Översikt

Musiktåget till Karlstad - Trettondedagsafton vid Klarälven

Fira in det nya årets Trettondedagsafton, med konsert och efterföljande dans i Karlstad. Följ med i musikens och dansens virvlar när den kritikerrosade Wermland Operas orkester och sopran AnnLouice Lögdlund stämmer upp!

Vi dukar upp med god mat, musik, dans och konst i Klarälvens pärla, under en dansant kortvistelse i kung Karl IXs stad vid Vänerns strand. Militärer, skalder och kaffe har gjort solens stad känd – men nu härskar även de sköna konsterna med Lars Lerin och Wermland Opera i förgrunden. Vi firar in 2024 med att snöra på oss dansskorna i Stora konsertsalen på Karlstad CCC vid Klarälvens vatten.
Under vår vistelse bor vi bekvämt på Elite Stadshotellet i Karlstad där vi har tillgång till uppvärmd takpool samt en härlig frukostbuffé. Dagen efter operan gör vi ett besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund och äter en trevlig lunch innan vi tar oss hem med tåget. Vår musikciceron är Roger Wallén och på Sandgrund guidas vi av konsthallens konstguide.

Program

 • Dag 1 Karlstad i vinterskrud – Konsert och bal med Wermland Operas orkester

  Samling vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att träffa vår ciceron och få resehandlingarna. Vi ankommer till Karlstad och promenerar från centralstationen till Elite Stadshotellet, ett elegant hotell med anor från 1800-talet och med ett naturskönt läge vid vattnet. Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt.
  Vi checkar in på rummen och har någon timme till eget bruk, vi har exempelvis tillgång till den uppvärmda inomhuspoolen innan middagen och kvällens festligheter.

 • Strax före kl 17.00 promenerar vi festklädda till Karlstad CCC för att njuta av en trettondedagsaftonssupé med vyer över Klarälven och ett glas festbubblor innan stråkarna stämmer upp.
  Trettondedagsaftonens festliga vinterkonsert av Wermland Operas orkester med efterföljande dans inleds vid kl 19.00 på Karlstad CCC i stora konsertsalen. För dansmusiken står Wienerkapellet och Wagnerz, med musiker ur Wermland Operas orkester. Konserten dirigeras av den tyske dirigenten Roland Kluttig och solist är Wermland operas egen sopran AnnLouice Lögdlund.
  Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 2 Sandgrund Lars Lerin - Hemresa

  Efter en sen och riklig frukost samt tid på egen hand, så checkar vi ut från hotellet vid elvatiden.
  Nu väntar en förmiddagsvisning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister med utställningar över halva jordklotet. Han är även författare och poet och har givit ut ett stort antal böcker. På vackra Sandgrundsudden, i danspalatsets anrika lokaler visas konstnärens tidiga och nya alster. Konsten harmoniserar i ljusa och luftiga lokaler med det omfångsrika Klarälvsdeltat i fonden, där Lofotens stormiga skyar blandas med detaljrika motiv av huslängor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vyer från Mellanöstern, Amerika och Munkfors.

 • Lars Lerins ständiga skaparkraft ger en stor mängd tavlor och därför hänger man om utställningen minst en gång per år. Ett besök här blir därför alltid unikt oavsett om man besökt Sandgrund tidigare år. Vi visas utställningen och du har även tid att på egen hand upptäcka hans verk samt den temporära utställningen av en annan värmländsk konstnär Thomas Christenson. I sina verk önskar han beskriva skörheten i det kraftfulla och motiven är ofta hästar eftersom han anser att de har båda egenskaperna. I expressiva målningar, ofta i starka färger och favoritfärgen Pariserblått, vill han skapa rörelse, volymer, vibrato och skönhet samt utforska nya sätt att skapa.
  Vi äter en trevligt avrundande lunch innan det är dags att hämta ut väskorna från förvar på Elite Hotel och promenera till centralstationen för tåget åter till Stockholm dit vi återkommer på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Konsert och Trettondagsfestligheter på Karlstad CCC
 • Karlstad i vinterskrud med Stadshotellet och dess uppvärmda takpool
 • Konsten på Sandgrund och fin avslutningslunch

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/1
Pris Från 5 450 kr
Enkelrumstillägg 590 kr
I priset ingår
 • Tågresa 2:a klass Stockholm – Karlstad t/r
 • En natt i valt boendealternativ på Elite Stadshotellet med tillgång till uppvärmd takpool
 • En två-rätters middag med vin/kaffe/pralin
 • Ett glas mousserande vin
 • En konsertbiljett på bra platser, dans
 • En bufféfrukost
 • Entré och visning av konstguide på Sandgrund Lars Lerin
 • En tvårätterslunch
 • Svensk ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Samling under tavlan på Stockholms central

Resplan

Dag 1. Tåg till Karlstad. Incheckning på Elite Stadshotellet och middag. Konsert och Trettondagsbal.
Dag 2. Sandgrund Lars Lerin. Lunch. Hemresa med tåg 

Boende

En övernattning på Elite Stadshotellet i Karlstad

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Bekväma promenadskor, dansskor och kläder efter väder. Badkläder för uppvärmd takpool.
Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.

Boka din resa

2024-01-05 2024-01-06 5 450 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa