Översikt

Musiktåget till Elbphilharmonie med Modern konst i Hamburg

Vill du uppleva stämningen med bra platser på efterfrågade Elbphilharmonie? Vi är glada att presentera en tågresa till detta fantastiska konserthus i hansastaden Hamburg där vi njuter av den unika, nykomponerade invigningskonserten från 2017 på Elbphilharmonie samt den omtyckta operan "Hoffmans äventyr" på vackra Hamburg Staatsoper.

Vi reser med tåg i arla morgonstund mot kontinenten och staden som är Tysklands näst största - i folkmun kallad "min pärla". Hamnstaden Hamburg har en av Europas största containerhamnar och alltigenom historien i rollen som sjöfartsstad har Hamburg varit öppen för många influenser från världens alla hörn. Här i en av landets mest välbärgade städer satsas det stort på kulturen med en mängd gallerier, museer och trevliga shoppingkvarter samt ett stort nöjesliv. Dagens förbundskansler var omtyckt borgmästare i Hamburg och högst involverad i Elbphilharmonie - det nya praktfulla konserthuset med den imponerande glasfasaden och det vågliknande taket i Hamburgs HafenCity. Akustiken är vida känd och den stora orgeln i Grosser Saal är byggd längs ena sidan över tre våningar, som man som besökare kan känna på!
Elbphilharmonien är värd för solister och orkestrar från hela världen och uppför klassiska verk liksom experimentella format som får bryta ny mark här. Som kontrast är Staatsoper ett operahus med en lång tradition ända från 1721 där bl a Händel anställdes som violinist och cembalist. Byggnaden har rivits och förstörts ett antal gånger, senast under andra världskriget i ett luftanfall. Men efter en insamling av 1,5 miljoner D-mark kunde dagens operahus åter öppnas 1955.

Under vår resa upplever vi musikens magi under en vacker långhelg i juni tillsammans med vår skicklige musikciceron Dag Celsing som på ett målande sätt förmedlar intressant information om Tyskland som opera- och musikland. Vi bor på fina art déco-inspirerade fyrstjärniga Reichshof Hotel Hamburg nära tågstation, shopping och till operan.

Program

 • Dag 1 Tåget från Stockholm till Hamburg

  Under morgonen reser vi via tågbyte i Köpenhamn för att ankomma Hamburg sen kväll. Vi får en enkel middag på hotellet.

 • Dag 2 Stadsrundtur - Kunsthalle - Operakväll "Hoffmans äventyr"

  På vår stadsrundtur i centrala Hamburg berättar den lokala guiden om Hamburg nu och då, om Gamla Stan där de förnäma köpmännen handlade med kaffe, te och kryddor och där man idag hittar originella restauranger, vackra bostadshus och kontor från 1600-1800-talet. Vi utforskar stadens nya och gamla monument såsom Hamburgs vackra rådhus i nyrenässansstil och minnesmärken från de båda världskrigen.

 • Kunsthalles moderna konstsamling är ett av landets finaste med målningar och skulpturer från 1900 till 1960. Alfred Lichtswark var Kunsthalles förste direktör och måttligt road av konsten efter impressionismen, till skillnad från efterträdaren från 1914 – Gustav Pauli. Han säkrade en rad centralt viktiga konstverk från sin samtid, enstaka dyrgripar och skapade en egen permanent avdelning för modern konst. Men då nazismen gjorde sitt intåg avsattes Pauli och nästan hela samlingen av modern konst beslagtogs som "Entartete kunst" av nazisterna 1937 och förlorades för evigt.

 • Carl Georg Heise som tillträdde vid krigsslutet gjorde allt i sin makt för att återskapa allmänhetens intresse för modern konst och rentvå dess rykte under ett årtionde och hans efterträdare har också adderat kända och typiska verk till samlingarna. Från 70-talet har privata kollektioner lånats ut permanent till museet och nu kan man åter se tysk och internationell modernism pryda Kunsthalle, såsom Brügge-konstnärerna och École de Paris, samt arbeten av Edvard Munch, Wilhelm Lehmbruck, Paula Modersohn-Becker, Lovis Corinth och Max Beckmann som får symbolisera den nya 1900-talseran i konsten.

 • Efter renoveringar återöppnade museet 2016 med ny fräschör och mångfald, där vi kan se konststilar som Bauhaus, Neue Sachlichkeit, surrealism och olika nyare trender inom abstrakt konst. Inte minst kan vi få en närmast full exposé av Beckmanns konst från sin tidigaste till sin sista period och vi kan fördjupa oss i balansen mellan abstraktion och figuration, liksom se historien i måleriet kring de katastrofala åren vid första världskriget. I det första galleriet möter vi en verklig höjdpunkt i form av centraleuropeisk och amerikansk 1950-talskonst som symboliserar såväl djupt lidande som tron på frihet och mänsklighet – motstånd mot det traditionella och blomning efter förstörelse. Under tiden vi är där finns en separat fransk-tysk impressionistutställning. Museet har även ett kafé där man kan köpa sig något att fika på.

