Översikt

Operafestivalen på Ösel

Estlands landsbygd och kust, bland öar minnandes om Gotland och små historiska städer i trä, kan faktiskt liknas vid en repetitionskurs i svensk historia. Tallinn, som tidigare hette Reval, var det svenska stormaktsrikets tredje största stad och överallt i landet stöter man på minnen från, som äldre ester säger, ”den goda svenska tiden”.

Resans huvudmål är den uppskattade operafestivalen på ön Saaremaa, som på svenska heter Ösel, strax söder om Dagö. Här sätts varje år en festival upp för att fira den goda smaken och opera-örhängen, kända liksom okända. I år gör Zagrebs operahusensemble produktionen av två älskade italienska klassiker, Gaetano Donizettis romantiska "Lucia di Lammermoor" och Giacomo Puccinis tårdrypande vackra "Madama Butterfly". Vi inleder resan med svenskminnen på Nuckö ovan bildsköna Haapsalu, på svenska Hapsal, trästaden vid kusten vars namn betyder asplunden. I en rogivande miljö med låga trähus vid havsviken lät man uppföra behagliga lerspa-anläggningar som lockade välbesuttna svenskar liksom tsarfamiljen Romanov och Tjajkovskij. Efter Sovjettiden sjangserade staden men idag lyser den återigen i forn prakt.

Våra efterföljande dagar på Ösel går i musikens tecken och vi bor bekvämt på mellanklasshotellet SPA Rüütli i Kuressaare, öns huvudstad. Resan avrundas med en natt i Tallinn väl ägnat för trevliga promenader i egen regi. Inför de två operaföreställningarna håller vår musikciceron Roger Wallén sina uppskattade musikföreläsningar på hotellet och under stadspromenader samt utflykter guidas vi av efterfrågade och kunniga, svensktalande licensierade guiden Eha Org.

Boka din resa

2021-07-21 2021-07-25 19 950 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan

Program

 • Dag 1 Mot Nuckö och Hapsal

  Efter flygets ankomst till Tallinn reser vi genom ett flackt, leende odlingslandskap mot kusten och en av dess verkliga pärlor, trästaden Hapsal som minner om Sigtuna fast i så mycket större format. Den 700-åriga staden har varit ett populärt resmål sedan 1800-talet mycket på grund av sin mineralrika och nyttiga gyttja som används i stadens ler-spa. Hapsal besöktes ofta av tsartidens ryska elit, liksom av Tjajkovskij, som brukade tillbringa sina somrar här.

 • Vi inleder vår resa med att utforska de mycket rojalistiska estniska gammelsvenskarnas region och halvön Nuckö, som kallas "det svenska Estland". Det har bebotts av svenskar under 700 år, omnämnda 1294, men år 1940 blev de tvungna att fly från Estland på grund av den sovjetiska invasionen. Många har återvänt till sina fäderneshem som sommarboende. En liten del av befolkningen talar fortfarande svenska på en ålderdomlig dialekt med ord och böjningar som för länge sedan försvunnit ur det rikssvenska språket

 • I Hapsal/Haapsalu finns det enkla Aibolandsmuseet som förtäljer om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i landet och museet invigdes av den svenska kungen. På Nuckö finns även fina historiska kyrkor och herrgårdar i ett landskap vars vegetation och sanddyner minner om Gotland.

 • Vi installerar oss för en natt på trevliga mellanklasshotellet Promenaadi i Hapsal, med somrigt läge vid havet, ca 15 minuter från det gamla stadscentrum vars bildsköna träbebyggelse strålar ned mot vattnet. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Hapsals sevärdheter - Operakväll på Ösel med "Lucia di Lammermoor"

  Vi utforskar Hapsal, "asplunden" med dess borgruin, charmerande trähus och kyrkor, centrum för landets svenska befolkning sedan 1200-talet fram till 1944.
  Havets stad Hapsal kallas även Baltikums Venedig längs kustremsan som går under namnet Nordeuropas Riviera. Staden fick sina stadsrättigheter 1279, men har som brukligt längre historia än så.

 • Den världsarvsklassade medeltida borgruinen, med den mystiska Vita damen, dominerar staden liksom den praktfulla biskopskatedralen från andra halvan av 1200-talet. Eftersom staden förr var slutstation på tåglinjen från Tallinn och välkänd spa-stad är dess centralstation en pampig syn med Europas längsta träperrong och är idag järnvägsmuseum.

 • Hapsal/Haapsalu är även illustratören Ilon Wiklands barndomsstad där hon bodde på 30-talet med sina farföräldrar i det gula huset på Lindagatan som vi än idag kan se utifrån. Wikland kom till Sveriges som flykting 1944 och blev känd för sina illustrationer till bl a Astrid Lindgrenböcker. År 2004 skänkte hon 800 originalteckningar till den estniska staten.

 • Vi tar oss vidare söderut till Ösel. Med färja tar vi oss till öns huvudort Kuressaare där vi bor två nätter på Spa Hotell Rüütli. När vi installerat oss på rummen så väntar en operaföreläsning av Roger samt en gemensam middag på hotellet.

 • I Baltikum slogs kulturlivet i spillror då Sovjetunionen fick makten över länderna. Efter frigörelsen har kulturlivet åter börjat blomstra och Saaremaa operafestival föddes 1999. Den uppförs årligen i slutet av juli i den medeltida borgruinen. Här kan det vara kyligt även inne i det stora tältet som huserar såväl publik som scen och musiker, så du rekommenderas ha lämplig klädsel enligt väder. Croatian National Theatre Zagreb står för föreställningen ikväll. Promenad till borgruinen för att inta våra platser.

 • Kl 20.00. De första tonerna ljuder av kompositören Gaetano Donizettis kända verk Lucia di Lammermoor i två akter, baserad på en roman av Walter Scott om adelsdamen Lucia. Donizetti inspirerades även av de historiska intrigerna i det engelska hovet mellan skottar och engelsmän, olika kristna läror och de konkurrerande drottningarna Maria Stuart och Elizabeth. Den olyckliga Lucia ska tvingas ingå ett äktenskap baserad på makt och politik av hennes bror. Hon älskar sin framtida makes värsta fiende och hatet mellan familjerna Ravenswood och Ashton utmynnar i tragedi. Premiären skedde i Neapel på Teatro San Carlo år 1835. Lucias berömda vansinnesaria beskrivs ofta som en av operavärldens mest kända och tekniskt mest krävande. Scenografi och kostymer är designade av den legendariske italienske scenografen och designern Pier Luigi Pizzi.

 • Dag 3 Ösels skatter - Operakväll på Ösel med "Madama Butterfly"

  Under en härlig dag på vackra Ösel skall vi uppleva flera av dess sevärdheter. Idag skall vi ta oss ut bland väderkvarnar, vajande sädesfält och vackra kuster. Innan andra världskrigets utbrott bodde närmare sextusen människor på Sörvehalvön, men efter 1945 hade antalet reducerats till femtonhundra på grund av de ryska och tyska deportationerna samt massflykten till Sverige. Vi anländer så småningom till Sörves södra spets där vi besöker militärmuseet samt ser Sääre fyrtorn, idag en meterologisk observationspost. Vi äter en gemensam lunch under dagen.
  När vi återsamlas efter middag på egen hand får vi en musikföreläsning av Roger om Puccini och hans mästerverk. Promenad till borgen för operakvällen.

 • Kl 20.00. Ikväll får vi uppleva Giacomo Puccinis operaklassiker "Madama Butterfly". Boken om Madame Butterfly skrevs av John Luther Long och handlar om den tragiska kärleken mellan geishan Cio-Cio-San, "Madame Butterfly" och löjtnanten Pinkerton. Cio-Cio San, kallad Butterfly försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten. Giacomo Puccini inspirerades att musiksätta Madame Butterfly som en udda, intim opera efter att ha sett en teateruppsättning i London. Handlingen utspelas i ett hus och en trädgård i Nagasaki. Puccini ansåg att detta var hans mest avancerade opera inte minst för sina stora ansträngningar att den skulle vara trogen japanskt tonspråk och uttryck. Urpremiären på La Scala 1904 följdes snabbt upp med Stockholmspremiär 1908. En av operavärldens mest populära och spelade verk. Denna dramatiska kärlekshistoria i tre akter är en hyllad samproduktion mellan Fondazione Arena di Verona och Croatian National Theatre Zagreb.

 • Dag 4 Från Kuressaare till Tallinn

  Vi njuter av de norra delarna av Ösel under vår färd från musikens ö upp till Tallinn. Vi ser bland annat områdena kring ön Muhu, Karjas kyrka som är öns minsta, daterad från medeltiden, 1300-talet, och känd för sina vackra interiörer med medeltida väggmålningar. Vi ser insjön Kaali, som skapades för över tvåtusen år sedan då en meteorit slog ned, splittrades och bildade sammanlagt åtta kratrar.

 • Nu färdas vi upp till Tallinn, forna tiders Reval. Här installerar vi oss på mellanklasshotell Metropol nära Gamla stan. Vi gör en stadsvandring i den historiska gamla staden längs vindlande gator upp till Domberget, där den äldsta bebyggelsen finns. Gemensam middag.

 • Dag 5. Ledig förmiddag - hemresa

  Efter frukost har du tid att själv upptäcka Tallinn. Kanske lockas du av ytterligare promenader, inköp av prisvärda hantverk eller något av de fina konstmuséerna?
  Avfärd under eftermiddagen till flygplatsen för hemresa till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Två operaföreställningar i charmerande Kuressaare på Ösel
 • Operaföreläsningar och kulturguidning i sommarfager ö-miljö
 • Kulturområden med svenskanknytning

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/7
Pris Från 19 950 kr
Enkelrumstillägg 3230 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Tallinn t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på mellanklasshotell.
 • Fyra frukostar, en lunch, tre middagar
 • Två operabiljetter (rad 26-30)
 • Två musikföreläsningar
 • Svensktalande ciceroner
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till Tallinn. Färd via Nuckö till Hapsal. Middag. Övernattning i Hapsal.
Dag 2. Sightseeing i Hapsal. Transport till Ösel. Middag. Operakväll "Lucia di Lammermoor".
Dag 3. Sightseeing på Ösel. Gemensam lunch. Operakväll " Madama Butterfly".
Dag 4. Sightseeing norra Ösel, Muhu och ankomst till Tallinn. Middag. Övernattning i Tallinn.

Boende

21 juli: Hotel Promenaadi, Haapsalu.
22 och 23 juli: Hotell SPA Rüütli, Kuressaare, Ösel
24 juli: Hotell Metropole, Tallinn 

Resesätt SAS
Deltagarantal

Max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden och det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder är grundplåten för en njutbar resa. Stadspromenader på ojämnt underlag som kullersten och vägkanter.