Översikt

Opera och historia i Neapel med SvD accent

Välkommen till en av våra mest älskade musikreseklassiker! Resan till färgstarka Neapel med bukten där dramatiska öar och magnifika världsarv ligger tätt och städerna storslaget belägna, längs en skimrande kust.

Njut av behaglig värme längs Italiens vackraste kuststräcka där du möts av doften av citron och gröna kryddor. Åsynen av det blåaste blå när Medelhavet tävlar mot himlen över öarna i Neapelbukten.
Under fem dagar gör vi stadsrundtur med napoletansk gastronomi, ser det Arkeologiska museets skatter och vandrar runt på romarnas Pompeji med svensktalande licensierad guide.

Resan kröns av musikupplevelser med en klassisk konsert i trädgården La Mortella på Ischia samt "körsbäret i tårtan", världens äldsta operahus ännu i bruk, Teatro San Carlo i Neapel. Här njuter vi av Bizets vackra "Pärlfiskarna" samt avrundar resan med en jubileumskonsert som firar en av världens mest hyllade tenorer, stadens son Enrico Caruso, som dog för 100 år sedan.
Vinprovning på Vesuvius sluttningar och härliga måltider med likasinnade kryddar resan. Vårt boende är fyrstjärniga Mercure Angioino på gångavstånd från operahuset och gamla Neapels gallerior, piazzor och borgar. Vår kunniga ciceron är erfarna Catherine Wallerman, bosatt i Italien sedan många år.

Boka din resa

2021-09-16 2021-09-20 27 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Mot färgernas landskap Kampanien

  Vi reser via Tyskland för att ankomma till Neapel under dagen. Här möter vår ciceron Catherine Wallerman med privat buss och vi installerar oss strax på vårt hotell centralt beläget i Neapels historiska kvarter. Dagen fortsätter med en mycket trevlig stadspromenad i landets tredje största stad. Neapel är Italiens tredje största stad efter Rom och Milano med omkring en miljon invånare men trots närheten till Rom är Neapel något helt annat och den speciella atmosfären går inte att ta miste om.

 • Staden grundades av grekerna för 2.400 år sedan och det grekisk-romerska gatunätet är än idag fullt bevarat och utgör stadens gamla centrum. Sedan några år tillbaka är gatunätet med på Unescos världsarvslista och i trånga sandstensgyllene gränder vajar tvätten för vinden och vesporna tutar medan Posillipohöjden ger staden ett annat ansikte med grönska och vackra vyer över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs "O Sole mio", här bakades den första pizzan och här utspelar sig boken "Min fantastiska väninna". Historiska bostadskvarter, kyrkor, borgar och palats från 1500-, och 1600-talen bredvid svarta moderna skyskrapor skapar en spännande stadsbild som kryddas av det livliga och livsbejakande syditalienska folklivet.

 • Vi strosar runt för att se folkliv och orienterar oss bland vackra byggnader nära vårt hotell. Här och där stannar vi för att få olika provsmakningar av stadens berömda kök och lokala specialiteter tillsammans med vin och vatten.

 • Dag 2 Romarnas Pompeji - operakväll "Pärlfiskarna"

  Dagen bjuder in till ett rörande och levande besök i Pompeji, som begravdes vid Vesuvius utbrott 79 e.Kr och återupptäcktes på 1700-talet. Än idag fortsätter utgrävningarna som inte på långa vägar har avslöjat den antika stadens alla hemligheter.
  I ett brev till historikern Tacitus beskriver ögonvittnet Plinius d.y. hur han såg ett konstigt fenomen växa fram över Vesuvius: ett jättelikt mörkt moln format likt en tall kom upp från bergets mun. Stadens liv stannade upp och då vi vandrar bland Pompejis gator, tempel, torg, tavernor, termer och teatrar så får vi intrycket av att det skedde alldeles nyligen. En otrolig upplevelse där vi lär känna invånarnas dagliga liv, matvanor, vardag och förströelser.

 • Därefter är det dags att lära känna Vesuvius specialiteter och det karaktärsstarka vin som odlas på vulkanens sluttningar. Den fruktbara vulkaniska jordmånen med mycket mineraler ger vinerna en speciell arom. Vinet som växer på Vesuvius har det romantiska namnet Lacryma Christi – dvs Kristi tårar.
  Vi promenerar bland vinrankorna samt provsmakar olika viner med vår lunch. Retur till vårt hotell och lite tid på egen hand innan det är dags att promenera över till operahuset för resans första musikaliska tillställning.

 • Neapels San Carlo opera, den byggnad som är säte för den äldsta operascenen i världen som varit kontinuerligt aktiv sedan invigningen 1737. Här har alla stora italienska kompositörer drömt om att få visa sina mästerverk. Teatro San Carlos publik är kräsen och operaverksamheten är en viktig del av det sociala livet.

 • Dag 3 Ischias gröna dalar och klassisk konsert - Neapel

  Efter frukost tar vi en kort promenad ned till hamnen för att kliva ombord på båten till Ischia, Capris systerö, thermalbadens och societetens tummelplats. Från den eleganta hamnstaden Ischia Porto färdas vi till den fullkomligt underbara trädgården Giardino la Mortella, en moriskinspirerad trädgård som skapades på 1950-talet av den kände kompositören William Walton och hans argentinska fru Susana, efter planritning av landskapsarkitekten Russell Page. Susana fortsatte under hela sitt liv att skapa nya rum i trädgården för att förverkliga sin vision. Vi har tid att njuta av trädgårdens många olika rum och den närmast vilda tropiska växtglädje som råder här.

 • Vid sir Waltons egen favoritvy finner du hans monument. I trädgården kunde han få inspiration till sina musikaliska verk liksom lisa från den pockande omvärlden och här lät han bygga en liten konserthall för komposition och njutning där man idag ger konserter med unga lovande musiker. Vi äter lunch här och får en efterföljande konsert i William Waltons konserthall.

 • Från Ischia beger vi oss mot fastlandet under sen eftermiddag. I solnedgången breder levnadsglada Neapel ut sig likt en amfiteater eller ett färgstarkt brokigt täcke i bukten nedanför mäktiga Vesuvius gestalt. Gemensam middag.

 • Dag 4 Arkeologiska museet - Operakväll "Enrico Caruso 100 år"

  På stadens magnifika museum återfinner vi skatterna från Pompeji, inte minst den vackra mosaiken av Alexander den store är världsberömd. Vi ser statyer, mosaiker, fresker, silverföremål, husgeråd och glas.
  På vår väg upp till museet hinner vi med en kort panoramatur i Neapel där man åker förbi bland annat 1400-talsfästningen Castel Nuovo och operahuset San Carlo, med fotostopp vid kungliga palatset samt vid någon utsiktsplats med vy över bukten. Du har sedan tid på egen hand att promenera från museet ned bland stadens sevärdheter och butiker.

 • Till kvällen samlas vi sedan åter för att promenera över för en fin hyllning till stadens son och det tidiga 1900-talets mest kände tenor, Enrico Caruso som dog i staden för 100 år sedan.
  Därefter äter vi en trevlig avskedsmiddag på en restaurang nära hotellet.

 • Dag 5 Neapel - Sverige

  Efter frukost och lite tid på egen hand är det dags att färdas till flygplatsen och påbörja flygningen hem till Sverige via ett flygplansbyte i Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Båtturen ut till Ischia med trädgården La Mortella och konsert
 • Vistelsen i gamla Neapel med smakprovningar, vingård på Vesuvius, besöken på Arkeologiska museet och Pompejis utgrävningsområde
 • De två operaföreställningarna på det historiska operahuset Teatro San Carlo - världens äldsta operahus som ännu är i bruk.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/9
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 4200 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel, via München t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra bufféfrukostar
 • En lunch
 • En lunch med vinprovning
 • En gastronomisk eftermiddagspromenad
 • Två middagar med vin/vatten
 • Whispers under utflykter
 • Två operabiljetter på parkett (kostnad 2.300 kr)
 • En konsertbiljett på bra platser
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Ankomst Neapel, gastronomisk stadspromenad i Neapel. 
Dag 2. Guidat besök på Pompeji - vingårdslunch med vesuvius viner - operakväll "Pärlfiskarna".
Dag 3. Båt till Ischia. Besök på La Mortella med lunch och konsert. Båt till Neapel. Middag.
Dag 4. Guidat besök på det Arkeologiska museet, fri tid. Operakväll Teatro San Carlo. Middag.
Dag 5. Avresa från Neapel till Stockholm via Tyskland.

Boende

Fyra nätter på fyrstjärniga hotell Mercure Angioino, Neapel, på gångavstånd från operahuset och gamla Neapels gallerior, piazzor och borgar.

Resesätt Lufthansa
Deltagarantal

Min 15 personer max 30 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.