Översikt

Opera i Lyon & Dijon - Bourgogne deluxe

Följ med vår Frankrike-expert Annette till världsarvens och de sköna konsternas Lyon, Dijon och Bourgogne. Njut av musik, smaker, historia och landskap utöver det vanliga!

Centrala Lyon ligger mellan två vackra floder, stadens trevliga 1800-talscentrum mellan floderna Saône och Rhône och den gamla stadsdelen från 1500-talet utmed Saône. Detta läge tillsammans med den behagliga arkitekturen skapar ett unikt stadsrum som bjuder på både stora skönhetsvärden och ständig omväxling. Lyons operahuset i sin nuvarande utformning är ett arkitektoniskt landmärke av den världsberömde arkitekten Jean Nouvel och här ska vi njuta av operan Katia Kabanova. Lyon betraktas även som Frankrikes mathuvudstad inte minst på grund av arvet från stadens son världsberömde kocken Paul Bocuse. Söder om Lyon ligger en av de största gallo-romerska arkeologiska fyndplatserna vid Vienne.

Bourgogne har alltid varit ett rikt landskap och vid flera tillfällen under olika perioder varit i praktiken självständigt. Framförallt under högmedeltiden var hertigdömet Bourgogne synnerligen mäktigt, under perioden ca 1340 -1460 i praktiken en egen stat som även inkluderade Flandern, med rika handelsstäder som Brügge och Gent. Från denna "guldålder" finns ett rikt kulturellt arv av magnifika kyrkor, slott och borgar, varav en del finns uppförda på Unescos världsarvslista. Operahuset i Dijon bjuser in till den franske 1600-talskompositören Jean-Baptiste Lullys största dramatiska verk, Armide, skriven för Solkungen.

Bourgognevinerna räknas med all rätt in bland vinvärldens allra största celebriteter. Dessutom är Bourgogne en av de roligare vinregionerna att besöka, dels tack vare sitt vackra landskap och de verkligt bildsköna små vinbyarna, dels därför att här vid sidan av de stora kanonerna även finns intressanta småskaliga kvalitetsviner som fortfarande är mindre kända. Under vistelsen njuter vi av lokala specialiteter och smaker.
Resan avslutas med en tågresa från Dijon till Paris där vi äter på den kända restaurangen Le Train Bleu på Gare du Lyon i Paris. Vi bor på trevliga mellanklasshotell i Lyon och Dijon, bra belägna för våra äventyr. På vår färd genom historia och gastronomi lotsas vi av lokala passionerade och engelsktalande guider samt vår svenska ciceron, omtyckta Frankrikekännaren Annette Larsson.

Program

 • Dag 1 Mot Paul Bocuses Lyon

  Vid ankomst möter vår guide Annette med privat buss. Nu inleds våra eskapader i en region som är världskänd för sin mat och sina viner, men även en färgstark historia. Högt ovan gamla Lyon tronar kullen Fourvière med 1800-talskyrkan Notre Dame de La Fourvière med makalös utsikt över centrala Lyon med Rhônedalen som breder ut sig bortom staden. Vi kan se Place Bellecour, Place de Terreaux, nya mässområdet och mer. Sedan gör vi en fin stadspromenad genom de olika och väldigt synbara lagren av Lyons historia där vi trampar blankpolerade kullerstenar i gränder. Lyons gamla stadsdel är inskriven på Unescos världsarvslista på grund av sin oerhört välbevarade och sammanhållna 1500-talsarkitektur med innergårdar, spiraltrappor och brunnar. Mellan de smala gatorna går "hemliga" passager tvärs genom kvarteren, s k Traboules, som leder oss in till spännande renässansgårdar annars dolda för passerandes ögon.

 • Les Halles matmarknad – Lyons världsarv

  Under upptäckterna av Lyon gör vi även ett besök i den gigantiska täckta matmarknaden Les Halles som grundades av Paul Bocuse och där det är härligt att gå runt och insupa aromer och färgstarka arrangemang. Vi visas runt bland produkter av högsta klass av en engelsktalande passionerad guide, tillsammans med Annette. Vi provsmakar några produkter som visar Lyons kulinariska arv.
  Vårt boende är på fyrstjärniga Mercure Lyon Plaza Republique fint beläget nära stadshuset, Téâtre des Célestines och konstmuseet i Lyons medeltida och renässanshjärta Presqu´île som satts upp som världsarv och endast på en kvarts promenads avstånd till Vieux-Lyon. En sen middag serveras på promenadavstånd från vårt hotell på ett, för Lyon så traditionella och trevliga restauranger, Bouchon Lyonnais!

 • Dag 2 Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal och flodbåt

  När vi nu färdas tillbaka till i tiden till romarnas era i Frankrike, den gallo-romerska tiden, rör vi oss söderut längs den livgivande och viktiga transportleden Saône till Vienne med Augustuspalatset och teatern. Det arkeologiska området i Saint-Romain-en-Gal är ett av de största i Frankrike men kanske inte lika känt för oss svenskar som de romerska lämningarna i Provence och vi kommer att utforska utgrävningsområdet, dess fynd på det mycket moderna museet des Confluences där floderna Rhône och Saône flyter samman.

 • Vi ser även Augustus och Livias tempel mitt i staden innan vi återvänder till Lyon för att njuta med ett annat av våra sinnen – den tjeckiske kompositören Leoš Janáčeks omtyckta opera Katya Kabanova på Lyons fina operahus.
  Janáček var en stor älskare av kultur och folkmusik från sitt land, liksom rysk musik, kultur och litteratur och musik. I hans operor är mestadels kvinnoporträtten starka och intressanta och han hade länge velat skriva en opera baserad på pjäsen "Stormen" av Alexander Ostrovskij från 1859, som anses vara en politisk allegori över det ryska tsarväldet.

 • När arbetet inleddes 1919 hade den 65-årige Janáček äntligen slagit igenom på Prags och Wiens operascener – nyckeln till framgång. Med nyvunnen glädje och energi skrev han librettot, inspirerad av sin starka vänskap eller snarare besatthet av den nästan fyrtio år yngre, gifta Kamila Strösslova. Han ville inte kalla operan "Stormen" men tvekade även att kalla operan Katarina efter pjäsens huvudperson, som skulle kunna tolkas som varandes Katarina den II. Efter förslag valdes titeln Káťa Kabanova. Operan fick succépremiär i tjeckiska Brno 1921. Sju år senare erövrade den undan för undan världens scener med en nyproduktion men det skulle aldrig Janáček får uppleva eftersom han dog plötsligt under en resa.

 • Katya Kabanova anses ofta som den jämnaste och mest lyriska av Janáčeks operor. I koncentrerad dramatik virvlar handlingen framåt med stormstyrka och precis som i sina tidigare verk använder Janáček inspiration från Mährens folkmusik och folklor tillsammans med pjäsens fokus på naturfenomen som tilltalade kompositören. Musiken är unik och gjord för en mycket stor orkester där Janáček målar naturfenomenen med stark musik. De romantiska sångstyckena är passionerade och rytmstarka, ibland med mörkare undertoner och kantighet.

  Operan är 1 timme och 40 minuter, i tre akter utan paus, där vi möter den olyckligt gifta Katya, vars man är svag och svärmor elak. En kraftfull men vingbruten hjältinna vars sökande efter frihet krossas av verkligheten. Genom förvecklingar och stormens intåg förälskar hon sig i en annan man vilket får konsekvenser. I denna nyproduktion återupptäcker vi ett av 1900-talets stora kvinnoporträtt. För regin står den talangfulla polska Barbara Wysocka och dirigent är Elena Schwarz. I rollen som den olycksaliga Katya upplever vi den amerikanska sopranen Corinne Winters, lovordad för sin skådespelartalang, sin rösts grace och finess. Hennes elaka svärmoder Kabanicha gestaltas av österrikiska mezzosopranen Natascha Petrinsky med ett imponerande tonomfång och som uppträder på världens stora scener. Hennes son, den mesige äkta mannen Tichon är den ryske bel-canto-tenoren Anton Rositskiy med omskriven koloratur och tonskärpa. Katyas älskare Boris är nordengelske violinisten och lyriske tenoren Adam Smith, hyllad för sin röst samt gift med Corinne Winters, den unge läraren Kudrjas spelas av brittiske tenoren Benjamin Hulett, omtyckt för sina roller i Mozart och Strauss-operor. Katyas sammansvurna, fosterbarnet Barbara är sydafrikanska lyriska mezzosopranen Thandiswa Mpongwana som efter sångstudier på Masters-nivå bl a under professor och sångpedagog Bo Rosenkull vid Kungliga Musikhögskolan, Göteborgs universitet och North-West University i Sydafrika, nu på riktigt inleder sin sångkarriär i Europa just här i Lyon.

 • Dag 3 Bourg-en-Bresse – Puligny Montrachets viner - Dijon - Operakväll "Armide"

  Nu lämnar vi Lyon för resan in i Bourgogne och vårt första mål är Bourg-en-Bresse i en fin jordbruksbygd med besök på det vackra kungliga klostret Brou och stadens matmarknad, vars historia kan spåras från 1000-talet. Hertigarna av Savojen gjorde staden till huvudort i sitt rike under 1400-talet, strategiskt beläget mellan den franska kronan och Habsburgarna i Italien. Den kungliga kyrkan i sengotik uppfördes på order av den minst sagt färgstarka kvinnan och kommande holländska regenten Margareta av Savojen till minne av hennes man Filibert II av Savojen och dennes mor. Kyrkan uppfördes till största del under 1500-talet och är idag en älskad klenod i landet, innehållandes fina samlingar av franska, flamländska och italienska konstföremål från 1400- 1900-tal. Under dagen äter vi en trevlig lunch.

 • Nu har vi kommit in bland de världsberömda vingårdarna i Bourgogne där högklassiga druvor pinot noir och chardonnay odlas så långt blicken kan nå. Strax norr om oss ligger Bourgognes hjärtland, Côte d'Or - den gyllene, eller den mot öst belägna, sluttningen. Detta berömda område ligger på en högplatå vars kullsidors östra och södra sluttningar framställer några av världens allra främsta viner. Côte d'Or är i sin tur uppdelat i Côte de Nuits och Côte de Beaune där berömda vingårdar ligger på rad en femtio km lång sträcka utmed floden Saône. De druvsorter som odlas här är idag spridda över hela världen, men utan att nå samma smakhöjder som de som odlas i Bourgogne och så har det varit sedan medeltiden. Därför har man mycket strikta vinlagar och mycket få andra druvor tillåts i regionen. I Côte d'Or odlas i stort sett endast pinot noir och chardonnay. I vingårdarna växer de allra förnämsta Bourgognevinerna, att läsa en karta här är som att läsa en bättre vinlista. Alla byar bär berömda vinnamn som Pommard, Volnay, Meursault, Montrachet. Vi har valt ut en Domaine i området Puligny Montrachet för en vinprovning.

 • Vi njuter av landskapet på väg till senapsstaden Dijon, som är Bourgognes huvudort, och här njuter vi av en av landets mest attraktiva städer med elegant medeltids-, och renässansbebyggelse.  Vi installerar oss på mellanklasshotell Hôtel Les Halles för två nätter, beläget i stadens historiska hjärta, med promenadavstånd in i den Unesco världsarvsskyddade Dijon - den tredje historiska kulturstaden i Frankrike att få denna utmärkelse efter Paris och Lyon. 

 • Middag på egen hand innan resans andra operakväll och Grand Tours premiärbesök på Auditoriet i Dijon. Dijon är en operastad av rang och har dels ett äldre operahus, Grand Théatre de Dijon i nyklassisk stil från 1828, dels det moderna auditoriet från 1998 – en modern trekantig byggnad i glas och Chassagnes beigetonade kalksten vid Place Jean Bouhey, som ritades av ett konsortium bestående av Arquitectonica Miami, Richard Martinet samt klassiska Dijonfirman Bougeault–Walgenwitz och den fina akustiken av New York-firman Artec. Här njuter vi av barockmusikens mästare italiensk-franske Jean Baptiste Lully som efter 1662 fullständigt kontrollerade fransk hovmusik och inspirerade mängder av musiker i Europa. Idag även känd som kompositören som dog av blodförgiftning efter att ha träffat sin fot olyckligt med sin långa kompositörskäpp.

 • Genom hårt arbete och skamlösa intriger slog den omättligt ambitiöse Lully sig fram från sin position som violinist i Solkungens hovorkester till Ludvig XIV egen musikkompositör 1662. Ingen opera kunde framföras i Frankrike utan Lullys tillåtelse från 1674 till sin död 1687. Som kungens hovbalettansvarige introducerade Lully en mängd danser och musikstycken som skulle binda samman de olika delarna i en opera. Han var ansvarig för den franska ouvertyren, menuetten, gavotten och han introducerade även kvinnliga dansare på scenen. Hans operor beskrevs som tonsatta tragedier eftersom Lully satte stor vikt vid högt utvecklade dramatiska och teatraliska grepp på scenen. Tillsammans med librettisten Philippe Quinalt skapades många operasuccéer – inte minst den specialskrivna Armide som underhöll Solkungen 1686. Inspirerad av Torquato Tassos epos från 1581, "Det befriade Jerusalem" och legenden om Pentesilea och Akilles.

 • Kl 20.00. Vi får oss till livs en fatal kärlekssaga mellan häxan/magikern Armide och korstågsriddaren Renaud som möts i Damaskus. Under föreställningens tre timmar och en kvart inkluderat en paus njuter vi av den franska, fascinerande och kritikerrosade mezzo-sopranen Stéphanie d'Oustrac i titelrollen. Precis som Cyril Auvity, blev Stéphanie tidigt handplockad av regissören William Christie till barockrepertoaren. Hennes stora scenpersonlighet och röst har gett henne stor framgång som en av de mest eftersökta mezzosopranerna i sin generation. Korstågsriddaren Renaud gestaltas av den erfarne franske tenoren Cyril Auvity vars breda röstomfång efterfrågas mycket för barockroller. Kung Hidraot är kanadensaren och basbarytonen Tomislav Lavoie. I övriga roller finner vi kompetent sångarkraft hos Marie Perbost, Eva Zaïcik och Timothée Varon. Åter till hotellet för en skön natts sömn.

 • Dag 4 Abbaye de Fontenay - filmsköna Flavigny – senapens Dijon - Château du Clos Vougeot

  Världsarvet och cistercienserklostret Abbaye de Fontey ger en glimt av det hårda och flärdfria munklivet. Men det ger också oss en bild av kyrkans makt. Fontenay Abbey grundades 1118 av den senare helgonförklarade karismatiske och asketiske Bernard av Clairvaux, och är det äldsta kvarvarande cistercienserklostret.
  Efter den franska revolutionen tömdes klostret och användes till industrin men alla romanska byggnader bevarades, klosterkyrkan, munkarnas sovsalar med flera rum. Den i dag mycket vackra dalgången dikade munkarna ut träskets vatten för att kunna använde dess trä och hydrauliska kraft i sitt arbete och delar av det industriella arvet finns kvar än idag tack vare att samma familj ägt såväl kloster som marken sedan 1820.

 • Härifrån reser vi till en liten söt stad som många kanske känner igen från filmens värld. Vi har tid att fika lite på egen hand och strosa i Flavigny, inspelningsplats för Lasse Hallströms film Chocolat med Juliette Binoche, Johnny Depp och Judi Dench med flera.

 • När vi kommer tillbaka till Dijon finns det att äta lunch på egen hand innan vi utforskar Bourgognes huvudort till fots. Dijons gastronomi speglar Bourgognes själ, de finaste "charcuterie" och ostar, de lokala pepparkakorna, "pain d'épices", smaker av svartvinbär och anis samt givetvis den berömda senapen Moutarde de Dijon.
  Under vår stadstur utforskar vi stadens hjärta som nu är bilfritt. Bland halvtimrade hus, romanska och gotiska kyrkor och herrskapshus från 1600 och 1700-tal utforskar vi de majestätiska kvarteren i ärkehertigarna av Bourgognes huvudstad. Nu krönt av Unesco som en historisk klenod är de gamla delarna del av ett 97 hektar stort världsarv.

 • Få områden i Frankrike motsvarar så väl föreställningen om typisk, pittoresk vinregion som just Bourgogne, och då framförallt dess hjärtland Cote d'Or mellan Beaune och Dijon. Det är ett kuperat, grönskande landskap med vinodlingar så långt ögat når, tryfferat med små pittoreska, månghundraåriga vinbyar i sten.

 • Dagen avrundas därför med ett besök till världsberömda vinslottet Château du Clos Vougeot, där vi lär känna vintillverkningen i regionen från de antika vinpressarna till lagringsfaten. Som namnet antyder är det en muromgärdad klosterodling som skapades av cisterciensermunkarna på klostret Citeaux från 1100-talet. Här tillverkade munkarna högkvalitativa viner vars goda rykte har bestått än idag. Vinslottet adderades 1551 och var ett om-, och tillbyggt litet kapell. 1818 köptes slott och vinmarkerna av Julien-Jules Ouvrard och tidigt 2000-tal delades ägandet på mer än åttio ägare. Vi gör en vinprovning innan det är dags att återvända till Dijon med kvällen på egen hand.

 • Dag 5 Med tåg till Gare du Lyon – Le Train Bleu - hemfärd

  Vi körs till Dijons tågstation för att ta det franska snabbtåget TGV till Paris. En resa som tar ca 1,5 timme. Väl framme skall vi äta lunch på den klassiska gourmetrestaurangen på stationen, Le Train Bleu. Efter lunch väntar buss ut till flygplatsen för flygningen tillbaka.

Resans höjdpunkter

 • Lyons gamla stad och gränder
 • Dijons världsarv
 • Romarnas Vienne
 • Lyons smaker i Les Halles
 • Högklassig opera i Lyon och Dijon
 • Vinprovningar i Bourgogne
 • Lilla smycket Flavigny och historiska kloster
 • Avslutningen på Le Train Bleu i Paris

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 27/4
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 5590 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Lyon via Paris, Paris - Stockholm
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar pch entréer enligt program
 • Fem nätter på bra mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Tre luncher
 • En middag
 • Två vinprovningar
 • Två operabiljetter på bra platser (kat A)
 • Engelsktalande lokala guider
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Mot Paul Bocuses Lyon – stadsrundtur - Paul Bocuse Les Halles - middag.
Dag 2. Romarnas Vienne med Saint Romain-en-Gal  - Operakväll "Katya Kabanova".
Dag 3. Bourg-en-Bresse – Lunch - Puligny Montrachets viner - Dijon - "Operakväll "Armide"
Dag 4. Abbaye de Fontenay - filmsköna Flavigny – senapens Dijon - vin på Clos de Vougeot
Dag 5. TGV tåg från Dijon till Paris - lunch på Le Train Bleu - flygresa hem 

Boende

Två nätter på fyrstjärniga hotell Mercure Place de la Republique i Lyon
Två nätter på bättre trestjärnigt hotell Hôtel Les Halles, i Dijon

Resesätt Air France

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition är förutsättningar för en fin reseupplevelse på en resa med mycket promenader på ojämnt underlag.

Boka din resa

2023-04-27 2023-05-01 27 990 kr Air France Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa