Översikt

Opera och historia i Newcastle med SvD accent

Följ med till en av Englands mest spännande städer med tekniska innovationer, spektakulär viktoriansk arkitektur och ett vilt kustlandskap med borgar, slott och det ödesdigra klostret Lindisfarne. Välrenommerade Opera North kommer i mars månad till vackra Theatre Royal för två föreställningar ”Carmen” och ”Rigoletto”. Vår kunniga och mycket välkända historiska ciceron är Blue Badge guide Tina Engström.

Nordöstra Englands ikoniska stad Newcastle upon Tyne är känd för sitt industriella arv, sin browne ale, en livsbejakande viktoriansk gatubild och invånarnas distinkta "Geordie"-dialekt. Belägen på flodbankarna längs Tyne har staden arv från romersk era, eftersom Pons Aelius, ett romerskt fort längs Hadrianus mur 122 e Kr, låg här. Tyne Bridge som är stadens moderna landmärke ligger faktiskt väldigt nära det romerska fortets ursprungliga plats. Under normandiskt styre kring 1080 fick staden sitt nuvarande namn i tumultet mellan Vilhelm Erövraren och dennes äldste son Robert Curthose som den skotske kungen Malcolm II utnyttjade för plundringsräder i norra England. Idag kan staden bjuda på en fin blandning av modern kultur och fin viktoriansk arkitektur. Staden sjuder av saker att se och göra, inklusive konstgallerier i världsklass, prestigefyllda museer, kända broar, femstjärniga restauranger.

Det historiska hjärtat av Newcastle är det viktorianska Grainger Town-området med den härliga marknaden Grainger Market, nyrenoverade Theatre Royal och de ikoniska gatorna Gray Street och Clayton Street. Här är närmare hälften av alla byggnader av arkitektoniskt och historiskt intresse.
Under vistelsen väntar Opera Norths fina uppsättningar av Carmen och Rigoletto på en av landets finaste historiska teatrar Theatre Royal samt upplever besök på Durhams katedral, slotten Alnwick och Bamburgh, liksom känner den ödesmättade stämningen vid Lindisfarne Priory.
Vår omtyckta och mycket kunniga ciceron är Blue Badgeguiden Tina Engström. Tack vare henne får vi en unik inblick i landet och dess mångfacetterade historia. Vårt boende är fina fyrstjärniga hotell Crowne Plaza Newcastle, knappt femton minuters promenad från Newcastles historiska operahus, de historiska delarna av staden vid Grainger Town och Chinatown.

Boka din resa

2022-03-24 2022-03-28 23 990 kr British Airways Stockholm 5+ Boka resa

Program

 • Dag 1 Sverige - London - Newcastle

  Efter ankomst till London byter vi till inrikesflyg mot Newcastle. Väl framme möter Tina Engström upp med privat buss för att ta oss in till fascinerande Newcastle. Under kvällen äter vi en välkomstmiddag med tre rätter.

 • Dag 2 Stadsrundtur till fots - Operakväll "Carmen"

  Newcastles historia sträcker sig från romerska Pons Aelius via anglosaxiska Monkchester i kungariket Northumbria till normandernas styre från 1080. De viktorianska kvarteren kring Grainger Town är mycket sevärda och blickfånget Grey's Monument uppfördes 1838 för att fira reformeringsakten från 1832, utarbetad under Earl Greys tid som premiärminister. Du hittar också ett stort utbud av restauranger, barer, kaféer och affärer här, såsom den ursprungliga Mars and Spencers Penny Bazaar i Grainger Market. Eldon Square Shopping Center öppnades 1977 och är uppkallat efter det ursprungliga Eldon Square, som köpcentret byggdes runt. På den tiden var centret det största inomhusköpcentrat i Storbritannien och täckte en stor del av stadens centrum. Områdets många gallerior kantade med vackra arkader samt antikaffärer på Vine Lane är trevliga att utforska. I närheten ligger Newcastles berömda Chinatown med en levande och uppskattad restaurangkultur längs Stowell Street som kvällstid lyses upp av kinesiska lyktor.
  Vi gör en stadspromenad till fots för att upptäcka vår stad med dess ikoniska moderna broar längs floden Tyne och de vackra viktorianska kvarteren. Lunch och middag på egen hand.