 • När vi återsamlas vänder vi tillbaka till hotellet för en sen tvårätterslunch och en föreläsning av Dag.
  Därpå reser vi med privat buss till Hamburgische Staatsoper för Jacques Offenbach sista verk och ävenså mästerverk "Hoffmans äventyr", en opera fantastique om ca tre timmar inklusive två pauser om 25 minuter vardera. Offenbach föddes i Köln 1819 men eftersom han arbetade mestadels i Frankrike tog han förnamnet Jacques. Han var mycket produktiv och gjorde minst ett hundratal verk, mestadels operetter. De sista åren av sitt liv arbetade han på sin enda opera, som bygger på flera olika berättelser av E. T. A. Hoffmann.

 • Librettot av Jules Barbier och musiken var i mycket oordnat skick när Offenbach dog med manuskripten bokstavligen i hans hand och familjen bad Ernest Giraud att fullborda partituret för premiären februari 1881. Idag är den ett mästerverk, som även filmatiserats 1951, inte minst på grund av operans arrangemang av flera aktörer och som ger operan den speciell gnista som gör att den fortsatt är populär på världens scener. Säkert bidrar även mystiken kring handlingen, eftersom man för 30 år sedan hittade flera hundra sidor av originalmanuskriptet i ett slott i Bourgogne och några år dessförinnan hade man funnit originallibrettot i Paris nationalarkiv som visade att finalen hade en helt annan karaktär än vad man tidigare har trott. Giulietta försvinner inte med Pittichinacchio i en gondol och lämnar den förtvivlade Hoffmann, utan Hoffmann dödar Pittichinacchio och inser av Giuliettas bestörtning att dvärgen varit hennes älskare. Uppföranden av denna version här i Hamburg efterföljdes av bittra tvister om rätten till offentliggörandet. Kvällens uppförande baseras även på de tillägg som Jean-Christophe Keck och Michael Kaye iscensatt tidigare.

 • Världsberömde dirigent Kent Nagano står för den musikaliska ledningen över Philharmonisches Staatsorchester Hamburg och Chord er Hamburgischen Staatsoper. Den 72-årige Nagano föddes i Kalifornien och har en lång och framgångsrik karriär med hedersdoktorstitlar från Kanada samt ett mycket fruktbart arbete med orkestrar i Berlin och Hamburg. 
  Hoffmans äventyrs fyra sopranroller har oftast krävt olika sångerskor, där den mekaniska dockan Olympia ska sjungas av en skicklig koloratursopran med höga höjdtoner, kurtisanen Giulietta framföras av en dramatisk sopran eller mezzosopran medan den unga flickan Antonia är skriven för en lyrisk röst. Således anses det som en av de allra mest krävande rollerna för en lyrisk koloratursopran att sjunga alla fyra rollerna – inkluderat sångerskan Stella.

 • I rollerna ser vi sydafrikanska stjärnsopranen Pretty Yende gestalta de olika kvinnorna Olympia, Antonia, Giulietta och Stella, den amerikanske prisbelönte tenoren Matthew Polenzani är poeten Hoffman som berättar om sina äventyr med olika kvinnor för sina studenter i en ölkällare i Nürnberg. Slovakiska mezzosopranen, med långvarigt engagemang på Deutsche Oper Berlin - Jana Kurucová är musan/Nicklausse. Erfarne basbarytonen Erwin Schrott gör rollerna som Lindorf, Coppélius, dr Miracle och Dapertutto. Engelske tenoren Andrew Dickinson gjorde premiär på Hamburgs scen som Andrès, Cochenille, Frantz och Pitichinaccio under 2000-talet och återvänder nu. Transport tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 3 Fri tid - konsert Elbphilharmonie

  Du har förmiddagen till eget förfogande för att njuta av egna äventyr, kanske du flanerar i hamnen med sina kanaler, skeppsvarv och bryggor, shoppar eller kikar i gallerier.
  Under eftermiddagen äter vi en tvårätterslunch och får därefter en föreläsning av Dag.
  Därefter skall vi resa till Elbphilharmonien där vi kan komma in för att ha tid att se den spektakulära byggnationen en timme innan föreställningens start.

 • Hamburgfilharmonin huserar på mäktiga Elbphilharmonie med sin fängslande ljudkvalitet. I HafenCitys nya stolthet sitter vi bänkade på bra platser i Grosser saal. för att under ledning av dirigent Kent Nagano njuta av Jörg Widmanns nyskrivna verk: ARCHE – Oratorio for Soli, Choirs, Organ and Orchestra som beställdes av Elbphilharmonien för det högtidliga öppnandet den 13 januari 2017.

 • Inför premiären av Hamburgs nya konserthall Elbphilharmonie fick den tyske klarinettisten och kompositören Jörg Widmann uppdraget att göra en ny komposition som skulle framföras under ledning av Kent Nagano. Det nya oratoriet skulle inkludera såväl solister, körer och orgel som orkester – ARCHE.
  Jörg Widmann tog inspiration från själva byggnaden, som ett skepp och en ark, och ville skriva något i Beethovens anda, där musiken från kompositörens hjärta går in i åhörarens hjärta. Ett verk som skulle blanda många genrer och bryta stilgränser. Ett kollage av texter genom hela den västerländska historien från Gamla testamentet, via Franciscus av Assisi, Michelangelo, Heine, HC Andersen, Schiller till Nietzsche och Sloterdijk bildade grunden för oratoriet. Kritikern Rexroth skriver om intrycket av en paradox där allt händer på en gång i ett sammelsurium av stilar som ändå klickar i varandra och under Kent Naganos ledning blir de musikaliska krafterna styrda till klarhet genom hans karaktäristiska schvung.

