Översikt

Operatåget Karlstad - vårdagjämning vid Klarälven

Njut vårdagjämningen i Karlstad och följ med vår musikciceron Roger Wallén till den kritikerrosade Wermland Operas musikscen. I mars bjuds vi in till Verdis älskade klassiker ”Aida” och får följa med på smakrik tur i Kaffehuset.

Vi dukar upp med musik, kaffe och konst i Klarälvens pärla, under en upplevelserik kortvistelse i kung Karl IXs stad vid Vänerns strand. Militärer, skalder och kaffe har gjort solens stad känd – men nu härskar även de sköna konsterna med Lars Lerin och Wermland Opera i förgrunden. Karlstads teater i vackert vitt och grönt ritades av arkitekten Axel Anderberg och uppfördes 1893. Under 100-årsjubileet återställdes den från en mindre lycklig sejour som biograf och sedan 1975 huserar Värmlandsoperan här. Efter renoveringar 2003 och 2010 bjuder man idag in till en av Sveriges stora konstscener.

Under vår vistelse bor vi bekvämt på Elite Stadshotellet i Karlstad där vi har tillgång till uppvärmd takpool samt äter en tvårätters-supé. Dagen efter operan gör vi ett besök på Lars Lerins konsthall Sandgrund och äter en lunch innan vi tar oss hem med tåget. Vår musikciceron är Roger Wallén och på Sandgrund guidas vi av konsthallens konstguide.

Program

 • Dag 1 Kaffeskrapan – Operakväll ”Aida” på Wermland Opera

  Samling vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation för att träffa vår ciceron och få resehandlingarna. Vi ankommer till Karlstad och promenerar från centralstationen till stadens Inre hamn där Löfberg Lilas kaffeskrapa speglar sig i vattnet. Här får vi en sopplunch och gör en exklusiv rundvandring i kafferosteriet för att följa kaffets väg från råkaffeintag till rostning och paketering. Som de själva uttrycker det - från frö i odlarland till kaffekoppen i din hand. I kaffeskrapans topp har du en fantastisk utsikt över Karlstad. Vi avrundar turen med en provsmakning av kaffe innan det är dags att vi, vederkvickta av den svarta drycken, promenerar knappt tio minuter till Elite Stadshotellet, ett elegant hotell med anor från 1800-talet och med ett naturskönt läge vid vattnet.

 • Stadshotellet stod färdigt 1871 och hade då två våningar men fick drygt trettio år senare en tredje våning. Under årens lopp har flera om- och tillbyggnader gjorts och delar av huset är kulturminnesmärkt.
  Vi checkar in på rummen och har någon timme till eget bruk, vi har tillgång till inomhuspoolen och du kan även promenera i vårdagsjämningens tid i Karlstad innan middagen och kvällens föreställning. 
  Innan kvällens föreställning, som börjar kl. 19.00, samlas vi för en två rätters supé på hotellets restaurang.

 • Det nyskapande och djärva teamet bakom Wermland Opera väljer inte alltid den lätta vägen bland valen av verk och dess utföranden, vilket avspeglats i såväl många Sverige- som Norden-premiärer genom åren inom såväl genrerna opera, operett och musical. Inte minst Ringen-produktionen från 2011.
  Den nye operachefen Kjell Englund som tillträdde vid årsskiftet, har stora ambitioner och rivstartar med "Aida" på svenska i Claes Fellboms regi och menar att Giuseppe Verdis älskade triangeldrama minst sagt har stor aktualitet än idag med tanke på hur världens ser ut idag. Förutom triangeldramat mellan Aida, Radamès och Amneris finns konflikterna i en totalitär stat där individens kamp mot auktoriteterna tar sig olika uttryck.

 • AnnLouice Lögdlund kommer att sjunga Aida, Ole Aleksander Bang gör Radamès, Martina Dike gestaltar den intriganta Amneris och Anton Ljungqvist är Amonasro under ledning av dirigent Eric Solén.
  Bänkade på parkett rullas historien upp i Aida under den tre timmar långa föreställningen inkluderat en paus. I pausen skall vi ta oss upp till Operacaféet, en trappa upp i Spegelsalen. Med flott vy över Klarälvens strömmande vatten och innerstadens vackra siluett serveras vi kaffe och något litet sött.
  Promenad tillbaka till hotellet.

 • Dag 2 Sandgrund Lars Lerin - Hemresa

  Efter en sen och riklig frukost samt tid på egen hand, så checkar vi ut från hotellet vid elvatiden.
  Nu väntar en förmiddagsvisning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund. Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister med utställningar över halva jordklotet. Han är även författare och poet och har givit ut ett stort antal böcker. På vackra Sandgrundsudden, i danspalatsets anrika lokaler visas konstnärens tidiga och nya alster. Konsten harmoniserar i ljusa och luftiga lokaler med det omfångsrika Klarälvsdeltat i fonden, där Lofotens stormiga skyar blandas med detaljrika motiv av huslängor, fåglar, nöjesfält och vidsträckta vyer från Mellanöstern, Amerika och Munkfors.

 • Lars Lerins ständiga skaparkraft ger en stor mängd tavlor och därför hänger man om utställningen minst en gång per år. Ett besök här blir därför alltid unikt oavsett om man besökt Sandgrund tidigare år. Vi visas utställningen och du har även tid att på egen hand upptäcka hans verk samt den temporära utställningen, vars tema ännu ej är fastställt.
  Vi äter en trevligt avrundande lunch innan det är dags att hämta ut väskorna från förvar på Elite Hotel och promenera till centralstationen för tåget åter till Stockholm dit vi återkommer på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Operaföreställningen och kaffevisning i Kaffeskrapan
 • Karlstad i härliga vårdagsjämningens tid med Stadshotellet och dess uppvärmda takpool
 • Konsten på Sandgrund

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 22/3
Pris Från 4 990 kr
Enkelrumstillägg 750 kr
I priset ingår
 • Tågresa Stockholm – Karlstad, t/r i 2:a klass
 • En natt i valt boendealternativ på Elite Stadshotellet
 • En lätt lunch med kaffeprovning och visning
 • En två-rätters middag på hotellet
 • En operabiljett på parkett
 • En kaffe och sötsak i paus
 • En bufféfrukost
 • En lunch
 • Entré och visning av konstguide på Sandgrund Lars Lerin
 • Svensktalande musikciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Information om avresor

Samling under tavlan på Stockholms central

Resplan

Dag 1. Tåg till Karlstad. Kaffeprovning med lätt lunch.Incheckning på Elite Stadshotellet och middag. Operaföreställning.
Dag 2. Sandgrund Lars Lerin. Lunch. Hemresa med tåg 

Boende

En övernattning på Elite Stadshotellet i Karlstad

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Bekväma promenadskor och kläder efter väder. Badkläder om tid för dopp finnes.
Resan innebär promenader från station till hotell och operahus. Ha med väska med rullhjul.

Boka din resa

2023-03-22 2023-03-23 4 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa