Översikt

Opera i Neapel med Musikens öar Capri och Ischia

Välkommen till en av våra mest älskade musikreseklassiker! Resan till färgstarka Neapel med bukten där dramatiska öar och magnifika världsarv ligger tätt och städerna storslaget belägna, längs skimrande kust.

Njut av behaglig sommarvärme längs Italiens vackraste kuststräcka där du möts av doften av citron och krydda. Åsynen av det blåaste blå när Medelhavet tävlar mot himlen på öarna Capri och Ischia. Här svalkar brisen skönt bland magisk grönska och bougainvilleans skarpaste cerise. Njutbara besök väntar på Axel Munthes Villa San Michele med ett möte med Kristina Kappelin, på stadspromenader i Capri stad och Neapel samt ett guidat besök på alltid aktuella Pompeji.

Resan kröns av musikupplevelser med klassiska konserter på Villa San Michele i Anacapri, i trädgården La Mortella på Ischia samt "körsbäret i tårtan", Gaetano Donizettis klassiker "Kärleksdrycken" på världens äldsta operahus ännu i bruk, Teatro San Carlo i Neapel. Härliga måltider med likasinnade och boende på fyrstjärniga hotell på Capri samt vid havet nära Neapels historiska kvarter. Vår kunniga ciceron är licensierade kulturguiden och Ischiabon Anna Rudh Meo.

Boka din resa

2021-07-21 2021-07-26 28 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Från mörka Nord till färgernas landskap Kampanien

  Vi reser via Tyskland för att ankomma till Neapel under dagen. Här möter vår ciceron Anna Rudh Meo med privat buss och vi installerar oss ombord för en kort resa ner till Neapels hamn och tar sedan flygbåten över till Capri. Det är bra att ha väska med rullhjul för att enkelt ta ditt bagage från bussen till båten.

 • Omsjungna Capri ligger i södra delen av Neapelbukten, strax utanför Sorrento-halvön. Dess taggiga rygg bjuder på vackra naturscenerier med kalkstensformationer och gröna toppar som högsta punkten Monte Solaro på 589 meter över havet.

 • Minibussar möter oss för att ta oss upp till öns andra stad, Anacapri, där vi skall bo på anrika kulturhotellet Hotel San Michele med fantastiska vyer över Sorrentohalvön, den tusen år gamla Barbarossaborgen och den blånande Neapelbukten.
  Hotellet byggdes på 1870-talet i nyklassisk stil och invigdes 1904 som konstnärernas, de intellektuellas och kungligas tummelplats på ön. Härifrån har vi promenadavstånd till det lilla centrumet med affärer samt restauranger samt till Axel Munthes berömda Villa San Michele, som fungerar som svenskt konsulat och gästhem för svenska kulturstipendiater.
  Små lokalbussar tar de boende till huvudstaden Capri stad och spektakulära badplatser.
  Utomhuspoolen är öppen under sommarmånaderna och vi äter en gemensam middag på en närbelägen restaurang.

 • Dag 2 Kristina Kappelin och Axel Munthes villa

  Efter en bufféfrukost promenerar vi till Villa San Michele för guidad visning av dess intendent Kristina Kappelin, journalist och författare som i september 2017 utnämndes till VD och intendent på Villa San Michele
  Hon var till dess främst känd som Sveriges Televisions korrespondent i Italien och som författare till flertalet böcker om Italien och de uppmärksammade böckerna om Berlusconi och om påve Fransiskus.

 • Kristina Kappelin berättar om Villan, Axel Munthe och på sitt oefterhärmliga, personliga vis om det mångfacetterade Italien och dess politik, religion, ekonomi, fotboll och samhällsliv. Att få en personlig visning av henne i Villa San Michele är en upplevelse utöver det vanliga. Drottning Victorias livsmedikus Axel Munthe förälskade sig som ung i Capri och förverkligade sin dröm om ett hem öppet för ljuset på en av Anacapris mest natursköna platser. Villan speglar Munthes tankar och känslor om skönheten och det känns som om han precis lämnat den. I den vackra trädgården är statyerna kringvuxna av murgröna, blåregn och antika lämningar från en romersk villa skymtar fram bland grönskan.
  Rundturen avslutas med en trevlig lunch på villans Café Oliv. Eftermiddagen och kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Kejsar Augustus trädgårdar - klassisk konsert på Villa San Michele

  Efter frukost tar Anna Rudh tar oss med på en härlig rundtur i Capri stad där vi ser kejsar Augustus trädgårdar, de taggiga konturerna av Faraglioni-klipporna rakt ned i ett blågrönt hav och naturligtvis det charmerande La Piazzetta. Du hr tid att utforska Capri stad och har tid att köpa lunch på egen hand.

 • Under eftermiddagen reser vi tillbaka till Anacapri för en aperitivo och klassisk konsert på Villa San Michele.
  Gemensam middag efter konserten på en närliggande restaurang.

 • Dag 4 Ischias gröna dalar och klassisk konsert - Neapel

  Tidig förmiddag är det dags att lämna sagolika Capri för att färdas med båt till systerön Ischia, thermalbadens och societetens tummelplats.

 • Från den eleganta hamnstaden Ischia Porto färdas vi till den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella, en moriskinspirerad trädgård som skapades på 1950-talet av den kände kompositören William Walton och hans argentinska fru Susana, efter planritning av landskapsarkitekten Russell Page. Susana fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Vi har tid att njuta av trädgårdens många olika rum och den närmast vilda tropiska växtglädje som råder här. Vid sir Waltons egen favoritvy finner du hans monument. I trädgården kunde han få inspiration till sina musikaliska verk liksom lisa från den pockande omvärlden och här lät han bygga en liten konserthall för komposition och njutning där man idag ger konserter med unga lovande musiker. Vi äter lunch här och får en efterföljande konsert i William Waltons konserthall.

 • Från Ischia beger vi oss mot fastlandet under sen eftermiddag. I solnedgången breder levnadsglada Neapel ut sig likt en amfiteater eller ett färgstarkt brokigt täcke i bukten nedanför mäktiga Vesuvius gestalt. Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano med omkring en miljon invånare men trots närheten till Rom är Neapel något helt annat och den speciella atmosfären går inte att ta miste om. Staden grundades av grekerna för 2.400 år sedan och det grekisk-romerska gatunätet är än idag fullt bevarat och utgör stadens gamla centrum.

 • Sedan några år tillbaka är gatunätet med på Unescos världsarvslista och i trånga sandstensgyllene gränder vajar tvätten för vinden och vesporna tutar medan Posillipohöjden ger staden ett annat ansikte med grönska och vackra vyer över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs "O Sole mio", här bakades den första pizzan och här utspelar sig boken "Min fantastiska väninna". Vi installerar oss på fyrstjärniga Royal Continental, som är beläget längs den vackra, bilfria strandpromenaden. Den världsberömde arkitekten Gio Ponti var vän till hotellets ägare och designade utomhuspoolen med havsvatten på terrassen samt vissa rum på första våningen. Här doftar solvarmt hav och från många av rummen har man utsikt över gränderna och palatsen i gamla stan eller över borgen med den romerska poeten Vergilius berömda ägg, Castel dell´Ovo. Vi äter gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Romarnas Pompeji - Operakväll "Kärleksdrycken"

  Dagen bjuder in till ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr och återupptäcktes på 1700-talet. Än idag fortsätter utgrävningarna som inte på långa vägar har avslöjat den antika stadens alla hemligheter.
  I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser. Vi äter sedan lunch i området. Retur till vårt hotell och lite tid på egen hand innan det är dags för resans operakväll.

 • Kl 17.00. Neapels San Carlo opera, den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Här har alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet. Här sätter man upp Gaetano Donizettis komiska och mänskligt medkännande opera "Kärleksdrycken", i två akter, som hade premiär i Milano 1832. Donizetti skrev musiken på endast sex veckor och var mycket produktiv med dryga sextiotalet operor skrivna mellan 1816 och 1844. Här möter oss ett lekande, känslosamt tonspråk som stannar kvar i minnet långt efter att vi lämnat salongen. Den världsberömda arian "Una furtiva lagrima" tillhör världens femton mest spelade verk. Operans värme och glädje förmedlas via Donizettis musik med inslag av folkvisa, komiska grepp och sångarnas uttryck av starka känslor. Handlingen baseras löst kring legenden om Tristan och Isolde och handlar om den fattige bondpojken Nemorino som förälskar sig i den rika och belevade adelsdamen Adina.
  Retur till vårt hotell efter föreställningen där vi får en trevlig avskedsmiddag.

 • Dag 6 Neapel - Sverige

  Efter frukost och lite tid på egen hand är det dags att färdas till flygplatsen och påbörja flygningen hem till Sverige via ett flygplansbyte i Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Trädgården på Ischia med konsert
 • Vistelsen i gamla Neapel med operan på Teatro San Carlo - världens äldsta operahus ännu i bruk
 • Mötet med Kristina Kappelin och konserten på Villa San Michele
 • Vistelsen på Capri

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/7
Pris Från 28 990 kr
Enkelrumstillägg 5850 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel, via Tyskland t/r
 • Flygavgifter
 • Fem nätter på fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Transporter med buss och båt samt besöksmål enligt program
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fem bufféfrukostar
 • En aperitivo
 • Tre luncher med vin/mineralvatten/espresso
 • Tre middagar med vin/mineralvatten/espresso
 • Whispers på Pompeji
 • Stadsskatt Neapel
 • Landstigningsskatt på Capri
 • Två konsertbiljetter
 • En operabiljett på parkett
 • Svensk ciceron och guide
 • Skatt
Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, färja till Capri, med boende i Anacapri. Middag.
Dag 2. Visning av Villa San Michele av Kristina Kappelin. Lunch. Fri kväll.
Dag 3. Stadspromenad Capri stad med Augustus trädgårdar, konsert och middag Capri.
Dag 4. Färja till Ischia. Besök på La Mortella med lunch och konsert. Färja till Neapel och incheckning hotell Neapel.
Dag 5. Besök på Pompeji och lunch. Operakväll "Kärleksdrycken" på Teatro San Carlo.
Dag 6. Avresa från Neapel till Stockholm via Tyskland.

Boende

Två nätter på fyrstjärniga hotell San Michele i Anacapri, Capri
De tre efterföljande nätterna på fyrstjärniga hotell Royal Continental nära Lungomare Caracciolo, Neapel

Resesätt Lufthansa
Deltagarantal

Min 18 personer - max 25 personer