Översikt

Opera i Vadstena och på Skäret med SvD accent

NYTT OM DIN RESA. På grund av de restriktioner som fortsatt gäller kommer Opera på Skäret ställa in alla föreställningar av "Turandot". Eftersom Vadstena-Akademien kan avvakta längre rörande "Zebran" så kommer vi att kontakta de som är inbokade under vecka 19-20.

Varje sommar sedan 1964 har Vadstena-Akademien iscensatt ovanlig musikdramatik, både helt nyskrivna operor och äldre okända verk. Akademien tänker framåt, förnyelse och föryngring av konstformen opera. Sommarens storsatsning blir ett nyskrivet verk av Tebogo Monnakgotla som debuterar med sin första helaftonsopera.
Det gamla sågverket Skäret - numera "Operan på Skäret" framför man den magiska operan "Turandot".

På vår sensommarresa i Sverige får vi i Vadstena lyssna till Tebogo Monnakgotlas ”Zebran” och på Skäret, Giacomo Puccinis ”Turandot”.Varje sommar sedan 1964 har Vadstena-Akademien iscensatt ovanlig musikdramatik, både helt nyskrivna operor och äldre okända verk. Akademien tänker framåt, förnyelse och föryngring av konstformen opera. Sommarens storsatsning blir ett nyskrivet verk av Tebogo Monnakgotla som debuterar med sin första helaftonsopera. Librettot är skrivet av Kerstin Perski som senast skrev operan ”Son of Heaven” (2015) till Vadstena-Akademien.För 25 år sedan sås ett frö när Sten Niclasson besöker Skäret för första gången. Tre år senare ges den första provkonserten och en dokumentärfilm spelas in. Den visas i SVT 2003. Det första arrangemanget blir Skärets dag sommaren 2003. En operakonsert framförs och en cirkusföreställning för barn. Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand – har på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Bland andra utomordentliga förutsättningar har Skäret den stora fördelen att spela under tak vilket gör att man är oberoende av väder och vind. Vår kunnige musikciceron är Roger Wallén.

Boka din resa

2021-08-06 2021-08-07 8 950 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa
2021-08-11 2021-08-12 8 950 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Rörande din operaresa

  Vi har fått information från Opera på Skäret att de på grund av de restriktioner inte kommer att kunna genomföra "Turandot" som planlagt.
  Vadstena akademien kan däremot fortsatt avvakta nya direktiv senare inför sommaren och först då bestämma om och hur de kan genomföra sina arrangemang.

  Vi kommer därför att återkomma under till bokade resenärer om vi kan göra om resorna eller om vi tvingas ställa in dem.  

 • Dag 1 Stockholm – Vadstena

  Buss från Cityterminalen kl. 10.30. Vi färdas mot Vadstena som ligger vackert vid Vätterns strand och dess stadsbild domineras av det ståtliga renässansslottet med minnen från Vasasönernas tid och även döttrarna. Vem har inte hört talas om Vadstenabullret. I år är det 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till riksföreståndare i Vadstena. År 1520 landsteg Gustav Vasa i Kalmar efter att ha varit tagen som gisslan i Danmark. Nu börjar kriget mot unionskungen Kristian II. Efter att Gustav Vasa utsetts till riksföreståndare väljs han 2 år senare till  kung år 1523.

 • Dag 1 Vadstena

  Staden som växte fram runt Birgittaklostret redan under 1300-talet, fick sina stadsprivilegier år 1400 och rymmer många medeltida byggnader. Under senmedeltiden var den både ett politiskt och kulturellt centrum. Vadstena slott är Sveriges bäst bevarade renässansslott som en gång byggdes som försvarsanläggning. Klostrets egendomar konfiskerades av Gustav Vasa. Munkklostret stängdes och 45 år senare tvingades även nunnorna att lämna klostret. I mitten av 1600-talet började man använda klostret för invalidiserade soldater som tjänade extra genom spetsknyppling. Detta lade grunden till Vadstenas rykte för sina spetsar. I slutet av 1700-talet började lokalerna användas som fängelse. Under 1800-talest första hälft började Vadstena hospital att använda lokalerna. Birgittastiftelsen fick 1954 dispositionsrätt över klosterområdet förutom Vadstena klosterkyrka.
  På väg mot Vadstena gör vi ett stopp efter vägen för lunch och en bensträckare. Vid ankomst checkar vi in på Vadstena klosterhotell.
  Tidig kväll äter vi en gemensam middag på Vadstena Klosterhotell före kvällens operaföreställning ”Zebran” på Vadstena slott.

 • Dag 1 Vadstena

  Operan ”Zebran” handlar om att leva i skuggan av flykt och exil. Här finner vi kärleken mellan två män; Edward och John som båda tvingats fly sitt land p.g.a. sin sexuella läggning. Operan börjar i slutet av handlingen. Där Edward i ett brev ber John att flytta från deras gemensamma lägenhet. En väska med Johns tillhörigheter står packad i hallen. John skriver ett svar till Edward och försvinner för alltid ut ur hans liv.
  Men varför blev det så här? Nyss hade de hellre velat dö än leva utan varandra i ett land som förbjöd deras kärlek. När de nu ges möjlighet att leva i frihet fungerar det inte och de känner sig som främlingar för varandra. Är Zebran vit med svarta ränder eller tvärtom?

  Rollen som Edward sjunger tenoren Georg Källström och rollen som John sjunger barytonen Luthando Qave. Italienska Deda Cristina Colonna regisserar och Bente Rolandsdotter debuterar som scenograf och kostymör hos Vadstena-Akademien. Dirigenten Emil Eliasson är musikalisk ledare.

   

 • Dag 2 Vadstena - på Skäret - Stockholm

  På förmiddagen åker vi mot Skäret. Efter vägen äter vi en gemensam lunch. 
  För dig som reser den 6-7aug spelas Turandot kl 15.00 och en tvårättersmiddag intas På Skäret direkt efter föreställningen.
  För dig som reser den 11-12aug spelas Turandot kl 18.00 och en tvårätters middag intas På Skäret före föreställningen.

 • Dag 2 Skäret

  Skäret, ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand. Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Bland andra utomordentliga förutsättningar har Skäret den stora fördelen att spela under tak vilket gör att man är oberoende av väder och vind.

 • Dag 2 Skäret

  Opera på Skäret ger sommaren 2021 Giacomo Puccinis mästerverk ”Turandot”. Kärlekens kamp mot ondskan. Handlingen bygger från början på en gammal persisk folksaga om prinsessan Turandokht ("flickan från Turan"). Turan är det persiska namnet för nuvarande Xinjiang-provinsen (Sinkiang, äldre transkribering) i Kina. Prinsessan Turandot är en extremt känslokall kvinna. Hon utsätter sina friare för prövningar som alltid slutar med att de förlorar huvudet. En kärlek som dödar. Calaf är den som till slut klarar att svara rätt på samtliga tre gåtor men han vill ej erövra Turandots kärlek mot hennes vilja. Men så småningom vinner kärleken. Operan hade sin premiär på La Scala i Milano 1926, två år efter Puccinis död. 

  Operan Turandot kräver mycket av samtliga inblandade, inte minst sångarna. Opera på Skäret kan presentera två sångarlag på en hög internationell toppnivå.
  Calaf: Richard Bauer / Kjetil Støa och Turandot: Wioletta Chodowicz / Trine Möller.
  Regi: Alexander Niclasson och Dirigent: Lorenzo Coladonato.

  Gruppen 6-7 aug beräknas vara åter på Cityterminalen ca 23.00.
  Gruppen 11-12 aug beräknas vara åter på Cityterminalen vid midnatt.

Resans höjdpunkter

 • Premiär av operan Zebran" i Vadstena
 • På Skäret uppförs "Turandot"
 • Musikciceron: Roger Wallin

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 6/8 och 11/8
Pris Från 8 950 kr
Enkelrumstillägg 400:-
I priset ingår
 • Bussresor enl. program
 • En natt på Vadstena Klosterhotell, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Två luncher exkl. dryck
 • Två middagar exkl. dryck
 • Operabiljett Zebran och Turandot
 • Visningar och entréer enligt programmet
 • Ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Reseförsäkring

Se till att du har en giltig reseförsäkring som omfattar Covid-19. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Vadstena
Dag 2. Vadstena - på Skäret - Stockholm 

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 2 000:- och ska betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 36 dagar före avresa.
Våra bussresor:
Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 54 platser och maxantal resenärer är 22. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.