Översikt

Opera i Verona med Gardasjön

För operavänner har namnet Verona en underbar klang. Tänk att få sitta en ljum, sammetssvart natt i den romerska arenan och omges av ljuvliga stämmor innanför antika murar. Att få promenera under Julias balkong i Veronas medeltida stadskärna. Att njuta blommornas doft och en svalkande bris från Gardasjöns böljor. Välkommen till en Veronaresa utöver det vanliga!

Varje operaälskares dröm är att vara med om en operaföreställning på den klassiska arenan i Verona och helst också att få uppleva paradnumret "Aida". Förutom "Aida" kan vi på denna resa erbjuda en nästan lika stor klassiker – Verdis genombrottsopera, den starka "Nabucco". Båda operornas dekor på den stora Arenans scen är synnerligen storslagna och vi kan lyssna till magnifika arior som förgyller sommarnatten!
"Aida" uppfördes första gången i Kairo i december 1871. Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid och uppförs varje sommar i Verona. Uppsättningen är skapad av Franco Zefirelli som har gett denna klassiker en grandios scenografi. Arenan ger en perfekt inramning för denna mäktiga produktion!

Verdis "Nabucco" betraktade tonsättaren själv som sitt äkta konstnärliga genombrott 1842. "Nabucco" utspelar sig i Jerusalem samt i Babylons hängande trädgårdar och handlar om den babyloniske härföraren Nebukadnesars krig mot israeliterna, som rövat bort hans dotter Ferena. I fonden av den historiska romerska Arenan blir operan ännu mer dramatisk!

Gardasjön, Italiens största sjö, har med sin naturskönhet och sitt behagliga klimat lockat många besökare i flera sekel. Den nedre delen har Medelhavsflora med vin- och olivodlingar. Den övre delen omges av berg, vars högsta punkt är Monte Baldo på över 2000 meter. Runt sjön ligger sevärda och intressanta orter.

Charmerande Desenzano del Garda är en liten stad vid den vackra sjöns södra strand. Våra dagar i Desenzano är mycket varierande där vi beundrar sjölandskapet genom en båttur genom en skiftande natur samt besöket på en vacker botanisk trädgård och naturligtvis njuter du av ledig tid vid sjön. Utöver operorna på Arenan lär vi känna Veronas vackert vindlande gränder med välbevarade byggnader från romersk tid, medeltid och renässans, under en promenad.

Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.

Vår kunniga och mycket uppskattade ciceron är Helen de Barros som har bott i regionen sedan många år.

Boka din resa

2021-06-30 2021-07-04 21 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Stockholm – Verona - Gardasjön

  Flyg från Stockholm till Verona med mellanlandning i Tyskland. På flygplatsen möter vår ciceron Helen med buss för färd mot det idylliska Desenzano del Garda vid Gardasjöns strand. Vid ankomst till Desenzano del Garda installerar vi oss på vårt uppskattade hotell Bonotto. Du har lite tid på egen hand innan vi möts igen för att promenera till en närliggande bar. Vi tar ett glas prosecco med tilltugg och lite senare väntar en gemensam middag.

 • Dag 2 Desenzano – Världsarvsstaden Verona - Operakväll ”Aida”

  Under förmiddagen gör vi en lättsam orienterande promenad då vi bekantar oss med Desenzano. Här finns bland annat resterna av en villa från romartiden med mosaiker, Villa Romana, och under ett besök i katedralen kan vi beundra altartavlan av Giovanni Battista Tiepolo. Efter promenaden finns tid för lunch på egen hand innan avresan till Verona, ca fem mil från Desenzano.

   

 • Verona ligger vid floden Adige öster om Gardasjöns södra spets och har genom historien varit en viktig knutpunkt genom sitt läge mellan Alperna och Poslätten. Förutom sägnen om Romeo och Julia, som sägs ha utspelat sig här, är Verona känt för sina många välbevarade romerska monument, endast Rom har fler. Ett av dessa monument är den vackra amfiteatern där föreställningarna äger rum, Arena di Verona. Under stadspromenaden i den gamla stadskärnan passerar vi vackra torg och trånga gränder. Här finns många välbevarade arkitektoniska minnesmärken och byggnader som vittnar om stadens storhetstid under 1200- och 1300-talen. Mycket av den medeltida atmosfären finns kvar och vid familjen Capuletis palats ser vi Julias balkong.

 • Piazza delle Erbe, grönsakstorg under medeltiden, ligger på platsen för romarnas forum och Piazza Bra domineras av Arena di Verona, den romerska amfiteatern där operaföreställningarna äger rum. Den var en av de största redan under romarriket och är idag den tredje största i Europa – bara Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua är större. Amfiteatern färdigställdes år 30 e Kr men förstördes till stor del i en jordbävning och brand år 1117. Då låg arenan utanför stadsmurarna och dess gladiatorspel lockade folk långt från staden.
  Amfiteatern kunde härbärgera 25.000 åskådare och dess ellipsformade yttre fasad byggdes ursprungligen av vit och rosa kalksten från Valpolicella. Idag återstår endast två våningar. Efter den stora jordbävningen användes nämligen dess sten som byggnadsmaterial för återuppbyggnad av privatbostäder. Under renässansen började man försöka att återigen använda den som en teater. När man ser de fyra ursprungliga valvbågarna som finns kvar, kan man föreställa sig hur arenan en gång sett ut med en höjd på över 30 meter

 • Gemensam middag innan det är dags för kvällens föreställning av "Aida" vid niotiden på kvällen.Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis har just besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Den unge Radamès hoppas att det ska bli han, eftersom en seger troligen skulle ge honom möjlighet att gifta sig med den etiopiska tjänarinnan Aida, dotter till Amonasro, Etiopiens kung. Aida och Radamès älskar varandra i smyg. Den egyptiska prinsessan Amneris är i sin tur förälskad i Radamès och försöker på olika sätt ta reda på hans känslor. Men varken Aida eller Radamès avslöjar något om vad de känner. Sen återresa till Gardasjön.

 • Dag 3 Privatägda Isola Garda - Gardone riviera - vingård

  Efter frukost promenerar vi till hamnen och tar båten till den privata ön Isola del Garda. Denna ö tillhör familjen Borghese-Cavazza som för ett antal år sedan öppnade familjens fantastiska trädgård samt några av rummen i deras villa i venetiansk nygotik för besökare, mestadels välbeställda italienska bröllopspar. Äntligen har vi fått möjlighet att komma hit!
  Ön i Gardasjön kan skryta med en lång och gedigen historia och beboddes redan under romartiden. Ön har sedan varit tummelplats för franciskanermunkar som planterade de olivträd, citrus, vinstockar och cedrar som utmärker öns natur än idag. Välkända besökare som den Helige Franciskus själv och poeten Dante Alighieri har tagit sin tillflykt på ön. På 1800-talet användes ön som jaktreservat, motståndscentrum för republikaner och militärpost. Det vackra palatset på ön lät uppföras 1870 av hertigparet De Ferrari från Genua som använde ön som sommarresidens och deras trädgård bjuder på terrasserade planteringar, grottor och sällsynta växter. Vackert formklippta buskage föreställer olika figurer samt familjens vapen, kanariska palmer och i sjökanten finns ett stort antal olika typer av fruktträd. Naturligtvis fattas inte rosor och färgsprakande bougainvillea.

  Efter en behaglig rundtur serveras vi en aperitivo innan det åter är dags att färdas på vackra Gardasjön. Vi stiger ombord på båten som tar oss till Gardone där bussen möter oss för ett besök på vingården Selva Capuzza för en lantlunch ackompanjerad av gårdens viner.
  Tillbaka till Desenzano för en lugn kväll till eget bruk.

 • Dag 4 Ledig tid vid Gardasjön – Operakväll ”Nabucco”

  Efter en ledig förmiddag och lunch på egen hand i Desenzano åker vi åter till Verona. Vi äter middag tillsammans innan vi beger oss iväg till Arenan inför kvällens föreställning med en av dess mest populära produktioner – den bombastiska "Nabucco" av Giuseppe Verdi.


 • Under vår kväll rullas handlingen upp i kärleks- och svartsjukedrama med förvecklingar där alla färgstarka ingredienser för en framgångsrik opera inkluderas. Fångarnas kör med Va´pensiero blev ett av tonsättarens allra mest populära nummer och en symbol för Verdis tidiga operors nationalistiska ton.
  Kvällens diregent är Daniel Oren och i rollbesättningen finner vi den prisbelönte, mongoliske stjärnbaritonen Amartuvshin Enkhbat i rollen som Nabucco. Amartuvshin har fått lovord för sin passionerade, mörka baritonröst som även har gett prov på en styrka och flexibilitet, han klarar med lätthet även klarar de högre tonerna.
  Samuele Simoncini är Ismaele, Rafal Siwek som Zaccaria, Anna Pirozzi som Abigaille med flera.
  Retur till vårt hotell vid Gardasjön.

 • Dag 5 Desenzano – Stockholm

  Efter frukost lämnar vi Gardasjön för att ta oss till flygplatsen och återresan till Stockholm via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • "Aida" & "Nabucco" på Arena di Verona på numrerade platser i Primo Settore Verde
 • Boendet med balkong och sjöutsikt vid härligt svalkande Gardasjöns södra strand
 • Privatägda trädgårdsön Isola del Garda och vinprovning vid vackra Gardone vid Gardasjön samt trevliga stadsrundturer i Desenzano del Garda och Verona

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/6
Pris Från 21 990 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig via Tyskland, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två prosecco med tilltugg
 • En lunch med vinprovning
 • Tre middagar med vin/vatten
 • Två operor (kostnad ca 3.000:-)
 • Engelsktalande licensierad stadsguide
 • Svensk ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Sittkudde kan hyras på arenan, ca 5 euro

Resplan

Dag 1. Stockholm – Gardasjön - middag.
Dag 2. Stadstur Desenzano - stadsrundtur Verona - middag - Operakväll "Aida"
Dag 3.Privatägda Isola del Garda - Gardone - vingårdslunch
Dag 4. Ledig tid vid Gardasjön - middag - Operakväll ”Nabucco” 
Dag 5. Desenzano – Stockholm

Boende

Fyrstjärniga Hotel Bonotto vid Gardasjöns södra kant, i Desenzano del Garda

Resesätt Lufthansa
Klimat

Medeltemperaturer i Desenzano del Garda månadsskiftet juni/juli:
Lägst dygnstemperatur mellan 16-19 grader
Högst dygnstemperatur mellan 26 - 29 grader

Sjöbrisen från Gardasjön ger behaglig svalka. Möjlighet till sköna dopp med en medeltemperatur på 22 - 24 grader.  

Deltagarantal

Ca 20 personer

Bra att veta

Efter över 25 år med otaliga resor till Verona har vi valt biljetter till Arenan av kategori ”Primo Settore Verde”, numrerade platser centralt på gradängerna med låga ostoppade plåtsitsar, arm- och ryggstöd. Här upplevs arenans scenografi och musik på ett fint sätt och du som önskar kan hyra sittkuddar på arenan mot ca 5 euro.

Boende

 • Hotel Bonotto, Garda

  Familjärt skötta mellanklasshotellet Bonotto inviterar oss till Garda med balkonger mot den glittrande sjön och ca fem minuters promenad längs en trevlig "lungolago" mot den charmiga lilla innerhamnen i centrum av staden. Det nyrenoverade hotellet har sällskapsrum, en bar, en trevlig takterrass där frukosten serveras med vyer mot sjön och rummen är utrustade med balkong med sjöutsikt samt elektrisk vattenkokare och hårtork. Nära hotellet finns möjlighet till bad. Desenzano lockar till trivsamma strövtåg på egen hand och blir en bra bas för en sommarvistelse.