Översikt

Operatåget till Göteborg

Ljuvliga Tosca på Göteborgsoperan i västsvensk vårtid tillsammans med visning på Göteborgs konstmuseum samt gastronomiska höjdpunkter på Sjömagasinet. Följ med X2000 till och från Gustav II Adolfs stad för en helg i de sköna konsternas tecken!

Njut av en aprilhelg i musikens Göteborg på ett av världens mest moderna operahus från 1994 på Göta älvs kajkant. På kort tid har Göteborgsoperan fått rykte som ett av Europas vassaste operahus med fantasifulla uppsättningar och duktiga sångare och denna helg väntar Puccinis örhänge "Tosca". Vi gör även ett besök på den legendariska restaurangen Sjömagasinet för en välkomponerad sen lunch. Dagen efter skall vi få en visning av det fina Göteborgs konstmuseum med en stor samling såväl internationella som lokala konstnärer. Trivsamt boende i Göteborg på First G hotell, dit vi promenerar direkt från tåget. Vår ciceron är musikguiden Roger Wallén.

Program

 • Dag 1 Stockholm - Tosca på GöteborgsOperan

  Vår färdledare träffar resenärerna under informationstavlan vid "runda ringen" på Stockholms Centralstation. Tåget avgår från Stockholm strax efter åtta och vid lunchtid är vi framme i Göteborg där vår buss väntar vid gamla postkontorets baksida för att ta oss till restaurang Sjömagasinet, som ligger vackert beläget i stadens hamninlopp. Restaurangbyggnaden har ett stolt förflutet sedan 1775 som Ostindiska Kompaniets lagerhus. Här har legendariska krögare huserat som Leif Mannerström, Ulf Wagner, Gustav Trägårdh och nu den nya generationen med Jennie Selin och Mats Sjölander som satsar på de bästa råvarorna från havet i varm atmosfär och hjärtlig servering. Här möter vi ägarinnan Jennie Selin som berättar om restaurangen, maten och om deras filosofi. En klassisk meny med smaker som både känns igen och överraskar.

 • Vi reser med vår buss tillbaka till vårt hotell för att checka in och få en stund på egen hand innan det är dags att promenera till Göteborgs stolthet operahuset i hamnen.
  Kl 19.00. Premiären på Tosca. Giacomo Puccinis dramatiska "Tosca", är ytterligare ett uttryck av den ständigt skiftande och älskade Puccini. Handlingen i Tosca kan läggas i vilken tidsepok som helst: politisk förföljelse, svartsjuka och överhetens förtryck, allt till Puccinis magnetiska musik. Triangeldramat mellan sångerskan Floria Tosca som älskar sin konstnär Mario Cavarodossi men även åtrås av Roms brutala polischef Scarpia är ett triangeldrama och en thriller. Under knappt ett dygn rullas historien upp och årets Tosca är ett kärt återseende från 2022. Produktionen är från 2011 då den amerikansk-italienske regissören Lorenzo Mariano klädde sin Tosca i en Hollywood film noir-era. Handlingen placerades i 1930-talets Italien, en mörk och dramatisk tid färgad av Mussolinis förtryck.
  I de tre ledande rollerna lyser GöteborgsOperans egen trio: Carolina Sandgren, Tomas Lind och Mats Persson. Föreställningen är ca tre timmar med en paus.

 • Efter föreställningen på Göteborgsoperan promenerar vi tillbaka till vårt hotell, där en kvällsvickning med en liten räksmörgås och ett glas vin väntar omgående i restaurangen.

 • Dag 2 Jubilerande Göteborgs konstmuseum – fin lunch - hemresa

  Efter en riklig frukostbuffé och en långsam morgon checkar vi ut från hotellet. Nu skall vi utforska Göteborgs konstscen. Med en tidig, livlig handel med såväl Storbritannien som med Fjärran Östern har Göteborg tidigt fått många kulturella influenser och samlat mycket konst. Göteborgs Konstförening skänkte 1865 hela sin samling till Göteborgs konstmuseum, med konst ur främst Düsseldorfmåleriet. Grosshandlaren Bengt Erland Dahlgren testamenterade dessutom ett antal konstverk samt fondmedel om 250 000 kronor år 1876. Dessa två händelser blev basen för konstmuseets inköpsmedel som fyllts på av konstsamlare som Pontus och Göthilda Fürstenberg, Werner Lundqvist och Gustaf Werner.

 • Men en allt växande samling kräver också större lokaler. Inför stadens 300-årsjubileum utlystes en arkitekturtävling om utformandet av Götaplatsen och ett nytt kulturcentrum här. Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson ritade ett nytt konstmuseum som uppfördes till stadens jubileumsutställning 1923. Samlingen av nordisk konst kring sekelskiftet 1900 är unik i sitt slag. En central del av denna utgörs av Fürstenbergska galleriet, som är en av museets internationellt mest uppskattade delar. 

 • Museet har även en av de främsta samlingarna med nordiska kolorister, däribland Göteborgskoloristerna. Här finns också en stor samling nordisk samtidskonst. Vi får en guidad visning och tar sedan buss från museet till Clarion Hotel Post där vi äter lunch på välrenommerade restaurang Norda på hotellets andra våning. Efter lunch finns tid på egen hand innan tågfärden inleds strax efter kl 17 till Stockholm.

Resans höjdpunkter

 • Visningen av Göteborgs konstmuseum
 • Den bejublade uppsättningen av Tosca på operahuset
 • Härliga måltider

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 27/4
Pris Från 7 990 kr
Enkelrumstillägg 650 kr
I priset ingår
 • Resa med SJ X2000 i andraklass Stockholm – Göteborg, t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • En natt på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • En frukostbuffé
 • Två tvårättersluncher
 • En liten räksmörgås och ett glas vin
 • En operabiljett på parkett
 • Svensktalande ciceron
 • Svensktalande museiguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tåg till Göteborg - tvårätterslunch på Sjömagasinet - opera "Tosca" - liten räkmacka
Dag 2. Göteborgs konstmuseum - lunch på Norda - tåg till Stockholm

Boende

First G hotell Göteborg

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och knän samt normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse. Bra promenadskor och lätt väska på hjul underlättar för transport av och på tåg samt promenad till och från hotell.

Boka din resa

2024-04-27 2024-04-28 7 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa