Översikt

Opera & konsertsafari till Dresden och Leipzig med SvD accent

Under ljuvliga maj skall vi njuta av en musikalisk odyssé i två barockstäder i Tysklands historiska hjärta. Här föddes en stor del av Tysklands storslagna, musikaliska arv och vi njuter av konstmuseer och vackra historiska kvarter i såväl Dresden som Leipzig.

Musiken flödar från kyrkor, konserthallar och operahus under vår resa och vi njuter av musik från vitt skilda tider – från Monteverdis smycke, kallad den första operan, Orfeus, via Gustav Mahler till Benjamin Brittens mästerverk Peter Grimes.
Under resan kommer vi även att stifta bekantskap med det svenska arvet från det trettioåriga kriget och ser platsen där vår store krigarkonung Gustav II Adolf stupade 1632.


Den mjälla sparrisen ansågs en gång i tiden vara ett privilegium för kungar och kejsare i Tyskland. Än idag dyrkas den och denna vita delikatess tillägnas festivaler och specialmenyer. En av dagarna får vi på en gård veta hemligheten med att odla sparris och besöket avslutas med en delikat sparrismåltid. Vår resa leds på ett kunnigt och trevligt sätt av vår omtyckte Tysklandskännare Karin Blomkvist Paegelow. Vårt fyrstjärniga boende i centrala Leipzig är strategiskt beläget för fina promenader, såväl i gemensam regi som i egen takt och vi äter trevliga måltider med likasinnade under resans förlopp.

I Leipzig – idag även kallat ”Det nya Berlin” har många av de stora kompositörer som Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn och inte minst Richard Wagner studerat, bott och verkat. Oper Leipzig är ett av de mest prominenta operahusen i Tyskland och grundades redan 1693, och symfoniorkestern Leipzig Gewandhaus Orchestra är en av de äldsta symfoniorkestrarna i världen. Leipzig var innan andra världskriget en betydande handelsstad och har varit ett centrum för utbildning och musik. Precis som Dresden hamnade Leipzig bakom järnridån och har efter återföreningen mellan Öst- och Västtyskland åter etablerats som en modern handels- och musikstad.

Program

 • Dag 1 Mot kulturstaden Leipzig

  Vi ankommer Leipzig via Frankfurt för att göra en djupdykning i stadens tusenåriga historia. Betydelsefull som knytpunkt för handel och som en musikens stad av rang stoltserar Leipzig med smeknamn som lilla Paris, Aten vid floden Pleisse och Nordens Venedig. På vår väg hit skall vi även påminna oss om Gustav II Adolfs fälttåg vid monumentet vid Breitenfeld. "Bet, Kindlein, bet! Morgen kommt der Schwed - Morgen kommt der Ochsenstern, Wird die Kindlein beten lern, Bet, Kindlein, bet!"
  Denna varning utfärdades till tyska barn i en visa (som sjungs än i dag) under 30-åriga kriget. Mannen som det varnades för i barnvisan är Axel Oxenstierna, som övertog huvudansvaret för den svenska statsledningen när Gustav II Adolf hade stupat i slaget vid Lützen 1632. Det är just det 30-åriga kriget som har lämnat flest spår med svensk anknytning i Tyskland.

 • Vi stiftar bekantskap med Leipzigs dynamiska konstnärskvarter i Plagwitz. Bland restaurerade 1800-tals fabriker och bostadshus i rött tegel ligger pop-upbutiker, konststudios, konstnärlig graffiti och kaféer. 1854 blev starten på Plagwitz nya industriområden med en stadsplanering från grunden med hus, fabriker, tågstation och grävda kanaler, initierade av markägaren Karl Heine. Befolkningen ökade i tiotusental till 1910 och Leipzigs framgångar blev sedda av Sovjetunionen som ett gott exempel på en kollektiv industrialisering. Efter murens fall och Tysklands enande blev det en gång så lyckade området en tom spökstad. Efter förfallet blev kvarteren var illegal plats för ravefester, bohemer och konstnärer. Plötsligt blev det området på allas läppar och en kreativ blandning av fritt skapande och kommersialism, industri och konst gjorde att området åter levde upp i en renässans som vi nu kan förundras över. Området är ett mycket fint exempel på industriell arkitektur med många byggnader varsamt bevarade och renoverade, såsom garnfabriken och bomullsspinneriet Spinnerei.
  Vi checkar in på vårt fyrstjärniga hotell Hyperion, på Sachsenseite 7 beläget nära stadens historiska centrum med gångavstånd till Gewandhaus, operan vid Augustusplatz och den ståtliga centralstationen med fin shopping och trevliga kaféer. 

 • Dag 2 Musik och konst i magnifika Dresden – Operakväll ”L´Orfeo”

  Dresden är idag en av de vackraste barockstäderna i Europa, en modern stad fylld med konst och musik. Omgiven av vinslott och dramatiska berg lockade staden adeln och konstnärer. Såväl Carl Maria von Weber och Richard Wagner trivdes i staden och världen lockades av dess förnäma Meissen-porslin.
  Under århundradena har staden varit med om mycket: storhetsperioden under kurfursten av Sachsen och kungen av Polen, Fredrik August I den starke av Sachsen, de stora europeiska krigen och DDR:s socialistiska maktperiod. Natten mellan den 13 och 14 februari 1945 förstördes stadskärnan totalt genom massiva bombanfall. Efter kriget har man återuppbyggt många av de historiska byggnaderna, bland andra Zwinger, Hofkirche, Frauenkirche och Staatsoper, mera känd som Semperoperan och ett av Europas vackraste operahus. Idag är det Kristi Himmelfärdsdag vilket gör att de flesta butiker är stängda.

 • Med rötterna i rika traditioner och beläget i floden Elbes floddal har "Elbflorens" utvecklats till en modern stad, vars attraktion är baserad i rikedomen av konst- och kulturskatter samt den framtida orienteringen som vetenskapligt och industriellt centrum.
  Under dagen i Dresden får vi en guidad visning på Gemäldegalerie Alte Meister i Zwingerslottet, med en av världens förnämsta samlingar europeiskt måleri från 1400- 1700-taken med verk av Tizian, Rafael, Rembrandt, Vermeer, Rubens, Cranach och Dürer med flera. Efter sju år av delvis stängda museilokaler har detta berömda museum åter öppnat i ny glans.

 • Efter tid och lunch på egen hand väntar en promenad till den magnifika Semperoperan för att se Claudio Monteverdis mästerverk L´Orfeo från 1607, i en prolog och fem akter. Operan kallas ofta världens allra första opera. Under ledning av Wolfgang Katschner mönstrar föreställningen en fin uppsättning med Rolando Villazón som Orfeo, Nikola Hillebrand som La Musica och Anastasiya Taratorkina som Euridike.

 • Claudio Monteverdi kallade sin opera en musikalisk berättelse, favola in musica, där hans förlåtande och givmilda musik uttrycker känslorna som för handlingen framåt och förstärker den ord för ord. Den antika berättelsen om poeten och musikern Orfeus som reser till Underjordens gud Hades för att övertala denne att låta sin älskade Euvridike återvända till de levandes rike. Ännu idag mer än 400 år efter premiären i Mantua låter Monteverdis musik chockerande modern med kornetter och trumpeter som manar Underjordens andar att samlas, eller förstärker orden i den hjärtskärande arian "Possente spirito".
  Strax före kl 20 stiger vi ombord på bussen för att ta oss tillbaka till Leipzig och vårt hotell, ca två timmars resa.

 • Dag 3 Leipzigs musikaliska arv och nutid - konsertkväll

  Leipzig är Tysklands centrum för kultur och utbildning med ett universitet från år 1409. Här finns Gewandhausorkestern och pojkkören Thomanerchor, som kan skryta med att ha haft Johann Sebastian Bach som musikalisk ledare. Många av östra Tysklands barockmästare har skapat grunderna för stadens stolta musiktraditioner, Richard Wagner föddes i Leipzig, nämnde Johann Sebastian Bach var verksam såväl som organist i Thomaskirche som kantor och kompositören Felix Mendelsohn arbetade i Leipzig. Edward Grieg spenderade delar av sin utbildning här och såväl Mahler som Schumann lockades hit i sin musikaliska gärning. Leipzigoperans Gewandhaus Orchester är bland världens högst ansedda musiker och turnerar världen runt.

 • Under förmiddagen väntar en stadsrundtur till fots samt ett besök på Bach-museet, belägen vid kyrkan. Museet ger en bra bild av en stor, intressant och musikalisk familj. Vi får en visning här av svensktalande guide och har sedan eftermiddagen till eget bruk.

  Gamla Leipzig lockar med den gotiska Thomaskirche, där Johann Sebastian Bach var organist och kantor. Vid Nikolaikirche hölls de politiska demonstrationerna som inledde kommunismens fall i DDR och där också Bach spelat orgel. Robert och Clara Schumanns vackra hus ligger på Inselstrasse och Felix Mendelssohn Bartholdys hus ligger på Goldschmidtstrasse, där han bodde med sin familj på 1840-talet.

  Kompositören och dirigenten Gustav Mahler levde mellan 1860 – 1910 och beskrivs som en senromantikens gigant, en oerhört skicklig och ambitiös orkestratör som strävade efter perfektionism och en musik som skulle omfamna hela universum. Efter honom blev orkestrarna inte större och musiken inte mer monumental i sitt överdåd. Trots sin psykiska ohälsa skapade Mahler fem symfonier skrivna för orkestrar med över 100 musiker och vokalister.  

 • På kvällen samlas vi för dagens musikaliska begivenhet – på Gewandhaus Grosser Saal där Münchner Philharmoniker under ledning av dirigent Tugan Sokhiev spelar Gustav Mahler. Vi njuter av Mahlers fjärde symfoni samt "Das Lied von der Erde". Solister är Christiane Karg, sopran, Ekaterina Gubanova, alt, samt Andreas Schager, tenor.
  Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 4 Dimma och opera - operakväll "Peter Grimes"

  På morgonen beger vi oss till Lützen, där krigarkonungen Gustav II Adolf avled på slagfältet 1632. Vi får en initierad guidning och får se det fina monumentet Schwedenstein som restes till hans minne och som just nu renoveras. Kanske är det för att besökande svenskar genom historiens lopp tagit med sig en sten från det...

 • Dagen fortsätter med fri tid i Leipzig för lunch eller besök på egen hand.
  Under eftermiddagen, vanligtvis kl 15, finns möjlighet att besöka en motette i Thomaskirche. Motetter på lördagar innehåller oftast en cantata av Johan Sebastian Bach och om det inte finns en gästensemble är det oftast Thomanerkören som framför den. Platser går inte att förboka (kostnad ca 2 – 3 euro) och därför rekommenderar vi att man är där 45 minuter innan start för att få en plats.
  Andra trevliga besök är konstmuseet MdbK, med en gedigen samling av tavlor, skulpturer och foto från medeltiden till idag. Från de gamla mästarna Frans Hals och Lucas Cranach till romantikerna Caspar David Friedrich och Andreas Achenbach samt egna konstnärer.

 • På kvällen promenerar vi till Oper Leipzig för att lyssna till Benjamin Brittens opera "Peter Grimes" med en prolog och två akter. Sedan 2010 är svenska mezzosopranen Karin Lovelius knuten till Oper Lepzig och hon gestaltar rollen som Auntie. Finske tenoren Dan Karlström, känd från svenska operascener, medverkar som Boles i uppsättningen, som alternerar med den isländske erfarne tenoren Sven Hjörleifsson. I huvudrollerna får vi uppleva den amerikanske nye heldentenoren Brenden Gunnell, som Peter Grimes och i rollen som Ellen Orford får vi se den lyriske sopranen Solen Mainguené, bördig från Orange i södra Frankrike och uppskattad för sina fina rollgestaltningar på främst flera tyska operahus. Den österrikiske baritonen Mathias Hausmann gör rollen som Balstrode.

  I juni 1945 hade Benjamin Brittens kontemporära tragedi premiär. Historien om antihjälten, den olycklige fiskaren Peter Grimes utspelar sig i en dyster och utfattig isolerad engelsk 1800-tals kustby. Fylld av dömande bybor utspelar sig rättegången mot en man, utkastad från bygemenskapen. Vi kastas in i en klangernas värld med Brittens moderna musik, svårfångad ibland dissonant men ofta lyrisk och alltid starkt suggestiv. Vi känner frustrationen och förvirringen som den byroniske hjälten Peter Grimes känner i en malström av anklagelser om barnaaga, prostitution och drogmissbruk. Efter ridåns fall på Brittens världspremiär av operan i London, följde en lång tystnad och efter det en engagerad publiks rop och lovord. Ingen kunde då förutsäga att ett enda nytt verk skulle återupprätta prestigen i den engelska operakonsten och idag spelas ingen annan efterkrigsopera lika ofta som Peter Grimes över världens operascener.

 • Librettot av Montagu Slater baseras på George Crabbes långa poem "The Borough" från 1810 som utspelade sig i Brittens barndoms East Anglia. Här skildras Grimes som sadistisk misantrop utan medlidande, oberörd av ånger och opåverkad av skam. Påfallande annorlunda än sin karaktär i Brittens opera. Benjamin Britten och hans partner Peter Pears flyttade från sitt hem i USA till England för att återknyta till Brittens rötter, starkt berörd av den färgstarka lokala skildringen av kustbyn, såväl konstnärligt som personligt.
  Även om Peter Grimes endast var en av många karaktärer i brevpoemet så attraherades Britten av dynamiken mellan den illa ansedde enstöringen och bybefolkningen – inte minst med sina egna erfarenheter i bagaget som pacifist och återvändare hem. Grimes blev en karaktär med visioner i konflikt och en plågad idealist snarare än den skurk som Crabbe porträtterade honom. Ellen Orford delar Grimes stigma och är central i historien som medlare mellan honom och bygden. Duetten mellan Ellen och Peter illustrerar deras tragiska, närmast illusoriska, samhörighet. Efter en stark upplevelse tar vi apostlahästarna tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 5 Sparrisens förlovade land – hemresa

  Under sen morgon är det dags att lämna Leipzig med bagaget i bussen för ett besök på en Spargelhof. Den mjälla, vita sparrisen dyrkas som kunglig föda i Tyskland och under vårt besök här får vi veta mer om arbetet med den och vi äter en lätt lunch. Det finns även tillfälle att köpa med sig sparris hem på en lokal gårdsbutik.

Resans höjdpunkter

 • Vackra Zwingeranläggningen för Gemäldegalerie Alte Meister
 • Bachmuseet i Leipzig
 • Konserter i Gewandhaus och Philippuskyrkan, samt operorna i Dresden på fina Semperoperan och Oper Leipzig
 • Kunniga lokalguider och vår ciceron
 • Sparrisgården

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 17/5
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 5 930 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Leipzig, via Frankfurt t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Fyra frukostar
 • En lätt sparrislunch
 • En trerättersmiddag
 • Två operabiljetter i priskategori 1 (kostnad 2150 kr)
 • En konsertbiljett i priskategori 2 (kostnad 1500 kr)
 • Svensktalande eller engelsktalande guider
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Frankfurt - Leipzig - Breitenfeld - Plagwitz - middag.
Dag 2. Dresden - stadspromenad - Gemälde galerie Alte Meister, Zinger schloss - operakväll  "L´Orfeo"
Dag 3. Leipzig – stadsrundtur - Bachmuseet –  konsert Gewandhaus
Dag 4. Lützen - egen tid med möjlighet till kyrkokonsert - operakväll "Perter Grimes"
Dag 5. Besök på spargelhof - sparrisgård med lunch. Hemresa

Boende

17 - 21 maj
Hyperion Hotel **** 
Sachsenseite 7, 04109 LeipzigResesätt Lufthansa
Resans karaktär

Läsarresa i samarbete med SvD accent
När du bokar en resa som sker i samarbete med tex en tidning eller förening så förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan har promenader på ojämnt underlag, som kräver normal grundkondition och hela leder för absolut bästa upplevelse.

Boka din resa

2023-05-17 2023-05-21 29 990 kr Lufthansa Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa