Översikt

Opera i Llandudno med Manchester och Liverpool

Cymru, denna minsta del av Storbritannien, är Tudordynastins vagga. Vallfärdas likt viktorianerna till havets Llandudno vid Wales kustlinje för den walesiska badortens elegans där teatern ger Benjamin Britten och Mozart. Wales, Manchester och Liverpools industridistrikt har gjort en fågel Fenix och bjuder på industrihistoria med konst och livsglädje i ny skepnad.

Välkommen till furstendömet Wales - Croeso i Gymru! En femtedel av befolkningen talar walesiska – kymriska, ett keltiskt språk och man är mycket stolt över sitt arv av barder, sina körer, myterna om Merlin, kung Arthur och riddarna kring hans runda bord. Den vilda kustens brusande hav och resan i mäktiga Snowdons skugga, Angleseys historiska koppargruvor, skifferbrytning och udden the Great Orme med makalösa vyer.
År 1849 lades stadsplanen ut vid Llandudnos perfekta bukt av lord Mostyn. Nordvästra Englands vackra och rika vallfärdade hit för att njuta av havet och den omkringliggande naturens storslagenhet. Vi åker tillbaka i tiden för att möta Wales och norra Englands industriella arv med kunnig arkeologisk guide, åker vintagebuss upp på the Great Orme, besöker världsarvet Quarry Mills och Llanberis skiffermuseum.  På det mycket intima operahuset Venue Cymru ges Mozarts "Cosi fan tutte" samt Benjamin Brittens "Döden i Venedig", två nyproduktioner som kommer från välrenommerade Welsh National Opera.
Vi leds av mycket uppskattade och kunniga Tina Engström samt engelsktalande expertciceroner och vårt boende är på ett trevliga walesiska fyrstjärniga Dunoon Hotel i grandiosa viktorianska badorten Llandudno, bra beläget för våra fina utflykter i närområdet.

 

Program

 • Dag 1 Stockholm – Trendiga Manchesters världsarv – Llandudno

  Flyget tar oss till Manchester där vi möter ciceron och privat buss för transporten söderut till norra Wales vackra kustpärla Llandudno. Men dessförinnan skall vi ta fördjupa oss i Storbritanniens största bomullsspinneri Quarry bank, en hel by uppbyggd 1784 – 1855 vid tiden för industrialiseringen.
  Ägarna Samuel och Hannah Greg med familj bodde här liksom hundratals arbetare och barnlärlingar. Historien om Quarry Bank skildrar inte bara den industriella revolutionen utan även de stora förändringar i dagligt liv och arbete som skedde från denna tid och framåt. En period som såg människor ersättas av maskiner, ett arbete i allt högre tempo och där mängden fabriker ökade till tidigare oförståelig mängd. Massproduktionen av varor blev starten till den sociala och politiska förändring som skulle skapa det moderna Storbritannien.

 • Gregs hus byggdes i en elegant och modern georgiansk villastil för att härbärgera familjens tolv barn och samtidigt byggdes byn Styal för att arbetarna skulle ha välbyggda moderna hem i små stugor och radhus med butik, park, skola och sociala umgängeslokaler. Något som lockade arbetare från Manchesters slitna gator. Efter en lätt lunch vid Quarry Bank skall vi röra oss in till stadscentrumet i Ancoats.

 • Du som följt Tareq Taylor och Tony Irvings resa på SVT känner igen sig i de trendiga design-, shopping- och restaurangkvarteren i Manchester.
  Ingenstans i Manchester kommer du att känna stadens industriella arv lika tydligt som i stadsdelen Ancoats, "världens första industriförort – workshop of the world", men som omnämns redan 1212 som Elnecot, de enstaka husen.
  Runt Cutting Room Square ligger fyra gigantiska monolither med fotografier av lokale konstnären Dan Dubowitz och andra delar av Ancoats har spektakulära väggmålningar

 • De imposanta kvarnarna och industrilokalerna i hjärtat av staden är en kraftfull påminnelse av svunna tider då Ancoats var fullt av bomullsspinnerier, tidningstryckerier, glasindustri och kemikalieframställning. På 1800-talet kallades detta Little Italy och bomullen som fraktades his från Liverpools hamn gjorde staden rik, Cottonopolis. Kuriosa från den tiden är Sanitary Street som kallades så på grund av de specialbyggda husen som härbärgerade sanitetsarbetarna, idag Anita Street.
  Under 1900-talet sjangserade områdena och gäng härjade under viktoriansk tid, Bengal street är namngivet efter Bengal Tigers som höll till där och på Angel Meadows styrde The Angels.

 • På 1990-talet hade "Cottonopolis" bomullsspinnerier stängt ned och 80% av fabrikslokalerna stod tomma. Men idag surrar de forna industrilokalerna av liv, med entreprenörer inom gastronomi, kultur, event och media och en härlig känsla av framtidstro, fjärran från den forna misären. Idag röstas Ancoats ständigt fram som ett av världens trendigaste stadsdelar där de forna bomullsfabrikerna byggts om till moderna kontor, trendiga lägenheter med flodvy, mikrobryggerier, en av världens främsta asiatiska restaurangscen och lyxiga kaféer.

 • Vi får en guidad tur av en licensierad engelsktalande guide på området innan det är dags att byta "land i landet" när vi färdas från England till Wales, mot havet och idylliska Llandudno. Vid ankomst checkar vi in på fyrstjärniga Dunoon Hotel för fyra nätter nära strandpromenaden och äter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Angleseys koppar och Llanberis skiffer

  Under morgonen reser vi ut med en specialistguide mot havet till ön Anglesey, seglarnas paradis. Denna Storbritanniens sjätte största ö har en vild skönhet utöver det vanliga och längs milslånga stränder finns vandringsstigar och sköna små badorter såsom Beaumaris. Vi tar oss över någon av de två mycket vackra broarna över till Anglesey - Pont Britannia, tågbron som 1826 byggdes av Robert Stephenson, men som efter en brand byggdes om på 70-talet, eller Telfords hängbro som går över Menaisundet. Menai Suspension Bridge stod klar 1826, såsom en av världens första moderna hängbroar.

 • I norra Anglesey ligger berget Parys som egentligen bara är en kulle och dess koppargruvor som var kända från bronsåldern. På 1700-talet var detta världens största koppargruva och skapade en hel industri runt fyndigheterna med skeppsvarv och kemisk industri utöver den ökande kopparbrytningen. Transformationen från ett litet fiskeläge till en välbärgad industriort skapade en närmast laglös kopparrush à la Vilda Västern.

 • Det suggestiva dagbrottet i en ödslig natur kan med fantasins hjälp omvandlas till dåtidens myller av närmare 1500 arbetare ovan och under jord, som bröt berget och utvann den dyrbara kopparmalmen för en penny om dagen. Vi promenerar runt och får oss den färgstarka historien till livs av vår engelsktalande expert och Tina.

 • Vi färdas från Anglesey till fastlandet och ger oss upp i bergen mot gruvbyn Llanberis, vackert belägen vid en av områdets bergssjöar. Här besöker vi National Slate Museum of Wales, som huserar i de verkstäder som en gång hörde till skifferbrottet i Dinorwic, en gång världens näst största skifferbrott. Vi får här en introduktion i skifferhanteringens konst, och kan bese de industrihistoriska miljöer där skiffret hanterades, en industri som en gång dominerade i norra Wales. Det närbelägna skifferbrottet användes också i senaste filmen om kung Arthur från 2017. 
  Retur till Llandudno och middag på vårt hotells Rosette-graderade restaurang.

 • Dag 3 Viktorianska Llandudno – Operakväll ”Döden i Venedig”

  Idag skall vi utforska Llandudno till fots. Det walesiska uttalet är närmast "schlendidno" och när drottning Victoria upptäckte staden drogs hennes följe som bin till en syltburk till den perfekt formade bukten. Friska salta havsbrisar och långsträckta stränder lockade stadsborna och aristokratin drog man ur huse från hela nordvästra England för att ta sig till Tudors rike Wales. Entreprenören lord Edward Mostyn arbetade tillsammans med lokala byggherrar för att utveckla staden till en äkta strand resort, ett epitet som Llandudno har behållit än idag. Vi njuter av den fina strandpromenaden med Wales längsta viktorianska pir, idag skyddsklassad

 • Under turen kommer vi förbi ett av kontoren för Wales enda whiskydestilleri Penderyn. För trots att man vet att whiskytillverkning har funnits i Wales sedan 300-talet så har hantverket varit utdött fram till 1990-talet då en grupp vänner och entusiaster drömde om att skapa en så ren och utsökt whisky som möjligt i byn Penderyn. En plats som valdes på grund av sitt klara, goda färskvatten i berggrunden. När man utvecklade framställningstekniken och lagrade whiskyn på madeirafat skapades en unik och prisbelönt whisky, som beskrivs som lätt, fruktig och smakrik. Den som vill får höra mer och vi smakar på de ädla dropparna guld.

 • Under eftermiddagen har du tid på egen hand och vi äter en tidig middag innan kvällens nyproduktion av "Döden i Venedig", av Benjamin Britten.
  Kl 19.30. I sökandet efter skönhet och mening med livet reser den berömde författaren Gustav von Aschenbach till Venedig efter ett hugskott. I en dyster och kvav atmosfär under en koleraepidemi och den heta nordafrikanska sciroccon blev Gustav förälskad i den unge aristokraten Tadzio som bor med sin familj på samma hotell som honom. Aschenbach projicerar sin dystra ensamhet och längtan på Tadzio till den milda grad att hans fantasi och drömmar tar över verkligheten. Besatt av sina febriga drömmar tappar Gustav fotfästet i tillvaron.

 • Brittens magnifika och atmosfärisk opera inspirerades stort av Thomas Mann roman och i denna nyproduktion av Welsh National Opera läggs vikt vid den hänförande skönheten i verket liksom en djupdykning i dess groteska undertoner. Skildringen av poetiska fantasier som kolliderar med den krassa verkligheten, skapar en spegling av det tidiga 1900-talet till vår egen moderna tid.
  I huvudrollen ser vi engelske Mark Le Brocq. Mark har specialiserat sig på 1900-tals och kontemporära operor och anlitas flitigt på hemmaplan. I övriga roller ser vi erfarne Roderick Williams med en lång och uppskattad karriär med körverk, recitaler och främst roller i Mozart och Britten-operor över hela Europa. Den talangfulle, prisbelönte countertenoren Alexander Chance, den lovande unga sopranen Emily Christina Loftus och walesiska mezzosopranen Beca Davies medverkar i andra roller. Operan är två timmar och fyrtio minuter lång inklusive en paus. Vi promenerar hem till hotellet efter operan.

 • Dag 4 Llandudnos the Great Orme – Operakväll ”Cosí fan tutte”

  Llandudnos första invånare levde under stenåldern och kalkstensudden Great Ormes koppargruvor utvanns från bronsålder till 1840-talet. The Great Orme, "den storslagna ormen" är ett namn med skandinaviskt ursprung. Namnet syftar på att heden går ut i Irländska havet som en lång, gigantisk sjöorm. Vi reser med vintagebuss upp till The Great Ormes högsta punkt. Här uppe finns 1100-talskyrkan St Tudno, uppkallad efter det helgon som tog kristendomen hit på 500-talet, samt en flock vilda kashmirgetter. Getterna härstammar från ett par som skänktes av shahen av Persien till drottning Victoria. Traditionen bjuder att en av getterna kan få äran att väljas ut av regementet The Royal Welsh att bli deras regementsget, med rank av vicekorpral. Högt ovan havet ligger Great Ormes fyr konstruerad 1862 och utsikten är storslagen en klar dag.

 • Eftermiddag på egen hand innan vi äter en tidig middag och därefter skall njuta av kvällens operaföreställning på lilla intima Venue Cymru, Llandudnos kulturhus. Ikväll ges en av Welsh National Operas spännande nyproduktioner av Mozarts Cosí fan Tutte.

  Strax innan sin död befann sig underbarnet Wolfgang Amadeus Mozart på ruinens brant. Han skrev sin undersköna opera buffa på endast två månader, känd för sina trollbindande melodier och magiska kärleksduetter och operan hade premiär i Wien 1790. Eftersom Mozart just avslutat sina tre symfonier stod han på toppen av sin förmåga men pengarna sinade och nu gällde det att skaffa nya. Men operan fick ljummet mottagande och hans benefaktor kejsar Joseph II dog kort efter premiären, vilket utlyste landssorg och stängda operahus så det blev bara fem framträdanden. Genom åren ansågs operan för lättsinnig och det var först på 1900-talet som den blev populär. Idag anses den som en av höjdpunkterna under det storslagna samarbetet mellan Mozart och Del Ponte. Librettisten Da Ponte sägs ha fått historien till sig genom att kejsaren själv berättade en anekdot om en vadslagning mellan en cynisk äldre man och två unga män om deras fästmörs sanna kärlek.

 • Operans handling involverar många sångstycken i duett och trio understödda av en virtuos orkester, rikt ornamenterad med blåssektionernas varierade arrangemang. Det var också viktigt för Mozart att rösterna var kontrasterande men ändå harmoniserande. Ouvertyren räknas som en av Mozarts verkliga mästerverk som 1700-talets vackraste och drar igång historien om de två unga officerarna Guglielmo och Ferrando i den napolitanska armén. På ett kaffehus möter de don Alfonso som hävdar att ingen kvinna kan vara evigt trogen och de indignerade unga soldaterna slår vad om att deras fästmör, de svärmande systrarna Dorabella och Fiordiligi, minsann kan vara det medan violinerna sprudlar. Don Alfonso ber om ett dygn för att motbevisa dem. Jakten på att vinna vader börjar med duetten "Ah guarda sorella" mellan de två drömmande systrarna Dorabella och Fiordiligi, mycket njutbar medan stråkar och blås målar bilder av trädgården vid havet.

 • Kl 19.30. I Welsh National Operas nyproduktion hamnar vi istället i tidigt 1970-tal och i en engelsk skolbänk där fyra gymnasieelever lär sig om kärleken, livet och frihetens mysterier i ett lärarlett experiment där de utmanas att omvärdera sina fördomar och konfronteras med flera lustiga, svekfulla scenarier. Nyproduktonen är signerad den mycket uppskattade och efterfrågade Max Hoehn och operan dirigeras av Tomáš Hanus. Rollbesättningen består av idel kompetenta sångare. Sophie Bevan är Fiordiligi, Kayleigh Decker som Dorabella, James Atkinson som Guglielmo och Egor Zhuravskii som Ferrando. Dessutom Rebecca Evans som Despina och portugisiske José Fardilha som läraren Don Alfonso.
  Operan är tre timmar och en kvart inklusive en paus.
  Efter operan promenerar vi hem till vårt hotell.

 • Dag 5 Liverpools Mersey och resan till landets största hamn

  Efter en frukost på vårt hotell skall vi ta oss från havets Llandudno och istället fara norrut till en annan stad vid vattnet. Liverpool och dess Royal Albert Dock vid Merseys flodmynning med ikonisk bebyggelse väntar oss under en fin stadspromenad med kunnig licensierad guide. Det finns tid att äta något på egen hand och kanske besöka ett av de fina museerna i området för en visning. Därefter beger vi oss till Manchesters flygplats för resan hem.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningar signerade WNO
 • Resan upp till Great Orme med vintagebuss
 • Industriarv, koppar och skiffer med kunniga specialistguider
 • Wales natur, Manchesters Ancoats & Liverpools Royal Albert Dock

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 11/3
Pris Från 20 890 kr
Enkelrumstillägg 2 350 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm eller Köpenhamn – Manchester t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
 • Fyra frukostar
 • En lätt lunch
 • Tre middagar
 • Två operabiljetter på bra platser
 • Svensk licensierad guide
 • Engelsktalande historisk expertguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Manchester - Quarry Bank - lätt lunch - trendiga Ancoats - Wales Llandudno. Middag
Dag 2. Anglesey halvö med broar och Parys koppargruva - Llanberis skiffermuseum. Middag
Dag 3. Llandudno med Penderyn whiský - tidig middag - operakväll "Döden i Venedig".
Dag 4. The Great Orme - tidig middag - operakväll "Cosi fan tutte".
Dag 5. Liverpools Royal Albert Dock vid Mersey - hemresa.

Boende

Fyrstjärniga Dunoon hotel med Rosette-belönad restaurang. 

Resesätt SAS
Klimat

Genomsnittlig temperaturer över dagarna i mars ligger runt 8-9 grader som högst på dygnet och 5 grader som lägst på dygnet.

Valuta

Brittiska pund

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder borgar för en fin reseupplevelse. Promenader på ojämnt underlag, ibland med trappor, går i långsamt tempo men innebär en hel del stå och gå.

Boka din resa

2024-03-11 2024-03-15 20 890 kr SAS Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-03-11 2024-03-15 20 890 kr SAS Köpenhamn Väntelista Förfrågan