Översikt

Opera i Vadstena och på Skäret med SvD accent

Ljuvlig högsommartid i augusti, vetet och rågens mognande ax gungar under solen. Sammetsmjuka nätter med syrsors spel bjuder in till mer musik.

Vår musikresa mellan slott och sågverk går via Sophie von Fersens Löfstads slott till Vasarnas vackra Vadstena vid Vättern. Under vår resa möter vi historiens spår och i Vadstena guidas vi av författarinnan och konsthistorikern Eva Mattsson. Inne i den historiska Bröllopssalen på Vadstena slott spelar Vadstena-Akademien upp den nyskrivna operan "Breaking the Waves" baserad på Lars von Triers berömda film.
Dagen gryr och färden går till vackra trästaden Nora samt upp mot det gamla nedlagda sågverket vid sjön Ljusnaren med den mustiga berättelsen om mordet på kulturkungen Gustav III i Giuseppe Verdis "Maskeradbalen", och middag på Opera på Skäret.
Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Vadstena Klosterhotell med gångavstånd till  Vadstena slott och äter trevliga måltider med likasinnade. Vår kunnige musikciceron är Roger Wallén. 

Alltid nyskapande Vadstena-Akademien bjuder på nya stjärnor på operahimlen. Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand – har på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. 

Boka din resa

2022-08-05 2022-08-06 9 550 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa
2022-08-10 2022-08-11 9 850 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm – Löfstad slott - Vadstena

  Buss från Cityterminalen kl. 10.00. I svensk stormaktstid uppfördes Löfstad slott av den framgångsrike härföraren Axel Lillie. Älskad av sina kungar gjorde han karriär och förlänades gods och mark som tack för sina insatser. Hans bas skulle dock bli släktgodset Löfstad, som han lät bygga om och till mellan åren 1637 – 1660. Löfstad är ett unikt slott som alltid varit privatägt av samma familj tills Emelie Piper testamenterade slottet till Östergötland museum 1926.

 • I mitten av 1700-talet gjorde familjen Fersen sitt intåg i slottets historia när Hedvig Catarina de la Gardie gifter sig med Axel von Fersen den äldre. När parets dotter Sophie von Fersen övertog slottet blev det en vackert inredd åretruntbostad med praktfull engelsk park och en fantastisk slottsinredning som till stora delar finns kvar. Att kliva in på slottet är som att tiden stått stilla och man bara väntar på att ägarinnan skall göra entré.

 • Vid ankomst till slottet möter vi vår slottsguide och gör en timmes rundvandring i slottet. Vi får veta mer om den charmerande och vackra societetsdamen Sophie von Fersen, gift Piper, och hennes liv innan och på Löfstad slott. Sophies barnbarnsbarn Emelie bevarade slottets interiör och i hennes sovgemak ligger ett sidentäcke som har tillhört Axel von Fersens förmodade älskarinna, den franska drottningen Marie Antoinette. Den engelska parken anses som en av Sveriges absolut finaste och skapades av Sophie i början av 1800-talet.
  Efter visningen skall vi äta en lunch på Löfstad värdshus innan vi reser vidare.

 • Vi färdas mot Vadstena som ligger vackert vid Vätterns strand och dess stadsbild domineras av det ståtliga renässansslottet med minnen från Vasasönernas tid och även döttrarna. Vem har inte hört talas om Vadstenabullret och ifjol var det 500 år sedan som Gustav Vasa utsågs till riksföreståndare i Vadstena.
  Staden som växte fram runt Birgittaklostret redan under 1300-talet, fick sina stadsprivilegier år 1400 och rymmer många medeltida byggnader. Under senmedeltiden var den både ett politiskt och kulturellt centrum. Vadstena slott är Sveriges bäst bevarade renässansslott som en gång byggdes som försvarsanläggning.

 • Innan vi checkar in på Vadstena Klosterhotell skall vi göra en stadspromenad i denna historiska stad. Vi visas Vadstena – vasarnas och kvinnornas stad, av författarinnan, konsthistorikern och Vadstenabon Eva Mattsson, som skrivit böckerna "Furstinnan", den första biografin om drottning Katarina Jagellonica, år 2018 och "Vasarna i Vadstena" som gavs ut 2021.
  Tidig kväll äter vi en gemensam middag på Vadstena Klosterhotell före kvällens operaföreställning "Breaking the Waves" på Vadstena slott.

 • Varje sommar sedan 1964 har Vadstena-Akademien iscensatt ovanlig musikdramatik, både helt nyskrivna operor och äldre okända verk. Akademien tänker framåt, förnyelse och föryngring av konstformen opera. På slottets andra våning finner vi bröllopssalen där Gustav Vasa firade sitt tredje bröllop med den unga Katarina Stenbock, och som är plats för operaföreställningen.
  Sommaren 2022 är det Skandinavienpremiär för operan Breaking the Waves (2016) av Missy Mazzoli (kompositör) och Royce Vavrek (librettist), baserad på Lars von Triers storfilm med samma namn. Tre akter med en paus.
  Handlingen utspelar sig i ett religiöst samhälle på lilla Isle of Skye i början av 1970-talet, där öbon Bess finner kärleken och gifter sig med oljeriggarbetaren Jan. Bess är starkt troende kalvinist och de gifter sig i öns kyrka. En historia fylld av starka känslor och övertygelser bland mental ohälsa, kärlek och sexuellt uppvaknande under kyrkans strikta normer och ett litet samhälles fördomar.
  Promenad tillbaka till hotellet för en god natts sömn

 • Dag 2 Vadstena - Nora - Opera på Skäret

  På förmiddagen är det dags at lämna Vadstena för att röra oss norrut mot Bergslagen och trästaden Nora, en av Sveriges tre berömda trästäder. Vi möter en av landets mest välbevarade småstäder i en mycket attraktiv, välbehållen trästad där gatorna är precist utlagda i ett klassiskt rutnät. Trähusens fasader, trivsamma gårdar, skvallerspeglar och kullerstensgator är njutbara och många hus ser likadana ut som de gjorde under 1700- och 1800-talen. Vi äter en lunch på omtyckta Bryggerikrogen i Nora och har lite tid att strosa runt i deckardrottningen Maria Langs stad.

 • Vi far vidare mot Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand, som på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. När Sten Niclasson besöker Skäret för första gången för 25 år sedan, sås ett musikaliskt frö. Tre år senare ges den första provkonserten och en dokumentärfilm för SVT spelas in. Den visas i SVT 2003. Det första arrangemanget blir Skärets dag sommaren 2003 då en operakonsert framförs och en cirkusföreställning för barn ges.
  Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Bland andra utomordentliga förutsättningar har Skäret den stora fördelen att spela under tak vilket gör att man är oberoende av väder och vind.
  Föreställningen börjar kl 15.00.

 • Opera på Skäret ger sommaren 2022 Giuseppe Verdis "Maskeradbalen". Redan under sin livstid hörde Giuseppe Verdi till de verkligt stora kompositörerna i Europa. Många av de operor han komponerade hade ett mycket tydligt politiskt motiv, vilket ofta censurerades av makthavarna. Detta märktes tydligt då Verdi skrev sin opera om mordet på Gustav III – som då Napoleon III utsattes för attentat, fick ändra sin handling och där kungamordet ersattes med ett attentat på en guvernör i Boston och dess närmaste omgivning i slutet av 1600-talet. Genom efterforskningar i italienska arkiv bland Verdis anteckningar uppdagades i efterhand den ursprungliga handlingen varför operan ofta framförs som den menades med mordet på den svenske kungen i fokus.
  Efter föreställningen äter vi en trevlig middag. Fulla av underbara intryck återvänder vi mot Stockholm och beräknas åter på Cityterminalen vid midnatt.

 • Extra program under resan 10 - 11 augusti Bernadotteslottet Stjernsund

  Efter att vi lämnat Vadstena dag 2 vänder vi norrut och strax söder om Askersund ligger Stjärnsunds slott, vackert beläget på en udde i Vätterns norra skärgård med vatten på tre sidor. Slottets källarvåning är det som är kvar från 1630-talets slott uppfört av Johan Oxenstierna.
  Dagens Stjärnsund i klassicistisk stil stod klart 1808, ritat av arkitekt Carl Fredrik Sundvall. Från 1823 ägde familjen Bernadotte slottet och den som verkligen har satt prägel på slottet med en sällsynt rik och välbevarad slottsinredning är "sångarprinsen" Gustaf som bodde här från 1851 med omfattande renoveringar och nyinredningsarbeten.
  Slottet och gården är även känd för sin kreatursavel och är stamort för SRB - svensk rödbrokig boskap. Mönsterjordbruket och slottet drevs av brukspatron Knut Cassel som köpte Stjärnsund 1860. Augusta Cassel testamenterade slottet till Vitterhetsakademien 1951.
  Nu norrut mot Bergslagen och trästaden Nora, en av Sveriges tre berömda trästäder. Vi möter en av landets mest välbevarade småstäder i en mycket attraktiv, välbehållen trästad där gatorna är precist utlagda i ett klassiskt rutnät. Trähusens fasader, trivsamma gårdar, skvallerspeglar och kullerstensgator är njutbara och många hus ser likadana ut som de gjorde under 1700- och 1800-talen. Vi äter en lunch på omtyckta Bryggerikrogen i Nora och har en hel del tid att upptäcka deckardrottningen Maria Langs stad.

Resans höjdpunkter

 • Skandinavienpremiär av operan "Breaking the Waves" i Vadstena och Giuseppe Verdis "Maskeradbalen" på Opera på Skäret
 • Guidade visningen av Löfstads slott och en historisk stadspromenad i Vadstena med konsthistoriker och författare Eva Mattsson
 • Trevliga måltider med likasinnade och kunnige musikciceron Roger Wallén

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 5/8 och 10/8
Pris Från 9 550 kr
Enkelrumstillägg 1750 kr
I priset ingår
 • Busstransporter Stockholm – Vadstena – Kopparberg - Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program
 • En natt, del i dubbelrum på fyrstjärniga Vadstena Klosterhotell
 • En frukostbuffé
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Operabiljetter på bra platser
 • Svensktalande musikguide med på hela resan
 • Svensktalande historieguider på plats

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Avbeställningsskydd

 

Reseförsäkring

 

Information om avresor

Texten på hemsidan gäller den första avgången. Avgången den 10 augusti har i tillägg ett guidat besök på Stjärnsunds slott utanför Askersund samt längre tid i Nora, vilket ger en resa med en något senare hemkomsttid.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Löfstads slott - Vadstena - middag - opera
Dag 2. Nora - Kopparberg Opera på Skäret - middag - Stockholm 

Boende

En natt på fyrstjärniga Vadstena Klosterhotell, på promenadavstånd från borggårdens operaföreställning.

Resesätt Buss

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder under en kulturresa i långsamt tempo med visst gående på kullersten och med ojämnheter, borgar för en fin upplevelse.