Översikt

Opera i Karlstad

Tragik, komik och konst i Klarälvens pärla, har vi dukat upp för under en upplevelserik kortvistelse i kung Karl IXs stad vid Vänerns strand. Följ med vår musikciceron Roger Wallen och njut av den kritikerrosade Wermland Operas musikscen. I vinter har man corona-säkrat tvenne italienska kortoperor Leoncavallos ”Pajazzo” i ovanlig kombination med Puccinis ”Gianni Schicchi”.

Militärer, skalder och kaffe har gjort solens stad känd – men nu härskar de sköna konsterna med Lars Lerin och Wermland Opera i förgrunden. Karlstads teater i vackert vitt och grönt ritades av arkitekten Axel Anderberg och uppfördes 1893. Under 100-årsjubileet återställdes den från en mindre lycklig sejour som biograf och sedan 1975 huserar Värmlandsoperan här. Efter renoveringar 2003 och 2010 bjuder man idag in till en av Sveriges stora konstscener. 

Under vår vistelse bor vi bekvämt på Elite Stadshotellet i Karlstad där vi har tillgång till relax och gym samt äter en tvårätters-supé. Dagen efter operan gör vi ett besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund. Musikciceron är Roger Wallén.

Boka din resa

2021-02-19 2021-02-20 3 750 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 ”Pajazzo/Gianni Schicchi” på Wermland Opera

  Samling vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att träffa vår ciceron och få resehandlingarna. Ombord finns möjligheter att köpa lätt lunch. Vi ankommer till Karlstad och promenerar från centralstationen drygt fem minuter till Elite Stadshotellet, ett elegant hotell med anor från 1800-talet och med ett naturskönt läge vid vattnet. Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt. Under vår vistelse håller man på med ombyggnation men det stör inte rummen. Den som önskar kan besöka relaxavdelningen eller spatsera runt i ett vinterfagert Karlstad innan middag och kvällens föreställning.

 • Det nyskapande och djärva teamet bakom Wermland Opera väljer inte alltid den lätta vägen bland valen av verk och dess utföranden, vilket avspeglats i såväl många Sverige- som Norden-premiärer genom åren inom såväl genrerna opera, operett och musical. Inte minst Ringen-produktionen från 2011. Ikväll väntar oss två kortoperor med paus mellan.
  Innan kvällens föreställning, som börjar kl. 19.00, samlas vi för en två rätters supé på hotellets trevliga restaurang.
  Bänkade på parkett med erforderligt corona-avstånd, ser vi inledningsvis den tragiska operan Pajazzo, av Ruggiero Leoncavallo, där svartsjuka och hat leder till ond bråd död.

 • Efter en paus lättas så stämningen upp i den svärtade komiska operan Gianni Schicchi av Giacomo Puccini, där vi följer giriga släktingars kamp för att roffa åt sig arvet efter den ännu knappt döde familjefadern. Båda operorna leds av erfarne Johannes Gustavsson som både gjort den musikaliska bearbetningen och dirigerar dem.
  I pausen skall vi ta oss upp till Operacaféet, en trappa upp i Spegelsalen. Med flott vy över Klarälvens strömmande vatten och innerstadens vackra siluett serveras vi kaffe och något litet sött.

 • Dag 2 Sandgrund Lars Lerin - Hemresa

  Efter en sen och riklig frukost väntar en förmiddagsvisning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister med utställningar över halva jordklotet. Han är även författare och poet och har givit ut ett stort antal böcker. På vackra Sandgrundsudden, i danspalatsets anrika lokaler visas konstnärens tidiga och nya alster. Konsten harmoniserar i ljusa och luftiga lokaler med det omfångsrika Klarälvsdeltat i fonden, där Lofotens stormiga skyar blandas med detaljrika motiv av huslängor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vyer från Mellanöstern, Amerika och Munkfors.

 • Lars Lerins ständiga skaparkraft ger en stor mängd tavlor och därför hänger man om utställningen minst en gång per år. Ett besök här blir därför alltid unikt oavsett om man besökt Sandgrund tidigare år. Vi visas utställningen och du har även tid att på egen hand upptäcka hans verk samt de temporära utställningarna med Lena Cronqvist och Åke Göransson. Därefter är det tid att promenera till centralstationen för tåget åter till Stockholm dit vi återkommer tidig eftermiddag.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen
 • Karlstad i vinterskrud
 • Lars Lerins konst på Sandgrund

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/2
Pris Från 3 750 kr
Enkelrumstillägg 475 kr
I priset ingår
 • Tågresa Stockholm – Karlstad, t/r
 • En natt i valt boendealternativ på Elite Stadshotellet
 • En två-rätters middag på hotellet
 • En operabiljett på parkett
 • En kaffe och sötsak i paus
 • En bufféfrukost
 • Entré och visning av konstguide på Sandgrund Lars Lerin
 • Svensk musikciceron
 • Skatt
Resplan

Dag 1. Tåg till Karlstad. Incheckning på Elite Stadshotellet och middag. Operaföreställning.
Dag 2. Sandgrund Lars Lerin. Hemresa med tåg 

Boende

En övernattning på Elite Stadshotellet i Karlstad

Resesätt Tåg
Resans karaktär

Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.

Deltagarantal

Min 10 personer och max 21 personer

Bra att veta

Bekväma promenadskor och kläder efter väder. Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.