Översikt

Operatåget till Köpenhamn med konsert

Möt den jublande försommaren i vackra Köpenhamn med stjärnströsslad opera, manskör och konst utöver det vanliga! Årets operatågsresa bjuder även in till 500 år av danska kungligheter på renässansskatten Frederiksborg, konst på Glyptoteket och spännande Form Design Center i Malmö!

Det är få saker som slår Köpenhamn på fingrarna när det gäller konst, livsglädje och musik. Stadens arkitektoniska nysatsningar har gett oss fantastiska konstmuseum och staden är som vackrast i försommarskrud. I Malmö tar vi oss en titt på det nyskapande och intressanta Form Design Center på bildsköna Lilla Torg. Så kliv ombord på tåget och följ med oss på en musikalisk resa med en stjärnströdd ensemble i kärlekstragedin "Tristan och Isolde" på fina Operaen i Köpenhamn och en mycket vacker körkonsert i Trinitaskyrkan med bla verk av Elfrida Andrée.
Vår ciceron är Skåneguiden Annette Larsson som visar oss konsten och historien i jublande grön försommartid.

Program

 • Dag 1 Stockholm – Malmö – Operakväll i Köpenhamn ”Tristan och Isolde”

  Morgonavgång med SJ i andra klass från Stockholm till Malmö dit vi anländer mitt på dagen. Ombord på tåget kan du köpa något att äta och dricka. Vid ankomst till Malmös centralstation möter vi vår ciceron Annette Larsson och vi promenerar härifrån till Lilla Torg för att besöka Form Design Center i Malmö. Utställningarna på Form Design Center har fokus på samtid och framtid inom arkitektur, design och konsthantverk och vi får en intressant visning.

 • Därefter tar vi oss vidare till Köpenhamn och Operaen på Holmen där fina Almanak ligger, här serveras en typisk dansk, sen lunch med smörrebröd och en lokalt bryggd öl. Därefter är det dags att ta sig ut på parketten i Operaen för att bänka oss för kvällens fem timmar långa musikaliska drama om ”Tristan och Isolde” med en stjärnströdd ensemble. Prisbelönta svenska film-, teater och operaregissören Sofia Jupither har skapat en föreställning med storslagen enkelhet och klarhet. 

 • I den stjärnströdda ensemblen finner vi nyzeeländske heldentenoren Simon O´Neill i rollen som Tristan och vår egen stjärnsopran Elisabeth Strid, som gör debut i förmodligen den enda av de stora Wagner-huvudrollerna som hon ännu inte gjort. Som bäddat för en sångarfest! I andra roller finner vi den internationellt kände danske basen Stephen Milling som kung Marke och hyllade, erfarna mezzosopranen danska Hanne Fischer som Brangäne. Under ledning av den kände dirigenten Paolo Carignano rullas den tragiska och storslagna historien upp under en drygt fem timmar lång föreställning inkluderat två pauser.

 • Wagners unika opera om intensiv och tragisk kärlek baserades på en medeltida keltisk legend och kompositören utnyttjade alla sina musikaliska grepp för att skapa ett musikaliskt drama där riddaren Tristan ackompanjerar den olyckliga irländska kungadottern Isolde för att giftas bort med den gamla vasallkonungen Marke av Cornwall. Genom ett misstag dricker de båda en kärleksdryck och dess förvecklingar skapar en känslomässigt eldfängd resa som ingen annan opera i historien. Wagners musik betraktas som ett mästerverk som flyttade fram musikens gränser och blev en förebild för senare generationers operakompositörer.
  Efter denna känslostorm av magnifik musik tar vi oss till hotell Comfort Hotel Vesterbro för att checka in för en god natts sömn.

 • Dag 2 Från Glyptotekets skatter via Tivoli till Trinitaskyrkan

  Glyptoteket är en fantastisk dansk institution med en stor samling skulpturer av världsklass med ständigt nya vinklingar till livet, kulturen och civilisationen genom 6.000 års konsthistoria. Här njuter du av marmorkroppar och måleri, mumier och härlig medelhavsstämning. Glyptoteket grundades av bryggaren och industrimagnaten Carl Jacobsen på 1800-talet. En konstmecenat av högsta rang och en passionerad samlare. 1888 och 1899 skänkte Carl Jacobsen stora samlingar till allmänheten. Bland de stora pärlorna är danskt och franskt skulpteri och måleri från 1800-talet och vi får en guidad visning på engelska om skatterna. Vinterträdgården bjuder in till en skönhetens lugn och du har egen tid att njuta av såväl den som av Glyptotekets övriga samlingar med över 10.000 konstverk.
  Efter visningen och tid på egen hand väntar en trevlig lunch på Brasserie Tivoli i nöjesparken med samma namn.

 • Du har tid på egen hand under dagen för att njuta av Köpenhamn och kanske lockar ett besök på såväl underjordiska Cisternene som något gott att dricka i Nyhavn?
  Under kvällen träffas vi åter inför bussresa till Trinitaskyrkan och kvällens musikbegivenhet signerad DR Koncertkor.

 • Trinitaskyrkan är en av tre byggnader beställda av kung Kristian IV som färdigställdes jämte landmärket Rundetårn på 1640-talet. Kyrkan invigdes 1656 och är en mäktig skapelse med kolonner och bågar i vitt som reser sig mot det välvda gyllene taket. Kyrkans orgel är ett mästerverk i sig, rikt utsmyckad och massiv. Den vackra interiören skadades allvarligt i branden 1728 men återuppbyggdes 1731.

 • DR Koncertkoret brukar vanligtvis uppträda tillsammans med DR symfoniorkester, men eftersom klangbilden av en skicklig manskör är en upplevelse i sig självt bjuder nu kören in till en mycket minnesvärd försommarkonsert i den vackra Trinitaskyrkan. Det är onumrerade platser på våra biljetter så vi tar oss hit ungefär en halvtimme innan föreställningen börjar.

 • Kl 19.30. Den internationellt hyllade kören följer ikväll en gammal fin europeisk tradition där man framför några av de många stora kompositörers specialskrivna verk för manskörer. Denna afton är därför ett sällsynt tillfälle för oss att få njuta av DR Koncertkorets 30 professionella tenorer och basar i sällan uppförda romantiska pärlor av Felix Mendelssohn, Hugo Wolf och 200-årsjubilerande Anton Bruckner samt Sibelius tolkning av de erotiska dikterna i Kanteletar, systerverket till eposet Kalevala. På Trinitaskyrkans mäktiga orgel spelar Søren Christian Vestergaard. En mycket speciell upplevelse är den första danska manskörens tolkning av svenska pionjären Elfrida Andrées "Glömska" och "Drömliv", tre sånger för manskör, verk av Carl Nielsen och Peter Heise samt danska studentkörsfavoriter passande för en ljus majkväll.
  Programmet är Felix Mendelsohns "Beati Mortui, Periti autem", Anton Bruckner "Trösterin Musik", "Am Grabe", Elfrida Andrée – "Glömska, Drömlif – Tre sånger för manskör", Sibelius "Rakastava", Carl Nielsen "Aftenstemning", samt orgelverk mm.

 • Dag 3 Femhundra år av dansk kungahistoria på Frederiksborgs slott – hemresa

  Efter en frukost på hotellet checker vi ut och tar oss upp till Hilleröd där renässanspärlan Frederiksborgs slott är beläget för att få en guidad tur på engelska om landets historia genom 500 år av kungar. Vi följer med i det lilla rikets stora historia genom de många porträtt och tavlor med historiska skeenden och miljöer som man bjuds på detta vackra slott. Slottskapellet fungerar som landets två danska ordnars riddarkapell och bland de många sevärda rummen så kan vi beundra den stora hallen och taken som efter en brand 1859 återskapades av konstnärer och arkitekter som gjorde sina egna unika tolkningar baserade på idealen under 1800-talets danska romantiska stil samt på inspirerande renässanstak runt om i Europa.

 • Den ljuvliga trädgården lockar också till egna strövtåg och på området finns en trevlig restaurang där den som önskar kan äta en lunch på egen hand innan bussresan tillbaka till Malmö Centralstation för tåget hem.

Resans höjdpunkter

 • De två musikföreställningarna
 • Vistelsen i ett försommarlikt Köpenhamn med konstmuseet Glyptoteket
 • Frederiksborgs slott i Hilleröd

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 30/5
Pris Från 14 690 kr
Enkelrumstillägg 3020 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Malmö C, utresa i Andra klass och hemresa i Första klass
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två nätter på centralt beläget mellanklasshotell i del i dubbelrum
 • Två frukostbufféer, två luncher
 • Biljett till en opera i kategori A samt en biljett till konsert med onumrerade platser (kostnad 1 060 kr)
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande museiguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Resplan

Dag 1. Tåg till Malmö - Form och Design center - sen lunch - Operakväll "Tristan och Isolde i Köpenhamn
Dag 2. Glyptoteket - lunch Tivoli - konsert med DR koncertkoret
Dag 3. Frederiksborgs slott i Hilleröd - hemresa

Boende

Två nätter på mellanklasshotell Comfort Hotel Vesterbro i trendiga stadsdelen Vesterbro, Köpenhamn.

Resesätt Tåg

Klimatkompensation
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. 

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär hos Grand Tours ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Hela leder och normal grundkondition utgör en bra försäkring för en fin reseupplevelse. Vi strövar i städerna med ojämnt underlag med en hel del stå och gå. Trappor och kullersten förekommer under långa och upptäcktsfyllda dagar. 
Operahuset i Köpenhamn har inga särskilda klädesregler - ta med dig något du känner dig snygg i, men som du även känner dig bekväm i. Kom ihåg att du själv tar och bär ditt bagage från och till tågen så att du minimerar packningen.   

Boka din resa

2024-05-30 2024-06-01 14 690 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa