Översikt
Musikens Oslo med konst
Låt vår Oslo-ciceron Richard få visa dig runt i sin stad – det Nya Oslo med ofattbara satsningar på konst och arkitektur i Fjordbyen. Oslo levererar på hög nivå under en härlig resa till havets stad i vårskrud. Vi fascineras av en föreställning av Karmelitsystrarna signerad Barrie Kosky, en av världens mest efterfrågade regissörer. Vårens mest omsusade produktion på det gnistrande vita operahuset.
Som ett smörgåsbord av konst i världsklass visar Oslo upp det bästa huset har. Munch-, och Nasjonalmuseerna toppar givetvis listan för besöksströmmarna, men alltfler upptäcker Vigelandsparken och Henie Onstad kunstsenter som även finns med på vårt program. Den sköna Vigelandsparken är en lisa för själen liksom njutningsfulla vyer från Voksenåsen.
Musikupplevelserna är också något speciellt där musiken är komponerad i en känslig tid under mitten av 1900-talet. Som den mycket spännande och emotsedda nyproduktionen av Poulencs opera "Karmelitsystrarna" som vi avnjuter på parkett och som när Oslos konserthus bjuder in till Dmitrij Sjostakovitj sjunde symfoni Leningrad under ledning av dirigent Klaus Mäkelä på bra platser.
Trevliga måltider med likasinnade och konstbesöken på Oslos nya toppmuseer fulländar vistelsen.
Vi bor bra på fyrstjärniga Clarion The Hub på promenadavstånd till Oslo operan. Vår ciceron är mycket omtyckte musik- och konstkunnige Richard Klingspor, bosatt sedan många år i Oslo.
Se gärna Richard Klingspors guidning av Oslo på youtube nedan
Richard Klingspors Oslo på Youtube
Program
-
Dag 1 Voksenåsen och Vigeland
Vid ankomst till Oslo möter Richard med privat buss för lunch och en stadsrundtur av Oslo. Inledningsvis tar vi oss mot Holmenkollens undersköna friluftsområde med den välbekanta backhoppningsstadion och Norges nationalgåva till Sverige, Voksenåsen, där vi njuter av Sveriges vackraste utsikt och en välrenommerad restaurang. Här på denna Nordens pärla får vi veta mer om bakgrunden till gåvan.
-
Nu beger vi oss ned genom det gamla och det nya Oslo för att slutligen stifta bekantskap med en av Skandinaviens mest kända bildhuggare, Gustav Vigeland, 1869 – 1943, samtida med Edvard Munch. Han började sin bana i faderns möbelverkstad och efter faderns död beslutar Gustav sig för att bli bildhuggare. Efter studier i Köpenhamn och resor i Frankrike, Italien och Tyskland gör han arbeten i Nidarosdomen och etablerar sig som landets mest lovande bildhuggare vars stora genombrott blir Abelmonumentet 1908 i Slottsparken. Vigelandsparken är ett monument över hans storhet – och det inser vi då vi står under Monolitten och fascineras av hans konstnärskap. Richard visar oss runt i skulpturparken där Vigeland arbetade i nästan 20 år och här finns över 200 verk i granit, brons och smide där de flesta skulpturer föreställer människor i olika åldrar och stadier i livet.
-
Vid ankomst till Clarion Hotel The Hub installerar vi oss på rummet och har tid på egen hand innan kvällens middag på Marcus Samuelssons Norda högst upp med en fin vy över det Nya Oslo – staden som skapat eko över världen för sina snart ikoniska byggnader.
-
Dag 2 Nasjonalmuseet - operakväll "Karmelitsystrarna" på Oslo operahus
Efter frukost är det dags att göra en stadspromenad som rundas av vid Nasjonalmuseet.
Dess stora samlingar spänner över 3.000 år och här ställer man ut konst, kungliga kläder och skulpturer av Munch, Manet och Degas bland nordiska storheter som Theodor Kittelsen, Gustav och Arne Vigeland, Hanna Pauli och Hans Gude. De många rummen är dels indelade kronologiskt och dels i teman.
Arkitektur har även en stor plats med en egen sal dedikerad till norske arkitekten Sverre Fehn, inspirerad av bla Le Corbusier och som slog igenom efter att ha ritat den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 1962, men som även ritat Norrköpings hus och eco house i Norrköping. De enorma samlingarna som man nu faktiskt fått möjligheten att samla på ett och samma ställe har fått kritik för att det är så svårt att hinna ta in och bearbeta så mycket intryck. Richard ger dig en introduktion och du har större delen av dagen till eget förfogande för att hinna detta. -
Sen eftermiddag promenerar vi till Operahuset och dess fina restaurang Sanguine för en tvårättersmeny med kaffe/te.
Operan "Dialogues des Carmélites" från 1956 är baserad på verkliga händelser under den franska revolutionen när 16 nunnor i Karmelitorden dömdes till döden för att de fortsatt att utöva sin religion. Blanche de la Forche, den unga dottern i en aristokratisk familj försöker undkomma den Franska revolutionens bödlar genom att fly till ett kloster. -
Francis Poulenc kombinerar lätta spirituella melodier, sorgsamhet och skämtsamma toner med tyngre existentiella frågor kring rädsla och döden i vackra melodier och kyrkliga hymner – likt en blandning av 1920-talets parisiska nöjesliv och den melodiösa men dova klangen i medeltida katedraler. Karmelitsystrarna har inspirerats av Mussorgskij, Monteverdi, Debussy och Verdi och blir därför ett helt unikt verk. Med historiens mått mätt innehåller operan även en extremt bred rolluppsättning av sopraner, mezzosopraner och altar som berör.
-
Kl 19.00. I den extremt framgångsrike australiensiske teater- och operadirektören Barrie Koskys regi så är Karmelitsystrarna en produktion som det surrar rejält om i Oslo. Produktionen hade sin premiär på Glyndebourne i somras och fick lysande recensioner. Här finns en kontemporär känsla och en avskalad, rå styrka, långt från gorilladräkternas Carmen eller Koskys andra spektakulärt kostymerade operor. Här har regissören lockats av den emotionella och psykologiska klaustrofobin i avskildheten från den yttre världen. Tillsammans med Mari Eriksmoen som Blanche i spetsen, medverkar många ur gräddan av norsk opera. Dirigent är talangfulla taiwanesisk-österrikiska Yi Chen-Lin. Operans längd är tre timmar inklusive en paus. Efter operan promenerar vi tillbaka till vårt hotell.
-
Dag 3 Nya Munchmuseet - konsertkväll med Oslos filharmoniker
Dagen inleds med en av de fina norska frukostbufféerna innan det är dags att promenera till det nya Munchmuseet.
De tre nya storslagna signalbyggnaderna i det gamla Oslos slitna hamndelar kan ses som ett strövtåg genom en på ett sätt nybyggd, men samtidigt gammal stadsdel – eftersom tidsandan skiftat stort från att städer tävlade i kreativitet med ikoniska Guggenheimmuseet i Bilbao som ledstjärna. Då förtrollades man av sekelskiftets idéer om kulturekonomi, att locka den kreativa klassen till en helt ny stad vid vattnet, "Fjordbyen", med moderna kontor, bostäder och fantastiska kulturhus. Ut med det gamla och in med det nya. Men nu tjugo år senare har dagens arkitekter fokus på bärkraft och hållbarhet, med återbruk, trä och lägger stor vikt vid en byggnads historiska och kulturella kontext på platsen. -
Dagen är vikt för Nya Munchmuseet där vi får en visning och har tid att gå runt på egen hand i denna fullkomligt formidabla anläggning, som ständigt försenats av diverse teknikaliteter och en pandemi, men nu öppnar upp sina dörrar för omvärlden. Ett jättemuseum på 26.000 kvadratmeter och elva utställningssalar. Det är blänkande stål, glas och den omdiskuterade perforerade aluminiumfasaden, innanför rör sig rulltrapporna omlott mellan de många våningarna. Munchmuseet är ett av världens största museer över en enda konstnär och kostnaden för byggnaden har hamnat kring 2,7 miljarder norska kronor, det mesta finansierat av oljeindustrin.
-
Edvard Munch skänkte sin konst till Oslo kommun när han dog: 20 000 teckningar och 1000 målningar. Här finns ett enormt kapital till fantastiska temautställningar och man har fått mycket lovord för dessa.
Munchs konst sågs som provocerande av sin samtid vars normer inte accepterade starka kvinnor och sökande män. Kanske var det därför som hans konst behandlats styvmoderligt med det gamla museets fuktskadade byggnad och ständiga stölder. Nu revanscherar sig staden rejält med ett förvisso omdebatterat, men ändå ikoniskt minnesmärke över landets store konstnär, en innovativ och produktiv person som efter sin död skänkte sin konst till Oslo stad, 1.000 tavlor och runt 20.000 skisser och teckningar. -
Museets tre versioner av "Skriet" snurrar automatiskt så att var och en av de ljuskänsliga tavlorna endast exponeras en timme vardera. Men Edvard Munch är så mycket mer än "Skriet", i den gråa byggnaden väntar en expressiv, ofta färgstark bildvärld. Här kan konstnären presenteras i en lång rad skiftande teman, som kärlek, kön och död, tack vare samlingens och konstnärens enorma bredd. Munch inspirerades av Nietzsches tankar, av naturens skönhet och stämningar, fyllde sin konst med människans själskriser, melankoli, livslust och styrka. Låt dig sugas in i Munchs färg-, och känslostarka bildkonst, där ikoniska verk som "Skriet", Madonna" och "Pubertet" finns sida vid sida med många mindre kända verk. I tillägg finns faktiskt även Stenersensamlingen som innehåller konst av flera andra norska konstnärer.
-
Efter middag på egen hand väntar avfärd till Oslo konserthus, uppfört på 70-talet med omtalat god akustik. Här ska vi njuta av tonerna när dirigent Klaus Mäkelä leder Oslo-Filharmonien i resans andra stora 1900-talsverk, kompositören Dmitrij Sjostakovitj sjunde symfoni, "Leningradsymfonin".
Sjostakovitj och hans familj växte upp i dåtidens Leningrad och vid tyskarnas invasion 1941 tvångsförflyttade den ryska armén alla viktiga kulturpersonligheter inklusive Sjostakovitj och hans familj till dagens Samara vid floden Volga. Här skrev Sjostakovitj hyllningen till sin stad på endast fem månader och verket blev en symbol för folkets mod i stunder av kriser, krig och svält. Den 9 augusti 1942 när den tyska armén stod vid Leningrads portar uppfördes symfonin under svåra förhållanden med högtalare på stadens gator. En mikrofilm med verket smugglades faktiskt ut till USA, via Iran, Egypten och Sydamerika, där Toscanini och NBC-symfonikerna framförde verket redan 19 juli 1942. I takt med diktatorn Josef Stalins allt hårdnande styre blev Sjostakovitj ibland drabbad men kunde skickligt balansera mellan politiken och det kalla krigets utmaningar. 1936 blev Sjostakovitj opera Lady Macbeth av Mzensk officiellt bannlyst efter att Stalin varit på en föreställning och blivit rasande. Men Sjostakovitj komponerade vidare flera symfonier och blev lärare på Leningradkonservatoriet, där han, som sagt, fortsatt var aktiv när staden attackerades av tyskarna och han tvångsförflyttades. Konserten under ledning av Klaus Mäkelä är ca 1 timme och 15 minuter lång utan paus. Vi återvänder till hotellet med buss. -
Dag 4 Skridskoprinsessans kunstsenter - lunch - hemresa
I det frisinnade året 1968 öppnade skridskoprinsessan Sonja Henie och hennes man skeppsredaren Niels Onstad ett konstcenter för modernism och samtida konst, ett stycke utanför Oslo. Här på Henie Onstad kultursenter finner vi skulpturpark med ett trettiotal skulpturer, en imponerande permanent samling med verk från Picasso och Matisse till Beuys och Chisto. Utländska liksom inhemska mästare, såsom Nikolai Astrups landskapsmotiv i klara, starka färger som fångar landsbygdens trolska stämning i nyromantisk modernism och många älskar Yayoi Kusamas pumpa och Hymn of life.
-
I tillägg har man olika spännande temporära utställningar, musik och performance vid Oslofjordens vatten och idag har man över 8.000 konstverk i sin ägo. Vi förevisas delar av samlingarna och har tid att strosa på egen hand innan vi äter en smakrik sopplunch på fina restaurang Piruetten samt reser mot Oslo flygplats för hemresan.
Resans höjdpunkter
- Den omsusade produktionen av Poulencs "Karmelitsystrarna" på Oslos operahus och Sjostakovitsj symfoni nr 7 "Leningrad" under ledning av dirigent Klaus Mäkelä
- Det nya Munchmuseet och Nasjonalmuseet med Richards guidning
- Henie Onstad kunstsenter och Vigelandsparken
- Oslo med omnejd i vårskrud
- Trevliga måltider med likasinnade
Resfakta
Reslängd | 4 dagar |
---|---|
Avreseort | Stockholm/Arlanda, Köpenhamn |
Avresor | 24/4 |
Pris | Från 16 990 kr |
Enkelrumstillägg | 4 150 kr |
I priset ingår |
|
Anslutningsort |
|
Resplan |
Dag 1. Ankomst Oslo - Holmenkollen - lunch - Vigelandsparken - middag |
Boende |
Tre nätter på fyrstjärniga Clarion The Hub, Oslo |
Resesätt | SAS |
Resans karaktär |
För trevliga, långsamma promenader i stads- och parkmiljö är hela leder och en normal grundkondition basen för en fin reseupplevelse. |
Klimatkompensation Så här bokar du Avbeställningsskydd Vaccination |