 • Med tillstånd av kung George III kunde Newcastles vackra teaterscen, Theatre Royal Newcastle slå upp sina portar 1788 och blev snabbt en av landets ledande teatrar. Än idag anses fasaden vara en av de absolut finaste i landet och den är en av endast nio teatrar som har en Grade I bevarandestatus. År 2011 renoverades och återskapades arkitekten Frank Matcham klassiska edvardianska design från 1901 med den grandiosa Grey Streetportiken, inredningens tapeter, golv, förgyllningar med mera ornamentering. Nya säten installerades i tidstypisk stil men med modern komfort.
  Här njuter vi av Georges Bizets "Carmen", tre timmars speltid inklusive en paus, i en brännhet nyproduktion av Opera Norths Edward Dick. Han vänder själva grundkonceptet hos Carmen såsom en opera skapad av en man, baserad på en bok skriven av en man och som handlar om en mans fall - för att istället visa operan utifrån den kämpande kvinnans perspektiv, för att överleva i en närmast giftigt mansdominerad miljö. Vi hamnar i en gränsstad på en bar där soldaterna kommer för att dricka och underhållas på Lillas Pastias klubb.

 • Prosper Merimées roman om den livsbejakande Carmen med flexibel moral, lade handlingen till Georges Bizets verk, en av världens mest älskade och populära operor. Vid premiären i Paris 1875 fick den hårda motgångar, då historien ansågs för skamlös och obscen. Cigarettfabrikösen Carmens kärleksdrama i fyra akter hade dock ett halvår senare inlett sitt segertåg över världens operascener och alla kritiker förnekade sina tidigare dåliga recensioner. Idag är Carmen världens mest spelade opera som Georges Bizet skrev utan att ens ha varit i Spanien men som ändå när operan gjorde sina triumftåg över världen samtidigt skapade sinnebilden av eldiga, sinnliga Sevilla.
  Samtidigt firad och hatad av sitt eget kön är Carmen åtrådd och straffad av det motsatta. Hatet hon orsakar kommer från dessa känslor som hon väcker. Tragiskt nog dog den 36-årige Bizet av en hjärtattack halvvägs in i Carmens första runda av föreställningar så han fick aldrig uppleva hur Carmen skulle ta världen med storm. I rollen som Carmen ser vi den färgstarka och mycket kompetenta amerikanska mezzosopranen Chrystal E. Williams som prisats för sina insatser på båda sidor om Atlanten. Den mexikanske tenoren Rafael Rojas, som inledde sin karriär med att vinna i Placido Domingos prestigefulla operatävling sjunger mycket på engelsk mark men även i andra europeiska länder, och han är Don José, den brittisk-irländska sopranen och stjärnskottet Alison Langer som prisats för sin scennärvaro, koloratur och klara silvriga röst gör rollen som Micaela och Escamillo gestaltas av den unge och framgångsrike ungerske baritonen Gyula Nagy, med flera. Retur till fots från operahuset.

 • Dag 3 Historiska Barnard Castles konst The Bowes Museum - Operakväll "Rigoletto"

  The Bowes Museum är norra Englands stora konstmuseum, en märkligt okänd juvel belägen i hjärtat av det undersköna Teesdale. Museet är ett franskinspirerat 1800-talsslott beläget utanför den historiska marknadsstaden, pärlan Barnard Castle. Slottet uppfördes av John and Joséphine Bowes. John var illegitim son till den tionde earlen av Strathmore som gifte sig med hans mor endast sexton timmar innan sin död. Efter två väldigt långa rättegångar lyckades inte earlens försök att göra John till sin rättmätige arvinge men han fick ärva earlens egendomar i Durham. Efter en utbildning på Eton blev John framgångsrik affärsman tack vare kolfyndigheterna på sin mark och han delade sin tid mellan England och Frankrike från 1847. Fem år senare gifte han sig med aktrisen och amatörkonstnären Joséphine Coffin-Chevallier. Genom deras gemensamma intressen för de ädla konsterna sprang tanken på ett eget konstcentrum och museum i Teesdale fram.

 • År 1869 påbörjades det magnifika bygget och det såväl som deras konstsamling växte storartat fram till 1874 då Joséphine dog. Efter det att John dog 1885 fortsatte byggnationen så att de 15.000 konstföremålen kunde visas för allmänheten vid premiäröppningen i juni 1892. Överallt finns viktiga och utsökt vackra föremål och speciellt bland dem är silversvanen från 1773, en engelsktillverkad, liten mekanisk svan som än idag är funktionsduglig. Upp längs monumentaltrappan trängs konstskatter på tre våningar, som porslinsserviser från Sèvres, målningar av Canaletto, El Greco och Goya, en mekanisk gyllene mus med pärldekorationer samt fint möblemang. En unik och fascinerande plats. Lunch och middag på egen hand.

 • Vi promenerar över till Theatre Royal för att njuta av en italiensk klassiker. Verdis mästerverk Rigoletto är en opera från vad som brukar kallas Verdis "mellanperiod", alltså efter ungdomsverken och före de sena storverken Aida, Maskeradbalen, Othello och Falstaff.
  I "Rigoletto" berättas den hjärtskärande historien om den hunsade hovnarren Rigoletto, vars dotter Gilda blir förförd av den cyniske Hertigen. I Rigoletto hörs tydligt att Verdi nu har hittat en ny stil som pekar fram emot de sena operorna Maskeradbalen, Aida och Othello. I rollistan ser vi den ryske tenoren Roman Arndt, finalist i Cardiff Singer of the World 2019, här gestaltar han hertigen av Mantua, erfarne amerikanske baritonen Eric Greene med prisad röst är Rigoletto, den förtrollande amerikanska sopranen Jasmine Habersham gör rollen som Gilda, den brittiske basen Callum Thorpe är Sparafucile och den ryska mezzosopranen Alyona Abramova är Maddalena. Retur till fots till hotellet.

 • Dag 4 Normandiska borgar i Alnwick och Bamburgh - Ödesmättade Lindisfarne

  Vi färdas genom historien under dagen i de trakter som utgjorde den romerska provinsen Britannias yttersta gräns i norr och som först utsattes för vikingarnas intressen.
  Alnwick Castle är känt för de många filmer som spelats in här, såsom rollen som Hogwarts i de två första Harry Potterfilmernas kvastflygning, Downton Abbey, Kevin Costners Robin Hood och Rowan Atkinsons Blackadder. De imponerande befästningarna stammar från medeltiden då Henry Percy gjorde om en typiskt normandisk borg med vallgrav till ett förstärkt, imponerande gränsfort med åttkantiga torn Här har familjen Percy bott sedan över 700 år, alltsedan födelsen 1364 av den kände Harry Hotspur, odödliggjord i Shakespeares pjäs King Henry IV. 1600-talsdiplomaten Algernon Percy lade grunden till slottets fina konstsamling, romantikern Elisabeth Percy byggde om Alnwick och dess parklandskap i höggotisk stil av de kända arkitekterna Daniel Garrett, James Paine och Robert Adam under 1760-, och 1770-talen. Den fjärde hertigen ogillade sagoslottsutseendet och det gamla slottets obekvämligheter, varför han beordrade arkitekt Antony Salvin att restaurera byggnadernas fasader till medeltida stil och rummen inreddes i italiensk renässanspalatsstil med den viktorianska tidens alla bekvämligheter kring 1865. Eftersom slottet varit i samma familjs ägo under sju århundraden har man en mycket fin konst- och möbelsamling som inkluderar verk av de gamla mästarna inom 1500-taletsn venetianska konstskolan, Titian, Palma il Vecchio, Sebastiano del Piombo, Bernardino Licinio liksom åtta tavlor landskapsmåleri av Canaletto, porträtt av Van Dyck och William Dobson.

 • Den normandiska borgen Bamburgh Castle ligger spektakulärt på en höjd ut mot havet som en förstärkt fästning skyddandes byn Bamburgh. Legenden förtäljer att detta var sir Lancelots fiktiva slott Joyous Garde. Bamburgh var hem till en rad kungar från anglosaxisk tid och tack vare det spektakulära belägenheten och des naturliga hamn valdes Bamburgh till kunglig huvudstad av 500-talets kungar av Northumbria med namnet Din Guaydri. Kung Aethelfriths söner sändes till Iona för att utbildas och döpas av munkarna. Hans son Oswald återvände för att som kung lägga grunderna till kristendomens vagga här i Bamburgh och Lindisfarne. Det var han som tog med sig St Aidan från Iona som byggde klostret Lindisfarne kring år 635. År 993 brände och plundrade danska vikingar Bamburgh. Normanderna tog makten över Northumbria och slottet förstärktes som gränsgarnison mot skottarna. Slottet besöktes av mången kung genom historien liksom fängelse för den skadade skotske kungen David Bruce. Efter hundratals år av motstånd mot attackerande styrkor blev Bamburgh det första engelska slott som förstördes av kanoneld under Rosornas krig. Efter 1200 år som kungligt residens gav kung James I slottet till Claudius Forster 1610 som inte hade råd att renovera slottet och hela egendomen förföll tills förvaltaren dr Sharp renoverade området, öppnade apotek, sjukhus och en kostnadsfri skola för fattiga barn. Hans kustbevakningssystem blev känt över hela nationen 1786. Den visionäre uppfinnaren, filantropen och industrialisten William George Armstrong köpte det historiska Bamburgh Castle år 1894 för att transformera det till sin egen slottsvision för att härbärgera Armstrongs unika konstsamling. Hans arvtagare, den andre lord Armstrong skulle avsluta renoveringen till familjeresidens som totalt skulle kosta mer än en miljon pund.

 • Längre norrut vid Nordsjökusten hittar vi den heliga ön Lindisfarne endast förbunden med fastlandet vid ebb. Skyddshelgonet St Cuthbert var först munk och sedan abbot här samt biskop i Durham. Det var detta centrum för fromhet och lärdom som attackerades så våldsamt och blodigt av vikingar sommaren 793 samt ytterligare omgångar under 800-talet till dess att de irländska munkarna lämnade ön och sitt kloster för gott. Avskedsmiddag på vårt hotell.

 • Dag 5 Durham och dess katedral - hemresa

  Durham är känt för sin katedral och borg som finns med på Unescos världsarvslista. Katedralen byggdes redan under Vilhelm Erövrarens tid 1093 för att förvara relikerna efter helgonet St Cuthbert, norra Englands skyddshelgon, som lär ha fötts i Skottland på 600-talet och missionerade den kristna tron i regionen. Flygningen från Newcastle inleder hemresan och i London byter vi flyg för resan över vattnet hem till Sverige

Resans höjdpunkter

 • Två operaföreställningarna på Newcastle Theatre Royal
 • Newcastles historiska delar
 • Besök på fina The Bowes konstmuseum, Durhams katedral, normandiska borgar och Lindisfarne

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/3
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 4550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Newcastle, via London, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på centralt beläget fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Två middagar
 • Två operabiljetter på bakre parkett
 • Svensktalande licensierad historisk guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan. 

Resplan

Dag 1. Stockholm - London - Newcastle. Gemensam middag.
Dag 2. Stadspromenad i Newcastle - Operakväll Carmen.
Dag 3. The Bowes Museum - Barnard Castle - Operakväll Rigoletto
Dag 4. Alnwick Castle - Bamburgh Castle - Lindisfarne kloster. Avskedsmiddag.
Dag 5. Durham och dess katedral - hemresa Newcastle-London-Stockholm

Boende

Fyra nätter med bekvämt boende på fyrstjärniga Crowne Plaza, Newcastle-upon-Tyne

Resesätt British Airways
Valuta

Brittiska pund

Resans karaktär

Stadspromenader över kullersten, gator med ojämna kanter, besök på borgar och museum med trappor. Bekväma promenadskor rekommenderas liksom hela leder för en fin reseupplevelse.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.