 • Verkets fem delar med Genesis, syndaflod, kärlek, apokalyps och mänsklighetens chans att själva påverka jordens öde är ca 1 timme 40 minuter långt totalt och under ledning av Kent Nagano får vi uppleva Hamburgfilharmonikerna, sopran Sarah Wegener och baryton Thomas E Bauer, organist Iveta Apkalna, barn-, och ungdomskörer samt Hamburgischen Staatsopers kör.
  Retur till vårt hotell.

 • Dag 4 Hamburg - Stockholm

  Vi tar tåget tidig morgon mot den ljusa Norden och får med oss frukostpaket. Vi anländer efter tågbyten till Stockholm under kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Elbphilharmoniens konsert med dirigent Kent Nagano
 • Hamburgs högklassiga operahus
 • Musik och konst i Hamburg med musikföreläsningar och Kunsthalle
 • Konstens, arkitekturens och vattnets stad Hamburg, mötet mellan ny och gammal arkitektur
 • En fin tågresa och vårt trevliga hotell

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/6
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 3 650 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Hamburg via Köpenhamn, t/r
 • Platsbiljetter
 • Busstransporter, visningar och entréer enligt program
 • Tre nätter på fyrstjärnigt hotell i del i dubbelrum
 • Två frukostbuffér
 • Ett frukostpaket
 • Två sena tvårättersluncher
 • En enkel middag
 • En opera i kategori 2 och en konsert på Elbphilharmonien i kategori 1 (nivå 15 M och N)
 • Engelsktalande lokalguider
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt.
I priset ingår ej

Måltidsdryck

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

BOKNING AV RESA. I samband med att du bokar en tågresa med oss, behöver vi önskad avreseort, ditt födelsedatum (år-månad-dag) samt passnummer. Födelsedatum och passnummer skrivs in på tågbiljetten (Interrailkortet) som du skall ha till hands tillsammans med ditt pass under tågresorna.

PACKNING. Våra tågresor har ingen viktgräns, som flyget, men det är ont om bagageplats. Tag därför inte med för skrymmande bagage. Packa hellre i två mindre kollin (t.ex. kabinväska och mjuk bag eller ryggsäck) än ett stort. Tågbyten medför normalt även byte av plattform. Tänk på att du själv ansvarar för att bagaget transporteras mellan plattformarna samt kommer ombord på nästa tåg.

MAT UNDER TÅGRESAN. Bodega eller restaurangvagn finns normalt på tågen genom Europa. Inga måltider ingår eller är förbeställda ombord under tågresan. Medtag gärna något att äta för den händelse att restaurangvagn inte medföljer. Smörgåsar, frukt, vatten etc. finns att köpa på stationerna. Alla tåg är rökfria, även på toaletter.

DINA TÅGBILJETTER. Ca 15 dagar före avresan erhåller du i rekommenderat brev Interrailkortet samt biljetter för anslutande tåg till Köpenhamn om du bokat detta.* Anslutning till/från Köpenhamns Centralstation ingår från Götaland och flertalet orter i Svealand. Från övriga orter erbjuder vi anslutning mot tillägg. I vårt exempel utgår resan från Stockholms Centralstation – ange önskad avreseort när du bokar resan!

INTERRAILKORTET (tågbiljetten) gäller för bokade resdagar. Aktuellt datum för utnyttjad resdag, och datum du påbörjar resan, fyller du själv i. Information om hur detta skall göras översänds tillsammans med biljetterna i det rekommenderade brevet. Biljetten visas för konduktören vid biljettvisering ombord.

Resplan

Dag 1. Tåg - ankomst Hamburg, incheckning och middag
Dag 2. Kunsthalle - lunch - föreläsning - operakväll "Hoffmans äventyr"
Dag 3. Ledig tid - lunch - konsertkväll på Elbphilharmonie" 
Dag 4. Tåg till Stockholm med ankomst sen kväll

Boende

Under vår vistelse bor vi på fyrstjärniga Reichshof Hotel Hamburg med fin art-déco inspirerad restaurang på promenadavstånd till många sevärdheter i den historiska stadsdelen.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Resans karaktär

Sällskapsresa med tåg.
Våra tågresor är inte anpassade för personer med funktionshinder. På- och avstigning, byte av perrong och förekommande promenader mellan station och hotell eller transferbuss, förutsätter att du själv kan hantera ditt bagage över höjdskillnader och ojämna underlag.

Vi besöker en magisk hamnstad med kullstersten, höga trottoarkanter och trappor. Normal grundkondition och hela leder är grundbulten för en bra reseupplevelse.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-06-03 2023-06-06 19 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa