna grevinnans sondotter. I föreställningens roller förenas ryska och ukrainska solister tillsammans som en symbol för konstens fria krafter, under ledning av Daniele Rustioni.

 • Dag 4 Lyon för alla sinnen - Les Halles matmarknad – Operakväll "Flickan från Vilda Västern"

  Under upptäckterna av Lyon gör vi även ett besök i den gigantiska täckta matmarknaden Les Halles som grundades av Paul Bocuse och där det är härligt att gå runt och insupa aromer och färgstarka arrangemang. Vi fascineras av produkter av högsta klass och här finns goda möjligheter att såväl äta en lunch på delikatesser på egen hand och köpa med sig dem hem. 

 • På kvällen samlas vi igen för att gå på opera och nu blir det Giacomo Puccinis mästerverk "La Fanciulla del West", som verkligen är en komplett motsats till hans undflyende olyckliga Madame Butterfly som endast lever för en mans nycker. Medan Minnie är en stark och våghalsig hjältinna som fuskar i kortspel och bär revolver på jakt efter banditen Dick Johnson. Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 5 Hemresa från musikens och matens boning

  Efter en långsam morgon är det dags att ta sig till Lyons flygplats för resan hem via Amsterdam.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvet Lyons gamla stad och gränder
 • Romarnas Vienne
 • Lyons Les Halles
 • Högklassig opera i Lyon

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 25/3
Pris Från 24 950 kr
Enkelrumstillägg 6490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Lyon via Paris/Amsterdam t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar pch entréer enligt program
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • Två luncher
 • En middag
 • Två operabiljetter på bra platser (kat A)
 • Engelsktalande lokala guider
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Mot Paul Bocuses Lyon – hotell Carlton - middag.
Dag 2. Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal - lunch 
Dag 3. Lyons historiska kvarter - lunch Bouchon Lyonnais - Operakväll "Spader Dam"
Dag 4. Lyons Halles Paul Bocuse - Operakväll "Flckan från Vilda Västern"
Dag 5. Fri morgon - Hemresa 

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga Carlton Hotel, centralt i Lyon

Resesätt Air France

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition är förutsättningar för en fin reseupplevelse på en resa med mycket promenader på ojämnt underlag.

Boka din resa

2024-03-25 2024-03-29 24 950 kr Air France Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa