Översikt

Opera och Elbphilharmonie i Hamburg med SvD accent

Vi är glada över att kunna presentera en resa med SvD accent till den efterfrågade Elbphilharmonie i Hansastaden Hamburg där vi ska njuta av en konsert med Hamburgs NDR Elbphilharmonieorkester som ger en fin vårkonsert. På Staatsoper Hamburg ser vi Giuseppe Verdis ”Luisa Miller”.

Sjöfartsstaden Hamburgs rika influenser från världens alla hörn har skapat en kulturstad med praktfulla gallerier, muséer och shoppingkvarter. Vi utforskar stadens vattenvägar, Europas största stadsplanering med spännande kontraster mellan sjömanstradition och modern arkitektur, ser de tyska impressionisterna, besöker Komponistmuséet samt gör en utflykt till hansastaden Stade med svenskminnen från det trettioåriga kriget.

Hamburgs pärla är det omdiskuterade och mäktiga nya konserthuset Elbphilharmonie med imponerande glasfasad och ett vågliknande tak i den nya stadsdelen Hafen City. Akustiken är vida känd och Filharmonin är värd för solister och orkestrar från hela världen. Vi ser en konsert på bra platser i Grosse saal.
Kontrasten Staatsoper är ett operahus med lång tradition från 1721 då bl a Händel anställdes som violinist och cembalist, men dagens byggnad stammar från 1955 på grund av andra världskrigets bombningar. Här njuter vi av världssolister som framför Verdis opera "Luisa Miller".

Under vistelsen kommer vi historien, musikhistorien och Hamburgbornas stad när – inte minst tack vare de fina stadspromenaderna vid Binnenalster, Hafen City och stadens gamla delar med Michaeliskyrkan och Reeperbahns marknader. Våra stadspromenader guidas av omtyckta och kunniga Karin Blomqvist som föddes och växte upp i Hamburg innan hon flyttade till Sverige. De musikaliska genomgångarna sker med vår likaledes kunnige och uppskattade Måns Tengnér som med sitt brinnande intresse och kunskap levandegör inte minst stadens musikaliska underbarn Johannes Brahms och Felix Mendelssohn. Det är inte bara i den fantastiska byggnaden Elbphilharmonie som vi förstår musikens betydelse för Hamburg utan även i Komponistenmuseum och på stadens operahus.
Under vår vistelse bor vi på fyrstjärniga Hamburg Marriott med fint läge på promenadavstånd till många sevärdheter i den historiska stadsdelen.

Boka din resa

2022-03-26 2022-03-30 29 980 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa
2022-03-26 2022-03-30 29 980 kr SAS Köpenhamn 4 Boka resa

Program

 • Dag 1 Mot Tysklands mest välbärgade stad - Musikens stad

  Resan går söderut till Hamburg med tidigt flyg och när vi ankommer denna imponerande hamnstad så väntar en tradition bland den gamla hansastadens invånare, en "Sektfrüstück", en brunch med ett glas mousserande vin. Under en panoramatur genom staden färdas vi förbi Reeperbahn och vi besöker också stadens fina kyrka St Michaelis. Vi gör ett besök på Komponisten Museum, ett samarbete mellan flera museer som erbjuder spännande och interaktiva utställningar om livet för Hamburgs världsberömda kompositörer.

 • Musikstaden Hamburg har haft många framgångsrika musiker vid sin barm. Kompositörer som Georg Philip Telemann, dennes gudson Carl Philip Emanuel Bach och inte minst romantikern Johannes Brahms, som föddes i Hamburg 1833, son till en fattig musiker. Den begåvade tonåringen bidrog till hushållskassan genom att spela piano på värdshus och nattklubbar. När Brahms blev berömd flyttade han till Wien men efter sin död 1897 blev han hedersmedborgare i Hamburg. Även Felix Mendelsohn och hans syster Fanny, föddes i Hamburg, under betydligt bekvämare förhållanden som barn till framgångsrik bankir, men familjen flyttade till Berlin två år efter Felix födelse. Gustav Mahler var chefsdirigent vid Hamburg Staatsoper, Tysklands äldsta operahus på 1890-talet och han arbetade på sin andra och tredje symfoni under sin tid i staden

 • Även i modern tid har staden betytt mycket – inte minst för The Beatles och John Lennon som hyllade staden, "jag må ha fötts i Liverpool men jag växte upp i Hamburg" och den ryska kompositören Sofia Gubaidulina, bosatt här sedan tjugo år och som skrev sin Johannespassion för att hylla JS Bachs 250 årsjubileum.
  Under sen eftermiddag gör vi en trevlig tur med barkasse, en pråmbåt, där vår kapten guidar och Karin översätter.
  När vi efter en innehållsrik dag checkar in på vårt hotell Hamburg Marriott befinner vi oss på ABC Strasse nära stadens historiska stadskärna. Vi äter en välkomstmiddag på hotellets trevliga restaurang.

 • Dag 2 De sköna konsternas Hamburg - Operakväll "Luisa Miller"

  Idag inleder vi dagen med ett besök på Kunsthalle Hamburg, med konst från sju sekler, känd för sina tyska romantiker och impressionister och en del av det som nazityskland benämnde Entartete Kunst. Karin översätter och berättar om konstens stad Hamburg. Vi promenerar till en bra belägen restaurang för en gemensam lunch och därefter tillbaka till hotellet.

 • Ca kl 15.00 kommer vår musikciceron ha ett föredrag om dagens musik på hotellet.
  En kort promenad till Hamburgs operahus för kvällens föreställning.
  Staatsoper ett operahus med en lång tradition ända från 1721 då bl. a Händel anställdes som violinist och cembalist. Byggnaden har rivits och förstörts ett antal gånger, senast under andra världskriget i ett luftanfall. Men efter en insamling av 1,5 miljoner D-mark kunde dagens operahus åter öppnas 1955.
  Ikväll möter vi Giuseppe Verdi när han skriver sin femtonde opera, Luisa Miller. Året är 1849 och Verdi ska om ett par år skriva Rigoletto, Trubaduren och Traviata. Här står han med ena foten kvar i ungdomens utlevande, gnistrande musik och handskas övertygande med historiens många förvecklingar, missförstånd och dramatiska vändningar. Ett tillfälle att höra en inte så ofta spelad ung Verdi med etablerade sångare. Greve Walter gestaltas av Vitalij Kowaljow, Rodolfo av Joseph Calleja, Miller av Franco Vassallo och Luisa själv gestaltas av kompetenta Nino Machaidze.
  Operan är tre timmar lång med en paus om ca femton minuter efter en timme av operan.
  Promenad hem till hotellet.

 • Dag 3 Speicherstadt och Elbphilharmonie - röd tegelextravaganza möter glittrande vatten

  I århundraden har Hamburgs hamn format utvecklingen av staden. Skeppsvarv och bryggor, terminaler och fartyg från hela världen är en lika stor del av staden liksom floden Elbe, sjöarna Alster och Jungfernstieg. Hundraåriga Speicherstadt är världens största sammanhängande lagerkomplex, vilket kan låta utomordentligt tråkigt om det inte vore för den härligt dekadenta wilhelminska stilen som byggnaderna är uppförda i. Som reaktion till den sparsmakade hanseatiska arkitekturen skapade det tyska imperiets födelse 1871 en önskan om en enande monumental arkitekturstil. Då Wilhelm II steg upp på tronen skapades en eklektisk nybarock som fordom varit reserverad för slott och andra högreståndsbyggnader, en stil du ser på Hamburgs rådhus. Speicherstadt byggdes mellan 1888 och 1927.

 • Här bodde hamnarbetare och konstnärer, som sedermera skulle tvingas flytta, och gods kunde lastas och lossas utan att man behövde betala tull. Byggnaderna i rött tegel smyckades med bisarra gavlar, burspråk och smala slottsliknande torn som speglar sig i kanalernas vatten. Här lagrades de värdefulla varor som kom från främmande stränder; kaffe, te, kakao, tobak och exotiska kryddor. Idag är detta ett av Europas främsta platser för handel med orientaliska mattor och fullt av kaféer, restauranger och muséer. Här växer även Hafen City fram, alltsedan 2003 har området transformerats från hamn till boende, kontor och underhållning med Elbphilharmonien som juvelen i kronan.

 • Vi skall göra ett fint besök på Kaffeemuseum Burg där vi följer kaffets historia i norra Europa där Hamburg var en mycket viktig del i distributionen av de ädla dropparna. Här etablerades de första kaffe-husen 1677 och under de nästföljande hundra åren skulle dryckens popularitet öka, ex ledde Johann Sebastian Bach, då kantor i St Thomaskyrkan i Leipzig, ledde en musikensemble till vilken han komponerade den folkliga Coffee Cantata runt 1735. Naturligtvis tar vi en kaffepaus med fika här. Retur till vårt hotell.

 • Musikföreläsning med efterföljande tidig middag på hotellet väntar innan det är dags att få uppleva Elbphilharmonie med dess Plaza i solnedgångens strålar. Elbphilharmonie ser ut som en gigantisk galeon seglandes på floden Elbes vatten. En skapelse ritad av den schweiziska arkitektbyrån Herzog & de Meuron, och som möjliggjort stora satsningar på musik av hög internationell standard.


  Vid åttatiden stämmer filharmonikerna i Staatsorchester Hamburg upp till en konsert där vi njuter av;
  Claude Debussy: Prélude à l´après-midi d´un faune
  Manuel de Falla: Noches en los jardines de España, för piano och orkester
  Bohuslav Martinhu: Symfoni nr 3

  Dirigent är Marzena Diakun och vid flygeln sitter världsberömda, ryskfödda pianisten Elena Bashkirova, som bland annat är konstnärlig ledare för Jerusalem International Chamber Music Festival, hedersdoktor och president för Felix Mendelssohn-Bartholdy stiftelsen i Leipzig.  

  Retur tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 4 I svenskarnas spår

  Vi gör en utflykt i Hamburgs närområde för att se den hanseatiska landsbygden med hansastaden Stade.
  Idag en liten pittoresk stad vid Schwinge, en biflod till Elbe, med stadsprivilegier 1209 men bebodd sedan 994 då platsen omskrevs som viktig landningsplats av gods från båtar. Fram till slutet av 1100-talet var Stade en mycket viktigare handelsstad än Hamburg och 1259 fick man ensamrätt på allt inkommande gods från havet. Ett privilegium som Hamburg snart ändrade på. Stade fortsatte dock vara en viktig handelsplats vid lägre Elbe med bundsförvanter som Lüneberg, Celle och Braunschweig, såsom en av Hansastäderna fram till 1601 då man uteslöts på grund av att man tog emot engelska tyghandlare 1587.

 • Under det svenska styret från 1645 – 1712 blev Stade administrativt centrum med betydande befästningar men de tunga ekonomiska utgifterna till följd av svenskarnas mångåriga europeiska krig gjorde att staden blev allt fattigare och hamnade i bakvatten. Idag bor knappt 50.000 invånare i staden. Vi besöker Hansamuseet som är beläget i ett restaurerat svenskt lagerhus, Schwedenspeicher, i hamnen, vilket ger en fin bild av stadens historia. Här ligger butiker, restauranger och kaféer samt det gamla fartyget "Willi" bland charmerande halvtimrade hus och barockkyrkan St Cosmae, som ramar in en vacker historisk stadskärna.

  Vi äter lunch i bildsköna Jork och tar oss sedan tillbaka till Hamburg över en av dess imponerande broar Köhlbrandbrücke. Vi avrundar en innehållsrik dag med en promenad till vår restaurang för en avskedsmiddag.

 • Dag 5 Alstersjön - hemresa

  Mitt på dagen checkar vi ut från vårt hotell och deponerar bagaget. Vi tar en promenad till Alstersjön för en härlig entimmes båttur längs sjöns kanter med imponerande grosshandlarvillor och grönska. Vidarefärd med buss till flygplatsen för incheckning och hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Elbphilharmonie
 • Musikens Hamburg med musikföreläsningar, Komponistenmuseum, konsert och opera
 • Historiens hansastäder Hamburg och Stade - vattenvägar, mötet mellan ny och gammal arkitektur

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 26/3
Pris Från 29 980 kr
Enkelrumstillägg 3490 kr
I priset ingår
 • Flygresa Stockholm - Hamburg via Köpenhamn, Hamburg - Stockholm eller Köpenhamn - Hamburg t/r.
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostbufféer
 • En brunch med sekt
 • En Hamburg-fika
 • Två luncher
 • Tre middagar
 • Två musikföreläsningar
 • En operabiljett i kat. 2
 • En konsertbiljett i kat. 1 (15K)
 • Svensktalande historisk guide
 • Svensktalande musikciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst och panoramatur - Komponistenmuseum - barkassetur - middag
Dag 2. Kunsthalle Hamburg - musikföreläsning - operakväll "Luisa Miller"
Dag 3. Speicherstadt - Kaffemuseum - Elbphilharmonie - middag - konsert
Dag 4. Svenskarnas Stade - rundtur, lunch och museum - middag
Dag 5. Båttur Alstersjön - hemresa  

Boende

Under vår vistelse bor vi på fyrstjärniga Hamburg Marriott med fint läge på promenadavstånd till många sevärdheter i den historiska stadsdelen.
https://www.marriott.com/hotels/travel/hamdt-hamburg-marriott-hotel/

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Vaccination

Krav på uppvisande av covid-pass med full vaccination utöver då eventuella gällande restriktioner.

Resans karaktär

Vi promenerar mycket men långsamt i en magisk hamnstad med kullstersten, höga trottoarkanter och trappor. Normal grundkondition och hela leder är grundbulten för en bra reseupplevelse.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.